SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

SUDSKA NAGODBA

Sindikalni povjerenik HAKOM-a nakon otkaza vraćen na posao


(SDLSN, 20. lipnja 2018.) Novo vijeće HAKOM-a sklopilo je pred Općinskim sudom u Zagrebu sudsku nagodbu kojom se Pero Tabak, sindikalni povjerenik sindikalne podružnice HAKOM Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, vraća na posao te da otkaz, koji mu je uručen 30. studenoga 2017. godine na kraju mandata prethodnog Vijeća, ne proizvodi nikakve pravne učinke pa mu stoga radni odnos nije ni prestao.

Ranije je Županijski sud u Dubrovniku, 21. svibnja 2018. godien, pravomoćno presudio da su Luca Gašpar Šako i Pero Tabak oslobođeni optužbi radi navodno izrečenih kleveta i sramoćenja zbog koji ih je HAKOM privatno tužio, i to u četiri navrata pa su potom objedinjene u jednu tužbu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Podsjetimo, bivši predsjednik Vijeća Dražen Lučić u ime HAKOM-a tužio je više svojih radnika, ali i medija, udruga, pa čak i renomiranog sudskog vještaka, da su svojim izjavama u medijima „mogli naškoditi časti i ugledu HAKOM“ navodnim klevetama i famoznim sramoćenjem, iako su samo iznosili činjenice o stanju u HAKOM-u.

Tako su sindikalni povjerenik i sindikalne članice bili primorani godinama na sudu braniti se što su, primjerice za HTV izjavili, da „…osnivanje sindikata…u HAKOM-u nije dopušteno…“ i to usprkos činjenici da je sud presudio da su HAKOM, ravnatelj i predsjednik Vijeća krivi jer su „pokušali i ostvarili zabranjeni nadzor nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata“. Čak je sindikalni povjerenik bio tužen za klevetničku izjavu koju nije ni izgovorio u prilogu, što je potvrdila sama novinarka na suđenju budući da je ona izgovorila i napisala tu izjavu.

Vjerujemo da je novo Vijeće na čelu s Tonkom Obuljenom čvrsto odlučilo da ovakav progon sindikalnih članova i povjerenika više nikad neće biti moguć u HAKOM-u, kao i da će sudskim nagodbama riješiti brojne sudske postupke koje su podignuli članovi sindikata zbog uznemiravanja i diskriminacije temeljem članstva u sindikatu.

 

Pročitajte još…

 

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu