SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

NOVI ZAKONI MINISTARSTVA UPRAVE

Kuščević 500 radnih mjesta u državi svodi na 60


AUTOR Iva Puljić-Šego

(VEČERNJI LIST, 14. siječnja 2019.) Ministarstvo uprave prema planu zakonodavnih aktivnosti Vlade do kraja ožujka planira napisati novi Zakon o referendumu, ali i Zakon o sustavu državne uprave kojim će ukinuti mjesta za oko 90 pomoćnika ministara, 20 ureda državne uprave i te poslove vratiti u ovlasti županije te ograničiti, odnosno točno propisati mogući broj državnih tajnika koji je sada praktički proizvoljan i neograničen, ovisno o veličini svakog ministarstva. Umjesto pomoćnika ministara, koji sada vode uprave po ministarstvima, te će funkcije postati rukovodeće službeničke i birat će se na natječaju.

Ministar Kuščević vjeruje da će to značiti depolitizaciju javne uprave, ali i odlazak određenog broja pomoćnika iz sustava državne uprave jer kaže da priličan broj sada politički imenovanih pomoćnika ministara, među kojima je i dosta mladih ljudi, teško može udovoljiti natječajima koji će biti za rukovodeće funkcije s točno propisanim kriterijima potrebnog radnog staža na rukovodećim pozicijama. Poznato je da vladajuće stranke i kada raspisuju natječaje biraju stranačke ljude, no Kuščević je uvjeren kako će novim setom zakona profesionalizirati i depolitizirati državnu upravu kako se operativne funkcije u ministarstvima ne bi mijenjale sa svakom novom vlašću.

– Triput sam imenovan za ministra i znam kako je doći u prazno ministarstvo bez profesionalca koji će vas uputiti koji su projekti u tijeku, što se radi i slično – tvrdi ministar Kuščević. Iako Ministarstvo rada piše zakon o plaćama državnih službenika koji je osnova za njihovo nagrađivanje, u Ministarstvu uprave već su pripremili uredbu o klasifikaciji radnih mjesta kojom će čak 500 propisanih radnih mjesta u državnom aparatu, od kojih su mnoga vjerojatno apsurdna (za ilustraciju, Sabor je imao zaposlenika koji je bio zadužen za punjenje mobitela) svesti na šezdeset.

Uredbom o ocjenjivanju državnih službenika i namještenika, nakon što Ministarstvo rada napiše zakon, Ministarstvo uprave propisat će kontinuirano praćenje rada službenika i njihovo ocjenjivanje o kojem će ovisiti njihovo napredovanje te plaća ili nagrada. Zakonom o referendumu odredit će se način i mjesta prikupljanja potpisa, Kuščević razmišlja da to budu prostori gradskih i općinskih uprava jer je to mreža od oko 600 jedinica diljem Hrvatske, tko će brojiti prikupljene potpise, možda Državno izborno povjerenstvo, kako će se utvrđivati koji su potpisi neregularni itd…

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu