SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 29.11.2004. Ispis Pošalji na mail

Porezna uprava kontrolira zaposlene otiscima prstiju

DRŽAVA MIMO ZAKONA KORISTI OSOBNE PODATKE SVOJIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila je Poreznoj upravi kontrolu dolaska njenih namještenika otiscima prstiju sve dok Ministarstvo financija ne pribavi privolu petstotinjak zaposlenih
 

Sindikat smatra da je Agencija ovakvim rješenjem napravila opasan kompromis na štetu zaposlenika, budući da ih nije ni trebalo dovoditi u situaciju da daju privolu na nešto što predstavlja prikupljanje osobnih podataka u većoj mjeri nego što je to nužno. Netko tko tek ulazi u državnu službu bit će pod pritiskom da da privolu kako ne bi imao problema pri prijamu, a postavlja se i pitanje mjere zadiranja u privatnost i integritet osobe državnih službenika i namještenika (op. SDLSN). 

ZAGREB – Porezna uprava više ne smije kontrolirati dolazak i odlazak petstotinjak svojih namještenika s posla uzimanjem otiska njihovih prstiju! Takav način evidentiranja prisutnosti zaposlenika na radnom mjestu Poreznoj je upravi zabranila Agencija za zaštitu osobnih podataka. 
Tako je prvo rješenje kojim se po Zakonu o zaštiti osobnih podataka štite privatan život i ljudska prava Agencija donijela protiv države, odnosno Ministarstva financija. No, prema onome što stoji u rješenju agencije, Porezna uprava će uzimanjem otiska prstiju moći kontrolirati prisutnost zaposlenih na poslu ako za to u roku od 30 dana dobije njihov pristanak. 
Započeo Mato Crkvenac

Iako Agenciju tek očekuju »presude« u nekoliko desetaka slučajeva povrede osobnih podataka, znakovito je da je već prvi pokazao kako je država ta koja ne poštuje zakone koje je donijela i krši prava na zaštitu osobnih podataka svojih građana kojima je u ovom slučaju i poslodavac. Agencija je, naime, ustanovila da Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava u svom središnjem uredu u Zagrebu te u zagrebačkom područnom uredu nezakonito evidentira dolazak i odlazak zaposlenih uzimanjem otiska prstiju. 
Takva praksa započela je u područnom uredu prije dvije godine, kad Zakon o zaštiti osobnih podataka još nije postojao, ali je prije nešto više od godinu dana uvedena i u središnjem uredu. Tada je Ministarstvo financija vodio SDP-ovac Mato Crkvenac, jer je na vlasti bila koalicijska Vlada koja je, da stvar bude apsurdnija, i donijela Zakon o zaštiti osobnih podataka. No, evidencija uzimanjem otiska pristiju 494 zaposlenih u oba ureda nastavljena je i s promjenom vlasti, odnosno formiranjem HDZ-ove Vlade kad je Ministarstvo preuzeo Ivan Šuker, a Poreznu upravu Ivica Mladineo. 
Sindikat zatražio zaštitu

Zaštitu osobnih podataka zaposlenih u Poreznoj upravi zatražio je Sindikat službenika i namještenika pozivajući se na odredbe koje propisuju da osobni podaci moraju biti važni za postizanje određene svrhe i ne smiju se prikupljati u većem opsegu nego što je to nužno da bi se postigla ta svrha. Uz to, osobni podaci se smiju prikupljati i dalje obrađivati samo uz privolu ispitanika ili u slučajevima određenim zakonom. Iz Sindikata su upozoravali na to da se evidentiranje dolaska na posao i odlaska s posla može provesti bez uzimanja otisaka prstiju. Zato je po njima Porezna uprava »prikupljala podatke u većem opsegu nego što je to nužno da bi se ostvarila svrha evidentiranja nazočnosti na poslu«. Sindikati su se žalili i na to da Porezna uprava nikada nije zatražila od zaposlenika pristanak za prikupljanje podataka, već im je to usmeno naloženo. 
S druge strane, Ministarstvo se u svom očitovanju branilo da kod evidencije dolaska zaposlenika na posao ne uzima otisak prstiju na način na koji se to čini u policijskoj upravi, već da uzimaju samo »dvije karakteristične točke na jednom prstu, radi čega se to ne može koristiti ni u jednu drugu svrhu (metoda biometrije)«. Zato su u Ministarstvu, odnosno Poreznoj upravi zaključili da im nije ni potreban pristanak zaposlenih za taj postupak. 
Potreban pristanak

No, Agencija smatra da je potpuno nebitno uzimaju li se otisci prstiju policijskom ili biometrijskom metodom, jer se u oba slučaja radi o osobnom podatku – informaciji koja se odnosi na određenu fizičku osobu ili na osobu koja se može identificirati na osnovi jednog ili više obilježja specifičnih za njezin fizički identitet. Dvije točke jednog prsta koje se uzimaju biometrijskom metodom za Agenciju su obilježja specifična za fizički identitet pojedinca i osobni su podatak. Zato ih Ministarstvo i ne može koristiti za evidenciju bez privole, bila je jasna Agencija i uputila Poreznu upravu da u sljedećih 30 dana zatraži privolu svojih namještenika.

Jagoda MARIĆ

Pročitajte još:

POREZNA UPRAVA: Tehnologija u službi čovjeka ili njegove degradacije?

Rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Porezna uprava kontrolira zaposlene otiscima prstiju

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja