SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Subota, 30.12.2017. Ispis Pošalji na mail

ZAKON O PLAĆAMA
Službenicima sa srednjom spremom plaća bi rasla 14%, a šefovima 67%

Pomicanje za jedan stupanj u višim platnim razredima donosi 9% povišice, a u nižima samo jedan posto, sindikatu to nije pravedno

 

AUTOR Ljubica Gatarić
(VEČERNJI LIST, 30. prosinca 2017.) Za 40 godina rada u državnoj službi uspješni službenici ubuduće mogu računati na povećanje plaća od 14 do 67%, a ne 20% kako to predviđa sadašnji model nagrađivanja s 0,5 posto dodatka po godini staža!

Vlada je pokrenula pregovore sa sindikatima o novom zakonu o plaćama u državnoj upravi kojim će se službenici razvrstavati u 12 platnih razreda, te napredovati preko 12 platnih stupnjeva unutar svakog razreda. U višim su razredima rukovoditelji, u srednjima viši službenici, a u razredima od 1. do 5. niži.

 

Nisu svi jednako vrijedni

Vlada navodi da je prosječna razlika između stupnjeva unutar jednog razreda 2,5%, no Sindikat državnih službenika tvrdi da Vladin prijedlog nije pravedan jer razlika između dva stupnja u nižim platnim razredima iznosi 1-2%, a u višima doseže i 9%. Siniša Kuhar, tajnik sindikata, izračunao je da službenik sa SSS, dobije li ocjenu izuzetan (peticu) dvije godine zaredom, može očekivati 1-2% povišice, dok petica za više platne razrede donosi 9% povišice.

- Uspoređujemo li sadašnji sustav plaća u kojem službeniku plaća raste za 0,5% godišnje i predloženi platni sustav, onda to znači da bi se službeniku ocijenjenom ocjenom "uspješan" (3), razvrstanom u 2. stupanj 1. platnog razreda, nakon pet godina službe plaća po važećem modelu povećala 2,5%, a po novom modelu povećanje bi iznosilo samo 1% - navodi Kuhar.
Zakon predviđa da samo 8% službenika može dobiti peticu, 17% četvorku a preostalih 75% trojku, dvojku ili jedinicu. Odlikašima iz 1. platnog razreda bi nakon 10 godina rada plaća porasla 9%, no šefovi iz 12. razreda već i za trojku dobivaju 17% više. Službeniku iz 1. razreda i 1. stupnja, koji bi cijelu službu dobivao trojku, plaća bi nakon 40 godina rada porasla 14%, dok bi trojka za više razrede povisila primanja 67%.

- Proizlazi da se uvećanje plaće službenicima s višom stručnom spremom financira odgodom i smanjenjem plaća službenika s nižom stručnom spremom - navode sindikalci te ističu strah zaposlenih da će kvota namijenjena iznadprosječnim službenicima biti rezervirana za rukovodeće službenike i one bliže "vatri".

- Netko je valjda trebao napokon reći da ljudi nisu jednako vrijedni i da oni s nižom spremom ne zaslužuju isti rast plaće kao i oni s visokom - poručuje Kuhar.  

 

Službenicima bi plaća rasla 14, a šefovima čak 67 posto

Za 40 godina rada u državnoj službi uspješni službenici ubuduće mogu računati na povećanje plaća od 14 do 67%, a ne 20% kako to predviđa sadašnji model nagrađivanja s 0,5 posto dodatka po godini staža.

(N1, 30. prosinca 2017.) Vlada je pokrenula pregovore sa sindikatima o novom zakonu o plaćama u državnoj upravi kojim će se službenici razvrstavati u 12 platnih razreda, te napredovati preko 12 platnih stupnjeva unutar svakog razreda. U višim su razredima rukovoditelji, u srednjima viši službenici, a u razredima od 1. do 5. niži.

Vlada navodi da je prosječna razlika između stupnjeva unutar jednog razreda 2,5%, no Sindikat državnih službenika tvrdi da Vladin prijedlog nije pravedan jer razlika između dva stupnja u nižim platnim razredima iznosi 1-2%, a u višima doseže i 9%, piše Večerni list.

Siniša Kuhar, tajnik sindikata, izračunao je da službenik sa SSS, dobije li ocjenu izuzetan (peticu) dvije godine zaredom, može očekivati 1-2% povišice, dok petica za više platne razrede donosi 9% povišice.

Zakon predviđa da samo 8% službenika može dobiti peticu, 17% četvorku a preostalih 75% trojku, dvojku ili jedinicu. Odlikašima iz 1. platnog razreda bi nakon 10 godina rada plaća porasla 9%, no šefovi iz 12. razreda već i za trojku dobivaju 17% više. Službeniku iz 1. razreda i 1. stupnja, koji bi cijelu službu dobivao trojku, plaća bi nakon 40 godina rada porasla 14%, dok bi trojka za više razrede povisila primanja 67%. Proizlazi da se uvećanje plaće službenicima s višom stručnom spremom financira odgodom i smanjenjem plaća službenika s nižom stručnom spremom", izračunali su sindikalci.  

 

UPOZORENJE SINDIKATA
NEPRAVDA NOVOG VLADINOG ZAKONA: Službenicima sa srednjom spremom plaća bi rasla 14%, a šefovima čak 67%

Sindikat državnih službenika upozorava na nove nepravednosti zakona kojim Vlada planira umanjiti važnost rada službenika sa srednjom stručnom spremom.

(net.hr, 30.prosinca 2017.) Vlada je pokrenula pregovore sa sindikatima o novom zakonu o plaćama u državnoj upravi kojim će se službenici razvrstavati u 12 platnih razreda, te napredovati preko 12 platnih stupnjeva unutar svakog razreda. U višim su razredima rukovoditelji, u srednjima viši službenici, a u razredima od 1. do 5. niži.

 

Izračun sindikata

Prosječna razlika između stupnjeva unutar jednog razreda prema navodima Vlade je 2,5 posto, no Sindikat državnih službenika tvrdi da taj prijedlog nije pravedan jer razlika između dva stupnja u nižim platnim razredima iznosi 1-2 posto, a u višima doseže i 9 posto.

Prema izračunu tajnika Sindikata Siniše Kuhara, službenik sa SSS, dobije li ocjenu izuzetan (peticu) dvije godine zaredom, može očekivati 1 do 2 posto povišice, dok petica za više platne razrede donosi 9 posto povišice. "Uspoređujemo li sadašnji sustav plaća u kojem službeniku plaća raste za 0,5% godišnje i predloženi platni sustav, onda to znači da bi se službeniku ocijenjenom ocjenom "uspješan" (3), razvrstanom u 2. stupanj 1. platnog razreda, nakon pet godina službe plaća po važećem modelu povećala 2,5%, a po novom modelu povećanje bi iznosilo samo 1 posto", pojasnio je Kuhar za Večernji list.


Iznadprosječni službenici samo rukovodeći kadar

Peticu na temelju novog zakona može dobiti samo 8 posto službenika, četvorku 17 posto, a trojku, dvojku ili jedinicu njih 75 posto. Odlikašima iz 1. platnog razreda bi nakon 10 godina rada plaća porasla 9 posto, dok šefovi iz 12. razreda već i za trojku dobivaju 17 posto više. Službeniku iz 1. razreda i 1. stupnja, koji bi cijelu službu dobivao trojku, plaća bi nakon 40 godina rada porasla 14 posto, a trojka bi višim razredima primanja povisila za 67 posto.

Tako se, prema tvrdnjama sindikalista, uvećanje plaće službenicima s višom stručnom spremom financira odgodom i smanjenjem plaća službenika s nižom stručnom spremom. Pritom smatraju da će kvota namijenjena iznadprosječnim službenicima biti rezervirana za rukovodeće službenike. 

 

Državni službenici u 2018. godini žele pravedni zakon o plaćama


(LIDER, 30. prosinca 2017.) Državni službenici u 2018. godini priželjkuju donošenje pravednog zakona o plaćama, kojim se zaposlenike s nižom stručnom spremom i dobrim ili iznadprosječnim učinkom neće "nagraditi" rastom plaće koji je manji od sadašnjih 0,5 posto po godini staža, što im trenutno osigurava dostizanje plaće od 4000 kuna pred mirovinu, priopćio je u petak Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Službenici se boje da će kvota ocjena namijenjenih nagrađivanju iznadprosječnih službenika biti rezervirana za rukovodeće službenike i one s visokom stručnom spremom, koji su vrijedniji u očima poslodavca, kaže se u priopćenju.

Prvi nacrti zakona o plaćama takav strah nisu otklonili, posebice raspon koeficijenta koji u prvom razredu prosječnima garantira petogodišnji rast plaće od jedan do dva posto, dok onima u 12-tom razredu nudi osam do devet posto.

Službenici sa SSS koji postižu iznadprosječne rezultate, pod uvjetom da ih dopadne koja ocjena rezervirana za osam posto najučinkovitijih, mogu očekivati rast plaće od jedan do dva posto nakon dvije godine, a oni s VSS i do devet posto.

Nelogičnost postojećeg platnog sustava, po kojem je plaća rasla svima za 0,5 posto godišnje neovisno o rezultatima rada, novi zakon rješava diferenciranim rastom plaće, koji službenicima s višom stručnom spremom i višim koeficijentima nudi i viši rast plaće, također neovisno o rezultatima rada, upozorava sindikat.

 

Namještenici traže pravo rada u državnoj službi

Državni namještenici, koji u državnim tijelima obavljaju pomoćno-tehničke poslove i za to su plaćeni na razini zakonom zagarantirane minimalne plaće, od Vlade očekuju da im izmjenom zabrane o zapošljavanju omogući pravo rada u državnoj službi.

Naime, za namještenike, za razliku od službenika, ne vrijedi klauzula "2 za 1", odnosno na dva otišla namještenika ne može se zaposliti jedan novi, a upražnjena radna mjesta popunjavaju se angažiranjem vanjskih servisa. Tek ako to nije moguće, uz prethodnu suglasnost ministra uprave, moguće je zaposliti novog namještenika.

Takvim programiranim gušenjem mogućnosti zapošljavanja novih namještenika Vlada proširuje krug hrvatskih građana koji ne mogu očekivati trajno zaposlenje i stalna novčana primanja, ma koliko mala bila, ističe sindikat.

Zatvaranje radnog mjesta čistačice suda, ispostave Porezne uprave ili matičnog ureda u Slavoniji i angažiranje privatnog servisa, u kojem radnice imaju ugovore o radu na 15 ili 20 sati tjedno, same si plaćaju prijevoz na posao i kupuju borosane i metle, izravan je doprinos Vlade depopulaciji Hrvatske i odlasku građana u inozemstvo trbuhom za kruhom.

Sindikat stoga traži da namještenici ponovno postanu zaposlenici državnih tijela, umjesto da ih Vlada gura u ruke privatnicima.

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Državni službenici u 2018. godini žele pravedni zakon o plaćama

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja