SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

SLOBODNA DALMACIJA o Vladinoj shizofrenoj politici umirovljenja različitih kategorija zaposlenika

... za uvećanje klikni na sliku

 

STAROSNA MIROVINA

Vlada najavljuje produljenje radnog vijeka, ali je državnim službenicima od 1. siječnja ove godine onemogućila rad nakon 65. godine


(SDLSN, 19. ožujka 2018.) Iako su mediji puni najava ranijeg pomicanja granice umirovljenja sa 65 na 67 godina života, gotovo nitko nije primijetio da je od 1. siječnja 2018. godine jednoj skupini zaposlenika – državnim službenicima, zapriječena mogućnost rada nakon navršenja 65 godina života.

Naime, Vlada je 2017. godine uputila u Sabor nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima (Sabor ga je usvojio u lipnju iste godne), kojim je dotadašnju odredbu prema kojoj je državnom službeniku služba prestajala po sili zakona istekom kalendarske godine u kojoj je navršio 65 godina života izmijenila na način da mu služba prestaje s navršenjem 65 godina života, a nastavak rada do kraja kalendarske godine pretvorila u izuzetak u slučaju potrebe dovršenja posla ili rada na projektu.

Da bi stvar bila nelogičnija, kao razlog takve promjene Vlada je navela potrebu usklađivanja sa Zakonom o radu, koji radniku omogućava nastavak radnog odnosa nakon 65 godine zaključenjem novog ugovora o radu dok god poslodavac i radnik za to pokažu interes pa stoga ne samo da nije došlo do usklađenja sa ZOR-om, nego je nakon ovih izmjena Zakona o državnim službenicima stvorena situacija u kojoj državni službenici ranije napuštaju svijet rada i odlaze u mirovinu.

SDLSN se stoga pita zbog čega se na nacionalnoj razini govori o potrebi produljenja radnog vijeka zaposlenih, dok se istovremeno u državnoj upravi službenicima skraćuje radni vijek.
Ne bi li prijelaz na rad do 67. godine života bio blaži da je na snazi ostalo rješenje po kojem su mogli raditi do kraja kalendarske godine u kojoj su navršili 65 godina života, tj. gotovo do 66-te godine, umjesto da ih se po sili zakona ranije pretvara u korisnike mirovinskog sustava. S. Kuhar

 

Pročitajte još...

 

Osnovana sindikalna podružnica Hrvatskog veterinarskog instituta


(SDLSN, 14. ožujka 2018.) Danas je u Zagrebu u prostorijama Hrvatskog veterinarskog instituta osnovana podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Dvadesetak novih članova SDLSN na osnivačkoj skupštini izabralo je tijela sindikalne podružnice pa je tako za sindikalnog povjerenika izabran Željko Mihaljević, za zamjenika sindikalnog povjerenika Tomislav Bedeković i Ljiljana Kralj za blagajnicu podružnice, a izabrano je i povjereništvo podružnice te nadzorni odbor.

Osnivačkoj skupštini nazočili su predsjednik Sindikata Boris Pleša i glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar koji su zaposlenike i članove Sindikata upoznali s aktivnostima i strukturom SDLSN-a te ukazali na potrebu i obvezu suradnje sa sindikatom koji već djeluje u okviru HVI – Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, na dobrobit svih zaposlenika Instituta.

PROJEKT

Poticanje ljubaznosti i etičnosti u državnoj službi: Službenički sindikat predlaže niz novina


Autor: Gabrijela Galić


(Novilist.hr, 13. ožujka 2018.) ZAGREB Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) uputio je Ministarstvu uprave cijeli niz prijedloga s ciljem unapređenja kvalitete rada državnih tijela. U skladu s projektom poticanja ljubaznosti i etičnosti u državnoj službi koji se financira iz europskih fondova, kao i projekta formiranja jedinstvenog upravnog mjesta, Službenički sindikat, među ostalim predlaže standardiziranje i popisivanje upravnih postupaka i usluga koje se pružaju na razini državnog tijela, kao i ostalih usluga koje korisnicima mogu pružiti službenici državnog tijela. Takav katalog informacija sadržavao bi i popis dokumenata i državnih matica pri kojima se mogu ishoditi, ako se maticama ne može pristupiti od strane državnog tijela. Katalog usluga trebalo bi se objaviti na mrežnim stranicama državnih tijela, putem grafičkih prikaza na panoima na ulazu u državna tijela i u prostorijama pojedinih upravnih odjela.

Službenički sindikat, među ostalim, predlaže i određivanje dežurnih ili stalno raspoređenih službenika za informiranje i upućivanje stranaka i objašnjavanje upravnih postupaka na način prilagođen njihovoj dobi, psihosocijalnom i zdravstvenom statusu. No, to ne znači uvođenje šaltera za informiranje, već bi službenici sami trebali pristupiti strankama.

Među ostalim, sindikat predlaže i pružanje usluge na način kojim će se stranka upoznati s procedurom i potrebnom dokumentacijom, vremenom u kojem može očekivati da će usluga biti obavljena, ako se ne može obaviti na licu mjesta. Predlaže se i evidentiranje i povezivanje preuzetih i riješenih predmeta sa službenikom ili službenicima koji sudjeluje u pružanju usluge, kao i pohvalama i prigovorima koje je dobio u radu sa korisnicima usluga državnog tijela. Tako bi se omogućila mjerljivosti individualnog radnog učinka, uz obvezno identificiranje stranke koja podnosi prigovor ili pohvalu, kako bi se neutralizirao utjecaj pohvala ili prigovora koje podnose jedne te iste stranke.

Kvalitetu rada sa strankama trebalo bi pratiti na redovitim sastancima na razini državnih tijela s ciljem detektiranja izazova i problema u radu, analiziranja prigovora i pohvala koje stranke podnose te pronalaženja najboljih rješenja za unaprjeđenje korisničkog servisa. Službenici koji rade sa strankama trebali bi se konstantno educirati, »kako u pogledu procedura i inovacija koje se uvode u upravnim i drugim postupcima, tako i u pogledu usvajanja komunikacijskih tehnika za rad sa strankama i oslobađanje od stresa tijekom i nakon neugodnih situacija«. Sindikat predlaže i uspostavljanje pozicije dežurnog ili stalnog nadređenog službenika za prijam nezadovoljnih stranaka i pristupanje takvim strankama radi smirivanja incidentnih situacija, uz obvezno evidentiranje njihovih primjedbi i incidentnih situacija radi analize i njihovog izbjegavanja u budućem postupanju.

Službenički sindikat je i prethodnim godinama izlazio s prijedlozima unaprijeđenja službe. Naime, SDLSN je još 2009. godine s Vladom sklopio Sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave, kojim je, između ostalog, dogovorena suradnja Vlade i Sindikata na promicanju profesionalnih i etičkih standarda s ciljem podizanja razine svijesti o upravi kao servisu građana. Tim dokumentom sindikat je preuzeo i obvezu predlagati mjere za poboljšanje kvalitete i učinkovitosti rada državne uprave.

KOLEKTIVNI UGOVOR

Policijskom službeniku na Bajakovu naknadu za prijevoz obračunali po kilometru autoceste za korištenje koje mu ne plaćaju cestarinu


(SDLSN, 13. ožujka 2018.) Policijski službenik Postaje granične policije Bajakovo, koji iz Županje putuje na 12-satnu smjenu na ovom graničnom prijelazu (radi se 12 sati, nakon čega slijedi 24 sata odmora pa 12 sati rada pa 48 sati odmora), neugodno se iznenadio kada je ovih dana primio rješenje kojim mu je naknada troškova prijevoza zbog nemogućnosti korištenja organiziranog javnog prijevoza obračunata po kilometru autoceste A3, kao najkraćoj relaciji, premda Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike ne predviđa naknadu troškova cestarine za korištenje autoceste.

Prethodnim kolektivnim ugovorom pri izračunu udaljenosti do posla korištene su ceste bez naplate cestarine, prema kojima mu je udaljenost od kuće do radnog mjesta iznosila 120 kilometara u oba pravca, dok mu je po sadašnjem obračunu put „skraćen“ za 40 kilometara, budući da njegov put do radnog mjesta i natrag korištenjem autoceste iznosi 80 kilometara, no za korištenje autoceste treba platiti i 30 kuna cestarine (15 kuna u jednom smjeru), koje mu poslodavac ne može i ne namjerava platiti.

Sindikat se stoga pita kako je moguće službeniku obračunati trošak prijevoza uzimajući u obzir udaljenost od kuće do radnog mjesta autocestom, čiju uporabu Kolektivni ugovor ne poznaje kao mogućnost dolaska na posao, a refundiranje naknade troškova cestarine veže isključivo uz nadoknadu troškova mostarine i tunelarine, što se u stvarnosti odnosi samo na korištenje Krčkog mosta i tunela Učka.

Ovakvim postupanjem policijskom službeniku je umanjena naknada troškova prijevoza dolaska na posao i odlaska s posla za iznos cestarine, ukoliko koristi autocestu, ili pravo na naknadu po kilometru za dodatnih 40 kilometara, ukoliko koristi ceste bez naplate cestarine te stoga Sindikat od Ministarstva unutarnjih poslova traži da zaustavi i spriječi ovakvu praksu „okretanja“ odredbi Kolektivnog ugovora protiv službenika zbog čije dobrobiti su ugovorene. S. Kuhar

EU projekt za poticanje ljubaznosti kod državnih službenika


(HRT, 11. ožujka 2018.) Na rad državnih službenika u 2017. stiglo je 30% manje pritužbi, a građani se najviše žale na ponašanje i sporost. Zbog teških povreda službene dužnosti, šestero je službenika ostalo bez posla. Stanje bi moglo biti i bolje ako se novim Zakonom o plaćama u državnim službama - uvede novčano nagrađivanje najboljih zaposlenika.

Policijska uprava, porezna, gruntovnica - obilaženje šaltera za mnoge je muka, što zbog gužvi, što zbog nejasnih informacija i ponašanja službenika.

Od 291 pritužbe na rad državnih službenika lani, 179 odnosilo se na postupanje s građanima, a 33 na ponašanje u javnim nastupima. Žale se i službenici jedni na druge, pa je tako njih 56 podnijelo prijavu zbog međusobnih odnosa, a 19 zbog nadređenih.

Osmijeh na lica službenika mogao bi izmamiti novi Zakon o plaćama koji predviđa bolju plaću za brzinu, učinkovitost i ljubaznost. Prema sadašnjem zakonu, za to mogu dobiti eventualno dva dodatna dana godišnjeg odmora.

Poticanje ljubaznosti i etičnosti financira se i iz europskih fondova. Već godinu dana traje projekt "Jačanje integriteta javnog sektora", čiji je glavni cilj - veće zadovoljstvo građana.

 

Pročitajte još...

 

Plenković pozvao ministre - prve su reforme mirovinskog sustava i plaće u državnom sektoru


(HRT, 9. ožujka 2018.) Zbog upozorenja Europske komisije Hrvatskoj premijer Andrej Plenković u Vladi se sastao sa svim ministrima. Tri se sata raspravljalo o provođenju reformi. Među prvim većim reformama koje Bruxelles očekuje jest ona mirovinskog sustava te novi izračun plaća u državnom sektoru, najavljuju iz Vlade.

Zadnji podaci o usporavanju BDP-a ukazuju da je zadnji čas da se one napokon pokrenu. Izbori su tek za dvije godine, Agrokor je donekle stavljen pod kontrolu, a čini se da premijer Plenković ima i podršku poslodavaca. Oni krivnju za dugogodišnje neprovođenje reformi vide u svim bivšim vladama, i lijevim i desnim, a najmanje u ovoj Vladi.

 

Prve reforme - plaće u državnom sektoru i mirovinska reforma

 

Prmijer Andrej Plenković izjavio je da će prve strukturne reforme koje će Vlada ove godine pokrenuti biti vezane uz rješavanje pitanja plaća u državnom sektoru, prijedlog mirovinske reforme, a očekuje i veliki napredak u obrazovnoj reformi. Vlada će posebnu pozornost posvetiti investicijama, strukturnim reformama i odgovornoj fiskalnoj politici, rekao je Plenković za Novu TV. Ponovio je da će 2018. biti godina reformi. Dodao je kako je sa svim resorima u Vladi analizirao dokument EK. "Nemojmo se loviti za nijanse ili optiku kako se to izvješće percipira. Hrvatska je u 2017. uz okolnosti kakve su bile, bila uspješna", rekao je. 

 

Ministri koji su se danas okupili, imat će mnogo posla

 

"Na sastanku je bilo riječi o reformama koje bi trebalo napraviti, koje su izvedive i financijski održive", izjavio je nakon sastanka ministar zdravstva Milan Kujundžić. Ministar uprave Lovro Kušćević kazao je kako je na sastanku utvrđeno gdje su problemi i koji su izazovi. Dogovorena je bolja međuresorna suradnja i koordinacija, a ministar vjeruje da će se sve na vrijeme ostvariti.

SLOBODNA DALMACIJA o reformi javne uprave

Otvoreno: Od reformi samo uhljebi i "e-magla"


(HRT, 7. ožujka 2018.) Slijedi li konačno reforma i digitalizacija javne uprave? Kako odstraniti uhljebe koji primaju plaće i ništa ne rade? Bila je to tema Otvorenog urednika Mislava Togonala. Gostovali su ministar uprave Lovro Kuščević, kolumnist Večernjeg lista Milan Račić, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boriš Pleša, viši stručni savjetnik u Ministarstvu obrazovanja Duje Bonacci i Vedran Đulabić iz Savjeta SDP-a.

E-obrazac i e-pečat je e-magla, kaže Milan Račić. Oni neće ništa promijeniti jer je problem u sustavu koji je dirigiran od strane političkih stranaka. Dolaze nam šefovi koji nemaju pojma što rade i na pozicijama su jedino zbog politike. Dok se ne depolitizira javna uprava, neće se dogoditi ništa, smatra Račić. Uzeli smo bivši jugoslavenski sustav, stavili u njega malo tržišne ekonomije i dobili sendvič s oba neefikasna sloja. 60 do 70 posto procedura i pečata nam ne treba, ničemu ne doprinose, a ispada da uklanjanjem tih procedura, dobiva se da ljudi efikasnije gledaju u sunce. Rekao je Kuščeviću i Vladi da ne gledaju javnu upravu kao svoj plijen i da puste ljude da rade dobro. Zaposlenici u upravi su zarobljenici sustava koji je osmislio zli genij.

Duje Bonacci kaže da je shvatio da očito nije klasični uhljeb jer nije političko namješten. Kaže da 10 godina radi u ministarstvu, a šest mjeseci nema posla jer mu ga ne daju. Uhljeba je u njegovom ministarstvu sve više, a naročito s dolaskom trenutne Vlade, tvrdi. Kadroviraju se ljudi koji nisu kompetentni za voditeljske pozicije, kaže Bonacci. Dok ne bude ocjenjivanja menadžmenta u javnoj upravi, cijela stvar pada. U menadžment dolaze ljudi koji padaju s Marsa, ne razumiju posao, a na kraju nadrapaju službenici ispod njih. Spomenuo je bizaran slučaj iz svoje prakse. Izdavao je potvrde visokim učilištima da su akreditirana. Soba do njega vodila je natječaje za prijave za sredstva iz EU fondova, koji su tražili pri prijavi upravo taj papir koji je on izdavao, i onda su ih visoka učilišta morala opet slati poštom. Upozoravao je upravu da se to može pojednostavniti, ali oni to nisu učinili.

Lijepo je sanjariti o reformama, ali izvješće Europske komisije kaže da u javnoj upravi nema baš nikakvog napretka, kaže Vedran Đulabić. Spomenuo je kako već 20 godina u zakonu postoji odredba da u sustavu državne uprave službenik ne smije tražiti papire od građana, ako ih može sam pronaći u računalu. Kaže da sustav javne uprave je doživio politizaciju kakvu nije još od vremena Tuđmana. Politički se biraju ministri, pomoćnici i državni tajnici. Neki su dovedeni s ceste, i to su pravi uhljebi. Reforma se vodi na normativni optimizam. Stalno se misli da treba donijeti zakon, ali on se ne provodi. Sustav ne može počivati na dobroj volji jednog službenika. Potrebna je kompletna promjena organizacijske kulture i upravljanja, a to se ne čini preko noći, istaknuo je Đulabić.

U javnosti se svi državni službenici percipiraju kao uhljebi, a to je neistinito i potpuno neprihvatljivo, kaže Boris Pleša. Treba biti jako jasno koji ljudi u upravi se mijenjaju promjenom stranke na vlasti. To bi trebali biti ministri i državni tajnici. Pleša kaže da nemamo previše birokrata. Podsjetio je da je još od 2009.godine na snazi zabrana zapošljavanja u državnoj upravi, u kojoj trenutno radi manje od 60 tisuća ljudi.

Lovro Kuščević kaže da nema nigdje uhljeba, i da je to neprimjeren izraz, a primjereniji bi bio neradnici. Takvih se moramo rješavati. U izradi je novi nacrt Zakona o plaćama u državnim službama, kojim će se rad nagrađivati, a nerad sankcionirati. Radi se i na dvije uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i o ocjenjivanju. Radna mjesta svrstat će se u razrede prema složenosti ,a postojat će 12 stupnjeva napredovanja, koji će nositi povećanje koeficijenta plaće. Ograničit će se broj napredovanja, neće ih biti moguće dijeliti šakom i kapom. Ništa nije emagla, već su sve važni projekti koji će pomoći građanima, kaže Kuščević. Europska komisija nije rekla da je napredak nula, već nedovoljan, ispravio je Đulabića. Potrebna je promjena mentaliteta, oni koji dobro rade neka nastave, a oni koji ne, neka počnu raditi kako treba, zaključio je ministar.

Dalić: Strukturne reforme nisu jednostavna stvar


(HRT, 7. ožujka 2018.) Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je da strukturne reforme nisu jednostavna stvar i za njih je potrebno vrijeme.

Dalić je to izjavila osvrćući se na izvješće Europske komisije u kojem se među ostalim navodi da je Hrvatska jedna od tri zemlje članice koje i dalje imaju prekomjerene makroekonomske neravnoteže, iako se te neravnoteže smanjuju.

Izvješće EK-a je u skladu s našim očekivanjima. Ono prepoznaje naše rezultate u gospodarskom rastu ostvarene u prošloj godini, prepoznaje rezultate u proračunskoj disciplini, smanjivanju proračunskoj deficita, smanjivanju javnoga duga. U određenoj mjeri prepoznaje i reformske napore koji su učinjeni, a naravno daje upozorenje i poziva da se ubrzaju napori u provođenju strukturnih reformi, izjavila je Dalić.

Za pripremu strukturnih reformi potrebno je vrijeme. Upravo je prošla godina vrijeme koje smo na to utrošili. Stoga se nalazimo u godini, za koju je i sam predsjednik Vlade kazao da je godina reformi . To nije rečeno samo deklarativno, već je to i stvarno određenje Vlade, kazala je ministrica Dalić.

U Saboru imamo paket zakona koji se tiču promjena u pravosuđu, radi njegovog efikasnijeg i boljeg funkcioniranja. U kratkom roku možemo očekivati i niz zakona koji se tiču efikasnijeg funkcioniranja državne administracije - u prvom redu zakona koji se tiču objedinjavanja inspekcijskih službi. Ministarstvo rada i Ministarstvo uprave rade na dovršetku zakona koji se tiču nagrađivanja u državnoj upravi, a isto tako ovoga mjeseca intenzivirat ćemo i razgovore s pojedinim resorima i ministrima, a vezanu uz pripremu novog nacionalnog plana reformi.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu