SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

STVARA SE POZITIVNIJA KLIMA

 

OTVORENO O NOVIM MJERAMA Poduzetnici podržali plan administrativnog rasterećenja: Radi se o osvježenju!

 

Kakvi se suvišni administrativni postupci i nameti ukidaju za hrvatske poduzetnike? Kada će konačno državni birokrati prestati tražiti dokumente koje već imaju u bazi podataka? Zašto su uopće postojale obveze koje su svrha same sebi – bile su teme emisije Otvoreno


(Direktno.hr, 3. siječnja 2019.) U emisiji su gostovali Darko Horvat – ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Davor Huić – predsjednik Udruge poreznih obveznika “Lipa”, Đuro Horvat – direktor tvrtke Tehnix, Saša Cvetojević – poduzetnik i Boris Pleša – predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Tema emisije je najavljeno snažno administrativno rasterećenje.

Podsjećamo, Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva u 2019., a kako je istaknuo ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, plan sadrži 314 mjera čijom će se provedbom gospodarstvo rasteretiti za dodatnih 626,7 milijuna kuna.

Mjere obuhvaćaju ukidanje administrativnih obveza u cijelosti, smanjenje broja obveznika, učestalosti ispunjenja obveze ili opsega dokumentacije koju poduzetnici trebaju dostaviti prilikom ispunjenja administrativnih obveza, digitalizaciju i pojednostavljenje provedbe administrativnih postupaka te ukidanje ili smanjenje iznosa financijske naknade za određenu obvezu.

Ministar Darko Horvat je na početku emisije rekao kako je prije dvije godine rođena inicijativa za administrativno rasterećenje poduzetnika te da se radi o politici kontinuiteta.

“Ovo neće samo poduzetnicima ostaviti više novaca na računima, nego će im i smanjiti mnoge nepotrebne procese koji su ih ‘koštali živaca'”, rekao je Horvat i dodao kako se uvođenjem digitalizacije transformira društvo.

Horvat je nabrojao i nove projekte ostalih ministarstava koji uskoro startaju poput uvođenja e-pečata i e-potpisa.

Davor Huić je rekao kako treba apsolutno pozdraviti potez Ministarstva gospodarstva te je pohvalio Darka Horvata: “Koji god ministar smanjuje parafiskalne namete i smanjuje administraciju, on je dobar ministar”.

Huić je posebno nabrojao sve barijere koje muče poduzetnike poput zaštite na radu koja se dobrim dijelom besmislena: “Naše inspekcijske službe su preagresivne, neki poduzetnici kažu da su im inspektori rekli da im moraju nešto naći za kaznu”.

Poduzetnik Saša Cvetojević je potvrdio Huićeve riječi i nabrojao dodatne apsurde u pravilima oko uloge direktora u privatnim tvrtkama: te također podržao rasterećenja: “Apsolutno treba podržati administrativna rasterećenja Ministarstva gospodarstva. Proces je dobar, ali me brine što postoji cijeli niz popularno nazvanih ‘uspornika’. Problem je kod nas što se napravi dva koraka naprijed, ali se u isto vrijeme napravi i korak unazad”.

Direktor tvrtke Tehnix Đuro Horvat je također pozdravio mjere Ministarstva gospodarstva te je istaknuo kako je stvorena pozitivna klima: “Ovo je jedno osvježenje i čestitam ministru na potezu”. Horvat kaže i kako više nemaju problema s radnom snagom jer imaju uredno poslovanje i dobre plaće.

Predstavnik sindikata Boris Pleša je istaknuo kako akcijski plan Ministarstva gospodarstva ide u pravcu da se cijeli proces pojednostavi i dodao da se ne smije zaboraviti da živimo u jednom drugom vremenu te da je trebalo vremena da se ljudi educiraju i da se nabavi kvalitetnija oprema.

Huić i Cvetojević su upozorili i kako je u javnom sektoru doslovno nemoguće dobiti otkaz te da je u tri godine samo šestoro državnih službenika dobilo otkaz, na što je Pleša reagirao nazvavši to “mantrom”.

“Nama se nameće teza da štitimo neradnike, a mi želimo aktivno sudjelovati u svim procesima”, odgovorio je Pleša.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu