SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 18.06.2003.

SINDIKALNI REFERENDUM PRI KRAJU; SINDIKATI I DALJE PODIJELJENI

 
 Postoji li sindikalno zajedništvo?
ZAGREB, 18. lipnja (Hina) - Privodi se kraju sindikalni referendum koji je posvađao njihova vodstva i prije nego je počeo, a kojim se od članstva tražila ocjena uspješnosti pregovora o Zakonu o radu (ZOR). Trodnevni referendum koji završava danas su zajednički organizirale četiri od pet sindikalnih središnjica i autonomni sindikati izvan središnjica. Sindikati su planirali zajedničke akcije u slučaju da njihovo članstvo negativno ocijeni pregovore vođene s Vladom i poslodavcima. No, kako se čini, sindikati rezultate neće objaviti zajedno. Dvije središnjice, Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i Hrvatska udruga sindikata (HUS), te autonomni sindikati su odlučili da to svako učini zasebno. Čelnici URSH-a i HUS-a, Boris Kunst i Zdenko Mučnjak, dogovorili su da će Hrvatskom saboru uputiti zajedničke amandmane na ZOR, te ovisno o rezultatima organizirati prosvjed na koji će pozvati i ostale središnjice. Davor Jurić, predsjednik najveće središnjice, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najavio je da će odluku o samostalnoj ili zajedničkoj objavi rezultata donijeti po završetku referenduma. S druge strane, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), druga po veličini središnjica koju predvodi Krešimir Sever, smatra da bi rezultate, bez obzira na nastali spor, trebalo zajednički objaviti i ovisno o njima organizirati sindikalne akcije. Prema ranijem dogovoru sindikata, referendum bi trebao biti valjan pristupi li mu dvije trećine glasača, odnosno najmanje 300.000 članova. Rezultat glasovanja bio bi obvezujući ocijeni li izmjene ZOR-a, bilo negativno bilo pozitivno, natpolovična većina članstva.
Na referendum se dosad odazvalo oko 95 posto članova URSH-a, a 75 posto ih je nezadovoljno pregovorima o ZOR-u, doznaje se poslijepodne u tom sindikatu. HUS-ovog članstva odazvalo se nešto manje od 75 posto članstva, a protiv izmjena ZOR-a izjasnilo ih se preko 80 posto, doznaje se u toj središnjici. 
U autonomnim sindikatima, koje predstavlja Josip Kolarić, kažu da je odaziv njihova članstva 50 posto, ali još ne znaju za što se
članstvo opredijelilo. Do razdora među sindikatima došlo je kad je, uz usuglašeni letak kojim se članstvo poziva da izađe na referendum, NHS svom članstvu uputio i vlastiti. Taj potez osudio je Savez samostalni sindikata Hrvatske, optužujući Nezavisne hrvatske sindikate da letkom sugerira članstvu da ne podrži pregovore. Matica hrvatskih sindikata javnih službi ne sudjeluje u referendumu, smatrajući da je u pregovorima o izmjenama ZOR-a ipak postignut napredak u odnosu na prvi prijedlog. Njega su sindikati ocijenili kao pokušaj drastičnog umanjivanja radničkih prava. Izmjene Zakona o radu (ZOR), te paket šest pratećih zakona, među kojima i zakonski tekst o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca, Vlada je poslala Hrvatskom saboru na donošenje u prošli četvrtak. (Hina)

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 17.06.2003.

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU: REFERENDUM SE USPJEŠNO PROVODI

 

Županijski sud u Zagrebu prvog dana provođenja sindikalnog referenduma zabilježio je odličan odaziv članova Sindikata. Do 8:30 sati na referendumsko pitanje odgovorilo je gotovo 50% članstva  podružnice. Što su zaokružili znat će se po završetku referenduma, ali izvjesno je da sindikalno članstvo svojim odzivom podržava činjenicu da ih netko konačno pita za mišljenje, izjavila je sindikalna povjerenica Andreja Smoljanec. 

Andreja Smoljanec - sindikalni povjerenik nove genercije

 

 

 

 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 16.06.2003.

POČEO SINDIKALNI REFERENDUM O ZAKONU O RADU

16. lipnja - Trodnevni sindikalni referendum, na kojem bi se članovi sindikata trebali izjasniti smatraju li prihvatljivima rezultate pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama Zakona o radu (ZOR) počeo je u Hrvatskoj, potvrđeno je iz sindikalnih izvora.

Referendum su zajednički najavile četiri sindikalne središnjice i autonomni sindikati izvan središnjica. Tijekom najavljenog referenduma, oko 450.000 članova sindikata moći će odgovoriti na pitanje: Jesu li prihvatljivi rezultati pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama ZOR-a i paketu pratećih zakona. Izmjene ZOR-a i paket šest pratećih zakona o kojima su socijalni partneri pregovarali tri mjeseca  Vlada je u četvrtak uputila Hrvatskom saboru na donošenje. Članovi sindikata moći će glasovati na radnim mjestima ili u prostorijama koje zajedno dogovore sindikati i poslodavci, a rezultati referenduma očekuju se od 23. do 27. lipnja.

Referendum su najavili SSSH, NHS, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata, a autonomni sindikati izvan središnjica. U referendumu ne sudjeluje Matica hrvatskih sindikata javnih službi.

Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na današnjoj sjednici nije donijelo odluku o raskidanju ili neraskidanju sindikalnog zajedništva, a o tome će odlučiti naknadno, doznaje se iz te sindikalne središnjice.

Predsjednik SSSH Davor Jurić za danas je sazvao izvanrednu sjednicu Predsjedništva o budućnosti sindikalnog zajedništva jer su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uoči sindikalnog referenduma o Zakonu o radu (ZOR), uz usuglašeni informativni letak o rezultatima pregovora koji je upućen svima, svom članstvu uputili i vlastiti. Predsjedništvo SSSH negativno je ocijenilo odstupanje NHS-a iz sindikalnog dogovora, ali nije donijelo odluku o raskidanju ili neraskidanju sindikalnog zajedništva, rekao je Jurić za Hinu. 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 16.06.2003.

Prenosimo iz medija

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 14.06.2003.

SINDIKATI OD 16. DO 18. LIPNJA PROVODE REFERENDUM O IZMJENAMA ZOR-A

ZAGREB, 14. lipnja (Hina) - Sindikalni referendum na kome bi se
članovi sindikata trebali izjasniti smatraju li prihvatljivima rezultate pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama
Zakona o radu (ZOR), održat će se 16., 17. i 18. lipnja.  Referendum je zajednički najavilo pet, od šest sindikalnih
središnjica u Hrvatskoj. No jedna od njih, Savez samostalnih
sindikata Hrvatske (SSSH), u ponedjeljak će odlučiti hoće li
referendum priznati kao  zajednički i pravovaljan.  SSSH, naime, smatra da su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)
odstupili od zajedničkog dogovora time što su, uz zajednički
informativni letak o rezultatima pregovora koji je upućen svima,
svom članstvu uputili i vlastiti.  Predsjednik SSSH Davor Jurić zbog toga je za ponedjeljak, prvi dan referenduma,  sazvao izvanrednu sjednicu predsjedništva SSSH o budućnosti sindikalnog zajedništva. Referendum će, kaže Jurić, biti proveden, ali vjerojatno neće biti zajednički, o čemu će odlučiti predsjedništvo na zakazanoj sjednici. Jurić je rekao da će predložiti predsjedništvu SSSH da referendum o rezultatima ZOR-a ne bude pravovaljan.  Tijekom najavljenog referenduma, oko 450.000 članova sindikata će moći odgovoriti na pitanje: "Jesu li prihvatljivi rezultati pregovora Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama ZOR-a i paketu pratećih zakona".  Izmjene ZOR-a i paket šest pratećih zakona o kojima su socijalni partneri pregovarali tri mjeseca, Vlada je u četvrtak uputila Hrvatskom saboru na donošenje.  Članovi sindikata moći će glasovati na radnim mjestima ili u prostorijama koje zajedno dogovore sindikati i poslodavci, a rezultati referenduma očekuju se od 23. do 27. lipnja.  Prema dogovoru pet sindikalnih središnjica, referendum bi trebao biti valjan ako mu pristupi dvije trećine glasača, odnosno najmanje 300.000 članova, dok bi rezultat glasovanja bio obvezujući za sindikate samo ako izmjene ZOR-a negativno ili pozitivno ocijeni natpolovična većina.  Referendum su najavili SSSH, NHS, Udruga radničkih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Sindikat usluga UNI-CRO. U referendumu neće sudjelovati Matica hrvatskih sindikata javnih službi. (Hina)

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 12.06.2003.

Sastanak predstavnika SDLSN s tajnicom Ministarstva financija i ravnateljem Porezne uprave

                                                                                              

 

 Tajnica Bulj i ravnatelj Trbojević

 

(ZAGREB, 11. lipnja) Iako je sastanak s tajnicom Ministarstva financija zatražen još 15. travnja i to glede isplate nagrade za natprosječne rezultate rada i  sistematskih pregleda djelatnika Porezne uprave, do sastanka je došlo tek povodom izmjena Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva financija i to u dijelu koji se odnosi na Poreznu i Carinsku upravu. Pravilnik se mijenja zbog odluke Vlade otvaranja novih dvadesetak graničnih prijelaza, odnosno zakona o obveznim doprinosima. Pored tajnice Gorenke Bulj Ministarstvo financija na sastanku je predstavljao i Milan Trbojević sa suradnicima. SDLSN su predstavljali Snježana Mesek, Antun Brautović i Goran Ivanković ispred Odbora Porezne uprave, tajnik Siniša Kuhar i pravnik Sindikata Nenad Vuković. Sastanku su nazočili i predstavnici SPUH-a, sindikata koji djeluje unutar Porezne uprave. Iako su obje strane naglasile da su ovakvi sastanci dobrodošli, nakon iznijetih primjedbi sindikata na izmjene Pravilnika tajnica Bulj i ravnatelj Trbojević osjetili su potrebu iskazati kako se radi o organizacijskim pitanjima u koja sindikati ne bi trebali ulaziti. Dvojbu oko ovog stava razrješio je Nenad Vuković skrenuvši pozornost na činjenicu da usprkos tome postoji obveza poslodavca da informira sindikat i o takvim pitanjima, te da sasluša i očituje se na njegove primjedbe, a koja je ugrađena u Kolektivni ugovor. Siniša Kuhar je naglasio da se činjenicom održavanja sastanka nije izgubila potreba za pismenim odgovorom na ranija obraćanja Sindikata, posebice stoga što se Sindikat u ovoj godini Ministarstvu obratio samo dva puta. "Dio pitanja koji je danas postavljen bio bi odavna skinut s dnevnog reda da je Ministarstvo odgovorilo na naše dopise", rekao je tajnik Siniša Kuhar, naglasivši da bi odgovor bio korektno objavljen na našim web stranicama. Predstavnici Ministarstva i sindikata u više su navrata istaknuli težak položaj zaposlenih u Poreznoj upravi i njihove male plaće, kao i nepravedno nejednako vrednovanje posebnih uvjeta rada inspektora s visokom i višom stručnom spremom. Međutim, ako postoji konsenzus oko ovih važnih pitanja zbog čega se ona ne rješavaju? Vlada koja inzistira na stručnosti a ne na stranačkoj pripadnosti, morala bi uvažiti opravdane zahtjeve koji dolaze od strane poslodavca i sindikata.

Snježana Mesek je postavila pitanje organizacije sistematskih pegleda za djelatnike Porezne uprave i pozvala na nagodbu u svezi s isplatom božićnica za 2000. godinu, kako bi se izbjegli nepotrebni sudski troškovi. Tajnica Bulj je izrazila spremnost  da se o pitanju sistematskih pregleda konkretnije razgovara nakon što se prikupe podaci o cijeni pregleda, te da se problem  božićnica riješi na najbolji način za obje strane. 

 

 
 Predstavnici Odbora porezne uprave SDLSN i Nenad Vuković, pravnik Sindikata 

 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 11.06.2003.

ODGOVOR SINDIKATA NA PRIOPĆENJE MORH-a

NIJE ŠIJA NEGO VRAT!

 

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika primio je jučer priopćenje MORH-a koje je potpisao načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje Davor Denkovski. U priopćenju se navodi da je Sindikat objavio članak čiji sadržaj u potpunosti ne odgovara naslovu. Dodaje se da MORH izražava duboku žalost i suosjeća s obitelji Beti, te da rješenje o raspolaganju nije istovjetno otkazu. Također, navodi se da otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, pa samim time nije niti došlo do prestanka radnog odnosa.

Iako su navodi iz priopćenja formalno u redu, ističemo da institut stavljanja na raspolaganje u stvari predstavlja prolongirani otkaz, s otkaznim rokom u slučaju Anice Beti od 4 mjeseca. Premda je teoretski moguće da se za vrijeme stavljanja na raspolaganje državnom službeniku nađe novi posao u drugom državnom tijelu, praksa svjedoči da državna tijela koja se rješavaju «viška» zaposlenih malo čine kako bi se to i dogodilo. Za ilustraciju podsjećamo da je Sindikat ne tako davno upozorio MORH, MUP i Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave na oglas u Jutarnjem listu u kojem se tražilo 35 pravosudnih policajaca u Upravi za zatvorski sustav. Međutim, ni nakon dvije požurnice nismo uspjeli od tih triju ministarstava saznati koliko je otpuštenih policajaca ili vojnih službenika zbrinuto kroz taj natječaj.

O dubokoj žalosti i suosjećanju Ministarstva najbolje svjedoči činjenica da A. Beti od Ministarstva nije mogla u 2002.g. dobiti ni pomoć za bolovanje dulje od 90 dana u iznosu od jedne proračunske osnovice, iako se od zloćudne bolesti liječila od prosinca 2001.g.

Nažalost, slučaj Anice Beti nije i jedini takav slučaj.

Službenik Viktor Kovačević iz Uprave za obranu Split, dobio je 2. ožujka 2003.g. rješenje o stavljanju na raspolaganje dok je bio na bolovanju nakon operacije karcinoma, uz otkazni rok od tri mjeseca. 16. svibnja dostavljeno mu je i rješenje o prestanku državne službe po sili zakona istekom otkaznog roka od tri mjeseca, s danom 3. lipnja 2003. Dakle, u njegovom slučaju MORH-u čak nije smetala činjenica što se nalazi na bolovanju i uredno o tome dostavlja doznake, da bi mu uz dostavnicu poslali rješenje o prestanku državne službe. Vrijedi li i za njega članak 111. stavak 5. Zakona o radu na koji se poziva MORH u priopćenju, prema kojem otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 11.06.2003.

MEDIJI O SLUČAJU ANICE BETI

11.6.2003
SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA NEZADOVOLJAN PONAŠANJEM MORH-a PREMA JUČER PREMINULOJ OSJEČANKI

Preminula službenica MORH-a, kojoj je unatoč bolesti uručen otkaz

OSIJEK - "Anica Beti, službenica Novačkog povjerenstva u Osijeku, kojoj je unatoč činjenici da se nalazi na bolovanju zbog leukemije dostavljeno rješenje o stavljanju na raspolaganje, jutros (jučer, nap.a.) je preminula. Koliko joj je u njezinoj borbi s bolešću "pomogla" činjenica da joj je MORH unatoč teškoj bolesti dao otkaz, prosudite sami", stoji u priopćenju koje je javnosti jučer uputio Sindikat državnih i lokalnih namještenika, u povodu smrti Anice Beti.
U priopćenju se također podsjeća da je ministrica obrane Željka Antunović javno najavila rješenje većeg broja slučajeva "dugotrajnih bolovanja".
"Gđa Beti sukladno ovakvom stavu nije mogla u 2002. godini dobiti ni kolektivnim ugovorom zagarantiranu pomoć za bolovanje duže od 90 dana, iako je u tri navrata podnijela zahtjev za njezinu isplatu. Odgovor Uprave za ljudske resurse MORH-a bio je da MORH nema novca, te da sve osobe koje smatraju da su oštećene u svojim pravima mogu podnijeti tužbe nadležnom redovnom sudu, "ali isto tako u tim postupcima će Ministarstvo obrane zatražiti izjašnjenje nadležnih nadzornih službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o opravdanosti dugotrajnog bolovanja u svakom pojedinom slučaju". Zbog ovakvog ignoriranja obveza iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kao i činjenice da eventualni sudski procesi i troškovi koje izazivaju ugrožavaju državnu imovinu, Sindikat se obratio za pomoć Državnom odvjetništvu i pučkom pravobranitelju", stoji u priopćenju Sindikata, dodajući da je to za posljedicu imalo da zamjenica pučkog pravobranitelja od Odsjeka za radne sporove MORH-a zatraži da poduzme mjere radi zaštite državne imovine.
"Međutim, što od toga ima obitelj gđe Beti, čiji suprug nema stalno zaposlenje i njihovo dvoje malodobne djece. Očito je da je birokracija u cijeloj priči "pojela" ljude kojima bi trebala služiti. Hoće li se MORH i na koji način ispričati i odužiti obitelji Beti, čiju je suprugu i majku izložio stresovima koji su se mogli izbjeći", pita se na kraju svog priopćenja Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

(VEČERNJI LIST, 11.06.03) Jučer ujutro u Osijeku je preminula Anica Beti, službenica Novačkog povjerenstva u Osijeku. Bolovala je od leukemije, a okolnosti koje su posljednjih mjeseci pratile tu majku dvoje malodobne djece (6 i 8 godina) dodatno su ogorčile vodstvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Unatoč činjenici da je bila na bolovanju zbog leukemije, A. Beti dostavljeno je rješenje o stavljanju na raspolaganje. Ministrica Željka Antunović najavila je rješenje većeg broja slučajeva "dugotrajnih bolovanja". A. Beti, sukladno takvu stavu, nije mogla u 2002. dobiti ni kolektivnim ugovorom zajamčenu pomoć za bolovanje dulje od 90 dana, iako je u tri navrata podnijela zahtjev. Odgovor Uprave za ljudske resurse MORH-a bio je da MORH nema novca, a tko smatra da je oštećen, može podnijeti sudsku tužbu. Sindikalni povjerenik za 3. korpus HV-a Vjekoslav Majnarić ističe da se zdravstveno stanje A. Beti pogoršalo nakon primitka rješenja o "stavljanju na raspolaganje". Naglašava kako se dogodilo kršenje zakona, zbog  čega će Sindikat pokrenuti sudski spor. Na žalost, kaže Majnarić, za tu ženu eventualni ispravak nepravde doći će prekasno. Ministarstvo obrane odbacilo je jučer poslijepodne tvrdnje Sindikata da je neopravdano dalo otkaz A. Beti. Izrazivši sučut s obitelji MORH u priopćenju ističe da je A. Beti dobila rješenje kojim se od ožujka 2003. stavlja na raspolaganje, što nije istovjetno otkazu. Naglašava se da A. Beti nije stavljena na raspolaganje zbog bolesti, nego zato što je po novom preustroju ukinuto njezino dotadašnje radno mjesto. (Z.DESPOT, B.VRBOŠIĆ)

 

 

 

(ZAGREB, 10. lipnja) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika tvrdi u priopćenju od utorka da je MORH neopravdano dao otkaz Anici Beti, službenici Novačkog povjerensta u Osijeku, unatoč činjenici da je ona bolovala od leukemije od koje je u utorak ujutro umrla. Podsjećajući da je ministrica obrane Željka Antunović najavila rješenje "dugotrajnih bolovanja", sindikat optužuje MORH da je u skladu s tim stavom ignorirao obavezu na pomoć za bolovanje duže od 90 dana, a koje proizlazi iz Kolektivnog ugovora, iako je pokojna službenica tri puta tražila tu pomoć. "Zbog ignoriranja obveza iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kao i činjenice da eventualni sudski procesi i troškovi koje izazivaju ugrožavaju državnu imovinu, sindikat se obratio za pomoć Državnom odvjetništvu i Pučkom pravobranitelju".

"Očito je da je birokracija u cijeloj priči pojela ljude kojima bi trebala služiti", stoji u priopćenju Sindikata, te se postavlja pitanje - hoće li se MORH i na koji način ispričati i odužiti obitelji Beti, čiju je suprugu i majku izložio stresovima koji su se mogli izbjeći."

Ministarstvo obrane odbacilo je u utorak tvrdnje Sindikata. Izrazivši sučut s obitelji preminule djelatnice, MORH u priopćenju ističe da je Anica Beti dobila rješenje kojim se od ožujka 2003. stavlja na raspolaganje, što nije istovjetno otkazu.

Služba za odnose s javnošću MORH-a također naglašava da službenica nije stavljena na raspolaganje zbog bolesti, nego zato što je po novom preustroju ukinuto njezino dotadašnje radno mjesto u Novačkom povjerenstvu.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 10.06.2003.

REAKCIJE POVODOM TRAGIČNOG SLUČAJA ANICE BETI

SINDIKAT OPTUŽIO MORH DA JE NEOPRAVDANO DAO OTKAZ TEŠKO BOLESNOJ SLUŽBENICI
ZAGREB, 10. lipnja (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenikai namještenika RH, tvrdi u današnjem priopćenju da je MORH neopravdano dao otkaz Anici Beti, službenici Novačkog povjerenstva u Osijeku, usprkos činjenici da je ona bolovala od leukemije od koje je jutros umrla.  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u današnjem priopćenju tvrdi da je službenici MORH-a, usprkos bolesti uručen otkaz. 
Podsjećajući da je ministrica obrane Željka Antunović najavila
rješenje "dugotrajnih bolovanja", sindikat optužuje MORH da je
sukladno tom stavu, ignorirao obavezu na pomoć za bolovanje duže od 90 dana, a koje proizlazi iz Kolektivnog ugovora, iako je pokojna službenica tri puta tražila tu pomoć. 
"Zbog ignoriranja obveza iz kolektivnog Ugovora za državne
službenike i namještenike kao i činjenice da eventualni sudski
procesi i troškovi koje izazivaju ugrožavaju državnu imovinu,
sindikat se obratio za pomoć Državnom odvjetništvu i Pučkom
pravobranitelju.  "Očito da je birokracija u cijeloj priči pojela
ljude kojima bi trebala služiti", stoji u priopćenju Sindikata, te
se postavlja pitanje - hoće li se MORH i na koji način ispričati i
odužiti obitelji Beti, čiju je suprugu i majku izložio stresovima
koji su se mogli izbjeći. (Hina)

MORH ODBACIO TVRDNJE SINDIKATA O NEOPRAVDANU OTKAZU BOLESNOJ SLUŽBENICI
ZAGREB, 10. lipnja (Hina) - Ministarstvo obrane (MORH) odbacilo je danas tvrdnje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika da je neopravdano dalo otkaz Anici Beti, službenici Novačkog povjerenstva u Osijeku, koja je jutros umrla od leukemije. 
Izrazivši sućut s obitelji preminule djelatnice, MORH u priopćenju
ističe da je Anica Beti dobila rješenje kojim se od ožujka 2003.
stavlja na raspolaganje, što nije istovjetno otkazu.
Služba za odnose s javnošću MORH-a također naglašava da službenica nije stavljena na raspolaganje zbog bolesti, nego zato što je po novom preustroju ukinuto njezino dotadašnje radno mjesto u Novačkom povjerenstvu.
Sindikat je danas optužio Ministarstvo obrane da je Anici Beti
unatoč bolesti uručen otkaz, podsjetivši da je ministrica obrane
Željka Antunović najavila rješenje "dugotrajnih bolovanja".
Sindikat također tvrdi da je MORH zanemario obvezu na pomoć za bolovanje duže od 90 dana, koja proizlazi iz Kolektivnog ugovora, iako je pokojna službenica tri puta tražila tu pomoć.
(Hina)

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 10.06.2003.

Preminula službenica MORH-a kojoj je usprkos bolesti uručen otkaz

Anica Beti, službenica Novačkog povjerenstva u Osijeku kojoj je usprkos činjenici da se nalazi na bolovanju zbog leukemije dostavljeno rješenje o stavljanju na raspolaganje, jutros je preminula. Koliko joj je u njenoj borbi s bolešću "pomogla" činjenica da joj je MORH usprkos teškoj bolesti dao otkaz, prosudite sami. Podsjećamo da je ministrica obrane Željka Antunović javno najavila rješenje većeg broja slučajeva "dugotrajnih bolovanja".

Gđa Beti, sukladno ovakvom stavu nije mogla u 2002. g. dobiti ni kolektivnim ugovorom zagarantiranu pomoć za bolovanje duže od 90 dana, iako je u tri navrata podnijela zahtjev za njenu isplatu.

Odgovor Uprave za ljudske resurse MORH-a bio je da MORH nema novaca, te da sve osobe koje smatraju da su oštećene u svojim pravima mogu podnijeti tužbe nadležnom redovnom sudu "ali isto tako u tim postupcima će Ministarstvo obrane zatražiti izjašnjenje nadležnih nadzornih službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o opravdanosti dugotrajnog bolovanja u svakom pojedinom slučaju". Zbog ovakvog ignoriranja obveza iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kao i činjenice da eventualni sudski procesi i troškovi koje izazivaju ugrožavaju državnu imovinu, Sindikat se obratio za pomoć Državnom odvjetništvu i Pučkom pravobranitelju. Ovo je za posljedicu imalo da zamjenica pučkog pravobranitelja od Odsjeka za radne sporove MORH-a zatraži da poduzme mjere radi zaštite državne imovine. 

Međutim, što od toga ima obitelj gđe Beti čiji suprug nema stalno zaposlenje i njihovo dvoje malodobne djece. Očito je da je birokracija u cijeloj priči "pojela" ljude kojima bi trebala služiti. Hoće li se MORH i na koji način ispričati i odužiti obitelji Beti, čiju je suprugu i majku izložio stresovima koji su se mogli izbjeći.  

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

USPOREDBA PLAĆA OTKRIVA SAV JAD LJUDI U HRVATSKOJ: Stručnjak ovdje zaradi kao radnik jednostavnog zanimanja u Njemačkoj

PODACI EUROSTATA Cijena rada u usporedbi s drugim zemljama pokazuje koliko Hrvatska ekonomski zaostaje. (Net.hr) Statistički podaci pokazuju da Hrvatska ne zaostaje samo za razvijenim, već i za tranzicijskim zemljama.

Opširnije

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Minimalna plaća: Osnovica za doprinose umanjuje se za 50 posto

Autor Marija Zuber (LIDER) Izmjenama Zakona o minimalnoj plaći od 1. siječnja u svotu minimalne plaće ne uključuju se povećanja plaće za prekovremeni i noćni rad, rad nedjeljom i za blagdane, što pogoduje zaposlenima. Za poslodavce je pak uvedeno oslobođenje od dijela doprinosa.

Opširnije

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja „Zdrava radna mjesta upravljaju opasnim tvarima”

Kampanja EU-OSHA (Europska agencija za zaštitu na radu) za razdoblje 2018. – 2019. NHS/EU OSHA - Izloženost opasnim tvarima na europskim je radnim mjestima mnogo češća, nego što većina ljudi može zamisliti. Opasne tvari na radnom mjestu mogu uzrokovati širok raspon zdravstvenih problema i bolesti, a predstavljaju i sigurnosne rizike. Cilj kampanje za razdoblje od 2018. – 2019. godine jest podizanje razine osviještenosti o rizicima koje predstavljaju opasne tvari na radnom mjestu te promicanje kulture sprečavanja rizika.

Opširnije

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

Radni tjedan 28 sati. Utopija ili stvarnost?

NOVA PRAKSA AUTOR: Zoran Vitas Njemački radnici više cijene kraći radni tjedan od povećanja plaća – slobodno vrijeme radišnim Nijemcima vrednije je i od novca (VEČERNJI LIST) Najveći njemački i europski sindikat IG Metall s 2,3 milijuna članova od poslodavaca traži šestpostotno povećanje plaće i fleksibilni radni tjedan za 3,9 milijuna njemačkih radnika.

Opširnije

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

MIROVINSKA REFORMA Oštrije će se kažnjavati prijevremeno, a bonusa za umirovljenje nakon zakonske dobi neće biti

PROMJENE U MIROVINSKOM SUSTAVU Autor: Gabrijela Galić Dobna granica za odlazak u mirovinu trebala bi biti podignuta najvjerojatnije na 67 godina života, sa sadašnjih 65, a razmišlja se i o podizanju dobne granice za odlazak u mirovinu dugogodišnjeg osiguranika za jednu godinu. Na dnevni red trebala bi doći i reforma beneficiranog radnog staža

Opširnije

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

Javni poziv - priznanje i nagrada za promicanje zaštite na radu

NHS – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja i nagrade za životno djelo za promicanje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj. Priznanja i nagrada za životno djelo se dodjeljuju za ostvarene značajne rezultate i postignuća u zaštiti na radu s ciljem smanjenja broja i težina posljedica na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi s radom.

Opširnije

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Smiju li poslodavci tajno snimati zaposlenike?

Snimljene blagajnice dobile otkaz zbog krađe AUTOR Marinko Jurasić (VEČERNJI LIST) Pet blagajnica u španjolskom supermarketu, u dobi od 43 do 54 godine, dobilo je otkaz jer ih je poslodavac tajno snimio u krađi. Nakon što su i tamošnji sudovi zaključili da su s pravom dobile otkaz u poštenom suđenju, obratile su se Europskom sudu za ljudska prava koji im je u predmetu López Ribalda v. Španjolska dao za pravo da im je povrijeđeno pravo na poštovanje privatnosti na radnom mjestu.

Opširnije

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

Od Hrvata su nesretniji samo Grci i Portugalci

PSIHIČKO STANJE NACIJE Političari tvrde da smo sretni, sindikati suprotno, psiholozi kažu – okrenite se sebi (GLAS SLAVONIJE) U srijedu, 10. siječnja, obilježava se Svjetski dan smijeha. Smijeh je najbolji lijek – tu krilaticu na umu je imao i osnivač, Indijac Madan Kataira, kada ga je utemeljio. Istraživanja pokazuju kako je čak 70 posto bolesti vezano uz stres, smijeh pak izaziva smanjenje stresa i povećava razinu endorfina, hormona sreće u ljudskom tijelu.

Opširnije

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Sindikati ZG Holdinga podnose tužbe zbog neisplate punog iznosa božićnica

Poslovni.hr/Hina Hercigonja je podsjetio da je Bandić još u prosincu tvrdio kako će sva prava biti u potpunosti ispoštovana, no kasnije je od toga odustao, pa je radnicima isplaćeno samo 1250 kuna. Čelnici četiriju najvećih sindikata Zagrebačkog holdinga izvijestili su u srijedu da će podnijeti tužbe zbog samovolje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe važećeg Kolektivnog ugovora (KU), smanjio božićnice s 2885 na 1250 kuna.

Opširnije

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

BURZA (NE)RADA Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih. A uskoro bi brisanja moglo biti još više

NAPLATA NEAKTIVNOSTI Autor: Gabrijela Galić Ministar Pavić najavljuje pročišćavanje registra nezaposlenih, kako bi se uvozilo što manje radne snage. Tko tri puta odbije posao ili usavršavanje, brisat će se, najavljuje Marko Pavić (Novilist.hr) ZAGREB- Zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u 11 mjeseci prošle godine iz evidencije nezaposlenih brisao je preko 54 tisuće nezaposlenih osoba. Podaci za cijelu godinu bit će poznati za nekoliko dana.

Opširnije

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni u silaznoj putanji; Hrvatska prati trend

Autor: Lider/Hina Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u studenome 2017. dodatno je blago smanjena, a slična kretanja bilježi i Hrvatska, koja je ujedno izdvojena u skupinu zemalja s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Opširnije

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Indeks slobodnih radnih mjesta za 2017. sugerira snažan oporavak tržišta rada

Autor Lider/Hina Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u prošloj je godini porastao za 33 posto u odnosu na 2016. godinu, što ukazuje na snažan oporavak potražnje za radom, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Opširnije

Je li statistika o nezaposlenosti „zaglupljivanje naroda“?

Je li statistika o nezaposlenosti „zaglupljivanje naroda“?

GOSPODARSTVO Opet se njemački Zavod za zapošljavanje hvali „rekordnom zaposlenošću“ u ovoj zemlji. Zapravo, objašnjava profesor ekonomije Bontrup, političari toliko manipuliraju tom statistikom da je zove „zaglupljivanjem“. (Deutsche Welle) Njemački Zavod za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) objavio je najnovije podatke o broju nezaposlenih u ovoj zemlji.

Opširnije

SVE VIŠE ZAOSTAJEMO Samo Bugari u Europskoj uniji imaju manju kupovnu moć od Hrvata

SVE VIŠE ZAOSTAJEMO Samo Bugari u Europskoj uniji imaju manju kupovnu moć od Hrvata

KORAČAMO UNAZAD Autor: Branko Podgornik Na top-listi već godinama vodi Luksemburg u kojem je potrošnja po stanovniku 32 posto veća od prosjeka EU-a, dok u Bugarskoj iznosi samo 53 posto od prosjeka. Rumunjska je oduvijek bila daleko iza Hrvatske, ali je prošle godine po prvi put pretekla našu državu i dostigla 61 posto od prosjeka

Opširnije

POZNATI SINDIKALIST ZA NET.HR O BROJKAMA KOJIMA SE VLAST PONOSI: ‘Sve to stoji, ali bilježimo i crne rekorde o kojima šute’

POZNATI SINDIKALIST ZA NET.HR O BROJKAMA KOJIMA SE VLAST PONOSI: ‘Sve to stoji, ali bilježimo i crne rekorde o kojima šute’

FINANCIJE U 'ZELENOM' Ako bismo sudili prema potrošnji, nastavlja Sever, to bi značilo da se stanje malo poboljšava, ali da ljudi još uvijek imaju toliko malo da sve što dobiju završi u potrošnji. (Net.hr) Ministar financija Zdravko Marić na Novu se godinu u intervjuu HRT-u pohvalio kako je Hrvatska prvi put u povijesti godinu završila u suficitu. Iako nitko ne sumnja u istinitost brojki koje je ministar financija iznio sinoć na javnoj televiziji, zanimalo nas je vide li i koliko obični građani u svojim novčanicima sve te uspjehe kojima se vladajući diče.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja