SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

STIŽU BROJNI ZAHTJEVI ZA IZMJENE ZAKONA

I prosvjetari, zaštitari, poreznici i carinici žele status službene osobe


(GLAS SLAVONIJE, 12. srpnja 2019.) Nakon napada na đakovački Centar za socijalnu skrb, iz raznih struka stižu zahtjevi za priznavanje statusa službene osobe.

Tako Hrvatski ceh zaštitara – strukovna zaštitarska komora, podsjeća na probleme s kojima se zaštitari svakodnevno susreću. Iz Ceha kažu da su i zaštitari i zaštitarke, obavljajući poslove sukladno ovlastima prema Zakonu o privatnoj zaštiti, izloženi različitim incidentima i napadima i također nemaju status službene osobe. “Još jednom se potvrđuje nužnost da se zaštitarima dodijeli status službene osobe, što mi kao struka ističemo već dug niz godina. Nažalost, svjedoci smo u posljednje vrijeme sve češćih nasilnih incidenata i napada u javnim institucijama prema osobama i imovini, stoga je potrebno promptno djelovanje u svrhu daljnjih sprječavanja incidenata i napada. Hrvatski ceh zaštitara daje potporu svim aktivnostima nadležnih državnih tijela i najavi izmjene Kaznenog zakona i osiguranju statusa službenim osobama zaposlenicima javnih institucija, jačanju sustava informiranja i međusektorske suradnje te uspostave učinkovitog sustava prevencije i jačanja zaštite i sigurnosti javnih institucija”, navodi Lidija Renata Stolica, predsjednica zaštitarskog ceha.

Nakon đakovačke tragedije najavljene su izmjene Kaznenog zakona gdje status službenih osoba trebaju dobiti i socijalni radnici, no status službene osobe traže i učitelji i nastavnici, a ministar financija Zdravko Marić u četvrtak uoči sjednice Vlade i sam je komentirao mogućnost da se takav status odnosi i na zaposlenike Porezne uprave i Carine rekavši da bi o tome također vrijedilo razmisliti. Isti status predlagan je i za vatrogasce. Godinama su se za status službene osobe borili i liječnici i zdravstveni radnici, no ni do dandanas od toga ništa.

– Tražili smo da nam se dodijeli takav status i pri posljednjim kolektivnim pregovorima, no rečeno nam je da će se Ministarstvo za to pobrinuti. U Kazneni zakon uvršteno je da će se tko doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kazniti kaznom zatvora do tri godine. Tražili smo da se status službene osobe dodijeli za sve osobe u zdravstvu, jer je bio napadnut i vratar, ali ništa od toga. Vidim da ministrica Divjak traži taj status za prosvjetne radnike, ministar Marić za poreznike i carinike, a naš ministar Kujundžić i dalje šuti i od Vlade ne traži ništa. Nije to u redu da se ide tako parcijalno jer se zna koje su to osobe u javnim i državnim službama koje su više izložene napadu od korisnika i građana – kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, kaže da se, nažalost, mora dogoditi neka tragedija da bi u Hrvatskoj netko počeo razmišljati o sigurnosti.

– Podsjetio bih na ubojstva zapisničarke i sutkinje na Općinskom sudu u Zagrebu i to je već možda na neki način bio okidač za takve stvari. Međutim, to nikako da se sistemski riješi. Sada se ovo dogodilo u Centru za socijalnu skrb, a ja već danas dobivam mailove od kolegica iz Porezne uprave da bi i oni trebali biti službene osobe. Ne bih želio govoriti tko takav status zaslužuje ili ne, no možda bi to trebalo generalno rješavati na razini cijele državne službe. Nije poanta u tome da se nekome nešto dogodi pa da bismo mi proglasili nekoga za službenu osobu. Trebalo bi na neki način sve objektivno proanalizirati – kaže Boris Pleša. S.Lacić

 

ZLOČIN U ĐAKOVU

Ubojica s osmijehom ušao u zgradu suda: ‘Iskoristio je dobrotu socijalne radnice’


Zbog opasnosti od bijega, kao i od ometanja istrage te ponavljanja djela, Drežnjaku je određeno mjesec dana istražnog zatvora

AUTORI Romana Kovačević Barišić, Suzana Lepan Štefančić

 

(VEČERNJI LIST, 12. srpnja 2019.) Socijalna radnica Blaženka Poplašen (50) pokopana je danas na mjesnom groblju u Selcima Đakovačkim, a njezina ubojicu i štićenika Andriju Drežnjaka (61) u isto su vrijeme uvodili u osječki zatvor.

– Kao da predsjednika vode – prokomentirao je on kada je ugledao novinare pred zgradom suda u Osijeku. Nije djelovao uzrujano, nije pokazivao kajanje, a na licu mu je bio osmijeh.

 

‘Podmukao zločin’

 

Tereti ga se za teško ubojstvo svoje skrbnice Blaženke Poplašen i pokušaj teškog ubojstva njezina kolege pravnika Ivana Pavića (35), kojima je pucao u glavu u utorak oko podneva u Centru za socijalnu skrb u Đakovu. Ubio ju je, navodi se, “na podmukao način”.

– Iskoristio je dobrotu socijalne radnice koja se godinama o njemu brinula, kao i povjerenje zaštitara na ulazu kako bi se ušetao u zgradu Centra i počinio zločin – objašnjavaju nam izvori bliski istrazi. Zbog opasnosti od bijega, kao i od ometanja istrage te ponavljanja djela, Drežnjaku je određeno mjesec dana istražnog zatvora. Kada je pronađen u polju uz autocestu na izlazu iz Đakova, osam sati nakon zločina, uz sebe je imao, podsjetimo, pištolj, više od 10.000 kuna i putovnicu pa se pretpostavlja da je planirao pobjeći iz Hrvatske.

Stravična tragedija u Đakovu otkrila je sve slabosti sustava. Četiri policajca PP-a Đakovo disciplinski će odgovarati jer nisu, utvrdio je interni nadzor, poduzela sve potrebne korake kada su, još 17. svibnja, djelatnici Centra pismeno upozorili policiju da ih Andrija Drežnjak i njegov otac (95) često posjećuju, verbalno su agresivni i da bi Andrija mogao imati pištolj. S dužnosti su udaljeni načelnik PP-a Đakovo Rudolf Kolarić te policajac S. M. koji je bio zadužen za taj predmet. Kolarić je đakovačku policiju vodio više od desetljeća, a sva četvorica policajci su s barem 20 godina iskustva i nikada nije bilo, kažu kolege, ozbiljnijih pritužbi na njihov rad. Još jedna djelatnica Centra za socijalni rad Đakovo danas je ujutro prijavila policiji da joj je stranka prijetila na internetu. Na komemoraciji za pokojnu Blaženku socijalni su radnici poručili: “Ništa nas neće pokolebati…”. Mole se za kolegu Pavića, čiji je život ugrožen.

 

Paradoks zaštite radnika

 

Status službene osobe, koji će socijalni radnici dobiti izmjenama Kaznenog zakona, neće im donijeti nove ovlasti ni proširiti dosadašnje, nego će ih osnažiti u radu.

– Status službene osobe znači posebnu pravnu zaštitu u slučaju napada ili prijetnje. Postupak protiv počinitelja pokreće se tada po službenoj dužnosti, kao kad je riječ o napadu na policajca. Taj status neće riješiti sve, ali poruka je da se nasilje neće tolerirati – objašnjava Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika. Socijalni radnici godinama su upozoravali na paradoks da prijetnje zbog svojeg posla, kojima su izložene čak i njihove obitelji, sami moraju procesuirati privatnim tužbama. Nakon tragedije u Đakovu premijer im je to napokon obećao.

Reagirali su i iz Sindikata Porezne uprave.

– Zar se i kod nas mora dogoditi tragedija da bi nadležne institucije počele raditi svoj posao i zaštitile nas? – pita Snježana Mesek, sindikalna povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u Poreznoj upravi, jer i porezni su inspektori izloženi vrijeđanju, prijetnjama i pokušajima fizičkog nasrtanja. Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata, još je u veljači, nakon napada nožem na socijalnu radnicu u Međimurju, upozorio na nedorečenost Kaznenog zakona kada je riječ o napadima na službene osobe.

– Zakon široko definira službenu i vojnu osobu, da bi zatim uredio prisilu i napad samo na neke od njih pa ispada da je potrebno čekati da se nekoga prebije ili ubije kako bi ih Kazneni zakon „prepoznao“. Takva praksa prigodnog ubacivanja novih „štićenika“ u KZ za posljedicu ima to da neki uvijek ostaju nezaštićeni i neprimijećeni – upozorava Kuhar.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu