SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 07.11.2017.

Pleša: Materijalna prava iz kolektivnog ugovora neće se dirati

Za gotovo 60.000 državnih službenika i namještenika uspješno su završili pregovori Vlade i sindikata o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

(HRT, 6. studenoga 2017.) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je da u ugovoru ima promjena, no pojedinosti nije želio otkriti dok dokument ne prođe Vladinu i sindikalnu proceduru.  

Potpisivanje se očekuje već potkraj tjedna.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša najavio je kako bi nove pregovore o TKU-u trebali početi već u svibnju iduće godine, u okviru smjernica ekonomske politike za 2019. Dobro je što će sindikati biti uključeni u pregovore vezane uz materijalna prava iz TKU-a u najranijoj fazi, kako ne bi krajem godine, kada se donosi proračun, bili samo upoznati s onim što je već ranije odlučeno. Važno je da sindikati mogu na vrijeme izraziti svoje mišljenje o smjernicama ekonomske politike, naglasio je Pleša.

Za HRT-ov Dnevnik 3 Pleša je kazao da, kao što je ministar Pavić rekao, danas je bila zadnja runda pregovora. Utvrdili smo mogući tekst kolektivnog ugovora, odnosno prijedlog. Taj prijedlog ide na Vladu RH, a sindikat ga šalje na njegova, sindikalna tijela, kazao je Pleša.

Ako i jedna i druga strana potvrde taj prijedlog, on će se smatrati da se može potpisati. Prema tome, kao što je ministar rekao, potkraj tjedna ga možemo potpisati. Materijalna prava neće biti dirana što je izuzetno važno, ali i nematerijalna prava, o kojima se manje govori, dodao je.

Sporazum koji smo potpisali krajem prošle godine definirao je povećanje plaća tri puta po 2%. Rekao bih radije vraćanje plaće koja je bila 2009. godine, a ne povećanje plaće. Datumi su 1.1., 1.8. i 1.11. ove godine. Prema tome, u prosincu u plaći za studeni, to povećanje će biti vidljivo, istaknuo je Pleša.

Na dodatno pitanje ostaju li i dalje božićnica i regres, Pleša ponavlja da se materijalna prava ne diraju, a nada se da će i dalje božićnica biti 1.250 kn.

Na pitanje je li ikakav pomak napravaljen da se dodatno plaćaju i na taj način zadrže najbolji službenici, a eliminiraju oni neefikasni, Pleša je kazao da je to tema o kojoj se dosta govori. To se pitanje treba regulirati zakonom o plaćama, a o tome će biti riječi iduće godine.

Zakon o plaćama i kolektivni ugovor međusobno se ne isključuju. Zakonom o plaćama će se pozicionirati službenici u sustavu, a kolektivnim ugovorom se uređuje visina osnovice i način obračuna plaća. Svatko nastoji potaknuti ljude da kroz stimulativni sistem plaća budu nagrađeni. Imali smo sustav platnih razreda od 1994. do 2001. godine. Ministar je najavio mogućnost da će takav zakon o plaćama u državnoj službi biti predložen negdje potkraj ove godine, napomenuo je Pleša.

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 06.11.2017.

KOMENTAR Medijska bruka


(SDLSN, 6. studenoga 2017.) Mediji često pišu o potrebi otpuštanja „viška" zaposlenih u javnom sektoru, „uhljebima" i neprofesionalnim i neljubaznim službenicima, kao i potrebi nagrađivanja i kažnjavanja službenika i namještenika sukladno rezultatima njihovog rada.
No, koliko „profesionalno" njihovi zaposlenici - novinari rade svoj posao može se vidjeti na primjeru vijesti o tome kako su se pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi usuglasili oko teksta novog kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.
HINA je ovu vijest prenijela pod naslovom „Usuglašen TKU za državne službenike i namještenike", premda se u slučaju državne službe ne radi o temeljnom kolektivnom ugovoru, budući da se on, za razliku od TKU u javnim službama, ne „nadograđuje" granskim kolektivnim ugovorima za pojedine djelatnosti, da bi u tekstu članka dodala kako je riječ o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za državne i lokalne službenike i namještenike.
Nakon što je SDLSN reagirao na ovu „nepreciznost", HINA je promijenila naslov svog članka u „Usuglašen KU za državne službenike i namještenike", ali se u tekstu članka i dalje navodi kao se radi o Kolektivnom ugovoru (KU) za državne i lokalne službenike i namještenike, premda Vlada lokalnim službenicima nije poslodavac pa stoga za njih ne može ni ugovarati kolektivni ugovor.


Jedan drugi portal ovu je vijest prenio pod naslovom „Ministar Pavić potvrdio da je potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor sa sindikatima državnih službi", navodeći u podnaslovu kako će takav „TKU" uskoro biti potpisan i vrijedit će od 1. studenoga, potvrđujući „pravilo" da urednik koji naslovima „oprema" novinarske tekstove ne mora nužno i pročitati što piše u tekstu koji „uređuje".
Na kraju, čitateljima ostaje da se iz ovako „profesionalno" sročenih vijesti „informiraju" o tome kakav je kolektivni ugovor usuglašen, na koga se primjenjuje i je li već potpisan ili nije. S. Kuhar

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 06.11.2017.

Postignut dogovor oko sklapanja novog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike


(MRMS, 6. studenoga 2017.) Pregovarački odbori u postupku pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike postigli su dogovor oko sklapanja novog ugovora.

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić nakon postizanja dogovora, naglasio je da će novi Kolektivni ugovor biti potpisan uskoro nakon što konačan tekst prođe Vladinu proceduru i tijela sindikata, te da će, kao što je usuglašeno tijekom pregovora, vrijediti od 1. studenoga.

„Na samome početku naglasili smo da intencija pregovora nije umanjivati prava, već ih urediti. Zadovoljan sam načinom na koji smo uredili dobar dio, te vjerujem da će državni službenici i namještenici također biti zadovoljni", istaknuo je ministar.

Predstavnici sindikata državnih službenika i namještenika izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom.

 

Usuglašen TKU za državne službenike i namještenike

(Nacionalno.hr, 6. studenoga 2017.) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima sindikata državnih službi, da je usuglašen Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za državne i lokalne službenike i namještenike, koji će uskoro biti potpisan i vrijedit će od 1. studenoga.

Pregovori o TKU za državne i lokalne službenike i namještenike, kao i svaki pregovori, predstavljaju kompromis, pa s Vladine strane možemo biti zadovoljni, jer su su vođeni i završeni u dobrom duhu, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.

Vladinim pregovaračima nije bila namjera smanjivati prava zaposlenih u državnim službama nego ih bolje urediti, poručio je Pavić i izrazio uvjerenje da će državni službenici i namještenici u konačnici biti zadovoljni. Uvijek se može bolje, ali unutar okvira koje smo imali vjerujem da smo postigli maksimum, ocijenio je Pavić.

Upitan ima li u novom TKU-u određenih promjena Pavić je odgovorio potvrdno, no nije želio govoriti o pojedinostima dok ugovor ne prođe Vladinu i sindikalnu proceduru. Najavio je da će se uskoro, kada bude potpisivanje TKU-a, moći izaći sa cjelokupnim tekstom.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić potvrdio je da su stavovi dviju strana usuglašeni pa očekuje potpisivanje TKU-a. Što se tiče zadovoljstva, naravno da će uvijek biti nekih koji neće biti zadovoljni, pokušali smo u ime državnih službenika i namještenika napraviti najbolje što smo mogli, kaže Jagić koji misli da su ugovorena materijalna prava prihvatljiva za njihovo članstvo.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša najavio je kako bi nove pregovore o TKU-u trebali početi već u svibnju iduće godine, u okviru smjernica ekonomske politike za 2019.

Dobro je što će sindikati biti uključeni u pregovore vezane uz materijalna prava iz TKU-a u najranijoj fazi, kako ne bi krajem godine, kada se donosi proračun, bili samo upoznati s onim što je već ranije odlučeno. Važno je da sindikati mogu na vrijeme izraziti svoje mišljenje o smjernicama ekonomske politike, naglasio je Pleša. 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 02.11.2017.

Sljedeći tjedan potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora s državnim službenicima


(HRT, 2. studenoga 2017.) Za javne i državne službe do 1. studenog trebao je biti potpisan novi Temeljni kolektivni ugovor. Do jučer je vrijedila produljena primjena prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao prije tri mjeseca. Kada će sindikati i Vlada završiti pregovore o temeljnom kolektivnom, a kada će na pregovarački stol doći granski ugovori koji trebaju biti sklopljeni do 1.prosinca? Na ta pitanja su, gostujući u "U mreži Prvog", odgovarali ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša. Emisiju na HRT-u uredila je i vodila Mirjana Grahovac.

Odgovarajući na pitanje što se dogodilo da nisu gotovi pregovori za javne i državne službe, ministar Pavić je kazao da se pregovori vode na dva kolosijeka, zasebno sa državnim službenicima, zasebno sa javnima. Sa državnima smo došli u finalnu fazu, s javnima još imamo koju rundu pregovora. Treba istaknuto da su i u jednima i u drugima pregovorima birački odbori zauzeli zajednički stav da će novi TKU vrijediti od 1. studenoga. Prema tome, to što smo si još dali malo vremena za završetak pregovora, ne znači apsolutno ništa za prava koja imaju bilo državni zaposlenici, bilo zaposlenici u javnom sektoru, rekao je ministar.

Ponovio je da je s državnim službenicima gotovo sve usuglašeno, nada se potpisivanju TKU-a sljedeći tjedan, no to mora još proći proceduru i na Vladi i kod sindikata. Dodao je da sutra imaju sastanak sa zaposlenicima u javnom sektoru. Ako bi TKU bio potpisan u studenome, sva prava će biti isplaćena u prosincu, prava radnika će kontinuirano vrijediti i od 1. studenoga nećemo imati taj pravni vakuum, nema panike, u dobroj mjeri završavamo pregovore i sa jednima i sa drugima, poručio je ministar.

 

Pleša je kazao da su ranije započeli s pregovorima jer je bilo određenih problema u utvrđivanju reprezentativnosti u javnim službama. Zapravo su u pregovore krenuli u tri faze: u prvoj fazi smo razmatrali pitanja koja su regulirana zakonom o radu, zakonom o državnim službenicima ili nekim drugim podzakonima kako ne bi bilo preklapanja sa kolektivnim ugovorom; u drugoj fazi smo rješavali interesna pitanja u što spada organizacija i rad sindikata unutar sustava, godišnji odmori, prekovremeni rad itd; a u trećoj fazi su bila materijalna pitanja.

Kazao je kako je pregovarački tim očekivao da ćemo manje vremena potrošiti na prve dvije faze, a više vremana posvetiti trećoj fazi, što je ljudima najinteresantnije. Startna pozicija je bila u najmanju ruku zadržati materijalna prava koja su do sada vrijedila, nakon pregovora smo vrlo blizu toga da utvrdimo jedan tekst koji ćemo ponuditi sindikalnim tijelima, ona će to potvrditi ili neće potvrditi, kao i Vladina strana. Sada smo u fazi kada bi trebalo utvrditi finalni tekst, sve ono što smo prošli da se sada stavi na papir i da se vidi da li je to to što smo ispregovarali i ako je, idući tjedan bi se mogla sastati sindikalna tijela, a Vlada bi mogla raspravljati na svojoj sjednici gdje bi se trebao potvrditi ili ne takav tekst kolektivnog ugovora, pojasnio je.

Pleša je kazao da kada se kretalo u pregovore, startna pozicija bila je zadržati postojeća prava koja su bila u sadašnjem važećem TKU-u i kroz pregovore mi smo došli do tih istih prava. Postojeća prava će se, nada se Pleša, zadržati.

 

Temeljnim zakonom su propisane određena prava zaposlenika koja su zakonom minimalno definirana. Sve što je iznad toga, dogovara se kolektivnim ugovorima, mi sa Vladom smo dogovorili određena materijalna prava koja se reguliraju već dugi niz godina. U razdoblju krize, u državnoj službi nisu bile isplaćivane ni božićnica, ni regres. Na određeni način smo pratili stanje u državi i pokušavali razumjeti i drugu stranu, a istovremeno smo kao partneri nastojali zadržati radna mjesta. Kada smo morali birati između manjih prava i radnih mjesta, socijalno i sindikalno je bilo opravdanije ići na niža prava, a zadržati radna mjesta, kazao je Pleše.

Javne službe traže povećanje plaća od 15,2%, to je godišnji iznos od 5 mlrd kn. Pavić je rekao da će danas na Vladi biti rebalans proračuna i proračun za sljedeću godinu. Limiti za 2018. su usuglašeni i upravo iz toga smo i jednoj i drugoj strani ponudili da se pregovorima kreće ranije, u 5 mjesecu prije donošenja ikakvih proračunskih limita kako bi se moglo kvalitetno ispregovarati. Treba istaknuti da za sljedeću godinu slijede 2 najveća povećanja u budžetu: indeksacija i povećanje mirovina te povećanje plaća za državne i javne službe. Te dvije komponente će u 2018. biti veće za 2,5 mlrd kn u odnosu na ovu godinu, kazao je ministar.

Govoreći o rebalansu proračuna, ministar Pavić je kazao da će višak prihoda biti iskorišten za plaćnje različitih dugova koji se godinama vuku, prvenstveno će se pokrivati dugovi u zdravstvenom sektoru. Ne vjeruje da pregovori neće uspjeti, kvalitetno se radilo. Žele iščistiti kolektivni ugovor od tekstova koji se dupliraju u zakonima. Sa službeniciam u javnim službama se pregovaralo članak po članak, ostalo je još nekoliko tema o kojima će se dalje pregovarati, sutra je na dnevnom redu. Uz osnovicu, pregovarat će se još i o prijevozu i povlaštenim otpremninama koje mogu ići do 26 plaća, žele definirati da može biti maksimalno 6 plaća. Nema straha za isplatom plaća i dodataka jer će novi TKU vrijediti od 1. srtudenoga, poručio je ministar.

Govoreći o zakonu o plaćama, Pleše je kazao kako se već duže vrijeme govori da bi ga trebalo donijeti, na tome inzistira Europska komisija. Tu je bilo različitih prostupa, 2013. smo razgovarali o zakonu o plaćama u javnom sektoru, sada smo u situaciji da razgovaramoo dva zakona: jedan za javne, jedan za državne službenike, vidjet ćemo na kraju. Ne vidim razloga da se kolektivno pregovara kao što sada radimo, a da onda tijekom narednih godina raspravljamo i o ovom tako važnom pitanju, kazao je.

Pleše se referirao na otpremnine koje je spomenuo ministar Pavić. Kazao je da su državnoj službi stimulativne otpremnine, riječ je o otpremninama koje se isplaćuju u slučaju posebno uvjetovanog otkaza i po sadašnjem kolektivnom ugovoru isplaćuje se 65% netto plaće posljednja 3 mjeseca puta broj godina službe. Tih otpremnina nije bilo 2001., osim u dijelu MORH-a kada je RH pristupala NATO paktu pa je moralo doći do restrukturiranja i MORH-a i Oružanih snaga. Iako se tražilo da se i na taj način sustav proventilira, da dođu mladi ljudi, nije bilo sluha, to je očito teška politička odluka, smatra Pleše.

Govoreći o zakonu o plaćama, Pavić je rekao da taj zakon ima dugu povijest i razdvojen je na dva zakona: u prvoj fazi ćemo ići sa zakonom o plaćama državnih službenika, postoji radna skupina i tekst bi trebao biti gotov do kraja godine. Treba istaknuti da u taj zakon treba uvesti platne razrede, nemamo načina kako nagraditi one koji bolje rade, ovaj zakon bi to trebao omogućiti. Nakon njega bi trebao ići i Zakon o plaćama javnih službi.

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 28.10.2017.

NOVI LIST o pregovorima Vlade i sindikata javnih i državnih službi

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 25.10.2017.

Osnovana sindikalna podružnica službenika i namještenika Pučkog pravobranitelja

(SDLSN, 25. listopada 2017.) U uredu zagovornika ljudskih prava i sloboda građana od jučer djeluje sindikalna podružnica službenika i namještenika Pučkog pravobranitelja.
Na osnivačkoj skupštini nove podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske za sindikalnog povjerenika izabran je savjetnik Pučke pravobraniteljice Igor Lekić, u čijoj osobi su članovi Sindikata dobili zagovaratelja zaposleničkih prava, a Pravobraniteljica socijalnog partnera s kojim se može i treba savjetovati pri donošenju akata kojima se uređuju pitanja važna za gospodarski i socijalni položaj službenika i namještenika ureda kojem je na čelu.
SDLSN se Pučkoj pravobraniteljici često žali na postupanje tijela vlasti prema službenicima i namještenicima i s njenim uredom dobro surađuje te zbog toga vjeruje da će ta suradnja biti jednako uspješna i kad je u pitanju unutarnja politika Ureda prema vlastitim zaposlenicima. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 23.10.2017.

Osnovana sindikalna podružnica JVP Delnice

 

(23. listopada 2017.) U Delnicama je osnovana nova sindikalna podružnica JVP Delnice. Osnivačkoj skupštini je nazočilo 7 vatrogasaca i županijska povjerenica Slavica Juranić. Podružnica ima 12 članova.
Za sindikalnog povjerenika izabran je Dalibor Mareković, a za zamjenika Slaven Rački.
Na Skupštini su navedeni problemi u svezi obračuna i isplate plaća, nabavke opreme i smjenskog rada. Članovi su odlučni da uz pomoć SDLSN RH, riješe barem dio nagomilanih problema. S. Juranić

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 13.10.2017.

PRIZNANJE SINDIKATA
Dražen Lučić i HAKOM fizička i pravna osoba godine zbog promoviranja nulte stope tolerancije prema sindikalnom organiziranju u javnom sektoru


(SDLSN, 13. listopada 2017.) Uoči saborske rasprave o godišnjem izvješću o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za 2016. godinu, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH izabrao je predsjednika vijeća HAKOM-a i HAKOM za fizičku i pravnu osobu godine zbog promoviranja nulte stope tolerancije prema sindikalnom organiziranju u javnom sektoru.
Dražen Lučić i HAKOM priznanje su osvojili zbog ustrajnog i samoprijegornog rada na zatiranju sindikalne organizacije u ovom tijelu javne vlasti, pri čemu ih nije omela ni pravomoćna presuda zbog ostvarenja zabranjenog nadzora nad sindikatom, kao ni činjenica da su neki članovi sindikata protiv kojih su pokretali brojne sudske postupke u međuvremenu napustili HAKOM.
Prema obrazloženju sindikalnog žirija za dodjelu nagrade, posredne zasluge za ovu nagradu ima i Hrvatski sabor, koji je imenovao čelnog čovjeka HAKOM-a zaslužnog za konačno rješenje sindikalnog pitanja u ovoj agenciji.
Također, sindikat moli Hrvatski sabor da eventualnom smjenom Dražena Lučića ne ugrozi dovršetak ovog projekta otkazivanjem ugovora o radu sindikalnom povjereniku koje je u tijeku.
O dodjeli ove nagrade sindikat namjerava obavijestiti Europsku udrugu sindikata javnih službi (EPSU) i Međunarodnu organizaciju rada (MOR), kako djelovanje Dražena Lučića i HAKOM-a na području ograničavanja slobode sindikalnog organiziranja ne bi prošlo neopaženo i na međunarodnoj razini. Čestitamo! S. Kuhar

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 12.10.2017.

Sindikat: Kaznionica u Lipovici - Popovači dobiva parketara i slastičara

 

ZAGREB, 12. listopada 2017. (Hina) - Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika reagirali su u četvrtak na prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta u Kaznionici Lipovici - Popovači, gdje je radno mjesto stojara zamijenjeno parketarom, a dodano je i slastičarsko, ističući kako je uprava time pokazala da su joj potrebe vanjskih korisnika važnije od potreba samo kaznionice.

Parketar je vjerojatno zaposlen jer su zatvorenici tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice zagrebačkog Općinskog radnog suda, dok je potreba za uslugama slastičara, kojeg nemaju ni veće zatvorske ustanove, ostala nerazjašnjena, ističe sindikat u priopćenju.
U prijedlogu nove sistematizacije, upućenom na očitovanje sindikatu, predloženo je brisanje radnih mjesta "strukovni učitelj - automehaničar" i "strukovni učitelj - strojarski tehničar", umjesto kojih su predloženi "strukovni učitelj - stolar - parketar" i "strukovni učitelj - slastičar".
Po očitovanju voditelja Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, koji je ukazao na nelogičnost da se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, automehaničar zamijeni parketarom, u sistematizaciji je ostavljeno radno mjesto automehaničara, ali je iz nje izbrisano ono strojarskog tehničara.
Tako će u Odsjeku metalske radionice ubuduće raditi stolar - parketar, a dodano je i radno mjesto slastičara, upozorava sindikat.
Da nešto ne štima s prioritetima upravljačkih struktura u zatvorskom sustavu govori i nebriga o proizvodnji hrane, kojom se ostvaruju izravne uštede proračunskih sredstava namijenjenih održavanju "pogona" koji skrbi o prehrani tisuća zatvorenika.
Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe, a višak se davao zatvorima u Sisku, Bjelovaru i Zagrebu. Međutim, ovogodišnji je urod luka doveden u pitanje zakašnjelim vađenjem luka iz zemlje, zbog čega je proklijao do mjere u kojoj su mnogi plodovi neupotrebljivi, a gubitak na urodu krumpira, koji još uvijek nije u cijelosti izvađen iz zemlje, tek će se utvrditi.
Sve se to događa u zatvorskoj ustanovi u kojoj upravitelj službenicima prijeti sankcijama ako sami ne podnesu ostavke, ispituje tko je i zašto u sindikatu, u izvješćima Ministarstvu pravosuđa lažno prikazuje vlastite postupke, a rukovodeći službenici koje je postavio traže razrješenje s voditeljskih radnih mjesta, ali istovremeno uživa nepodijeljenu podršku "sustava", stoji u priopćenju sindikata.

 

ZATVORENICI NA POSLU

ČUDNE ODLUKE U LIPOVICI Uloženo puno novca u poljoprivrednu proizvodnju, urod na kraju - propao

Sudeći prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ta kaznionica više se neće baviti poljoprivredom već stolarijom i parketarstvom te slastičarstvom iako nikome nije jasno zbog čega 


Autor: Gabrijela Galić

(Novilist, 11. listopada 2017.) Kaznionica Lipovica - Popovača ne prestaje iznenađivati. Najprije su javnost "zabavljali" bizarnom pričom s neregistriranim radnim strojevima i nesrećom što ju je izazvao zatvorenik kojem je naloženo da vozi neregistrirano radno vozilo, o čemu je naš list već pisao.

U konačnici su nastradali službenici, ali ne i uprava koja godinama nije registirala i atestirala opremu i koja je naložila rad na takvoj "nečistoj" mehanizaciji. No, ta su vozila služila za obradu poljoprivrednih površina jer je kaznionica proizvodila povrće za vlastite potrebe, a višak dijelila drugim zatvorima.

No, sudeći prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ta kaznionica više se neće baviti poljoprivredom već stolarijom i parketarstvom te slastičarstvom iako nikome nije jasno zbog čega. Naime, dio ovogodišnjeg uroda luka i krumpira još uvijek nije izvađen, dok je nešto izvađenog luka proklijalo i pitanje je koliko će uopće tog uroda biti iskoristivo.

"Uložili smo sredstva u poljoprivrednu proizvodnju, a na kraju to sve propada", rekao nam je jedan od sugovornika navodeći kako je u Kaznionici, koja je do prije nekoliko godina bila "perjanica sustava" stanje u zadnjih godinu dana strašno - "sve propada, a nikog za to nije briga".

Istodobno, sindikatu je na očitovanje upućena nova sistematizacija kojom se brišu radna mjesta "strukovni učitelj - automehaničar" i "strukovni učitelj - strojarski tehničar", te su umjesto njih predložena nova radna mjesta "strukovni učitelj - stolar - parketar" i "strukovni učitelj - slastičar". Učitelja slastičara, tvrde upućeni, nemaju ni kaznionice koje imaju restorane za vanjsku uslugu.

U svakom slučaju, Odjel za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, upozorio je upravu Lipovica-Popovače na nelogičnost prema kojoj bi se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, radno mjesto automehaničara zamijeni radnim mjestom parketara.

Intervencija je uspjela, pa se od od ukidanja radnog mjesta mehaničara odustalo. No, umjesto strojarskog tehničara u kaznionici koja ima metalsku radionicu, ubuduće će raditi stolar - parketar, ali i slastičar. Za parketara objašnjenje postoji jer su zatvorenici Lipovice-Popovače tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice Općinskog radnog suda u Zagrebu.

No, slastičara nitko ne može objasniti. Kako nam kažu upućeni, takvo radno mjesto nema kaznionica u Lepoglavi koja ima restoran za vanjske usluge. Lipovica - Popovača takav restoran nema. No, imaju polja na kojima su proizvodili dio hrane za svoje i potrebe drugih kaznionica i na kojima dio ovogodišnjeg uroda propada.

A to znači i da će proračunski izdaci za zatvorske kuhinje biti veći, jer je vlastita proizvodnja do sada štedila na proračunskim izdvajanjima za hranu.

 

KAZNIONICA LIPOVICA-POPOVAČA
Dok luk i krumpir trunu u polju, zatvorenici obnavljaju parkete zagrebačkih sudnica


Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe i višak dijelila drugim zatvorima, a ove godine dio uroda luka i krumpira još uvijek nije izvađen, dok je izvađeni luk proklijao

(SDLSN, 12. listopada 2017.) Kaznionica u Lipovici - Popovači mogla bi uskoro dobiti dvoje novih zaposlenika - parketara i slastičara.
Naime, u prijedlogu nove sistematizacije koji je upućen na očitovanje sindikatu predloženo je brisanje radnih mjesta „strukovni učitelj - automehaničar" i „strukovni učitelj - strojarski tehničar", umjesto kojih su predložena nova radna mjesta „strukovni učitelj - stolar - parketar" i „strukovni učitelj - slastičar".
Po očitovanju voditelja Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, koji je ukazao na nelogičnost da se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, radno mjesto automehaničara zamijeni radnim mjestom parketara, u sistematizaciji je ostavljeno radno mjesto automehaničara, ali je iz nje izbrisano ono strojarskog tehničara pa će tako u Odsjeku metalske radionice ubuduće raditi stolar - parketar, a dodano je i radno mjesto slastičara.

 ... za uvećanje klikni na sliku

I dok se razlog zapošljavanja parketara vjerojatno nalazi u činjenici da su zatvorenici Kaznionice tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice Općinskog radnog suda u Zagrebu, te su potrebe vanjskih korisnika usluga zatvorenika i njihovih strukovnih učitelja stavljene ispred potreba same Kaznionice, potreba za uslugama slastičara, kojeg nemaju ni veće zatvorske ustanove, ostala je nerazjašnjena.
Na žalost, dok se u Kaznionici bave obnovom parketa sudnica u Zagrebu, stanje parketa u Kaznionici, na kojima su lakirane površine odavno izgubile svoj sjaj, ostalo je nepromijenjeno.


Da nešto ne štima s prioritetima upravljačkih struktura u zatvorskom sustavu govori i nebriga o proizvodnji hrane, kojom se ostvaruju izravne uštede proračunskih sredstava namijenjenih održavanju „pogona" koji skrbi o prehrani tisuća zatvorenika.
Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe, a višak se davao zatvorima u Sisku, Bjelovaru i Zagrebu.
Međutim, ovogodišnji urod luka doveden u pitanje zakašnjelim vađenjem luka iz zemlje (dio još uvijek nije izvađen), zbog čega je luk proklijao do mjere u kojoj su mnogi plodovi neupotrebljivi, a gubitak na urodu krumpira, čiji urod još uvijek nije u cijelosti izvađen iz zemlje, tek će se utvrditi.
Sve se to događa u zatvorskoj ustanovi u kojoj upravitelj službenicima prijeti sankcijama ukoliko sami ne podnesu ostavke, ispituje tko je i zašto u sindikatu, u izvješćima Ministarstvu pravosuđa lažno prikazuje vlastite postupke, a rukovodeći službenici koje je postavio traže razrješenje s voditeljskih radnih mjesta, ali istovremeno uživa nepodijeljenu podršku „sustava".
Dokle tako... S. Kuhar

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 04.10.2017.

Ministar Pavić na Hrvatskom radiju o pregovorima sa sindikatima

 

(HRT/SDLSN, 4. listopada 2017.) U radijskoj emisiji "A sada Vlada" urednice Mirjane Grahovac gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Govorio je o pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi, o tome kako će se riješiti pitanje dodatka na mirovinu za osiguranike drugog stupa te o projektima za zapošljavanje, posebice mladih.

Vezano za današnje pregovore sa sindikatima državnih službi, ministar je rekao da pregovori idu svojom dinamikom i vjeruje da će ih završiti na vrijeme. Kazao je da će dio pregovora ostati između Vlade i sindikata, dok se ne usuglase. Dodao je kako se pregovara u dobroj vjeri i volji i pregovori kvalitetno i dobro napreduju. Vjeruje da će se do 1. studenoga usuglasiti i postići dogovor te da su obje strane dovoljno odgovorne da će ubrzasti dinamiku, ako je potrebno, da sve završe na vrijeme.

Što se tiče pregovora sa sindikatima javnih službi, gdje je oko 180.000 zaposlenih, ministar Pavić rekao je da je riješena reprezentativnost, a sljedeći tjedan počinju pregovori i s njima. Kazao je da se maksimalno angažirao kako bi se i to ubrzalo. Vjeruje da će u idućih mjesec dana i ti pregovori završiti.

Sindikati javnih službi najavili su da će u pregovorima tražiti povećanje plaće od 15%, a ministar kaže da bi tematiku pregovora ostavio - za pregovore. Istaknuo je da je dva puta po 2% dignuta plaća u javnim službama, što je ulaganje više od 2,2 mlrd. kn dodatnog opterećenja na proračun u idućoj godini.

Sindikati javnih službi traže povišicu od 15% i tvrde da je to vraćanje na razinu iz 2008., prije izbijanja krize. Kažu da im je to glavni cilj u pregovorima. Ministar je pručio da pregovore treba ostaviti pregovaračkim odborima i sljedećem tjednu - korektno je pregovarati bez medija, bez povišenih tonova. Temeljni kolektivni ugovor trebao bi biti završen do 1. studenoga i tada počinju pregovori o granskom kolektivnom ugovoru, koji treba biti sklopljen do 1. prosinca. 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

PODACI EUROSTATA Cijena rada u usporedbi s drugim zemljama pokazuje koliko Hrvatska ekonomski zaostaje. (Net.hr) Statistički podaci pokazuju da Hrvatska ne zaostaje samo za razvijenim, već i za tranzicijskim zemljama.

Opširnije

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Autor Marija Zuber (LIDER) Izmjenama Zakona o minimalnoj plaći od 1. siječnja u svotu minimalne plaće ne uključuju se povećanja plaće za prekovremeni i noćni rad, rad nedjeljom i za blagdane, što pogoduje zaposlenima. Za poslodavce je pak uvedeno oslobođenje od dijela doprinosa.

Opširnije

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja EU-OSHA (Europska agencija za zaštitu na radu) za razdoblje 2018. – 2019. NHS/EU OSHA - Izloženost opasnim tvarima na europskim je radnim mjestima mnogo češća, nego što većina ljudi može zamisliti. Opasne tvari na radnom mjestu mogu uzrokovati širok raspon zdravstvenih problema i bolesti, a predstavljaju i sigurnosne rizike. Cilj kampanje za razdoblje od 2018. – 2019. godine jest podizanje razine osviještenosti o rizicima koje predstavljaju opasne tvari na radnom mjestu te promicanje kulture sprečavanja rizika.

Opširnije

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

NOVA PRAKSA AUTOR: Zoran Vitas Njemački radnici više cijene kraći radni tjedan od povećanja plaća – slobodno vrijeme radišnim Nijemcima vrednije je i od novca (VEČERNJI LIST) Najveći njemački i europski sindikat IG Metall s 2,3 milijuna članova od poslodavaca traži šestpostotno povećanje plaće i fleksibilni radni tjedan za 3,9 milijuna njemačkih radnika.

Opširnije

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

PROMJENE U MIROVINSKOM SUSTAVU Autor: Gabrijela Galić Dobna granica za odlazak u mirovinu trebala bi biti podignuta najvjerojatnije na 67 godina života, sa sadašnjih 65, a razmišlja se i o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu dugogodišnjeg osiguranika za jednu godinu. Na dnevni red trebala bi doći i reforma beneficiranog radnog staža

Opširnije

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

NHS – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja i nagrade za životno djelo za promicanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj. Priznanja i nagrada za životno djelo se dodjeljuju za ostvarene značajne rezultate i postignuća u zaštiti na radu s ciljem smanjenja broja i težina posljedica na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi s radom.

Opširnije

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Snimljene blagajnice dobile otkaz zbog krađe AUTOR Marinko Jurasić (VEČERNJI LIST) Pet blagajnica u španjolskom supermarketu, u dobi od 43 do 54 godine, dobilo je otkaz jer ih je poslodavac tajno snimio u krađi. Nakon što su i tamošnji sudovi zaključili da su s pravom dobile otkaz u poštenom suđenju, obratile su se Europskom sudu za ljudska prava koji im je u predmetu López Ribalda v. Španjolska dao za pravo da im je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnosti na radnom mjestu.

Opširnije

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

PSIHIČKO STANJE NACIJE Političari tvrde da smo sretni, sindikati suprotno, psiholozi kažu – okrenite se sebi (GLAS SLAVONIJE) U srijedu, 10. siječnja, obilježava se Svjetski dan smijeha. Smijeh je najbolji lijek – tu krilaticu na umu je imao i osnivač, Indijac Madan Kataira, kada ga je utemeljio. Istraživanja pokazuju kako je čak 70 posto bolesti vezano uz stres, smijeh pak izaziva smanjenje stresa i povećava razinu endorfina, hormona sreće u ljudskom tijelu.

Opširnije

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Poslovni.hr/Hina Hercigonja je podsjetio da je Bandić još u prosincu tvrdio kako će sva prava biti u potpunosti ispoštovana, no kasnije je od toga odustao, pa je radnicima isplaćeno samo 1250 kuna. Čelnici četiriju najvećih sindikata Zagrebačkog holdinga izvijestili su u srijedu da će podnijeti tužbe zbog samovolje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe važećeg Kolektivnog ugovora (KU), smanjio božićnice s 2885 na 1250 kuna.

Opširnije

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

NAPLATA NEAKTIVNOSTI Autor: Gabrijela Galić Ministar Pavić najavljuje pročišćavanje registra nezaposlenih, kako bi se uvozilo što manje radne snage. Tko tri puta odbije posao ili usavršavanje, brisat će se, najavljuje Marko Pavić (Novilist.hr) ZAGREB- Zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u 11 mjeseci prošle godine iz evidencije nezaposlenih brisao je preko 54 tisuće nezaposlenih osoba. Podaci za cijelu godinu bit će poznati za nekoliko dana.

Opširnije

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Autor: Lider/Hina Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u studenome 2017. dodatno je blago smanjena, a slična kretanja bilježi i Hrvatska, koja je ujedno izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Opširnije

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Autor Lider/Hina Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u prošloj je godini porastao za 33 posto u odnosu na 2016. godinu, što ukazuje na snažan oporavak potražnje za radom, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Opširnije

Je li statistika o nezaposlenosti „zaglupljivanje naroda“?

Je li statistika o nezaposlenosti „zaglupljivanje naroda“?

GOSPODARSTVO Opet se njemački Zavod za zapošljavanje hvali „rekordnom zaposlenošću“ u ovoj zemlji. Zapravo, objašnjava profesor ekonomije Bontrup, političari toliko manipuliraju tom statistikom da je zove „zaglupljivanjem“. (Deutsche Welle) Njemački Zavod za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) objavio je najnovije podatke o broju nezaposlenih u ovoj zemlji.

Opširnije

SVE VIŠE ZAOSTAJEMO Samo Bugari u Europskoj uniji imaju manju kupovnu moć od Hrvata

SVE VIŠE ZAOSTAJEMO Samo Bugari u Europskoj uniji imaju manju kupovnu moć od Hrvata

KORAČAMO UNAZAD Autor: Branko Podgornik Na top-listi već godinama vodi Luksemburg u kojem je potrošnja po stanovniku 32 posto veća od prosjeka EU-a, dok u Bugarskoj iznosi samo 53 posto od prosjeka. Rumunjska je oduvijek bila daleko iza Hrvatske, ali je prošle godine po prvi put pretekla našu državu i dostigla 61 posto od prosjeka

Opširnije

POZNATI SINDIKALIST ZA NET.HR O BROJKAMA KOJIMA SE VLAST PONOSI: ‘Sve to stoji, ali bilježimo i crne rekorde o kojima šute’

POZNATI SINDIKALIST ZA NET.HR O BROJKAMA KOJIMA SE VLAST PONOSI: ‘Sve to stoji, ali bilježimo i crne rekorde o kojima šute’

FINANCIJE U 'ZELENOM' Ako bismo sudili prema potrošnji, nastavlja Sever, to bi značilo da se stanje malo poboljšava, ali da ljudi još uvijek imaju toliko malo da sve što dobiju završi u potrošnji. (Net.hr) Ministar financija Zdravko Marić na Novu se godinu u intervjuu HRT-u pohvalio kako je Hrvatska prvi put u povijesti godinu završila u suficitu. Iako nitko ne sumnja u istinitost brojki koje je ministar financija iznio sinoć na javnoj televiziji, zanimalo nas je vide li i koliko obični građani u svojim novčanicima sve te uspjehe kojima se vladajući diče.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja