SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

MINUS I PLUS
Državni službenici: Kaznite nas za nerad, ali ne dirajte plaću

bauk_plesa_sd060113

(SLOBODNA DALMACIJA, 6. siječnja 2013.) “Kad osobno uputim dopis nekom službeniku u Ministarstvu, povratni dopis u kojem se ništa jasno ne veli dobijem nakon mjesec i pol dana. Potom pošaljem novi dopis i opet dobijem odgovor nakon mjesec i pol dana u kojem se veli kako se nešto ne može riješiti. Naravno da je teško raditi takvom dinamikom i morat ćemo dosta učiniti da bismo povećali učinkovitost državne uprave”, ustvrdio je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, u emisiji Hrvatskog radija.

SD_logo240Tjednik Lider objavio je intervju s Martinom Dalić u kojem je bivša HDZ-ova ministrica financija ustvrdila da je svaki put, nakon što je u tri navrata postala dužnosnicom u tome Ministarstvu, već nakon dva mjeseca poželjela otpustiti 90 posto ljudi u nekim njegovim dijelovima. “U Ministarstvu financija ima fantastičnih radnika koji mogu raditi u bilo kojoj svjetskoj tvrtki.

Takvi ostaju do kasnih noćnih sati, koliko god treba da dovrše posao, a odrade i 90 posto tuđega. Oni su najveće žrtve takvog stanja, rade dvostruki posao za jednaku plaću”, opisala je Martina Dalić trenutačnu situaciju u državnoj upravi. Upravo je promjena takve situacije motiv Arsena Bauka, ministra javne uprave, s kojim je krenuo u, za sada još neformalne, pregovore sa sindikatima državnih službi glede uvođenje novog modela ocjenjivanja rada državnih službenika, te stimuliranje rada i destimuliranje nerada.

“Mogu potvrditi da o tome ozbiljno razmišljamo i radimo. Ocjenjivanje rada službenika uvijek je dijelom subjektivno i morat ćemo procijeniti kako taj prostor subjektivnosti svesti na prihvatljivu mjeru”, ustvrdio je ministar u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju. Kao jedan od načina stimulacije i destimulacije rada u državnoj upravi, on je naveo da bi se na temelju dobivene ocjene povećao ili smanjio dodatak na staž, koji sada iznosi 0,5 posto po godini staža.

Vlada će se namučiti

“Dakle, ako je ocjena viša od prosječne, radnik bi dobio, recimo, 0,6 posto dodatka na plaću, a ako bi ocjena bila niža od prosječne, tada bi dodatak na staž iznosio 0,4 posto. To su moguća rješenja. U tom bi slučaju i broj pojedinih ocjena bio limitiran”, rekao nam je Bauk. Međutim, Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika, kazao nam je, dodajući da su o tome vođeni samo neformalni razgovori s Vladom, da smatra da u ovim teškim vremenima ne bi trebalo uvoditi nove metode koje bi mogle nekome smanjiti ionako male plaće.

sluzbenica_sd060113“Ako se danas ima novca za stimuliranje nekoga, mi nemamo ništa protiv toga, ali smo protiv novog sustava kojim bi se nekim radnicima možda smanjila plaća u dijelu koji se tiče dodatka na minuli rad”, istaknuo je Pleše. Na naše pitanje smatra li onda on da loše radnike ne bi trebalo destimulirati, on je odgovorio da je to moguće i prema sadašnjem modelu ocjena i mogućih destimulacija. Na komentar − koji je izrekao i Ivan Koprić, profesor i predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu i predstojnik Zavoda za javno pravo i javnu upravu − da su službenički sudovi preblagi, on je naglasio da radnici moraju imati pravnu zaštitu u takvim slučajevima.

“A što se tiče preblagog procesuiranja na službeničkim sudovima, neka Vlada i resorno ministarstvo onda postrože funkcioniranje tog suda. Ovako se bojim da bi se i u Hrvatsku mogao uvesti takozvani model novog javnog menadžmenta, koji je na snazi u Kanadi, Velikoj Britaniji i Australiji. To je model koji privatni model poslovanja preslikava na javni sektor”, ustvrdio je Pleša. Na naše pitanje što bi bilo loše u tome da sustav postane efikasniji, on je odgovorio da bi sustav mogao biti učinkovitiji da se smanji broj (ne)potrebnih dokumenata za neku dozvolu.

“Osim toga, strah nas je da bi to moglo rezultirati i situacijom da se zbog ekonomske neisplativosti ukinu neki uredi državne uprave u Sinju ili Imotskome”, nastavio je Pleša. Kad smo mu prigovorili da je ustvari bit rasprave koju vodimo da se poveća učinkovitost zaposlenih (a ne da se ukidaju državni uredi), on je uzvratio da je i njegov sindikat za povećanje efikasnosti, ali da u ovim vremenima nije primjereno postrožavati sustav koji bi ljudima koji ionako imaju male plaće mogao oduzeti nekoliko stotina kuna.

“Pri tome, već postoje i propisi o upravnim poslovima koji točno propisuju koliko za neki posao treba vremena i na koji se način radi, pa samo treba provoditi te zakone i propise, a ne uvoditi privatni model poslovanja u javni sektor. Neki šefovi zloupotrebljavaju i postojeće propise, pa se ljude ponekad šikanira bez ikakve osnove, a bojim se da bi novi sustav to povećao”, zaključio je Pleša. Iz ovih izjava jasno je da će ministar uprave i drugi članovi Vlade imati dosta muke u pokušaju da povećaju efikasnost rada državne uprave. FRENKI LAUŠIĆ

Pleša: Treba kazniti odgovorne

Boris Pleša je odgovorio i da mu nije jasno kako ministar Ivan Vrdoljak po mjesec i pol dana čeka odgovor na neki dopis. “Svaki ministar ima službe koje mu mogu puno brže pomoći, a ako je netko zaista toliko kasnio, zna se tko je odgovoran za to. Ako je riječ o nepoštovanju propisane procedure, tada se pokreće disciplinski postupak. Teško mi je vjerovati da se tako može postupati na ministrov dopis, a da to prođe nekažnjeno ako se nisu poštovali propisi i procedura”, naglasio je Boris Pleša.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu