SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

DOGOVOR S VLADOM

POTPISAN SPORAZUM S POLICIJSKIM SINDIKATIMA ‘Nakon povećanja plaća nema potrebe za štrajkom’ 


(JUTARNJI LIST, 18. prosinca 2019.) Predstavnici reprezentativnih sindikata u MUP rekli su u srijedu nakon potpisivanja sporazuma o visini dodatka na plaću za policajce sa srednjom stručnom spremom da su sve napravili na tihi način te da neće biti potrebe za štrajkom.

Sporazum o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike potpisali su u sjedištu MUP-a ministar Davor Božinović i čelnici Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar te Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković.

“Uspjeli smo napraviti kao reprezentativni sindikati, u dogovoru s vladom i ministrom, da sve izađe na bolje, dakle, neće biti potrebe za štrajkom i ostalim stvarima”, rekao je Jagić, dodavši da su to napravili na tihi način bez da građani ili bilo tko drugi zbog toga ima problema.

Zahvalio je ministru što je “shvatio” da je njihov posao najpotplaćeniji i da im treba podignuti plaću. Sljedeći korak je, kaže Jagić, da se plaće povećaju svim službenicima u MUP-u.

Lončar smatra da je napravljen pomak, a njihov je cilj da policajac mora imati prosječnu plaću u gospodarstvu od oko 6470 kuna neto.

Šušković je zaključila da se time otvara nova stranica za pregovore za druge državne službenike i namještenike koji su također potplaćeni.

 

Božinović: Uz opremanje policije poboljšavamo njihov materijalni status

 

Sporazum je nastao kontinuiranim radom između ministarstva i sindikata, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, napomenuvši da su uz opremanje hrvatske policije nastavili poboljšavati njihov materijalni status, odnosno plaće.

Podsjetio je da su od lipnja 2017. u više navrata u okviru proračuna iznalazili rješenja kako bi policajcima sa srednjom spremom podigli koeficijente, riješili kriminalističku policiju, vratili dodatak službenicima više i visoke spreme i u ovom mandatu prvi put počeli isplaćivati otpremnine.

Ustvrdio je da se mora učiniti više za poboljšanje materijalnog položaja policajaca koji su godinama u odnosu na druge javne i državne službenike bili manje plaćeni iako rade jedan od najtežih poslova, od osiguranja turističke sezone do zaštite državne granice.

Sporazumom MUP-a i sindikata utvrđen je dodatak u osnovnoj plaći policajaca na radnim mjestima za koja je propisana isključivo srednja stručna sprema po modelu 3+1+2 posto.

Dodatak u osnovnoj plaći od 1. prosinca ove godine iznosit će tako tri posto, s isplatom u siječnju iduće godine. Od 1. lipnja iduće godine uvećat će se za dodatnih jedan posto s isplatom u srpnju, a od 1. siječnja 2021. za dodatnih dva posto, s isplatom u veljači.

Na tim radnim mjestima raspoređeno je 14,081 policajac na koji se odnosi dodatak na plaću čija će ukupna visina od 1. siječnja 2021. godine iznositi 6,11 posto.

 

Ministar Božinović i predstavnici reprezentativnih sindikata potpisali Sporazum o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas je potpisan Sporazum kojim će se svim policijskim službenicima, osim boljih uvjeta rada i opremljenosti, osigurati i bolje plaće

 

(mup.hr, 18. prosinca 2019.) Nakon što je Vlada Republike Hrvatske, na današnjoj sjednici, donijela Zaključak kojim se prihvaća Prijedlog sporazuma o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao je, s predstavnicima reprezentativnih sindikata, Sporazum o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike.
 
U ime Sindikata, Sporazum su potpisali predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar te predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković.


Sporazumom se utvrđuje visina dodatka i dinamika isplate dodatka za policijske službenike tako što će se dodatak u osnovnoj plaći policijskih službenika raspoređenih na radna mjesta za koja je kao uvjet rasporeda propisana isključivo srednja stručna sprema isplaćivati po modelu 3+1+2%.
 
Točnije, dodatak u osnovnoj plaći od 1. prosinca ove godine iznosi 3% sa isplatom u siječnju 2020.godine, od 1. lipnja 2020. godine uvećat će se za dodatnih 1% sa isplatom u srpnju 2020. godine, a od 1. siječnja 2021. godine uvećat će se za dodatnih 2% sa isplatom u veljači 2021. godine, što znači da će ukupna visina dodatka od 1. siječnja 2021. godine iznositi 6,11 %.
 
Stanje na dan 10. prosinca 2019. godine, na radnim mjestima za koje je kao uvjet rada propisana srednja stručna sprema raspoređeno je 14.081 policijskih službenika i policijskih službenica, na koje se odnosi spomenuto uvećanje.


Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar istaknuo je kako je svaki pomak dobrodošao te da su zadovoljni postignutim, a predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić zahvalio se ministru Božinoviću na intenzivnom zalaganju za postizanjem zajedničkog dogovora.

„Smatram da je ovo povećanje za srednju stručnu spremu iznimno važno jer su oni uvijek podcijenjeni, a obavljaju vrlo važne poslove. Ovim Sporazumom otvaramo novu stranicu u mogućnosti za pregovore za druge državne službenike i namještenike što je također veliki uspjeh“, zaključila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković.
 
Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, koji je nastao kao rezultat kontinuiranog rada između vodstva Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnika reprezentativnih sindikata.
 
„Osobito mi je drago što, u ovom mandatu, osim što ulažemo u opremanje hrvatske policije, nastavili smo i kontinuitet poboljšanja njihovog materijalnog statusa. Od lipnja 2017. godine, u okviru proračunskih sredstava Ministarstva unutarnjih poslova, radili smo na tome kako bi policijskim službenicima srednje stručne spreme podigli koeficijente na 0,8 i 0,85, zatim smo riješili veći dio službenika kriminalističke policije, vratili smo dodatak službenicima više i visoke stručne spreme koji im je bio oduzet. Po prvi puta počeli smo isplaćivati otpremnine policijskim službenicima koji odlaze u mirovinu, iznašli smo sredstva i za isplate beneficiranog radnog staža, ali i za dodatke policijskim službenicima koji žive više od 100 kilometara od mjesta na kojem rade. Sve smo to učinili kako bi uistinu poboljšali materijalni status policijskih službenika koji rade jedan od najodgovornijih poslova“, istaknuo je ministar Božinović.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu