SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 06.12.2017.

DRŽAVNI SLUŽBENICI POD OVRHOM
Blokiranima božićnica u gotovini, a ne na račun?

 

(GLAS SLAVONIJE, 6. prosinca 2017.) U očekivanju isplate božićnice svojim članovima, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upozorio je i ovog prosinca na potrebu pravovremene pripreme isplate tog materijalnog prava zaposlenicima u državnoj službi koji su pod ovrhom, doznajemo od glavnog tajnika Sindikata Siniše Kuhara.

To se, između ostalog, navodi i u dopisu koji je taj sindikat poslao na adrese triju ministarstava: rada i mirovinskog sustava, financija te uprave.
- Sindikat podsjeća da je prošle godine uputa Ministarstva financija korisnicima državnog proračuna poslana 20. prosinca i tražimo da se ove godine uputa pripremi ranije i dostavi na znanje sindikatima kako bi na vrijeme mogli upoznati svoje članove koji su pod ovrhom o tome hoće li im se i u kojem slučaju božićnica isplatiti u gotovom novcu ili na zaštićene račune - navodi Kuhar.
Sindikat skreće pozornost na činjenicu da se, na temelju podataka dobivenih od Fine i Ministarstva uprave, ovrha provodi nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika. U Centralnom obračunu plaća evidentirane su ovrhe nad minimalno 265 službenika i namještenika, iz čega je razvidno kako mnogi zaposleni u državnim tijelima dijele sudbinu blokiranih građana Hrvatske.


Ministarstvo šuti

Sindikat apelira da se u duhu prigode u kojoj se božićnica isplaćuje pronađe rješenje na temelju kojeg bi se i blokiranim državnim službenicima i namještenicima isplatila prigodna nagrada za božićne blagdane.
Očitovanje o tome kako će to pitanje biti regulirano ove godine zatražili smo na adresama triju ministarstava. Ministarstvo uprave odgovorilo je kako nije nadležno za pitanja provedbe ovrhe nad plaćom i materijalnim pravima te mogućnost isplate božićnice blokiranim državnim službenicima i namještenicima. Isto je odgovorilo i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a iz Ministarstva financija do zaključenja ovog teksta nije stigao nikakav odgovor.


Siniša Kuhar dostavio nam je dopis u kojem ga 12 službenika pod ovrhom moli da kod nadležnih ministarstava pokuša ishoditi da i oni dobiju bar djelomičnu, ako ne cijelu božićnicu.
- U prosincu vlada posebna nostalgija i neraspoloženje nas blokiranih, i svih onih koji si ne mogu priuštiti čak ni skroman Božić - navodi se u dopisu u kojem zaposlenici mole da se pronađe rješenje kako bi im se božićnica isplatila na zaštićene račune.
Krajem prosinca prošle godine Ministarstvo pravosuđa dostavilo je Ministarstvu financija objašnjenje o isplati božićnica radnicima koji imaju blokiran račun zbog provedbe ovrhe na novčanim sredstvima ili na plaći.


Izuzeti od ovrhe?

- Izuzeće isplate božićnice na bankovni račun odnosno mogućnost isplate u gotovini nisu regulirani Ovršnim zakonom te se Ministarstvo pravosuđa u okviru svoje nadležnosti može očitovati smo u odnosu na činjenicu je li božićnica jedno od primanja koje je izuzeto od ovrhe, i to na način da ističemo kako božićnica kao vrsta primanja nije obuhvaćena člankom 172. OZ-a (izuzeće od ovrhe) ili člankom 173. OZ-a (ograničenje ovrhe), zbog čega se navedeno primanje može u cijelosti iskoristiti za namirenje ovrhovoditelja - navodi se u objašnjenju Ministarstva pravosuđa.
Napominju i da je, ako se ovrha provodi na novčanoj tražbini po računu, prema OZ-u, poslodavac obvezan samo na to da iznose koji su izuzeti od ovrhe isplati na poseban račun, a iznose na redovan račun radnika kod banke poslodavac isplaćuje ne zato što postupa po rješenju o ovrsi, nego zato što mu je to obveza iz važećih propisa.
- Dakle, u tom slučaju poslodavac ne provodi ovrhu niti je vezan rješenjem o ovrsi (nije dužan plijeniti ovršenikova primanja), slijedom čega, u slučaju da je prema važećim propisima dopuštena isplata božićnice u gotovini, znanje poslodavca o provedbi ovrhe na novčanoj tražbini po računu nije zapreka poslodavcu da na zahtjev radnika božićnicu radniku isplati u gotovini - navode u Ministarstvu pravosuđa.
Maja MUŠKIĆ


U skladu s rješenjem o ovrsi

Ako se ovrha provodi na plaći, tada poslodavac mora postupiti u skladu s rješenjem o ovrsi. U ovom slučaju može se razlikovati situacija kada je ovrha određena samo (isključivo) na plaći od situacije kada je ovrha određena općenito na imovini ili na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima. Naime, ako je ovrha određena općenito na imovini (rješenjem o ovrsi javnog bilježnika) ili na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima (što podrazumijeva i plaću i božićnicu), poslodavac je dužan božićnicu isplatiti na račun koji je ovrhovoditelj naveo u rješenju o ovrsi, odnosno poslodavcu je zabranjeno radniku ispuniti novčanu tražbinu, što podrazumijeva i zabranu isplate božićnice radniku, naveli su u Ministarstvu pravosuđa.


naplata
OVRHE ĆE POJESTI VEĆINU NOVCA

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 29.11.2017.

Osnovana sindikalna podružnica "HAMAG - BICRO"

 

(SDLSN, 29. studenoga 2017.) Danas je u Zagrebu osnovana podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH "HAMAG - BICRO".

Na osnivačkoj skupštini je za sindikalnog povjerenika nove sindikalne podružnice izabran Saša - Ivan Vrdoljak, koji će u naredne četiri godine, koliko traje mandat sindikalnog povjerenika, biti "časnik za vezu" između sindikalno organiziranih zaposlenika i poslodavca - Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), koja je nastala 2014. godine spajanjem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) i Poslovno-inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO).

Agencija koja na svojim mrežnim stranicama ističe kako je u radu usmjerena na rezultate i proaktivno traži mogućnosti kako bi osigurala visoku razinu učinkovitosti i izvrsnosti koju njezini korisnici očekuju, sada će vrijednosti za koje se zalaže moći postići i kroz socijalni dijalog i radničku participaciju na razini Agencije. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 28.11.2017.

Potpisan Kolektivni ugovor za službenike i namještenike Karlovačke županije

 

(SDLSN, 28. studenoga 2017.) Nakon okončanog procesa kolektivnog pregovaranja i postignutog dogovora između socijalnih partnera, Karlovačke županije, kao poslodavca i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika - Sindikalne podružnice zaposlenika Karlovačke županije, u ponedjeljak, 27. studenoga 2017. godine, u Uredu župana Karlovačke županije potpisan je novi Kolektivni ugovor.

Kolektivni ugovor je u ime Karlovačke županije potpisao župan Damir Jelić, za Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske predsjednik Boris Pleša, a za Sindikalnu podružnicu zaposlenika Karlovačke županije povjerenica Sanja Sila. S. Sila

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 28.11.2017.

Postignut dogovor oko sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama

(MRMS, 27. studenoga 2017.) Pregovarački odbori Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi postigli su dogovor oko sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike.

Po završetku pregovora, ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić rekao je da je postignut dogovor oko naknada za prijevoz, da će se osnovica plaće povećati za 2 posto, te da će se o svim materijalnim pravima u narednim godinama pregovarati prije donošenja smjernica o ekonomskoj i fiskalnoj politici.

Govoreći o primjeni sporazuma, naglasio je da je parafiran na četiri godine, da će važiti od prvog prosinca, a da će, kako je dogovoreno, Vlada donijeti zaključak prema kojem će se u studenome primjenjivati prava iz TKU-a.

„Svaki ugovor je rezultat kompromisa dviju strana. Vjerujem da smo kvalitetno završili pregovore na zadovoljstvo djelatnika javnih službi, ali i na zadovoljstvo svih nas koji smo odgovorno postupali prema proračunu", zaključio je ministar.

Nakon završetka postupka pregovaranja, novi Temeljni kolektivni ugovor bit će potpisan nakon što tekst prođe Vladinu proceduru i proceduru sindikalnih tijela. 

 

Parafiran Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

(HRT, 27. studenoga 2017.) Parafiran je konačni prijedlog Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe i njegova primjena počinje od 1. prosinca ove godine, istaknuo je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon višesatnih završnih pregovora Vladinog i sindikalnog izaslanstva.

Potvrdio je kako je dogovoreno da će se naknada prijevoza za povećati sa 0,75 na kunu po kilometru i osnovica plaće podići za dva posto te dalje pregovarati idućih godina o osnovici, božićnici i regresu prije donošenja smjernica fiskalne politike. Riješili smo, rekao je ministar, prijevoz još nekoliko ključnih stvari, sporazum je parafiran na četiri godine s time da počinje vrijediti od 1. prosinca, a dogovoreno je i da će Vlada donijeti zaključak da se u studenome primjene odredbe na prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora. Svaki ugovor je kompromis dviju strana i vjerujem da smo kvalitetno završili pregovore na zadovoljstvo djelatnika u javnim službama i na zadovoljstvo svih nas koji smo odgovorno postupali prema proračunu, istaknuo je Marko Pavić.

Koordinator sindikalne pregovarače skupine Branimir Mihalinec izrazio je zadovoljstvo što su pregovori dovršeni, iako, kako je rekao, ni jedna strana ne postigne uvijek sve što je željela, uvijek je ugovor i dogovor kompromisno rješenje. Najavio je da će sindikalno članstvo objektivno izvijestiti o postignutome i kako očekuje s obzirom da nema pada prava, nego i određenih povećanja i očekivanja povećanja, da će se takav TKU i potpisati. Razgovarali smo i pregovarali o osnovici plaće i naravno da nismo zadovoljni, jer smo očekivali veće povećanje osnovice, međutim otvorena je mogućnost za daljnje pregovore tijekom svibnja i lipnja iduće godine i za to ćemo se dobro pripremiti, najavio je.

Napomenuo je da su također razgovarali i o ostalim pravima zaposlenika kao što su regres, božićnica i dar za djecu te kako je dogovoreno da će za vrijeme trajanja TKU iznosi božićnice i regresa biti predmet pregovora svake godine, ali da je u slučaju neuspjelih pregovora osigurana visina zadnje isplate, a to je 1250 kuna. Bude li gospodarska situacija bolja, vjerujemo da će i ti iznosi biti viši, dodao je Mihalinec. Što se tiče naknade za prijevoz, postignuto je kompromisno rješenje, jer smo očekivali ipak nešto viši iznos po kilometru, ali ako uzmemo sve u paketu, vjerujemo da će biti u redu. Uspjeli smo također dogovoriti da ćemo naknadu za prijevoz pratiti godinu dana i nakon toga će radna skupina ustanoviti je li naknada primjerena i uskladiti. Ništa u TKU nije zatvoreno od važnih prava za zaposlenike, ustvrdio je. 

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 28.11.2017.

SLUŽBENICI IZ HRVATSKOG PODUNAVLJA
Ministarstvo otpisuje kamate i smanjuje dug

 

(GLAS SLAVONIJE, 28. studenoga 2017.) Ministarstvo financija započelo je izdavanje rješenja službenicima hrvatskog Podunavlja o otpisu duga s osnove kamata i obročnoj otplati glavnice duga koji su u sudskim postupcima prvo ostvarili pravo na povećanje plaće zbog rada na području od posebne državne skrbi, a zatim ga izgubili u postupcima protuovrhe koje je protiv njih provela Republika Hrvatska.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar podsjeća da nakon donošenja Zakona o područjima posebne državne skrbi 1996. godine, Vlada RH hrvatsko Podunavlje nije razvrstala u jednu od dvije skupine područja od posebne državne skrbi, već je to učinila tek u srpnju 2000. godine. Međutim, Vrhovni sud zauzeo je stajalište kako zaposlenima u državnim tijelima i javnim službama u hrvatskom Podunavlju svejedno pripada pravo na povećanje plaće od 50 posto u tom razdoblju, na temelju čega su brojni službenici u sudskim postupcima ostvarili pravo na povećanje plaće. No, nakon što je Ustavni sud 2004. godine zauzeo stajalište kako Vlada nerazvrstavanjem nije učinila propust, svoje stajalište je promijenio i Vrhovni sud, što je za posljedicu imalo pokretanje protuovrhe prema službenicima koji su dobili sudske sporove na temelju ranijeg stajališta Vrhovnog suda.
Naravno, ističe Kuhar, službenici koji su sporove dobili, taj novac nisu držali ni u čarapi ni na računima u švicarskim bankama, već su ga utrošili na poboljšanje životnog standarda, što je Vlada u prijedlogu Odluke i priznala. "Slijedom zakonodavnih i pravosudnih dilema, spomenuti tužitelji zaposleni na području hrvatskog Podunavlja našli su se u situaciji da prema Republici Hrvatskoj duguju iznos povećan za zakonske zatezne kamate i sudske troškove koji je osobama u sredinama posebne državne skrbi i u današnjim ekonomskim uvjetima gotovo nemoguće isplatiti. Naime, iznos dosuđen na temelju pravomoćnih i ovršnih sudskih presuda uložen je u poboljšanje veoma loših životnih uvjeta i danas je naplativ jedino uz direktno ugrožavanje tih istih osnovnih životnih i egzistencijalnih uvjeta i standarda", ističe Ministarstvo financija.
Jednoj od službenica, kaže Kuhar, koja je na svojoj koži osjetila kako je to kad ti država nešto prizna, a potom uzme s kamatama, Ministarstvo financija otpisalo je na temelju Odluke o otpisu zakonskih zateznih kamata na potraživanja koja je Republika Hrvatska ostvarila prema zaposlenima na području Hrvatskog Podunavlja temeljem pravomoćnih rješenja o protuovrsi radi povrata stečenog bez osnove iz 2015. godine, gotovo 50.000 kuna kamata na glavnicu od 45.000 kuna, omogućivši joj pri tome obročnu otplatu glavnice u 60 jednakih mjesečnih rata od 750 kuna.
- Otpisom kamata Ministarstvo financija olakšalo je tešku financijsku situaciju službenika nad kojima je protuovrha provođena pljenidbom jedne trećine plaće, jer im je dug smanjen za više od pola iznosa, budući da su zakonske zatezne kamate premašivale iznos glavnice i konačno će moći status blokiranih građana zamijeniti kakvom-takvom financijskom slobodom i neovisnošću - kaže Kuhar.
Maja MUŠKIĆ


SINDIKAT UPOZORAVA OD 2008.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, kaže Siniša Kuhar, pozdravlja provedbu odluke kojom se olakšava dužnička situacija službenika u hrvatskom Podunavlju, na koju upozorava od 2008. godine i nada se da se ovakve situacije više nikad neće ponoviti.


Jednoj od službenica otpisano je gotovo 50.000 kuna kamata na glavnicu od 45.000 kuna

 

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 27.11.2017.

IZLAZ IZ DUŽNIČKOG ROPSTVA

Država konačno pružila ruku službenicima Hrvatskog Podunavlja

(SDLSN, 27. studenoga 2017.) Ministarstvo financija započelo je s izdavanjem rješenja o otpisu duga s osnove kamata i obročnoj otplati glavnice duga službenicima Hrvatskog Podunavlja, koji su u sudskim postupcima prvo ostvarili pravo na uvećanje plaće zbog rada na području od posebne državne skrbi, a zatim ga izgubili u postupcima protuovrhe koje je protiv njih provela Republika Hrvatska.
Sindikat podsjeća da po donošenju Zakona o područjima posebne državne skrbi 1996. godine, Vlada RH Hrvatsko Podunavlje nije razvrstala u jednu od dvije skupine područja od posebne državne skrbi, već je to učinila tek u srpnju 2000. godine. Međutim, Vrhovni sud je zauzeo stajalište kako zaposlenima u državnim tijelima i javnim službama u Hrvatskom Podunavlju svejedno pripada pravo na uvećanje plaće od 50 posto u tom razdoblju, temeljem čega su brojni službenici u sudskim postupcima ostvarili pravo na uvećanje plaće. No, nakon što je Ustavni sud 2004. godine zauzeo stajalište kako Vlada nerazvrstavanjem nije učinila propust, svoje stajalište je promijenio i Vrhovni sud, što je za posljedicu imalo pokretanje protuovrhe prema službenicima koji su dobili sudske sporove temeljem ranijeg stajališta Vrhovnog suda.

 

I Vlada priznala težak položaj ovršenih službenika

Naravno, službenici koji su sporove dobili, taj novac nisu držali ni u čarapi ni na računima u švicarskim bankama, već su ga utrošili na poboljšanje životnog standarda, što je Vlada u prijedlogu Odluke i priznala, navodeći sljedeće:

„Slijedom zakonodavnih i pravosudnih dilema, spomenuti tužitelji zaposleni na području Hrvatskog Podunavlja našli su se u situaciji da prema Republici Hrvatskoj duguju iznos uvećan za zakonske zatezne kamate i sudske troškove koji je osobama u sredinama posebne državne skrbi i u današnjim ekonomskim uvjetima gotovo nemoguće isplatiti.
Naime, iznos dosuđen na temelju pravomoćnih i ovršnih sudskih presuda uložen je u poboljšanje veoma loših životnih uvjeta i danas je naplativ jedino uz direktno ugrožavanje tih istih osnovnih životnih i egzistencijalnih uvjeta i standarda."

... za uvećanje klikni na sliku

 

Rješenjem Ministarstva financija dug - prepolovljen

Jednoj od službenica, koja je na svojoj koži osjetila kako je to kad ti država nešto prizna, a potom uzme s kamatama, Ministarstvo financija otpisalo je temeljem Odluke o otpisu zakonskih zateznih kamata na potraživanja koja je Republika Hrvatska ostvarila prema zaposlenima na području Hrvatskog Podunavlja temeljem pravomoćnih rješenja o protuovrsi radi povrata stečenog bez osnove iz 2015. godine, gotovo 50.000 kuna kamata na glavnicu od 45.000 kuna, omogućivši joj pri tome obročnu otplatu glavnice u 60 jednakih mjesečnih rata od 750 kuna.

... za uvećanje klikni na sliku

Otpisom kamata Ministarstvo financija olakšalo je time tešku financijsku situaciju službenika nad kojima je protuovrha provođena pljenidbom jedne trećine plaće, jer im je dug smanjen za više od pola iznosa, budući da su zakonske zatezne kamate premašivale iznos glavnice i konačno će moći status blokiranih građana zamijeniti kakvom-takvom financijskom slobodom i neovisnošću.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske pozdravlja provedbu odluke kojom se olakšava dužnička situacija službenika u Hrvatskom Podunavlju, na koju ukazuje od 2008. godine i nada se da se ovakve situacije više nikad neće ponoviti. S. Kuhar

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 18.11.2017.

O ZAKONU O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

Ocjena pučke pravobraniteljice: Umirovljenje službenika po sili zakona ne predstavlja diskriminaciju


Autor: Gabrijela Galić

»S obzirom na specifičnosti državne službe, Zakon o državnim službenicima nadjačava Zakon o radu koji se na službeničke odnose primjenjuje podredno, i to samo na pitanja koja nisu uređena Zakonom o državnim službenicima, drugim posebnim zakonom, uredbom Vlade ili drugim propisima donesenim na temelju Ustava i zakona ili kolektivnim ugovorom«, među ostalim stoji u objašnjenju pučke pravobraniteljice

(Novilist.hr, 17. studenoga 2017.) ZAGREB Umirovljenje državnih službenika po sili zakona ne predstavlja diskriminaciju, iako se zakonsko rješenje o prestanku državne službe po sili zakona razlikuje od odredbi Zakona o radu (ZOR), ocijenila je pučka pravobraniteljica.

Zakonom o državnim službenicima, naime, regulirano je da državna služba prestaje kada službenik navrši 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, osim ako se čelnik tijela i državni službenik drugačije ne dogovore vodeći pritom računa o potrebama službe.

No, i u tom slučaju službenik odlazi u mirovinu najkasnije posljednjeg dana godine u kojoj je stekao uvjete za umirovljenje. Zakon o radu, pak, propisuje kako ugovor o radu prestaje kada radnik navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukčije ne dogovore.

Pritom nije određen krajnji rok do kojeg radnik u takvom slučaju može raditi. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, smatrajući da su službenici neizravno diskriminirani po snovi društvenog položaja, odnosno dovedeni u nepovoljniju situaciju u pogledu prestanka službe od radnika kojima prestaje ugovor o radu temeljem ZOR-a, tražio je očitovanje pučke pravobraniteljice.

Ona je utvrdila kako nije riječ o diskriminaciji. Među ostalim, navodi kako je zakonodavac usvajanjem spornih izmjena Zakona o državnim službenicima, iskazao volju za vrlo restriktivnim mogućnostima nastavka rada u državnoj službi nakon ispunjenja uvjeta za punu mirovinu državnog službenika.

»S obzirom na specifičnosti državne službe, Zakon o državnim službenicima nadjačava Zakon o radu koji se na službeničke odnose primjenjuje podredno, i to samo na pitanja koja nisu uređena Zakonom o državnim službenicima, drugim posebnim zakonom, uredbom Vlade ili drugim propisima donesenim na temelju Ustava i zakona ili kolektivnim ugovorom«, među ostalim stoji u objašnjenju pučke pravobraniteljice.

Podsjeća pritom i da prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije postoje iznimke u kojima se stavljanje u nepovoljniji položaj ne smatra diskriminacijom. Njome se ne smatra određivanje prikladne i primjerene najviše dobi kao razlog za prestanak radnog odnosa, »a koja je sukladna uvjetima za stjecanje prava na starosnu mirovinu, kao niti propisivanje dobi ili razumnog razdoblja zaposlenja kao uvjeta za stjecanje ili ostvarivanje prava na mirovinu«.

Ta se iznimka, kako se objašnjava, uz uvjet ostvarivanja legitimnih ciljeva - među kojima su i politike zapošljavanja, promicanja ciljeva tržišta rada i stručnog osposobljavanja - odnosi prije svega na dopušteno nejednako postupanje s osnova dobi.

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 14.11.2017.

MUP Redovnim sastancima do još bolje suradnje sa sindikalnim partnerima


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa suradnicima održao je danas u Ministarstvu sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u

(mup.hr, 14. studenoga 2017.) Nakon sastanka ministar Božinović je kazao kako novi tim koji vodi Ministarstvo, kao što je obećao, jednom mjesečno održava sastanke sa sindikatima na kojima se razgovara što je u međuvremenu napravljeno, a što tek predstoji. 

- To je jasan znak da Ministarstvo unutarnjih poslova sindikate vidi kao partnere. Cilj nam je poboljšati status naših djelatnika, a svatko u tome ima svoju ulogu. Pokušavamo te dvije uloge pomiriti na način da sve što radimo bude na zadovoljstvo onih kojih se to tiče, a koji u ovom trenutku čuvaju javni red i mir u Republici Hrvatskoj - rekao je ministar.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić je kazao kako se na sastanku razgovaralo o novom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike potpisanom prije nekoliko dana, o povećanju koeficijenata za srednju stručnu spremu te o opremi i odori policijskih službenika. Dubravko Jagić i predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar su napomenuli kako će tražiti da se prava iz novog Kolektivnog ugovora striktno primjenjuju za sve zaposlenike MUP-a.

 

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša istaknuo je važnost kontinuiranog dijaloga o svim pitanjima koja su vezana za MUP jer je to garancija da se sve, na sastancima dogovoreno uistinu i propitkuje na mjesečnoj razini. Na taj način sindikati dobivaju status adekvatnog socijalnog partnera, a Ministarstvo unutarnjih poslova je važno ministarstvo s obzirom na broj zaposlenika, zaključio je Boris Pleše.

Na pitanje novinara kada stižu nove zimske jakne za policijske službenike, ministar Davor Božinović je rekao kako su jakne počele pristizati te da će do kraja godine policijske službenice i službenici dobiti 4 700 jakni. Kazao je da će se do kraja godine realizirati nabava deficitarne opreme u vrijednosti 27 milijuna kuna.

- Plan je sklopiti dugoročnije takozvane okvirne sporazume u vrijednosti oko 100 milijuna kuna za opremu policajaca kojima će se stvoriti stanje predvidivosti nabave i sigurnost kada je u pitanju oprema policajaca. To će koristiti i gospodarskim subjektima koji će raditi s Ministarstvom unutarnjih poslova jer će moći planirati proizvodnju na duže razdoblje - rekao je ministar unutarnjih poslova te najavio kako će se od 1. siječnja iduće godine povećati koeficijenti za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom, a svim policijskim službenicima s višom i visokom spremom, kojima su materijalna prava ranije nepravedno oduzeta, bit će vraćena.

 

Novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike

Utvrđena prava koja su postojala i ranije i pojedina pitanja, koja su novim Kolektivnim ugovorom poboljšana i usklađena sa Zakonom o radu i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, idu u korist zaposlenika.

 

Raspored radnog vremena

Uvedena je veća zaštita zaposlenika, a time i policijskih službenika kod promjene rasporeda radnog vremena. Službenici se o rasporedu rada ili promjeni rasporeda radnog vremena moraju obavijestiti pisano najmanje tjedan dana unaprijed s točno naznačenim satom početka rada. To ne vrijedi samo u slučaju hitnog prekovremenog rada. Naime, stari Kolektivni ugovor je, osim hitnog prekovremenog rada, uključivao i druge slične slučajeve prijeke potrebe. Ukidanjem ove odredbe, postignuta je veća zaštita službenika i namještenika.

 

Naknada za vrijeme godišnjeg odmora

Naknada plaće za sve službenike i namještenike za vrijeme godišnjeg odmora isplaćuje se u visini kao da je službenik radio redovno radno vrijeme, a najmanje u visini njegove prosječne plaće u zadnja tri mjeseca. I ova izmjena ide u korist službenika, jer novi Kolektivni ugovor izričito naglašava da se to odnosi na sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad (plaća i dodatci na plaću) što ranije nije bio slučaj.

 

Korištenje godišnjeg odmora za roditelje

Službenici koji su bili na rodiljnom, roditeljskom ili posvojiteljskom dopustu ili na dopustu radi skrbi i njege djeteta s posebnim potrebama, stari godišnji ne moraju iskoristiti do 30. lipnja. Naime to pravo mogu iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se službenik vratio na rad.

 

"ZIMSKE JAKNE NISU SE NABAVLJALE TRI GODINE"
MUP: Božinović najavio isporuku deficitarne opreme do kraja godine

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je u utorak nakon sastanka s reprezentativnim sindikatima u MUP-u da će do kraja godine biti dovršena isporuka deficitarne opreme za policajce, ustvrdivši da njegov tim neće dopustit da policajci nemaju potrebnu opremu koju će nabavljati dugoročnijim sporazumima.

(Direktno.hr, 14. studenoga 2017.) Objašnjavajući zbog čega se kasnilo s nabavkom policijske opreme, Božinović je rekao novinarima da se primjerice zimske jakne nisu nabavljale tri godine i da u trenutku njegova dolaska na čelo ministarstva negdje oko 5000 policajaca nije imalo opremu koja im po pravilima pripada.
Stoga su, dodao je, osnovali tim na čelu s novim pomoćnikom ministra koji je u dva mjeseca uspio ispregovarati nešto što se nije pregovaralo godinama. Do kraja godine po riječima ministra bit će isporučena deficitarna oprema, uključujući i 4700 jakni, u vrijednosti od 27 milijuna kuna.
Upitan znači li to da policajci s početkom zime neće imati nove zimske jakne, ministar je rekao da su jakne počele stizati jer je s proizvođačima dogovoreno da se robu isporučuje sukcesivno.
Paralelno s time, dodao je, radi se i na drugom projektu koji bi trebao biti dovršen u siječnju iduće godine, a uključuje dugoročnije, tzv. okvirne sporazume u vrijednosti oko sto milijuna kuna.
„To znači da se više nikada nećemo, barem dok mi vodimo ovaj sustav, dovesti u situaciju da nema opreme za policajce", rekao je ministar, dodavši da je svih ovih godina novaca bilo, ali oprema nije stizala iz razno raznih razloga.
Precizni sporazumi imat će validnost dvije, tri godine, neki možda i duže čime će se stvoriti situaciju predvidivosti kad je u pitanju nabava i sigurnost. To će također koristiti gospodarskim subjektima koji će raditi s MUP-om jer će moći planirati proizvodnju na duže razdoblje.
Upitan za plan po kojem bi Hrvatska do kraja godine trebala primiti 150 izbjeglica i sljedeće dodatnih sto, ministar je rekao da se Hrvatska na to obvezala 2015. i da taj proces ide.
Jedna misija je poslana u Tursku, gdje se nalazi najviše izbjeglica iz ratom pogođene Sirije, i ona je obavila određene razgovore. No, riječ je o živom procesu jer se ljudi javljaju pa odustaju.
Trenutno, dodao je, imaju informaciju da je između 40 i 45 uglavnom članova obitelji iskazalo spremnost za dolazaka u Hrvatsku. „Mi smo spremni i sad je u tijeku ta tehnička provedba", rekao je ministar koji dolazak izbjeglica očekuje do kraja godine.
Ministar je s predstavnicima Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika razgovarao o nedavno potpisanom kolektivnom ugovoru, opremi i povećanju koeficijenata, rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, koji smatra da su policajci i zaposlenici MUP-a potplaćeni.
Božinović je pak rekao da će poslati upute i organizirati sastanke s policijskim upravama i postajama kako bi se ostvario dogovor postignut u kolektivnom ugovoru. Dodao je da imaju informaciju da su se ranije u provedbama kolektivnih ugovora „kreativno" u praksi tumačila prava policajaca.


"Što se tiče plaća mi smo i o tome danas razgovarali o provedbi objavljene informacije MUP-a da ćemo podići koeficijente za srednju stručno spremu s 1. siječnjem iduće godine, a također ostajemo kod onog da budu vraćena financijska prava svim policajcima više i visoke spreme koja su im neopravdano oduzeta u prošlom razdoblju da bi se dala nekim drugima", rekao je Božinović.
Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a rekao je da će bdjeti nad kolektivnim ugovorom i da će paziti da se poštuju prava, a ne bude li onako kako treba "zna se što slijedi".
Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika rekao je da su razgovarali i o pitanju javnih vatrogasnih postrojbi i profesionalnih vatrogasaca jer je ove i ranijih godina bilo problema oko realizacije materijalnih prava koja su vatrogascima pripadala po kolektivnom ugovoru. 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 13.11.2017.

VEČERNJI LIST o prvoj presudi u sporu o povećanju plaća u javnim službama

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 09.11.2017.

Potpisan Kolektivni ugovor za državne službenike

 

(HRT, 9. studenoga 2017.) Nakon što je Vlada na sjednici prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike - taj je ugovor sa sindikatima i potpisan u Banskim dvorima. U Kolektivnom ugovoru utvrđeno je da osnovica plaće iznosi 5421,54 kn, a zaposlenici će dobiti i regres i božićnicu.

U KU je unesena i odredba kako će se u slučaju da Vlada sa sindikatima javnih službi ugovori materijalna prava povoljnija od onih za državne službe, povoljnija prava jednako primjenjivati i na državne službenike i namještenike.

Vlada je na sjednici donijela i odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama i za djelatnost socijalne skrbi, te imenovala pregovaračke odbore.

 

BOLJA VREMENA?

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

 

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr, 9. studenoga 2017.) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Premijer Andrej Plenković izvijestio je da su na Vladi usvojili sve dokumente kako bi se mogao potpisati KU te zahvalio ministru Paviću i kolegama što su u partnerskom duhu i suradnoj metodi u protekla dva mjeseca uspjeli postići dogovor o KU-u.

 

Osigurana sredstva za božićnicu i regres

Najznačajnijim je ocijenio to što je dogovoreno povećanje osnovice od 6 posto, te da će u proračunu biti osigurana sredstva za božićnicu i regres.

Smatram da je to vrlo kvalitetan sporazum i da će se nastaviti suradnja kroz socijalni dijalog, rekao je Plenković i najavio za idući tjedan sjednicu GSV-a, kao i da će zajedno s ministrom Pavićem biti u Goeteborgu na socijalnom summitu. Te su teme važne za Hrvatsku i na razini EU-a, istaknuo je.

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada. Još predstoji povećanje plaća od 2 posto za studeni, što je ukupno povećanje od 6 posto na godišnjoj razini, tako da će osnovica plaće iznositi 5421,54 kune.

To je unutar fiskalne politike koju Vlada provodi kroz smanjenje udjela javnog duga u BDP-u i ispunjavanje maastriških kriterija, to je maksimum koji smo mogli osigurati, a da se ponašamo odgovorno, poručio je Pavić.

 

Povećanje u proračunu za 1,4 milijarde kuna

To će u proračunu za iduću godinu značiti povećanje za1,4 milijarde kuna i bit će, uz indeksaciju mirovina, najveće povećanje proračunskog izdvajanja, pojasnio je Pavić.

Potpisani KU štiti osnovna i dodatna prava zaposlenika u državnim službama i primjenjuje se od 1. studenoga, tako da neće biti prekida u ostvarenju tih prava. Istaknuo je da su osigurana sredstva za božićnicu u ovoj godini te za božićnicu i regres u idućoj godini.

Radi postupka planiranja proračuna dogovoreno je da će se o osnovici, božićnici, regresu i daru za djecu pregovarati svake godine početkom svibnja, kako bi se pregovori mogli voditi kvalitetnije i rezultati planirati u fiskalnoj politici.

Pavić je također izrazio uvjerenost u skoro postizanje dogovora i potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javnim službama.

U KU za državne službenike unesena je i odredba kako će se u slučaju da Vlada sa sindikatima javnih službi ugovori materijalna prava povoljnija od onih za državne službe, povoljnija prava jednako primjenjivati i na državne službenike i namještenike.

 

Prava državnih službenika vraćena na razinu iz 2008.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ustvrdio je kako KU daje sigurnost zaposlenicima u državnim službama da ih "nitko više neće moći zvati uhljebima" i najavio da će nastojati poboljšati još neka materijalna prava zaposlenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako su se potpisanim sporazumom vratili na razinu iz predkrizne 2008. te da očekuje daljnje poboljšanje prava zaposlenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša dodao je da su zaposlenici ipak izgubili još dodatna 3 posto povećanja osnovice, pa se još nisu vratili na razinu iz 2012.

Najavio je razgovore o novom Zakonu o plaćama i izrazio nadu da će se o toj važnoj temi razgovarati o partnerskom duhu, kako što je to bilo za KU. 

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

PODACI EUROSTATA Cijena rada u usporedbi s drugim zemljama pokazuje koliko Hrvatska ekonomski zaostaje. (Net.hr) Statistički podaci pokazuju da Hrvatska ne zaostaje samo za razvijenim, već i za tranzicijskim zemljama.

Opširnije

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Autor Marija Zuber (LIDER) Izmjenama Zakona o minimalnoj plaći od 1. siječnja u svotu minimalne plaće ne uključuju se povećanja plaće za prekovremeni i noćni rad, rad nedjeljom i za blagdane, što pogoduje zaposlenima. Za poslodavce je pak uvedeno oslobođenje od dijela doprinosa.

Opširnije

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja EU-OSHA (Europska agencija za zaštitu na radu) za razdoblje 2018. – 2019. NHS/EU OSHA - Izloženost opasnim tvarima na europskim je radnim mjestima mnogo češća, nego što većina ljudi može zamisliti. Opasne tvari na radnom mjestu mogu uzrokovati širok raspon zdravstvenih problema i bolesti, a predstavljaju i sigurnosne rizike. Cilj kampanje za razdoblje od 2018. – 2019. godine jest podizanje razine osviještenosti o rizicima koje predstavljaju opasne tvari na radnom mjestu te promicanje kulture sprečavanja rizika.

Opširnije

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

NOVA PRAKSA AUTOR: Zoran Vitas Njemački radnici više cijene kraći radni tjedan od povećanja plaća – slobodno vrijeme radišnim Nijemcima vrednije je i od novca (VEČERNJI LIST) Najveći njemački i europski sindikat IG Metall s 2,3 milijuna članova od poslodavaca traži šestpostotno povećanje plaće i fleksibilni radni tjedan za 3,9 milijuna njemačkih radnika.

Opširnije

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

PROMJENE U MIROVINSKOM SUSTAVU Autor: Gabrijela Galić Dobna granica za odlazak u mirovinu trebala bi biti podignuta najvjerojatnije na 67 godina života, sa sadašnjih 65, a razmišlja se i o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu dugogodišnjeg osiguranika za jednu godinu. Na dnevni red trebala bi doći i reforma beneficiranog radnog staža

Opširnije

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

NHS – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja i nagrade za životno djelo za promicanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj. Priznanja i nagrada za životno djelo se dodjeljuju za ostvarene značajne rezultate i postignuća u zaštiti na radu s ciljem smanjenja broja i težina posljedica na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi s radom.

Opširnije

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Snimljene blagajnice dobile otkaz zbog krađe AUTOR Marinko Jurasić (VEČERNJI LIST) Pet blagajnica u španjolskom supermarketu, u dobi od 43 do 54 godine, dobilo je otkaz jer ih je poslodavac tajno snimio u krađi. Nakon što su i tamošnji sudovi zaključili da su s pravom dobile otkaz u poštenom suđenju, obratile su se Europskom sudu za ljudska prava koji im je u predmetu López Ribalda v. Španjolska dao za pravo da im je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnosti na radnom mjestu.

Opširnije

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

PSIHIČKO STANJE NACIJE Političari tvrde da smo sretni, sindikati suprotno, psiholozi kažu – okrenite se sebi (GLAS SLAVONIJE) U srijedu, 10. siječnja, obilježava se Svjetski dan smijeha. Smijeh je najbolji lijek – tu krilaticu na umu je imao i osnivač, Indijac Madan Kataira, kada ga je utemeljio. Istraživanja pokazuju kako je čak 70 posto bolesti vezano uz stres, smijeh pak izaziva smanjenje stresa i povećava razinu endorfina, hormona sreće u ljudskom tijelu.

Opširnije

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Poslovni.hr/Hina Hercigonja je podsjetio da je Bandić još u prosincu tvrdio kako će sva prava biti u potpunosti ispoštovana, no kasnije je od toga odustao, pa je radnicima isplaćeno samo 1250 kuna. Čelnici četiriju najvećih sindikata Zagrebačkog holdinga izvijestili su u srijedu da će podnijeti tužbe zbog samovolje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe važećeg Kolektivnog ugovora (KU), smanjio božićnice s 2885 na 1250 kuna.

Opširnije

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

NAPLATA NEAKTIVNOSTI Autor: Gabrijela Galić Ministar Pavić najavljuje pročišćavanje registra nezaposlenih, kako bi se uvozilo što manje radne snage. Tko tri puta odbije posao ili usavršavanje, brisat će se, najavljuje Marko Pavić (Novilist.hr) ZAGREB- Zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u 11 mjeseci prošle godine iz evidencije nezaposlenih brisao je preko 54 tisuće nezaposlenih osoba. Podaci za cijelu godinu bit će poznati za nekoliko dana.

Opširnije

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Autor: Lider/Hina Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u studenome 2017. dodatno je blago smanjena, a slična kretanja bilježi i Hrvatska, koja je ujedno izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Opširnije

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Autor Lider/Hina Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u prošloj je godini porastao za 33 posto u odnosu na 2016. godinu, što ukazuje na snažan oporavak potražnje za radom, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Opširnije

Je li statistika o nezaposlenosti „zaglupljivanje naroda“?

Je li statistika o nezaposlenosti „zaglupljivanje naroda“?

GOSPODARSTVO Opet se njemački Zavod za zapošljavanje hvali „rekordnom zaposlenošću“ u ovoj zemlji. Zapravo, objašnjava profesor ekonomije Bontrup, političari toliko manipuliraju tom statistikom da je zove „zaglupljivanjem“. (Deutsche Welle) Njemački Zavod za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) objavio je najnovije podatke o broju nezaposlenih u ovoj zemlji.

Opširnije

SVE VIŠE ZAOSTAJEMO Samo Bugari u Europskoj uniji imaju manju kupovnu moć od Hrvata

SVE VIŠE ZAOSTAJEMO Samo Bugari u Europskoj uniji imaju manju kupovnu moć od Hrvata

KORAČAMO UNAZAD Autor: Branko Podgornik Na top-listi već godinama vodi Luksemburg u kojem je potrošnja po stanovniku 32 posto veća od prosjeka EU-a, dok u Bugarskoj iznosi samo 53 posto od prosjeka. Rumunjska je oduvijek bila daleko iza Hrvatske, ali je prošle godine po prvi put pretekla našu državu i dostigla 61 posto od prosjeka

Opširnije

POZNATI SINDIKALIST ZA NET.HR O BROJKAMA KOJIMA SE VLAST PONOSI: ‘Sve to stoji, ali bilježimo i crne rekorde o kojima šute’

POZNATI SINDIKALIST ZA NET.HR O BROJKAMA KOJIMA SE VLAST PONOSI: ‘Sve to stoji, ali bilježimo i crne rekorde o kojima šute’

FINANCIJE U 'ZELENOM' Ako bismo sudili prema potrošnji, nastavlja Sever, to bi značilo da se stanje malo poboljšava, ali da ljudi još uvijek imaju toliko malo da sve što dobiju završi u potrošnji. (Net.hr) Ministar financija Zdravko Marić na Novu se godinu u intervjuu HRT-u pohvalio kako je Hrvatska prvi put u povijesti godinu završila u suficitu. Iako nitko ne sumnja u istinitost brojki koje je ministar financija iznio sinoć na javnoj televiziji, zanimalo nas je vide li i koliko obični građani u svojim novčanicima sve te uspjehe kojima se vladajući diče.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja