SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

NOVINARSKI PROFESIONALIZAM

Jesu li novinari javnost ili joj samo služe?


(SDLSN, 20. srpnja 2018.) KOMENTAR Sinoć se u središnjoj informativnoj emisiji jedne privatne medijske kuće ministar uprave Lovro Kuščević našao pod vatrom „opravdano“ ljutog i nervoznog novinara, koji ga je pozivao na red zbog obnove državnog voznog parka, nedostatka reformi i premalog broja otkaza u državnoj službi.

Novinarski agresivac je pri tome koristio „ja“ formu i pitanja postavljao kao da je državni dužnosnik s kojim je razgovarao došao u njegovu autorsku emisiju, poput „,…ajmo mi da vi meni objasnite, kako to da ste uspjeli prokockati,…“ ili „Nemam problem da socijalni radnici, carina, financije imaju aute srednje klase,…“ pa se logično (ako logika još uvijek vrijedi u medijskom prostoru) nameće pitanje je li ministar tamo bio zbog njega ili javnosti koja ima pravo znati kako državna administracija funkcionira.

Pri tome je vrsni novinarski profesionalac ukazivao na nepravdu da on u privatnom sektoru radi po Zakonu o radu, a državni službenici po posebnim propisima pa onda zbog toga ne mogu dobiti otkaz čak i ako su neprofesionalni.

No, je li način na koji je on obavljao svoju časnu novinarsku službu profesionalan? Može li novinar u jednoj središnjoj informativnoj emisiji poistovjećivati samoga sebe s javnošću čiji interes predstavlja? Je li ulični rječnik kojim se služio u razgovoru standard koji promiče medijska kuća u kojoj je zaposlen?

Inače, u medijima se svakodnevno ponavljaju pritužbe na skupu, golemu i neučinkovitu administraciju, ali nas istovremeno ti isti mediji zasipaju medijskim uratcima u kojima se novinarski „profesionalci“, za ovu priliku neka to budu Tomislav i Marija, razgovaraju pred našim očima i ušima na način da prvo Tomislav pročita na „blesimetru“ vijest zbog koje onda razgovara s Marijom koja, zato što nema „blesimetar“, izmuca tu istu vijest u formi odgovora i zatim najavi prilog koji je o tome ranije snimila, kao da to nije mogao odmah Tomislav učiniti.

Primjer vrhunskog novinarskog profesionalizma je i javljanje „reportera“ ispred zgrada državnih tijela ili sudova pri čemu novinar ne stoji na mjestu već hoda prema kameri, kako bi izdramatizirao besmislenost i nedostatak sadržaja vlastitog javljanja i postojanja u tom medijskom trenutku. Pri takvim javljanjima dodatna novinarska „težina“ postiže se ako se Marija ili Zdeslav jave s kišobranom u ruci ili po mraku.

Na kraju, ako državni službenik, sukladno Etičkom kodeksu, u odnosu prema građanima mora postupati profesionalno, nepristrano i pristojno, zar i novinar profesionalac ne bi u razgovoru koji se vodi na televiziji trebao biti pristojan i staložen. S. Kuhar

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu