SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

ČISTAČICA – VRSTA KOJA NESTAJE!

metlaPozivamo sve zaposlene u državnoj upravi
da se priključe humanitarnoj akciji

“SPASIMO RUKU KOJA ČISTI”

s ciljem očuvanja rijetke nezaštićene vrste u puku poznatije pod nazivom “ČISTAČICA” (čistikus vulgaris), koja polako ali sigurno nestaje iz naših ureda i radnih sredina. Iako u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima još postoje kao vrsta pogodna za “čišćenje radnih prostorija”, koja čak i uživa visoki status namještenika, čistačice su u posljednje vrijeme postale žrtvom zloćudne bolesti nazvane “preuzimanje”. Bolest čistačice napada voljom čelnika tijela državne uprave koji su usnuli viziju državne uprave bez namještenika koji čiste, popravljaju i poslužuju – ukratko smetaju. Oni svoj prijezir spram tih nižih životnih vrsta iskazuju njihovim “izdvajanjem” iz svojih radnih sredina i uručivanjem u ruke privatnika koji s njima znaju postupati. Službena odluka o “konačnom rješenju” pitanja čistačica naravno ne postoji (takve odluke u svojim mračnim kožnim kabinetima donose naši vođe), ali novi nacrti uredbi o unutarnjem ustrojstvu i pravilnika o unutarnjem redu ministarstava svoje su tekstove “pročistili” od čistačica i drugih namješteničkih nametnika.

Pozivom na broj bilo kojeg državnog dužnosnika i očitovanjem podrške akciji "SPASIMO RUKU KOJA ČISTI" uvećavate svoj telefonski račun za cijenu impulsa po redovnoj tarifi

Pozivom na broj bilo kojeg državnog dužnosnika i očitovanjem podrške akciji “SPASIMO RUKU KOJA ČISTI” uvećavate svoj telefonski račun za cijenu impulsa po redovnoj tarifi

Cilj prosvijećenih čelnika je riješiti se ove opasne vrste prije nego što uredbe i pravilnici stupe na snagu, kako se ne bi stvorila kriva slika o tobožnjem otpuštanju čistačica ili nekakvom tehnološkom višku. Prvo se čistačice “dobrovoljno” prepuste preuzimanju od strane privatnika, a tek onda se “postojeće stanje” naprosto ugradi u uredbu i pravilnik. Nitko otpušten – nikome otpremnina. Vuk sit – čistačica nema. Da bi mogli mirno spavati čelnici ovu operaciju “humanog preseljenja” pravdaju činjenicom da im čistačice smetaju da se posvete važnim državnim poslovima u kojima su ih dosad ometale, čak su spremni i više platiti privatniku koji ih je “obuzeo” samo da s njima više nemaju posla. Čistačicama se garantira da će privatnik preuzeti i kolektivne ugovore koji sada štite njihova prava, pa sada imamo novu vrstu mutanata – državne namještenike u privatnoj službi. Garantiraju im kontinuitet radničkih prava, pa tako i pravo na otpremninu koje će, svaka podudarnost je sasvim slučajna, nakon usvajanja izmjena ZOR-a biti drastično smanjene.

Stoga Vas molimo da se okrenete oko sebe i pogledom obuhvatite svijet koji nestaje. Kroz neko vrijeme te će iste gospođe koje ste znali po imenu oko Vas hodati s akreditacijom privatne tvrtke koje su “sretne” uposlenice.

Ne zaboravite, danas su na redu one jer su nevažne i smetaju napretku i boljoj budućnosti, a sutra…

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu