SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 27.12.2017. Ispis Pošalji na mail

NOVI ZAKON O PLAĆAMA
Dodatak na staž se ukida, a uvodi 12 platnih razreda


Ocjenu 5 može dobiti samo 8% službenika, vrlo dobar njih 17%, a 75 posto ostalih trojku, dvojku ili jedinicu, za koju se dobiva otkaz

AUTOR Ljubica Gatarić
(VEČERNJI LIST, 27. prosinca 2017.) Većini zaposlenih u državnoj upravi plaće će se na početku 2018. zadnji put povećati za 0,5% temeljem radnog staža iz 2017. jer se nakon 2018. ukida dodatak na staž i povišica veže uz ocjene.

Stečeni dodatak na staž ostaje pa, primjerice, službenik koji je 20 godina proveo u upravi neće izgubiti 10 posto plaće koja je proistekla iz dosadašnjeg staža, ali buduće će povišice ovisiti o ocjeni njegova rada. Predviđa to nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika koji bi se brzo trebao naći u saborskim klupama jer Plenkovićeva Vlada lovi korak s vremenom u ispunjenju reformskih mjera.


"Jednaka plaća za jednak rad"

Vlada tvrdi da se reforma sustava plaća temelji na načelu "jednake plaće za jednak rad", a nakon što se ozakoni model za državnu upravu s 56 tisuća zaposlenih, slični bi se uvjeti do kraja 2018. trebali prenijeti i na javni sektor - svih 260 tisuća zaposlenih na državnom proračunu. Državni će službenici biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki platni razred imat će 12 platnih stupnjeva. Policija ostaje po starome, a o pravosudnim se policajcima i carinicima još pregovara. Sindikati tvrde da će ukidanje 0,5 posto dodatka na staž cementirati primanja većine zaposlenih, pogotovo službenika sa srednjom stručnom spremom.

- Za svako radno mjesto ili skup radnih mjesta utvrdit će se rezultati koji se na njemu trebaju ostvariti te će se ocjenjivati kriterijima "točnosti", "pravovremenosti u izvršavanju", "samostalnosti" i "stručnosti". Ocjenjivanje će se provoditi godišnje i iskazivat će se ocjenama izuzetan, primjeran, uspješan, zadovoljava, ne zadovoljava, navodi predlagač zakona.

Prema zadnjim podacima iz registra, samo sedam državnih službenika ocijenjeno je 2017. negativno, a svi ostali dobili su čvrste četvorke ili petice.

Za novi bi se zakon moglo reći da je autorski rad potpredsjednice Vlade Martine Dalić, koja je na njemu radila još kao zastupnica HDZ-a u prošlom sazivu Sabora. Sustav platnih razreda trebao bi, kažu, osigurati nagrađivanje onih koji imaju uspješnost iznad prosjeka bez potrebe da ih se imenuje na rukovodeća radna mjesta. Službenici i namještenici promicat će se za jedan platni stupanj dobiju li ocjenu „izuzetan", „primjeran ili „uspješan", odnosno kada skupe 20 bodova. "Izuzetni" dobivaju 10 bodova, "primjerni" sedam, a "uspješni" 4, tako da najbolji mogu računati na promaknuće za dvije godine, vrlo dobri za tri, a osrednji za pet. Kakva je to nagrada ako će i najboljima plaće biti zamrznute dvije godine, zapitao je Službenički sindikat!

 

Ustupak prije mirovine

Tko dobije negativnu ocjenu, ima tri mjeseca za popravni, nakon čega mu slijedi otkaz ne pokaže li "zadovoljavajuće poboljšanje".

- Uspješnost promjena predloženih ovim zakonom ovisi o dosljednoj i upornoj primjeni sustava procjene radne učinkovitosti i ocjenjivanja, za što je potreban profesionalan i kvalitetan upravljački kadar, ali i vjerodostojnost u osiguravanju financijskih sredstava potrebnih za automatsko promicanje i nagrađivanje, navodi Vlada.

Izglasa li Sabor zakon na početku godine kako se planira, najbolju ocjenu „izuzetan" može dobiti najviše osam posto službenika, a ocjenu „primjeren" 17 posto, tako da promaknuće u viši platni stupanj može očekivati tek svaki četvrti zaposleni, i to najprije 2020. godine! Kao ustupak, 0,5 posto dodatka zadržava se jedino službenicima koji imaju pet godina do mirovine.

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Dodatak na staž se ukida, a uvodi 12 platnih razreda

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja