SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

NE SANJAJU SVI O DRŽAVNOJ SLUŽBI

Za posao na sudu masovan interes samo u Osijeku


(GLAS SLAVONIJE, 30. studenoga 2018.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) i njegov glavni tajnik Siniša Kuhar oglasili su se priopćenjem, osvrnuvši se na “neravnotežu” odaziva kandidata pri zapošljavanju potrebnog kadra na općinskim sudovima u različitim dijelovima zemlje te da rad u državnoj službi nije, kako se misli, san svakog u potrazi za poslom.

“Na primjeru općinskih sudova koji muku muče sa zapošljavanjem potrebnog kadra, posebice onog sa srednjom stručnom spremom čije se plaće kreću 3.500 – 4.000 kuna, a na kojima se natječajni postupci obustavljaju zbog manjka kandidata, kao i onih na čijem području se na svaki natječaj i oglas javljaju desetci kandidata, najbolje se vidi socijalna karta zemlje. Na natječaje i oglase Općinskog suda (OS) u Osijeku javlja se velik broj kandidata pa se tako na natječaj za radno mjesto višeg stručnog referenta za poslove sudske uprave javilo 79 kandidata, a testiranju je pristupilo 40. Za mjesto stručnog suradnika u Odjelu materijalno-financijskog poslovanja javio se 41 kandidat, a testirano je 37. Za radno mjesto sudskog zapisničara, na koje su se primala četiri izvršitelja, javio se 91 kandidat, a testiranju je pristupilo njih 37. Za tri zamjene za porodiljni dopust za mjesto sudskog upisničara javila su se 23 kandidata od kojih je 13 pristupilo testiranju, dok je za dva radna mjesta sudskog zapisničara pristiglo 38 prijava i testirano je 18 kandidata. Za rad na radnom mjestu zemljišno-knjižnog referenta do povratka dva odsutna službenika javila su se 44 kandidata, a testiranju je pristupilo njih 27”, navodi Kuhar primjere velikog odaziva kandidata na natječaje OS-a u Osijeku.

Istovremeno, na natječaj Općinskog suda u Novom Zagrebu na neodređeno za radno mjesto sudskog zapisničara pristiglo je 14 prijava, a od 10 kandidata čije su prijave bile potpune testirano je samo njih troje. Za rad na neodređeno na radnom mjestu upisničara pristiglo je 27 valjanih prijava, a na testiranje su se odazvala tri kandidata. Nadalje, dodaje Kuhar, na natječaj OS-a u Puli na neodređeno za radno mjesto sudskog ovršitelja javilo se šest kandidata, a testirano ih je dvoje. “Za rad na određeno na sudu u Splitu na mjestu sudskog zapisničara, za dva radna mjesta, stiglo je 12 valjanih prijava, a testiranju je pristupilo pet kandidata”, navodi Kuhar još jedan osječkom sudu suprotan primjer.

Stoga SDLSN ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću predlaže da situaciju u kojoj na području nekih općinskih sudova postoji mogućnost kvalitetne selekcije ljudskih potencijala i kadrovskog ekipiranja iskoristi tako da se takvi sudovi ekipiraju i kapacitiraju do mjere u kojoj će moći preuzeti rješavanje sudskih predmeta sudova koji to nisu u mogućnosti. “Tako bi se, npr., administrativnim jačanjem Općinskog suda u Osijeku moglo nadomjestiti ograničene kapacitete onih sudova na čijem području ne postoji interes za rad u državnoj službi i na kojima su postojeći zaposlenici preopterećeni. Delegiranje predmeta drugim sudovima ionako je uvriježena praksa, tako da bi ovakav model asimetričnog pravosudnog sustava i alokacije ljudskih resursa samo ubrzao smanjenje broja neriješenih sudskih predmeta, zaključuje Kuhar. S.Župan

 

Neće pomoći ni rast plaća

– I dok u Slavoniji pravosuđe nema problema sa zapošljavanjem, jer se na svaki natječaj javlja velik broj kandidata, pa je lako odabrati kvalitetne i perspektivne službenike, na jugu i sjeverozapadu na natječaje se za veći broj radnih mjesta javlja jedva dvostruki broj kandidata od kojih samo nekolicina pristupi testiranju nakon što dozna koliko se plaća rad u državnoj službi. Naravno, mogućnost izbora kvalitetnih kandidata tu je upitna – kaže Siniša Kuhar, uz ocjenu da situaciju vjerojatno znatnije neće promijeniti ni rast plaća od dva posto u 2019. godini.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu