SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 03.10.2006. Ispis Pošalji na mail

GRANIČNI PRIJELAZ BREGANA: Budnost, profesionalnost i kolegijalna solidarnost!

(SDLSN, 3. listopada) U prigodi Dana policije i blagdana sv. Mihovila – zaštitnika pripadnika ove za sigurnost i dobrobit građana izuzetno važne državne službe, posjetili smo granični prijelaz Bregana i djelatnike Postaje granične policije, koji ovaj kao i svaki drugi blagdan u godini proslavljaju jedino kako znaju – radno i svečano.

Jedina što razlikuje ovu prigodu od svakodnevnice jest svečana odora i ponos hrvatskih redarstvenika zbog mogućnosti rada i nastavka tradicija policije od njena formiranja, sudjelovanja u obrani suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske i ustrojavanja kao profesionalne i služenju građanima predane službe.  

S problemima u svakodnevnom radu, od teških uvjeta rada, malih plaća i stalne izloženosti stresu i ugrozi života i zdravlja, policajci su se navikli nositi i raduje ih svaki pomak nabolje.

Rad u postrojbi granične policije specifičan je i odgovoran način službe.

Pored toga što zajedno s njihovim kolegama carinicima predstavljaju prve predstavnike Republike Hrvatske s kojima se susreću građani koji putuju ili prolaze kroz Hrvatsku, njihova je zadaća i nadzor granice i sprječavanje šverca ljudi, robe i novca.

Rad službe organiziran je u tri smjene, a tijekom ljetnih mjeseci i blagdana kad je promet pojačan na ulasku i izlasku iz zemlje radi se uz maksimalno fizičko i psihičko opterećenje jer je to vrijeme kad i šverceri i kriminalci računaju na njihovu smanjenu budnost.

 

Načelnik Postaje granične policije Bregana Gojko Žderić ističe primjernu suradnju različitih državnih službi na državnoj granici  

Razgovarali smo s Gojkom Žderićem, načelnikom Postaje granične policije Bregana, koji nam je rado odgovorio na pitanja o radu na najfrekventnijem hrvatskom graničnom prijelazu.

S kakvim se problemima u radu suočavaju djelatnici granične policije?

Nekih značajnijih problema u radu granične policije nema, jedino što se može istaknuti manjak softicirane tehničke opreme koja bi znatno olakšala sam rad i poboljšala učinkovitost, ali u posljednje vrijeme kroz razne projekte uskoro bi se i to pitanje moglo riješiti.

Uvjeti rada službe čije radno vrijeme je od 0 do 24 sata nisu laki. Velike hladnoće, ljetne vrućine ili izloženost ispušnim plinovima i buci motora samo su neki od problema s kojima se susrećete, što Vam je najteže?

Težina obavljanja poslovoa do izražaja najviše dolazi za vrijeme i u samoj turističkoj sezoni kada je frekvencija vozila, putnika i prtljage največa a ljudima se izlazi u susret poradi korištenja godišnjih odmora, ali i tu dolazi do velikog izražaja solidarnost samih djelatnika koji ostaju raditi jer obavljaju poslove i za one koji su na godišnjem odmoru.

Kažu da zbog specifičnost rada i pojačana odgovornost utječu na visoku razinu solidarnosti i uzajamne profesionalne i ljudske podrške policijskih službenika koji rade na granici. Je li doista tako?

Solidarnost kao i uzajamno poštovanje i profesionalni odnos policijskih službenika u Postaji granične policije ogleda se u timskom radu policijskih službenika, no posebice dolazi do izražaja kroz uvezanost rada i službenog postupanja s drugim službama na graničnom prijelazu Bregana (carina, veterinarska služba, sanitarna inspekcija i dr.), a što također potvrđuju dobri rezultati rada.

 

Sindikalni povjerenik SDLSN na Bregani Zlatko Orešković 

Dakako, razgovarali smo i s policijskim službenicima postaje u kojoj djeluju dva sindikata – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Sindikat policije Hrvatske.

Iako se policijski službenici ponekad «bockaju» međusobno kad su u pitanju njihovi sindikati, kolegijalnost i profesionalnost i u radu sindikata su na visokoj razini, kao i zajednički cilj – poboljšanje uvjeta rada i materijalnog položaja policijskih službenika.

A da na granici zna biti i veselo ispričalo nam je policajac  Tomislav Tratnjak, koji kao i drugi njegovi kolege osim uspjeha u sprječavanju šverca pamti i anegdote iz službe.

"Jednom je prilikom na granični prijelaz došao turski državljanin i na uvid mi predao putne isprave među kojima se nalazila i putna isprava za njegovo malodobno dijete. Budući da se dijete nije nalazilo u kabini osobnog vozila upitao sam ga gdje se nalazi dijete, na što je ovaj odgovorio kako spava u prtljažniku vozila."

Začuđeni policajac je dakako provjerio je li s djetetom sve u redu i putnika upozorio na neprimjerenost njegova postupka.

Dijete se, međutim, nije dalo smetati i tijekom cijelog događaja je nastavilo spavati.

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

GRANIČNI PRIJELAZ BREGANA: Budnost, profesionalnost i kolegijalna solidarnost!

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja