SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu

Kolektivni ugovor

  Ispis Pošalji na mail

Privremeno smanjenje plaća Vlada pretvara u – trajno?

Privremeno smanjenje plaća Vlada pretvara u – trajno?

TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI SINDIKATI PODNIJELI USTAVNU TUŽBU Svrha zakona je relativizirana i pretvorena u uštedu samu po sebi, ističu u Sindikatu državnih službenika i namještenika (NOVI LIST) ZAGREB » Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) zatražio je u srijedu od Ustavnog suda otvaranje postupka ocjene ustavnosti Zakona o Izmjeni Zakona o uskrati prava na uvećanje plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža. Taj zakon Sabor je usvojio 27. ožujka i njime se do kraja ove godine produljuje rok važenja ranijih vladinih odluka o neuvećavanju plaća za 4, 8 ili 10 posto ovisno o godinama staža radnika u državnim i javnim službama.

Opširnije

Uskrsna košarica od 620 do 1594 kn

Uskrsna košarica od 620 do 1594 kn

(HRT) Unatoč tomu što je standard građana drastično pao zbog utjecaja višegodišnje gospodarske krize, većina Uskrs želi proslaviti na što tradicionalniji i dostojanstveniji način, uz malo bogatiji blagdanski stol od onog uobičajenog. Sadržaj blagdanskog stola Nezavisni hrvatski sindikati prate od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te prigodom praćenja potrošačku košaricu dijele na tri kategorije: skromnu, srednju i bogatu.

Opširnije

Ustavni sud odbacio prigovore sindikata na Zakon o uskrati

Ustavni sud odbacio prigovore sindikata na Zakon o uskrati

(SLOBODNA DALMACIJA) Ustavni sud odbacio je prigovore devet sindikata i više građana na Zakon o uskrati prava na uvećanje plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža, ističući da se radi o povlastici dijela zaposlenih u državnim i javnim službama koju Vlada može uskratiti u uvjetima gospodarske krize u zemlji.

Opširnije

Moderna umjetnost koju će omogućiti moderno ropstvo

Moderna umjetnost  koju će omogućiti  moderno ropstvo

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) na svojim je mrežnim stranicama pokrenula peticiju protiv korištenja robovskog rada. U svojem pojašnjenju navodi kako je i u 2015. godini ropstvo „živo i zdravo“. Teško je za vjerovati, no u središtu priče je svjetski poznati Guggenheim, koji je došao u regiju poznatu po zlouporabi i iskorištavanju radnika budući se u Abu Dhabiju gradi novi muzej.

Opširnije

Nezaposlenost u Hrvatskoj među najvišima u Europskoj uniji

Nezaposlenost u Hrvatskoj među najvišima u Europskoj uniji

Poslovni.hr/Hina Bez posla je u veljači prema Eurostatu raspoloživim podacima bilo 353 tisuće hrvatskih građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu, te 31 tisuću više nego u istom mjesecu lani. (Poslovni.hr) Hrvatska se u veljači svrstala među zemlje Europske unije s najvišim stopama nezaposlenosti a zauzela je i vodeće mjesto po njezinom skoku u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Opširnije

'Mobing često ne provode šefovi, već kolege na istim pozicijama'

'Mobing često ne provode šefovi, već kolege na istim pozicijama'

VL INICIJATIVA Govoreći o najčešćim simptomima mobinga, Apostolovski je kazala je kako žrtve u mnogo većoj mjeri zamjećuju posljedice na svoj privatni u odnosu na poslovni život 3441 pregleda Autor: Davor Ivanov (VEČERNJI LIST) Nakon što smo vas u našoj VL inicijativi 'Kako spriječiti mobing' pitali jeste li ikada doživjeli neki oblik psihičkog ili fizičkog zlostavljanja na radnom mjestu, mnogi od vas odgovorili su potvrdno. Iako neki smatraju da je jedino moguće rješenje pobjeći glavom bez obzira i potražiti novo radno mjesto, većina vas smatra kako je naći posao danas nemoguća misija.

Opširnije

Prepotentnu politiku plaćamo s kamatama

Prepotentnu politiku plaćamo s kamatama

(NOVI LIST) Dobru je kašu Vlada zakuhala u državnim i javnim službama. Iz nje se sada pokušava izvući na što elegantniji način, ako je to uopće moguće. Sa sindikatima pokušava sklopiti nagodbu ne bi li izbjegla masovnije tužbe za »krivo« obračunate jubilarne nagrade u prošloj godini, a time i plaćanje sudskih troškova, kamata.

Opširnije

Država ograničava rad studenata i štiti radnike

Država ograničava rad studenata i štiti radnike

PROTIV RADA NA CRNO PRAVILNIK UVODI STROŽA PRAVILA ZA POSLODAVCE Pravilnikom o studentskom radu trebalo bi spriječiti situacije da student zapravo u praksi radi posao koji ima obilježje stalnog radnog odnosa Gabrijela GALIĆ (NOVI LIST) ZAGREB » Studentski rad koji se nerijetko koristi kao jeftinija zamjena za klasičan radni odnos, uskoro bi mogao biti dodatno ograničen. Naime, resorno ministarstvo obrazovanja radi na pravilniku kojim bi se točno propisalo što studenti i pod kojim uvjetima mogu raditi. Taj dokument trebao bi biti jedna od mjera borbe protiv rada na crno, odnosno iskorištavanja studentskog rada.

Opširnije

'Strojovođe nije briga za sigurnost putnika nego za kolektivni ugovor'

'Strojovođe nije briga za sigurnost putnika nego za kolektivni ugovor'

SHŽ I SŽH: Čelnici dvaju sindikata smatraju da prekovremeni rad strojovođa nije pitanje sindikalne trgovine i da toj odredbi nije mjesto u članku koji uređuje pravo trudnica i samohranih roditelja, gdje je ta odredba ugrađena (Direktno.hr) Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske, optužili su u petak Sindikat strojovođa Hrvatske da njegova borba protiv prekovremenog rada strojovođa u HŽ Putničkom prijevozu nije motivirana brigom za dobrobit strojovođa i sigurnost putnika već nastojanjem da iznudi prebacivanje strojovođa iz HŽ Carga u HŽ Putnički prijevoz, što bi im omogućilo stvaranje sindikalne većine i samostalno potpisivanje kolektivnog ugovora.

Opširnije

Neće biti božićnica i regresa za javne i državne službenike

Neće biti božićnica i regresa za javne i državne službenike

SABOR Saborska je većina u petak podržala izmjene dvaju zakona kojima je produljena uskrata uvećanja plaće po osnovi godina radnog staža, te uskraćena isplata božićnica i regresa za 2015. zaposlenima u javnim i državnim službama (Novilist.hr) ZAGREB Saborska je većina u petak podržala izmjene dvaju zakona kojima je produljena uskrata uvećanja plaće po osnovi godina radnog staža, te uskraćena isplata božićnica i regresa za 2015. zaposlenima u javnim i državnim službama.

Opširnije

Udio sive ekonomije oko 30 posto BDP-a

Udio sive ekonomije oko 30 posto BDP-a

CVATU UTAJE POREZA Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marina Kasunić Peris kaže da je udio sive ekonomije oko 30,4 posto BDP-a, od čega se čak dvije trećine odnosi na neprijavljeni rad (Novilist.hr) ZAGREB- Porezni sustav u Hrvatskoj nije dovoljno učinkovit, što potvrđuju razmjeri sive ekonomije, koja prema nekim procjenama doseže i do 30 posto BDP-a, a glavni porezni teret snose najsiromašniji slojevi stanovništva kroz potrošačke poreze, dok porezi na imovinu idu u korist najbogatijih, istaknuto je u utorak na okruglom stolu o poreznom sustavu i sivoj ekonomiji.

Opširnije

Sever: Siva ekonomija cvate zbog broja nezaposlenih i blokiranih

Sever: Siva ekonomija cvate zbog broja nezaposlenih i blokiranih

TERET KRIZE Osim rada bez ugovora o radu zabilježeni su i neevidentiranje prekovremenog rada, neažurne evidencije radnog vremena, isplata plaća na ruke i neisplata plaća, navela je pomoćnica ministra rada (Direktno.hr) Porezni sustav u Hrvatskoj nije dovoljno učinkovit, što potvrđuju razmjeri sive ekonomije, koja prema nekim procjenama doseže i do 30 posto BDP-a, a glavni porezni teret snose najsiromašniji slojevi stanovništva kroz potrošačke poreze, dok porezi na imovinu idu u korist najbogatijih, istaknuto je u utorak na okruglom stolu o poreznom sustavu i sivoj ekonomiji.

Opširnije

Država ne zna zapošljavaju li poslodavci osobe s invaliditetom?

Država ne zna zapošljavaju li poslodavci osobe s invaliditetom?

Puna tri mjeseca i 24 dana, dakle gotovo četiri mjeseca, u Hrvatskoj se provodi kvotno zapošljavanje osoba s invaliditetom. To znači da poslodavci više nemaju obavezu uplate posebnog doprinosa od 0,1 ili 0,2 posto za zapošljavanje invalida. Ali imaju obavezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i to tako da oni predstavljaju tri posto ukupno zaposlenih radnika kod poslodavca. Zakonodavac je propisao i da obvezu kvotnog zapošljavanja imaju svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika, osim stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava te integrativnih i zaštitnih radionica.

Opširnije

Prosječna neto plaća za siječanj 5.656 kuna

Prosječna neto plaća za siječanj 5.656 kuna

(POSLOVNI DNEVNIK) Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 5.656 kuna, što je 60 kuna ili nominalno 1 posto manje od prosjeka isplaćenog za prosinac prošle godine, pokazuju u ponedjeljak objavljene prve procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Opširnije

Sindikat HŽ-a uputio otvoreno pismo Milanoviću i Hajdaš-Dončiću: Zaustavite otkaze!

Sindikat HŽ-a uputio otvoreno pismo Milanoviću i Hajdaš-Dončiću: Zaustavite otkaze!

(Index.hr) NOVI krug pregovora o Kolektivnom ugovoru u HŽ-u zakazan je za danas u podne. Na dnevnom redu bi se trebalo raspravljati o Izvješću Uprave o stanju društva, vođenju poslova društva, planu restrukturiranja društva, ali i o upotrebi ostvarene dobiti. Ivan Forgač, predsjednik sindikata Hrvatskih željeznica rekao je za Media servis kako otvoreno pismo za premijera Vlade i ministra prometa znači apel da se poduzmu konkretne mjere za Pružne građevine.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Vlada od sindikata prijedlogom Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike traži brisanje dodataka od 4, 8 i 10% na staž, čiju isplatu je već uskratila posebnim zakonom. Što mislite o tome?

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Kolektivni ugovor

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja