SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

RADNIČKA SOLIDARNOST NA DJELU

SDLSN uputio pismo Sindikatu novinara Hrvatske

 

Poštovani sindikalni kolege,

 

obraćam Vam se potaknut, sada već slobodno mogu reći, serijom članaka u jednim dnevnim novinama s ciljem “prokazivanja” društvenom trenutku „neprimjernih” prava zaposlenih u gradskim upravama, pri čemu se Vaši kolege novinari svojim tekstovima, a još više urednici svojim naslovima, trude normalne stečevine kolektivnog pregovaranja i prava na uvećanje plaće po godini staža, naknadu za bolovanje ili plaćeni dopust zbog smrti maćehe i punice, prikazati skandaloznima i nemoralnima.

U posljednjem od ovotjednih članaka (nastavak vjerojatno slijedi) novinara je, na žalost njega samog, a posebno urednika, razočarala činjenica da je u jednom lijepom dalmatinskom gradu tako malo službenika na bolovanju, usprkos činjenici da im po kolektivnom ugovoru za vrijeme bolovanja pripada naknada od 95 posto plaće.

Radi se o istim novinama u kojima je Ante Tomić, književnik i novinar, u svojoj kolumni pod naslovom „Ne smijete mrziti nekoga samo zato što još dobiva plaću u općini”, napisao i sljedeće:

„Svi oni beefeateri, uhljebi, niži državni činovnici nisu zapravo drugačiji od vas. Oni su bijednici iz vašeg platnog razreda. Morali biste više držati do klasne solidarnosti, ne dopustiti da vas zavist pojede. Neprijatelji su, kao i uvijek, samo oni na vrhu.”.

Znamo da u Vašim redakcijama radite za privatnog poslodavca, kojem društvena odgovornost i odgovornost općenito za napisanu riječ nije prva briga, već je to tiraža i oglasni prostor, a to ne osigurava pozivanje na društvenu solidarnost i veća prava zaposlenih u privatnom sektoru, već sijanje mržnje i jala prema onima koji još uvijek imaju neka prava, za koja se i sami kao pripadnici podcijenjene i potplaćene društvene profesije borite kao radnici, kako ih na kraju više nitko ne bi imao.

Ne tako davno Vašim sam kolegama zaposlenima u jednim drugim dnevnim novinama dao solidarnu podršku u štrajku protiv poslodavca koji im uskraćuje njihova radnička prava i prisiljava ih da rade kao lažni „freelanceri”, kako bi ih još manje plaćali, dok šačica odabranih u redakcijama uživa u menadžerskim ugovorima i plaćama koje zaista zaslužuju prokazivanje na naslovnicama, za razliku od prava na plaćeni dopust za odlazak na pogreb punice.

Znam da Vaš položaj nije lak i pratim Vašu borbu za nacionalni i kolektivne ugovore na razini pojedinih poslodavaca.

Znam i da Vi pratite, kao radnici i novinari, borbu sindikata javnog sektora protiv daljnjeg smanjenja zaposleničkih prava pod krinkom krize koju zajedno živimo već gotovo 10 godina, u kojoj brojni građani ostaju bez svega, dok manjina, poput vlasnika medija u kojima radite gradi svoja poslovna i privatna carstva koristeći se tuđom nevoljom.

Znam da ne možete birati teme o kojima pišete, ali Vas molim da, kad pišete o pravima zaposlenika u javnom sektoru, pokušate zadržati zrnce objektivnosti i profesionalne distance, umjesto da zlurado i navijački udarate po radničkim pravima za koja se i sami borite.

Znam da i neki od Vas imaju maćehu, a veći broj i punicu i da vjerojatno držite normalnim, moralnim i pristojnim zaposleničkim pravom da im u slučaju njihove smrti odete na pogreb, a da za to dobijete plaćeni dopust.

Neka Vam urednici s menadžerskim ugovorima, koji su svoju profesionalnost stavili u službu raspirivanja društvene netrpeljivosti na svim razinama, članke uređuju svojim naslovima i podnaslovima kojima čitatelje pozivaju na konzumiranje nove doze otrova koji nagriza tkivo društvene solidarnosti, ali nemojte da u Vašim tekstovima nalaze inspiraciju za to.

Na kraju, pozivam Vas da kao novinarski profesionalci, sindikalni kolege i radnici, u okviru sindikata privatnog i javnog sektora zajedno progovorimo protiv nesigurnih uvjeta rada i smanjenja plaća i materijalnih prava koje nas sve pogađa, umjesto da upiremo prstom i novinskim tekstovima na one kod kojih još uvijek postoje.

Sindikalni pozdrav,
GLAVNI TAJNIK
Siniša Kuhar

 

Pročitajte još…

 

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu