SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 23.10.2017.

Osnovana sindikalna podružnica JVP Delnice

 

(23. listopada 2017.) U Delnicama je osnovana nova sindikalna podružnica JVP Delnice. Osnivačkoj skupštini je nazočilo 7 vatrogasaca i županijska povjerenica Slavica Juranić. Podružnica ima 12 članova.
Za sindikalnog povjerenika izabran je Dalibor Mareković, a za zamjenika Slaven Rački.
Na Skupštini su navedeni problemi u svezi obračuna i isplate plaća, nabavke opreme i smjenskog rada. Članovi su odlučni da uz pomoć SDLSN RH, riješe barem dio nagomilanih problema. S. Juranić

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 13.10.2017.

PRIZNANJE SINDIKATA
Dražen Lučić i HAKOM fizička i pravna osoba godine zbog promoviranja nulte stope tolerancije prema sindikalnom organiziranju u javnom sektoru


(SDLSN, 13. listopada 2017.) Uoči saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za 2016. godinu, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH izabrao je predsjednika vijeća HAKOM-a i HAKOM za fizičku i pravnu osobu godine zbog promoviranja nulte stope tolerancije prema sindikalnom organiziranju u javnom sektoru.
Dražen Lučić i HAKOM priznanje su osvojili zbog ustrajnog i samoprijegornog rada na zatiranju sindikalne organizacije u ovom tijelu javne vlasti, pri čemu ih nije omela ni pravomoćna presuda zbog ostvarenja zabranjenog nadzora nad sindikatom, kao ni činjenica da su neki članovi sindikata protiv kojih su pokretali brojne sudske postupke u međuvremenu napustili HAKOM.
Prema obrazloženju sindikalnog žirija za dodjelu nagrade, posredne zasluge za ovu nagradu ima i Hrvatski sabor, koji je imenovao čelnog čovjeka HAKOM-a zaslužnog za konačno rješenje sindikalnog pitanja u ovoj agenciji.
Također, sindikat moli Hrvatski sabor da eventualnom smjenom Dražena Lučića ne ugrozi dovršetak ovog projekta otkazivanjem ugovora o radu sindikalnom povjereniku koje je u tijeku.
O dodjeli ove nagrade sindikat namjerava obavijestiti Europsku udrugu sindikata javnih službi (EPSU) i Međunarodnu organizaciju rada (MOR), kako djelovanje Dražena Lučića i HAKOM-a na području ograničavanja slobode sindikalnog organiziranja ne bi prošlo neopaženo i na međunarodnoj razini. Čestitamo! S. Kuhar

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 12.10.2017.

Sindikat: Kaznionica u Lipovici - Popovači dobiva parketara i slastičara

 

ZAGREB, 12. listopada 2017. (Hina) - Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika reagirali su u četvrtak na prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta u Kaznionici Lipovici - Popovači, gdje je radno mjesto stojara zamijenjeno parketarom, a dodano je i slastičarsko, ističući kako je uprava time pokazala da su joj potrebe vanjskih korisnika važnije od potreba samo kaznionice.

Parketar je vjerojatno zaposlen jer su zatvorenici tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice zagrebačkog Općinskog radnog suda, dok je potreba za uslugama slastičara, kojeg nemaju ni veće zatvorske ustanove, ostala nerazjašnjena, ističe sindikat u priopćenju.
U prijedlogu nove sistematizacije, upućenom na očitovanje sindikatu, predloženo je brisanje radnih mjesta "strukovni učitelj - automehaničar" i "strukovni učitelj - strojarski tehničar", umjesto kojih su predloženi "strukovni učitelj - stolar - parketar" i "strukovni učitelj - slastičar".
Po očitovanju voditelja Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, koji je ukazao na nelogičnost da se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, automehaničar zamijeni parketarom, u sistematizaciji je ostavljeno radno mjesto automehaničara, ali je iz nje izbrisano ono strojarskog tehničara.
Tako će u Odsjeku metalske radionice ubuduće raditi stolar - parketar, a dodano je i radno mjesto slastičara, upozorava sindikat.
Da nešto ne štima s prioritetima upravljačkih struktura u zatvorskom sustavu govori i nebriga o proizvodnji hrane, kojom se ostvaruju izravne uštede proračunskih sredstava namijenjenih održavanju "pogona" koji skrbi o prehrani tisuća zatvorenika.
Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe, a višak se davao zatvorima u Sisku, Bjelovaru i Zagrebu. Međutim, ovogodišnji je urod luka doveden u pitanje zakašnjelim vađenjem luka iz zemlje, zbog čega je proklijao do mjere u kojoj su mnogi plodovi neupotrebljivi, a gubitak na urodu krumpira, koji još uvijek nije u cijelosti izvađen iz zemlje, tek će se utvrditi.
Sve se to događa u zatvorskoj ustanovi u kojoj upravitelj službenicima prijeti sankcijama ako sami ne podnesu ostavke, ispituje tko je i zašto u sindikatu, u izvješćima Ministarstvu pravosuđa lažno prikazuje vlastite postupke, a rukovodeći službenici koje je postavio traže razrješenje s voditeljskih radnih mjesta, ali istovremeno uživa nepodijeljenu podršku "sustava", stoji u priopćenju sindikata.

 

ZATVORENICI NA POSLU

ČUDNE ODLUKE U LIPOVICI Uloženo puno novca u poljoprivrednu proizvodnju, urod na kraju - propao

Sudeći prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ta kaznionica više se neće baviti poljoprivredom već stolarijom i parketarstvom te slastičarstvom iako nikome nije jasno zbog čega 


Autor: Gabrijela Galić

(Novilist, 11. listopada 2017.) Kaznionica Lipovica - Popovača ne prestaje iznenađivati. Najprije su javnost "zabavljali" bizarnom pričom s neregistriranim radnim strojevima i nesrećom što ju je izazvao zatvorenik kojem je naloženo da vozi neregistrirano radno vozilo, o čemu je naš list već pisao.

U konačnici su nastradali službenici, ali ne i uprava koja godinama nije registirala i atestirala opremu i koja je naložila rad na takvoj "nečistoj" mehanizaciji. No, ta su vozila služila za obradu poljoprivrednih površina jer je kaznionica proizvodila povrće za vlastite potrebe, a višak dijelila drugim zatvorima.

No, sudeći prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ta kaznionica više se neće baviti poljoprivredom već stolarijom i parketarstvom te slastičarstvom iako nikome nije jasno zbog čega. Naime, dio ovogodišnjeg uroda luka i krumpira još uvijek nije izvađen, dok je nešto izvađenog luka proklijalo i pitanje je koliko će uopće tog uroda biti iskoristivo.

"Uložili smo sredstva u poljoprivrednu proizvodnju, a na kraju to sve propada", rekao nam je jedan od sugovornika navodeći kako je u Kaznionici, koja je do prije nekoliko godina bila "perjanica sustava" stanje u zadnjih godinu dana strašno - "sve propada, a nikog za to nije briga".

Istodobno, sindikatu je na očitovanje upućena nova sistematizacija kojom se brišu radna mjesta "strukovni učitelj - automehaničar" i "strukovni učitelj - strojarski tehničar", te su umjesto njih predložena nova radna mjesta "strukovni učitelj - stolar - parketar" i "strukovni učitelj - slastičar". Učitelja slastičara, tvrde upućeni, nemaju ni kaznionice koje imaju restorane za vanjsku uslugu.

U svakom slučaju, Odjel za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, upozorio je upravu Lipovica-Popovače na nelogičnost prema kojoj bi se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, radno mjesto automehaničara zamijeni radnim mjestom parketara.

Intervencija je uspjela, pa se od od ukidanja radnog mjesta mehaničara odustalo. No, umjesto strojarskog tehničara u kaznionici koja ima metalsku radionicu, ubuduće će raditi stolar - parketar, ali i slastičar. Za parketara objašnjenje postoji jer su zatvorenici Lipovice-Popovače tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice Općinskog radnog suda u Zagrebu.

No, slastičara nitko ne može objasniti. Kako nam kažu upućeni, takvo radno mjesto nema kaznionica u Lepoglavi koja ima restoran za vanjske usluge. Lipovica - Popovača takav restoran nema. No, imaju polja na kojima su proizvodili dio hrane za svoje i potrebe drugih kaznionica i na kojima dio ovogodišnjeg uroda propada.

A to znači i da će proračunski izdaci za zatvorske kuhinje biti veći, jer je vlastita proizvodnja do sada štedila na proračunskim izdvajanjima za hranu.

 

KAZNIONICA LIPOVICA-POPOVAČA
Dok luk i krumpir trunu u polju, zatvorenici obnavljaju parkete zagrebačkih sudnica


Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe i višak dijelila drugim zatvorima, a ove godine dio uroda luka i krumpira još uvijek nije izvađen, dok je izvađeni luk proklijao

(SDLSN, 12. listopada 2017.) Kaznionica u Lipovici - Popovači mogla bi uskoro dobiti dvoje novih zaposlenika - parketara i slastičara.
Naime, u prijedlogu nove sistematizacije koji je upućen na očitovanje sindikatu predloženo je brisanje radnih mjesta „strukovni učitelj - automehaničar" i „strukovni učitelj - strojarski tehničar", umjesto kojih su predložena nova radna mjesta „strukovni učitelj - stolar - parketar" i „strukovni učitelj - slastičar".
Po očitovanju voditelja Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, koji je ukazao na nelogičnost da se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, radno mjesto automehaničara zamijeni radnim mjestom parketara, u sistematizaciji je ostavljeno radno mjesto automehaničara, ali je iz nje izbrisano ono strojarskog tehničara pa će tako u Odsjeku metalske radionice ubuduće raditi stolar - parketar, a dodano je i radno mjesto slastičara.

 ... za uvećanje klikni na sliku

I dok se razlog zapošljavanja parketara vjerojatno nalazi u činjenici da su zatvorenici Kaznionice tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice Općinskog radnog suda u Zagrebu, te su potrebe vanjskih korisnika usluga zatvorenika i njihovih strukovnih učitelja stavljene ispred potreba same Kaznionice, potreba za uslugama slastičara, kojeg nemaju ni veće zatvorske ustanove, ostala je nerazjašnjena.
Na žalost, dok se u Kaznionici bave obnovom parketa sudnica u Zagrebu, stanje parketa u Kaznionici, na kojima su lakirane površine odavno izgubile svoj sjaj, ostalo je nepromijenjeno.


Da nešto ne štima s prioritetima upravljačkih struktura u zatvorskom sustavu govori i nebriga o proizvodnji hrane, kojom se ostvaruju izravne uštede proračunskih sredstava namijenjenih održavanju „pogona" koji skrbi o prehrani tisuća zatvorenika.
Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe, a višak se davao zatvorima u Sisku, Bjelovaru i Zagrebu.
Međutim, ovogodišnji urod luka doveden u pitanje zakašnjelim vađenjem luka iz zemlje (dio još uvijek nije izvađen), zbog čega je luk proklijao do mjere u kojoj su mnogi plodovi neupotrebljivi, a gubitak na urodu krumpira, čiji urod još uvijek nije u cijelosti izvađen iz zemlje, tek će se utvrditi.
Sve se to događa u zatvorskoj ustanovi u kojoj upravitelj službenicima prijeti sankcijama ukoliko sami ne podnesu ostavke, ispituje tko je i zašto u sindikatu, u izvješćima Ministarstvu pravosuđa lažno prikazuje vlastite postupke, a rukovodeći službenici koje je postavio traže razrješenje s voditeljskih radnih mjesta, ali istovremeno uživa nepodijeljenu podršku „sustava".
Dokle tako... S. Kuhar

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 04.10.2017.

Ministar Pavić na Hrvatskom radiju o pregovorima sa sindikatima

 

(HRT/SDLSN, 4. listopada 2017.) U radijskoj emisiji "A sada Vlada" urednice Mirjane Grahovac gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Govorio je o pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi, o tome kako će se riješiti pitanje dodatka na mirovinu za osiguranike drugog stupa te o projektima za zapošljavanje, posebice mladih.

Vezano za današnje pregovore sa sindikatima državnih službi, ministar je rekao da pregovori idu svojom dinamikom i vjeruje da će ih završiti na vrijeme. Kazao je da će dio pregovora ostati između Vlade i sindikata, dok se ne usuglase. Dodao je kako se pregovara u dobroj vjeri i volji i pregovori kvalitetno i dobro napreduju. Vjeruje da će se do 1. studenoga usuglasiti i postići dogovor te da su obje strane dovoljno odgovorne da će ubrzasti dinamiku, ako je potrebno, da sve završe na vrijeme.

Što se tiče pregovora sa sindikatima javnih službi, gdje je oko 180.000 zaposlenih, ministar Pavić rekao je da je riješena reprezentativnost, a sljedeći tjedan počinju pregovori i s njima. Kazao je da se maksimalno angažirao kako bi se i to ubrzalo. Vjeruje da će u idućih mjesec dana i ti pregovori završiti.

Sindikati javnih službi najavili su da će u pregovorima tražiti povećanje plaće od 15%, a ministar kaže da bi tematiku pregovora ostavio - za pregovore. Istaknuo je da je dva puta po 2% dignuta plaća u javnim službama, što je ulaganje više od 2,2 mlrd. kn dodatnog opterećenja na proračun u idućoj godini.

Sindikati javnih službi traže povišicu od 15% i tvrde da je to vraćanje na razinu iz 2008., prije izbijanja krize. Kažu da im je to glavni cilj u pregovorima. Ministar je pručio da pregovore treba ostaviti pregovaračkim odborima i sljedećem tjednu - korektno je pregovarati bez medija, bez povišenih tonova. Temeljni kolektivni ugovor trebao bi biti završen do 1. studenoga i tada počinju pregovori o granskom kolektivnom ugovoru, koji treba biti sklopljen do 1. prosinca. 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.09.2017.

ROŠADE
Smijenjen zadnji Mostov kadar u Ministarstvu pravosuđa: umjesto Dundića desna ruka ministra za zatvorski sustav postala Jana Špero


Piše Marko Didić
(SLOBODNA DALMACIJA, 28. rujna 2017.) Umjesto Anđelka Dundića, zadnjeg MOST-ovog kadra u Ministarstvu pravosuđa na mjesto pomoćnika ministra za zatvorski sustav Vlada je danas imenovala Janu Špero.

Špero slovi kao nestranački kadar, i na Dundićevo mjesto dolazi sa mjesta načelnice Sektora za probaciju. Znači upućena je u sustav i dobro ga poznaje. Time su otklonjene i zadnje nade Branka Perana kojeg je navodno ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izrazito htio na tom mejstu (jer su surađivali u Bošnjakovićevom prvom mandatu ) ali je šibenski HDZ-ov lobi sklonio Perana iz konkurenciije o čemu je on nedavno javno govorio u Slobodnoj Dalmaciji.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.09.2017.

KOMENTAR
Ministarstvo uprave postalo vanjski pružatelj usluga za potrebe MRMS

... za uvećanje klikni na sliku 
HDZ-ova Vlada, koja je 2009. osnovala Ministarstvo uprave, prihvatila je obrazac Vlade Zorana Milanovića, koja je procese reforme državne uprave iz resora uprave izmjestila u resor rada i mirovinskoga sustava i tako dovela u pitanje svrhu i postojanje ministarstva koje je osnovala s ciljem preuzimanja vodeće uloge u reformi javne uprave

(SDLSN, 28. rujna 2017.) Kada je 2009. godine osnovano Ministarstvo uprave, koji resor je od 2004. godine bio u nadležnosti središnjeg državnog ureda, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH pozdravio je njegovo osnivanje i podsjetio na to kako je državni tajnik Središnjeg državnog ureda bio osoba bez pravih ovlasti i političke snage u odnosu na resorne ministre, bez mogućnosti sudjelovanja u radu Vlade, iako je upravo reforma državne i javne uprave u svim političkima kampanjama i strateškim dokumentima bila točka oko koje nije bilo prijepora između bilo koje političke opcije.

Međutim, Ministarstvo uprave danas se nalazi na margini događaja kada je u pitanju državna uprava, a njegove ingerencije sve više preuzima Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.
Da je tako potvrđuje i činjenica da je nekadašnji Središnji državni ured za upravu, kao drugorazredno državno tijelo u odnosu na ministarstvo i premda pod budnim okom Ministarstva financija, imao poziciju voditelja radne skupine za izradu zakona o plaćama u državnoj službi i voditelja pregovaračkog odbora Vlade za državnu službu.
Središnji državni ured za upravu svoju je zadaću izrade Zakona o plaćama državnih službenika i izvršio, zakon je prošao i prvo čitanje u Saboru, ali ga u drugo čitanje nitko nije uputio.
Ministarstvo uprave danas nema vodeću ulogu u izradi Zakona o plaćama državnih službenika i pregovorima za Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, već je njegovu ulogu preuzelo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a uloga Ministarstva uprave svedena je na razinu vanjskog pružatelja usluga za potrebe MRMS.
Doduše, predstavnik Ministarstva uprave nominalno sudjeluje u pregovorima koje Vlada vodi sa svojim službenicima, ali o važnosti njegove uloge u pregovorima najbolje svjedoči činjenica da od pet savjetnika Pregovaračkog odbora Vlade ni jedan ne dolazi iz Ministarstva uprave, tijela nadležnog za radnopravni položaj zaposlenih u državnoj upravi, suradnju i kolektivno pregovaranje sa sindikatima državnih službenika i namještenika i sjedišta zajedničke komisije za tumačenje kolektivnog ugoovra.
Da bi apsurd bio veći, HDZ-ova Vlada, koja je 2009. osnovala Ministarstvo uprave, prihvatila je obrazac Vlade Zorana Milanovića, koja je procese reforme državne uprave iz resora uprave izmjestila u resor rada i mirovinskoga sustava i tako dovela u pitanje svrhu i postojanje ministarstva koje je osnovala s ciljem preuzimanja vodeće uloge u reformi javne uprave. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 23.09.2017.

NE ZNAJU ŠTO ČINE
Traženje mandata od pročelnika u županijama, gradovima i općinama nezakonito


(SDLSN, 23. rujna 2017.) Zahtjev osječko-baranjskog župana, koji je od pročelnika u Županiji zatražio da svoje mandate stave na raspolaganje, nezakonit je i ponovno aktualizira pitanje poznavanja službeničkog sustava od strane dužnosnika lokalne i područne samouprave.
Naime, za razliku od župana, koji se bira na mandat od četiri godine, pročelnici u županijama se zapošljavaju, u pravilu, na neodređeno vrijeme, temeljem javnog natječaja i tom prigodom prolaze postupak testiranja i intervjua, nakon čega aktualni župan donosi rješenje o njihovom imenovanju.
Pročelnici, stoga, županu, gradonačelniku ili načelniku ne mogu dati mandat na raspolaganje jer ga nikada nisu ni dobili, a zahtjev za „stavljanje mandata na raspolaganje" u stvarnosti znači da se od njih zahtjeva da zatraže vlastito razrješenje s radnog mjesta pročelnika, na koje su raspoređeni temeljem provedenog javnog natječaja.
Župani, gradonačelnici i općinski načelnici ovakvim postupcima potkopavaju načelo depolitizacije i profesionalizacije u jedinicama lokalne i područne samouprave u kojima su službenici (pa tako i pročelnici) osobe koje u upravnim tijelima lokalnih jedinica kao redovito zanimanje obavljaju poslove iz samoupravnog djelokruga lokalnih jedinica i poslove državne uprave povjerene tim jedinicama, u skladu s Ustavom i zakonom te ih se, ukoliko svoje poslove obavljaju profesionalno i zakonito, ne može smjenjivati pod krinkom „stavljanja mandata na raspolaganje".
Sindikat zbog toga od Ministarstva uprave traži da uloži više napora u educiranje lokalnih dužnosnika, ali i reagira u ovakvim slučajevima i zaštiti pročelnike od poniženja traženja vlastite smjene, koju od njih lokalni dužnosnici nemaju pravo tražiti. S. Kuhar

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 22.09.2017.

Ovo je popis svih 154 ljudi koje je Plenković postavio u Vladu

Prije osam godina imali smo 75 ministara, njihovih pomoćnika i državnih tajnika. Sada ih imamo dvostruko više, na plaćama od 13.000 do 20.000 kn. U ministarstvima se našlo mjesta za Rimac, Salapića, Bilavera...

 

Autori: Ivan Pandžić, Antonija Šipušić

(24sata, 22. rujna 2017.) Vlada Andreja Plenkovića imenovala je rekordni broj državnih dužnosnika pa im sad, izgleda, ponestaje i vozača koji bi vozikali sve te silne državne moćnike. Ministar prometa Oleg Butković raspisao je natječaj na kojem traži tri "osobna vozača državnog dužnosnika". U ministarstvu kažu kako ne zapošljavaju dodatne vozače, nego traže zamjenu za one koji više ne rade.

No u jednom drugom ministarstvu neugodno su se iznenadili Butkovićevom objavom i u neslužbenom razgovoru nam rekli da i oni trebaju vozača, ali navodno postoji zabrana zapošljavanja. Vozača će očito trebati još jer Plenković već ima Vladu s najvećim brojem ministara u Europskoj uniji. A dosad je na visoke plaće od 13.000 do 20.000 kuna imenovao rekordni broj državnih dužnosnika. Vlada je u 20 ministarstava postavila 154 osobe s najvećim plaćama.

Uz ministre, riječ je o državnim tajnicima i pomoćnicima ministara. U zadnjih deset godina nitko nije imao tako veliki broj dužnosnika kao Plenković, ali broj se neće zaustaviti jer još ima nepopunjenih pomoćničkih i državnotajničkih mjesta u ministarstvima. Ekskluzivno donosimo imena i plaće ljudi u Plenkovićevoj vladi.

- Za toliki broj ljudi nema potrebe. Očito je riječ o uhljebljivanju - kaže profesor Ivan Koprić, specijaliziran za javnu upravu.


U vladi Zorana Milanovića u 20 ministarstava bilo je ukupno 126 dužnosnika, uz 20 ministara još 106 pomoćnika i zamjenika.

A poznato je da Milanović nije baš bio čovjek koji je pazio na svaku kunu. Nevjerojatno je da je vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor, koja je prethodila Milanovićevoj, imala u 16 ministarstava ukupno 75 dužnosnika: ministara i državnih tajnika.

- Bila sam protiv uhljebljivanja da bi se neki primirili ili namirili. Iako je i to bila koalicijska vlada, odabrali smo načelo da radimo s malom i okretnom upravom primjerenom prilikama. Uz redovne dužnosti, ministri i državni tajnici vodili su pregovore s EU, morali smo se boriti s krizom i deblokirati pregovore. 16 ministarstava i taj broj dužnosnika je bio sasvim dovoljan za vođenje države - kaže danas Jadranka Kosor, koja napominje da prevelik broj dužnosnika usporava i provođenje odluka i nadziranje procesa.

- Otežano je i provođenje reformi - zaključuje Kosor.

Plaće u tablici koju objavljujemo preuzete su iz imovinskih kartica koje još nisu svi predali. Zato je ostavljeno prazno mjesto, ali iz prosjeka kolega nije teško zaključiti koliko će biti plaćeni.

Zbog čega je potreban toliko veći broj državnih tajnika i pomoćnika po ministarstvima u odnosu na prethodne vlade? Bilo je to pitanje upućeno Vladi, ali su ga oni odlučili ignorirati i nisu niti pokušali opravdati invaziju na ministarstva.

No, u Ministarstvu prometa kažu da ne zapošljavaju nove vozače zbog većeg broja dužnosnika. Čak tvrde da imaju manje predviđenih mjesta za dužnosnike iako Oleg Butković ima devet tajnika i pomoćnika, dok ih je njegov prethodnik Siniša Hajdaš Dončić imao šest.

Ističu kako je broj vozača smanjen na osam prije dvije godine.

- Trojici vozača je u međuvremenu prestao ugovor o radu i zato je raspisan natječaj -odgovoraju.

Brojni su slučajevi dvojbenih imenovanja u zadnjih pola godine u kojima također Vlada i nije pokušala opravdati svoj potez. Primjerice, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina, Josipa Rimac, kao ekonomistica je imenovana za državnu tajnicu u Ministarstvu uprave. Kako bi se zadovoljili koalicijski sporazumi, s njom je za pomoćnika došao i SDSS-ovac Dejan Drakulić. U malome Ministarstvu uprave Lovro Kuščević tako zasad ima tri državna tajnika i četiri pomoćnika.

Potpuno je nepoznato i koje su točno uloge državnih tajnika, koje je Plenkovićeva vlada vratila kao funkciju. Pomoćnici barem imaju sektore za koje su zaduženi, s državni tajnici neka su hibridna politička funkcija.


A što rade državni tajnici?

Na pomoćničkim funkcijama ima i stručnih ljudi koji su godinama gradili svoj put u ministarstvu i nisu ni u jednoj stranci, ali čini se da su oni u manjini. Jer ipak niti jedna od navedenih funkcija nije čisto profesionalna i ovisi o političkoj volji stranke na vlasti.

HNS kao novi partner u Vladi odmah je doveo svoje ljude u Ministarstvo graditeljstva, a i drugi partneri polako popunjavaju kvote. Neobičan izbor je SDSS-ovac Mile Horvat, koji se nikad u dugoj političkoj karijeri nije bavio energetikom i okolišem, ali je ipak postao državni tajnik u Ministarstvu energetike.


Šarene fotelje koalicije

Ekonomist Josip Bilaver vodio je Mladež HDZ-a, a imenovan je u Ministarstvo prometa. HDZ-ovka Majda Burić je profesorica književnosti, nikad se nije bavila radnim pravom i mirovinskim sustavom, ali je nakon poraza na lokalnim izborima postala državna tajnica u Ministarstvu rada. Juro Martinović iz Promijenimo Hrvatsku pravnik je s iskustvom, ali teško bi završio u Ministarstvu pravosuđa da ta stranka nije poduprla Vladu. Alen Gospočić iz HSLS-a, koji također podupire Vladu, smijenjen je s direktorskog mjesta u Zagrebačkim cestama, ali sad je pomoćnik Butkoviću... Da spomenemo samo neka od političkih imenovanja.

- Uobičajeno je da koalicijske vlade imaju malo više dužnosnika kako bi se namirili svi partneri. Ali Vlada je sad odlučila imenovati očito i one koji su izgubili posao, poput Josipe Rimac. S ovako velikim brojem dužnosnika radi se o političkom premrežavanju bez ikakve potrebe. To je zlouporaba instituta političkog imenovanja. Politički bi trebao biti imenovan samo onaj tko će predstavljati ministarstvo u Vladi, na plenarnim sjednicama Sabora, tko će komunicirati politiku prema javnosti. To su prvenstveno ministar i onaj tko ga mijenja. Ostalo bi trebali biti profesionalci, ali niti jedna vlada to ne želi. Milanović je vratio masovna politička imenovanja, a sad ga je Plenković nadmašio.


Nema pomaka u kvaliteti

Građani definitivno ne vide kvalitetniji rad zbog tolikog broja dužnosnika- objašnjava profesor Koprić. Dosadašnji rekorder po broju državnih tajnika i pomoćnika je HDZ-ov ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Prošlog četvrtka dobio je novog pomoćnika, pa ih sad ukupno ima 11. U ministarstvu se pravdaju velikim opsegom posla jer su zaduženi za hranu, EU politiku, inspekcije. Druga na popisu je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja je došla iz kvote HNS-a. Zasad se zaustavila na deset državnih tajnika i pomoćnika.


Ograničite broj dužnosnika

Dva prezimenjaka, Zdravko i Goran Marić, zasad imaju najmanje dužnosnika koji im pomažu. Ministar državne imovine, Goran, ima ih troje. Ministar financija Zdravko ima četvero, s tim da je jedan od njih i ravnatelj Porezne uprave s velikim opsegom posla.

Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika upozoravaju na bujanje dužnosnika i njihovih plaća, a predsjednik sindikata Boris Pleša ima jednostavan prijedlog za šefove.

- Trebalo bi zakonom propisati koji je to broj državnih dužnosnika koji bi se birali po političkoj liniji nakon svakih izbora i onda bi se točno znalo koliko je ljudi u sustavu, bez obzira na to kako izbori prošli - kaže Pleša.

Naravno, državni tajnici i pomoćnici nisu jedini koje dovlače u državnu upravu. Prije nego što je pala vlada Mosta i HDZ-a, premijer i četvero potpredsjednika ukupno su imali i deset posebnih savjetnika koji su im pomagali.

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 21.09.2017.

DRŽAVNA UPRAVA PONOVNO BUJA
Svi žele u državu: za 65 mjesta u MORH-u javilo se 2077 osoba

Ništa od Vladina plana da za petinu smanji broj državnih agencija i područnih ureda

AUTOR Ljubica Gatarić

(VEČERNJI LIST, 21. RUJNA 2017.) Čak 2077 osoba poslalo je molbu za posao u MORH-u, gdje je upravo završio natječaj u kojemu se traži 65 službenika i namještenika.
Osim ondje, otvoreni su natječaji i u MUP-u koji zapošljava 61 osobu, Ministarstvu rada (22), Ministarstvu graditeljstva (21), Ministarstvu poljoprivrede (21), Ministarstvu turizma (9), Središnjem uredu za Hrvate izvan RH (9), Državnoj geodetskoj upravi (42)... Rijetke su privatne tvrtke s takvom ekspanzijom u zapošljavanju!


Ni brži ni kvalitetniji

Krajem lipnja ove godine javni je sektor, državna uprava i javne službe poput škola, bolnica... zapošljavao 232.240 radnika. U godinu i pol broj zaposlenih u javnim službama porastao je za tri tisuće, dok se u državnoj upravi smanjio za 351, ali broj novih natječaja sugerira da će se to smanjenje brzo nadoknaditi.
- Ministarstvo obrane u proteklom je razdoblju u kontinuiranom smanjivanju broja službenika, stoga su potrebe službe u smislu nesmetanog funkcioniranja i obavljanja poslova iz djelokruga Ministarstva zahtijevale popunu upražnjenih radnih mjesta - odgovorili su iz MORH-a.


Sindikalisti nisu ni bili svjesni koliko su bili u pravu kada su 2010. godine ustvrdili da je odluka tadašnje premijerke Jadranke Kosor da broj zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru smanji za pet posto "imaginarni politički balon koji bi trebao nadomjestiti nepostojanje praćenja i sustavne analize broja zaposlenih u javnoj upravi". Te 2010. godine, kada je Jadranka Kosor najavila da će smanjiti broj zaposlenih za oko 2600 osoba, u upravi je radilo 52.656 zaposlenih. U sedam godina ovdašnje je gospodarstvo izgubilo oko dvjesto tisuća radnih mjesta, no državni je Microsoft, kako novi ministar uprave Kuščević tepa državnoj administraciji, nabujao na 59.416 zaposlenih. U sedam godina sedam tisuća novih zaposlenih, a da sustav nije dobio ni na kvaliteti ni na brzini.
Plan Jadranke Kosor da novi čovjek može ući u državni sustav jedino ako dva odu odavno je mrtvo slovo na papiru. Prema Vladinu programu reformi za ovu godinu već smo trebali imati novi zakon o državnoj upravi kao i zakon o državnim agencijama, na temelju kojih bi se broj agencija i područnih ureda državne uprave trebao smanjiti za petinu.
Smjena vlasti dobro je došla i za dužnosnike. Prvi je službenički sindikat upozorio da je broj dužnosnika po ministarstvima skočio sa 75 u Sanaderovoj vladi do 151 dužnosnika u Vladi Andreja Plenkovića. Glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar objašnjava da je Plenkovićeva Vlada uvela hibridni dužnosnički ustroj po kojem paralelno egzistiraju i državni tajnici i pomoćnici ministara, za razliku od Vlade Sanader - Kosor tijekom koje državni tajnici i ravnatelji nisu imali status dužnosnika, već rukovodećih službenika. Milanovićeva je pak Vlada ukinula državne tajnike i vratila zamjenike i pomoćnike ministara.


Dupliranje dužnosnika

- Ovo stanje može se opisati kao dužnosnička pomirba na razini ministarstava između dvije vodeće političke opcije, odnosno HDZ-ovih državnih tajnika i SDP-ovih pomoćnika ministara - prokomentirao je Siniša Kuhar, glavni tajnik sindikata.
- Ovaj put nisam optimistična i na žalost očekujem da će broj dužnosničkih mjesta nastaviti rasti. Upozorila bih da imamo apsurdnu situaciju u većini ministarstava jer nije jasno podijeljena odgovornost između državnih tajnika i pomoćnika ministara, a još je apsurdnije da postoje ministarstva u kojima je za cjelovito područje odgovornost podijeljena između dva državna tajnika i, često, nekoliko pomoćnika - komentirala je bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović

 

... za čitanje klikni na sliku  

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 19.09.2017.

Potpisan Protokol o pregovorima za sklapanje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

(MRMS, 19. rujna 2017.) U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan je drugi sastanak pregovaračkih odbora za Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

Na sastanku je potpisan Protokol o pregovorima za sklapanje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kojim se uređuje sadržaj i način pregovaranja.

Protokol su potpisali predsjednik Pregovaračkog odbora i ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić u ime Vlade Republike Hrvatske, Dubravko Jagić u ime Sindikata policije Hrvatske, Zdravko Lončar u ime Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, te Boris Pleša u ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Sastanak na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast: jačanje socijalne dimenzije EU-a

Europska komisija - Priopćenje za tisak Bruxelles, 16. studenoga 2017. Predsjednik Juncker i švedski premijer Löfven 17. studenoga zajednički će dočekati čelnike EU-a na prvom socijalnom sastanku na vrhu EU-a u 20 godina. Predsjednici institucija EU-a, predsjednici država ili vlada EU-a, socijalni partneri i drugi ključni dionici okupit će se na socijalnom sastanku na vrhu u Göteborgu u Švedskoj kako bi sudjelovali u otvorenoj raspravi sa svim sudionicima o načinima promicanja pravednog zapošljavanja i rasta u Europskoj uniji.

Opširnije

Nastavlja se postupak osnivanja Hrvatskog saveza za nedjelju

Nastavlja se postupak osnivanja Hrvatskog saveza za nedjelju

(HRT) Na Inicijativnom skupu za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, koji trenutačno okuplja 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita, sinoć je zaključeno da će se nastaviti s aktivnostima osnivanja tog saveza koji se zauzima da nedjelja bude neradni dan.

Opširnije

Pučka pravobraniteljica: Svaka treća pritužba na diskriminaciju odnosi se na rad i zapošljavanje

Pučka pravobraniteljica: Svaka treća pritužba na diskriminaciju odnosi se na rad i zapošljavanje

Autor: Lider/Hina Hrvatska i dalje nema važeći Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije, ali ni migracijsku politiku, istaknula je u svom godišnjem izvješću pučka pravobraniteljica Lora Vidović čiji je ured u prošloj godini otvorio 5433 predmeta u 50 gradova i sela u kojima je istraženo više stotina sudionika, nadležnih tijela javne vlasti, organizacija civilnog društva, sindikata, sveučilišta i vjerskih organizacija.

Opširnije

GSV: Socijalni dijalog može biti bolji, sastanci svakih šest mjeseci

GSV: Socijalni dijalog može biti bolji, sastanci svakih šest mjeseci

PROBLEMI U KOMUNIKACIJI (JUTARNJI LIST) ZAGREB- Socijalni dijalog može biti bolji, a način njegova vođenja važan je za hrvatsko društvo, poruke su sa sastanka premijera Andreja Plenkovića sa članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) koji je u ponedjeljak održan u Banskim dvorima i na kojem je dogovoreno da će se takvi sastanci održavati svakih šest mjeseci.

Opširnije

Bez upozorenja poslodavac ne smije nadzirati zaposlenika

Bez upozorenja poslodavac ne smije nadzirati zaposlenika

PRIVATNOST NA POSLU (GLAS SLAVONIJE) Od 25. svibnja 2018. primjenjivat će se Opća uredba o zaštiti osobnih podataka – nova EU direktiva o pohranjivanju i dijeljenju osobnih podataka. Tema zaštite privatnosti, zaštite osobnih podataka posebno je osjetljiva na relaciji poslodavac – zaposlenik u smislu smije li se radniku pregledavati pozivi sa službenog telefona, mailovi, izlagati ga videonadzoru, zatražiti od njega alkotest, ili određeni liječnički pregled.

Opširnije

Europski stup socijalnih prava

Europski stup socijalnih prava

ETUC/NHS – U Göteborgu se 17. studenoga održava Sastanak na vrhu EU na kojemu bi se trebao usvojiti Europski stup socijalnih prava. Europski sindikati žele da usvajanje socijalnog stupa bude popraćeno ostvarivanjem prava u praksi, kao što su pravedne plaće i sigurno zaposlen

Opširnije

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši 'gastarbajteri' poslali do 378 milijuna eura

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši 'gastarbajteri' poslali do 378 milijuna eura

PODACI EUROSTATA Od pristiglih doznaka u Hrvatsku u 2016. godini, iznos od 201 milijun eura uplaćen je iz zemalja članica EU, dok je preostalih 177 milijuna stiglo iz zemalja izvan EU-a. Od ukupnih doznaka poslanih iz Hrvatske, u druge je članice EU-a poslano 59 milijuna, a 74 milijuna eura otišlo je u zemlje izvan EU-a.Većinu osobnih transfera čine novčane doznake migranata, koji novac šalju u svoje matične zemlje, napominje se u Eurostatovu izvješću.

Opširnije

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

BERLIN: Rasprava o fleksibilnom radnom vremenu u Njemačkoj

Fleksibilno radno vrijeme je tema pregovora o koalicijskoj vladi demokršćana, liberala i zelenih koji se upravo vode u Berlinu. Piše: PolitikaPlus/Hina U Njemačkoj se razvila rasprava oko uvođenja fleksibilnog radnog vremena i promjeni zakona o radu koji bi bio prikladniji modernim radnom okruženju, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

Opširnije

Stariji od 50 godina u Hrvatskoj zanemareni, u ostatku EU-a poštovani

Stariji od 50 godina u Hrvatskoj zanemareni, u ostatku EU-a poštovani

KVALITETA RADNOG ŽIVOTA Duboko je pogrešna teza da stariji zauzimaju radna mjesta mladima (GLAS SLAVONIJE) Kvalitetom radnog života zaposlenika starijih od 50 godina u javnom i privatnom sektoru u Hrvatskoj i Europskoj uniji bavi se tek završeno istraživanje hrvatskih stručnjaka - Zvonimira Galića i Maje Parmač Kovačić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te ekonomistice Maja Vehovec s Ekonomskog instituta. Zaključak je kako je kvaliteta radnog života naših zaposlenika te dobi lošija nego u ostatku EU-a.

Opširnije

Über u Britaniji izgubio spor oko prava radnika: Svojim vozačima moraju dati zajamčenu minimalnu plaću

Über u Britaniji izgubio spor oko prava radnika: Svojim vozačima moraju dati zajamčenu minimalnu plaću

IZRABLJIVALI BI RADNIKE Uber je odmah objavio da će se žaliti na donesenu sudsku odluku. Ta američka tvrtka, koja nailazi na veliki otpor tradicionalnih taxi kompanija i regulatornih tijela, već se prije suočila sa sudskim porazima u zemljama diljem svijeta. Uber je također morao potpuno napustiti neke zemlje, poput Danske i Mađarske.

Opširnije

Krajem listopada 180.404 nezaposlene osobe: Najviše nezaposlenih u Dalmaciji i Zagrebu

Krajem listopada 180.404 nezaposlene osobe: Najviše nezaposlenih u Dalmaciji i Zagrebu

PODACI HZZ-A Najviše je nezaposlenih u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa – njih 69,2 posto ili 22.714, i to poglavito iz turizma i ugostiteljstva. Naime, promatrano s obzirom na djelatnost prethodnoga zaposlenja, izravno iz radnog odnosa u evidenciju nezaposlenih najviše je osoba došlo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, i to 36,8 posto ili 8.367 osoba.

Opširnije

Minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu

Minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu

E-SAVJETOVANJE O NACRTU ZAKONA Autor: Ljerka Bratonja Martinović Novosti su to iz nacrta novog zakona o obavljanju studentskih poslova, koji se nalazi na e-savjetovanju, a trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2018. (Novilist.hr) Preko student-servisa od iduće godine moći će se zaposliti i izvanredni studenti, minimalna studentska satnica bit će 20 kuna, a plaću će im poslodavac morati isplatiti do 15. u mjesecu.

Opširnije

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA? Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada (Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Zakon o studentskim poslovima: Dolazi li kraj zapošljavanju preko tuđih studentskih ugovora?

Zakon o studentskim poslovima: Dolazi li kraj zapošljavanju preko tuđih studentskih ugovora?

MINISTRICA NAJAVLJUJE »Zakonom o studentskim poslovima pokušavamo regulirati i zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena njihova prava i naknada za njihov rad«, rekla je ministrica Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

Opširnije

PROCJENA EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatsko gospodarstvo iznenađujuće otporno. BDP će rasti ne 2,9, nego 3,2 posto

PROCJENA EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatsko gospodarstvo iznenađujuće otporno. BDP će rasti ne 2,9, nego 3,2 posto

OPTIMISTIČNE PROGNOZE »Dok učinci nedavnih poreznih reformi kopne, očekuje se da će potrošnja kućanstava ostati snažna zahvaljujući rastu zaposlenosti, povećanju plaća i povoljnim kreditnim uvjetima. Investicije će ostati najdinamičnija domaća komponenta s javnim investicijama koje su poduprte povlačenjem europskih strukturnih fondova«, navodi Komisija.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Ministar Marko Pavić sindikatima je poručio kako intencija Vlade u pregovorima za novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike nije smanjivanje prava. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja