SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

inspektorat_indexhr020113

(Index.hr, 2. siječnja 2013.) STUPANJEM na snagu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela s 1. siječnjem ukinut je Državni inspektorat, a osamstotinjak inspektora preraspoređenih u pet resornih ministarstava, danas prvog radnog dana Nove godine nemaju rješenja za svoja radna mjesta, tvrde u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

indexHR_logo290612“Inspektori su ni na nebu ni na zemlji i žale nam kako ne znaju ni gdje rade ni tko su im šefovi”, rekao je Hini glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika Siniša Kuhar.

Ti su ljudi, kaže, silom zakona preuzeti u resorna ministarstva, no vlada tek u roku mjesec dana treba donijeti uredbe o unutarnjem ustroju kojim će se propisati konkretni inspekcijski poslovi, utvrditi potreban broj službenika za te poslove i slično. Tek nakon toga slijedi usklađivanje pravilnika o unutarnjem redu odnosno sistematizaciji radnih mjesta, ističe Kuhar i dodaje da kad i ta procedura prođe i završi inspektorima se mogu izdati rješenja o rasporedu na konkretna radna mjesta.

Predsjednik Sindikata Boris Pleša uvjeren je kako Državni inspektorat uopće nije trebalo ukidati. “Državni inspektorat koji je radio 15 godina nije trebao gasiti jer prebacivanjem inspektora u resorna ministarstva – financija, gospodarstva, poljoprivrede, turizma te rada i mirovinskog sustava, ministri postaju šefovi inspektorima i gubi se njihova neovisnost”, tvrdi Pleša.

Ako se zakon već mijenjao logistika je, mišljenja je Pleša, trebala biti spremna kako bi inspektori mogli početi raditi, a ne da jutros ne znaju ni najbanalnije stvari od one gdje da sjednu do one koji im je telefonski broj.

Ilija Tadić privremeni glavni inspektor rada

Temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave koje su na snagu stupile jučer (1. siječnja ove godine) nakon 15 godina ukinut je Državni inspektorat. Poslove Državnog inspektorata i 786 njegovih zaposlenika preuzelo je pet ministarstava – financija, gospodarstva, rada i mirovinskoga sustava, poljoprivrede i turizma.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je u današnjoj izjavi danoj novinaru Darku Kohnu pojasnio da njegovo ministarstvo preuzima najveći broj djelatnika “u paketu” – čak 247, uključujući inspektore rada i prateće administrativno-tehničko osoblje.

“Taj broj je privremen jer je prema našim saznanjima i potrebama potrebno zaposliti dodatne inspektore”, izjavio je ministar Mrsić te dodao: “Inspekcija rada od jučer je usmjerena za kontrolu radnog vremena i rada na crno, te zaštitu na radu. Svi inspektori od danas imaju nove pečate s oznakom Inspektorata rada i sve ovlasti koje proistječu iz Zakona o državnom inspektoratu koji ostaje na snazi u dijelu koji se odnosi na inspekciju rada i zaštite na radu. Svi inspektori od danas više nisu regionalno postavljeni već su organizirani kao mobilni timovi na nacionalnoj razini s puno većim ovlastima nego do sada”.

Do raspisivanja i okončanja javnog natječaja za izbor glavnog inspektora rada imenovan je vršitelj dužnosti Ilija Tadić, bivši rukovoditelj Državnog inspektorata za područje inspekcije rada i višegodišnji službenik Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Tadić je zadužen za postavljanje Inspektorata rada u cjelovitu funkciju kakvu ima sličan inspekcijski sustav iz Njemačke.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava: Inspektori i dalje nastavljaju raditi svoje poslove, na dosadašnjim lokacijama i radnim mjestima

“Na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave (“Narodne novine” broj 148/13), od 01. siječnja 2014. godine prestaje s radom Državni inspektorat. U skladu s tim, inspektore koji su do sada djelovali u Državnom inspektoratu preuzimaju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma svako prema svom djelokrugu.

U medijima su se pojavile dvojbe o budućem djelovanju inspektora koji sada pripadaju spomenutim ministarstvima. Ovim putem ističemo da prema navedenom zakonu, svako od navedenih ministarstva je, razmjerno preuzetim poslovima, preuzelo određeni dio državnih službenika i namještenika te sva sredstva za rad, opremu, prostore i financijska sredstva kao i sve ostalo što je potrebno za neometan daljnji rad inspektora. Pojednostavljeno, inspektori i dalje nastavljaju raditi svoje poslove, na dosadašnjim lokacijama i radnim mjestima.

U skladu sa zakonskim rokovima, ministarstva će urediti novo ustrojstvo i organizaciju rada inspektora u svojim resorima. Sve prijave i ostale podneske moguće je već danas uputiti na svako od navedenih ministarstava čiji će inspektori postupiti u skladu sa svojim ovlastima. Što se tiče Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, sve podneske koji se odnose na djelovanje inspektora rada možete dostaviti u elektroničkom obliku na e-mail adresu: info@mrms.hr, ili poštom na adresu: Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb”, stoji u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Ministarstvo poljoprivrede preuzelo poslove Državnog inspektorata u okviru svog djelokruga

“Prestankom rada Državnog inspektorata s 1. siječnja 2014. godine, Ministarstvo poljoprivrede preuzelo je, u okviru svog djelokruga, njegove ovlasti i poslove na području inspekcija u poljoprivredi i kvaliteti hrane.

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja obavljati preuzete poslove, te razmjerno tome preuzima okumentaciju i državne službenike sukladno svom djelokrugu.

Građani zahtjeve mogu uputiti na e-mail office@mps.hr ili se mogu obratiti na broj telefona 01/ 6106 617″, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

KAOS BEZ INSPEKTORATA
Mrsić poručio: “Nije vrijeme za jeftini populizam, sve se zna!”

inspektorat1_rtl020114

Nakon 15 godina rada danas je prvi radni dan od kada Državni inspektorat ne postoji! Iako su table fizički maknute, u prostorijama je nastao kaos. 800 inspektora na poslu je bez rješenja o novim radnim zadacima, kažu sindikati. S druge pak strane za RTL Danas ministar rada Mirando Mrsić tvrdnje naziva jeftinim populizmom.

RTL_logo(RTL, 2. siječnja 2014.) Tabla je na mjestu, ljudi dolaze na posao, no Državni inspektorat više ne postoji. 800 inspektora od jučer su zaposlenici: Ministarstva rada, poljoprivrede, gospodarstva, financija ili Ministarstva turizma.

Sindikate su zasuli prigovorima, kažu – ništa se ne zna, gdje će sjediti, tko im je šef – vlada totalni kaos.

inspektorat2_rtl020114

“Nama se javljaju službenici koji su unezvjereni jer ne znaju točno riješenja o rasporedu na radna mjesta, gdje će točno raditi, tko će im biti šefovi, ni kako će raditi svoj posao”, rekao je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika.

No ministar rada kaže da to nije istina i da su inspektori o svemu informirani.

“Svi znaju gdje će biti. Svima je objašnjeno gdje je njihovo mjesto, dakle što se tiče samog rada radno mjesto ostaje ustvari isto. Oni su bili inspektori i prije i sada, prema tome to je još jedan pokušaj jeftinog populizma”, rekao je Mrsić.

inspektorat3_rtl020114

Većina njih ostat će raditi isti posao na istom mjestu kao i dosad, ali će rad biti drukčije organiziran, kaže Mrsić.

“Imamo velik broj neriješenih predmeta, vidjet ćemo koliki je to točan broj i u kojem području. Koordinacija je bila neučinkovita između ministarstava i Državnog inspektorata i mislimo da ćemo to bolje postići ovako”, dodao je.

inspektorat4_rtl020114

S tim se ne slaže dugogodišnji glavni inspektor Branko Jordanić. Kaže, neriješenih predmeta može biti najviše 200-tinjak, ne deseci tisuća kako tvrdi Vlada.

“Doći će do raspada sustava, nikad više neće imati iste rezultate kakve ima. Nije mi jasan taj potez”, rekao je Jordanić.

A kome da sada pritužbe šalju građani? Objašenje je objavljeno na stranicama Državnog inspektorata: ovisno o tome o kojem se području radi, prigovori se šalju e-mailom ministarstvima.
Autor: RTL

inspektorat_novilisthr02011

Ti su ljudi, kaže Kuhar, silom zakona preuzeti u resorna ministarstva, no vlada tek u roku mjesec dana treba donijeti uredbe o unutarnjem ustroju kojim će se propisati konkretni inspekcijski poslovi

(Novilist.hr, 2. siječnja 2014.) ZAGREB – Stupanjem na snagu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela s 1. siječnjem ukinut je Državni inspektorat, a osamstotinjak inspektora prespoređenih u pet resornih ministarstava, danas prvog radnog dana Nove godine nemaju rješenja za svoja radna mjesta, tvrde u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

nl_logo180810“Inspektori su ni na nebu ni na zemlji i žale nam kako ne znaju ni gdje rade ni tko su im šefovi”, rekao je Hini glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika Siniša Kuhar.
Ti su ljudi, kaže, silom zakona preuzeti u resorna ministarstva, no vlada tek u roku mjesec dana treba donijeti uredbe o unutarnjem ustroju kojim će se propisati konkretni inspekcijski poslovi, utvrditi potreban broj službenika za te poslove i slično. Tek nakon toga slijedi usklađivanje pravilnika o unutarnjem redu odnosno sistematizaciji radnih mjesta, ističe Kuhar i dodaje da kad i ta procedura prođe i završi inspektorima se mogu izdati rješenja o rasporedu na konkretna radna mjesta.

Predsjednik Sindikata Boris Pleša uvjeren je kako Državni inspektorat uopće nije trebalo ukidati.

“Državni inspektorat koji je radio 15 godina nije trebao gasiti jer prebacivanjem inspektora u resorna ministarstva – financija, gospodarstva, poljoprivrede, turizma te rada i mirovinskog sustava, minestri postaju šefovi inspektorima i gubi se njihova neovisnost”, tvrdi Pleša.

Ako se zakon već mijenjao logistika je, mišljenja je Pleša, trebala biti spremna kako bi inspektori mogli početi raditi, a ne da jutros ne znaju ni najbanalnije stvari od one gdje da sjednu do one koji im je telefonski broj.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu