SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Četvrtak, 12.10.2017. Ispis Pošalji na mail

Sindikat: Kaznionica u Lipovici - Popovači dobiva parketara i slastičara

 

ZAGREB, 12. listopada 2017. (Hina) - Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika reagirali su u četvrtak na prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta u Kaznionici Lipovici - Popovači, gdje je radno mjesto stojara zamijenjeno parketarom, a dodano je i slastičarsko, ističući kako je uprava time pokazala da su joj potrebe vanjskih korisnika važnije od potreba samo kaznionice.

Parketar je vjerojatno zaposlen jer su zatvorenici tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice zagrebačkog Općinskog radnog suda, dok je potreba za uslugama slastičara, kojeg nemaju ni veće zatvorske ustanove, ostala nerazjašnjena, ističe sindikat u priopćenju.
U prijedlogu nove sistematizacije, upućenom na očitovanje sindikatu, predloženo je brisanje radnih mjesta "strukovni učitelj - automehaničar" i "strukovni učitelj - strojarski tehničar", umjesto kojih su predloženi "strukovni učitelj - stolar - parketar" i "strukovni učitelj - slastičar".
Po očitovanju voditelja Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, koji je ukazao na nelogičnost da se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, automehaničar zamijeni parketarom, u sistematizaciji je ostavljeno radno mjesto automehaničara, ali je iz nje izbrisano ono strojarskog tehničara.
Tako će u Odsjeku metalske radionice ubuduće raditi stolar - parketar, a dodano je i radno mjesto slastičara, upozorava sindikat.
Da nešto ne štima s prioritetima upravljačkih struktura u zatvorskom sustavu govori i nebriga o proizvodnji hrane, kojom se ostvaruju izravne uštede proračunskih sredstava namijenjenih održavanju "pogona" koji skrbi o prehrani tisuća zatvorenika.
Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe, a višak se davao zatvorima u Sisku, Bjelovaru i Zagrebu. Međutim, ovogodišnji je urod luka doveden u pitanje zakašnjelim vađenjem luka iz zemlje, zbog čega je proklijao do mjere u kojoj su mnogi plodovi neupotrebljivi, a gubitak na urodu krumpira, koji još uvijek nije u cijelosti izvađen iz zemlje, tek će se utvrditi.
Sve se to događa u zatvorskoj ustanovi u kojoj upravitelj službenicima prijeti sankcijama ako sami ne podnesu ostavke, ispituje tko je i zašto u sindikatu, u izvješćima Ministarstvu pravosuđa lažno prikazuje vlastite postupke, a rukovodeći službenici koje je postavio traže razrješenje s voditeljskih radnih mjesta, ali istovremeno uživa nepodijeljenu podršku "sustava", stoji u priopćenju sindikata.

 

ZATVORENICI NA POSLU

ČUDNE ODLUKE U LIPOVICI Uloženo puno novca u poljoprivrednu proizvodnju, urod na kraju - propao

Sudeći prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ta kaznionica više se neće baviti poljoprivredom već stolarijom i parketarstvom te slastičarstvom iako nikome nije jasno zbog čega 


Autor: Gabrijela Galić

(Novilist, 11. listopada 2017.) Kaznionica Lipovica - Popovača ne prestaje iznenađivati. Najprije su javnost "zabavljali" bizarnom pričom s neregistriranim radnim strojevima i nesrećom što ju je izazvao zatvorenik kojem je naloženo da vozi neregistrirano radno vozilo, o čemu je naš list već pisao.

U konačnici su nastradali službenici, ali ne i uprava koja godinama nije registirala i atestirala opremu i koja je naložila rad na takvoj "nečistoj" mehanizaciji. No, ta su vozila služila za obradu poljoprivrednih površina jer je kaznionica proizvodila povrće za vlastite potrebe, a višak dijelila drugim zatvorima.

No, sudeći prema podacima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, ta kaznionica više se neće baviti poljoprivredom već stolarijom i parketarstvom te slastičarstvom iako nikome nije jasno zbog čega. Naime, dio ovogodišnjeg uroda luka i krumpira još uvijek nije izvađen, dok je nešto izvađenog luka proklijalo i pitanje je koliko će uopće tog uroda biti iskoristivo.

"Uložili smo sredstva u poljoprivrednu proizvodnju, a na kraju to sve propada", rekao nam je jedan od sugovornika navodeći kako je u Kaznionici, koja je do prije nekoliko godina bila "perjanica sustava" stanje u zadnjih godinu dana strašno - "sve propada, a nikog za to nije briga".

Istodobno, sindikatu je na očitovanje upućena nova sistematizacija kojom se brišu radna mjesta "strukovni učitelj - automehaničar" i "strukovni učitelj - strojarski tehničar", te su umjesto njih predložena nova radna mjesta "strukovni učitelj - stolar - parketar" i "strukovni učitelj - slastičar". Učitelja slastičara, tvrde upućeni, nemaju ni kaznionice koje imaju restorane za vanjsku uslugu.

U svakom slučaju, Odjel za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, upozorio je upravu Lipovica-Popovače na nelogičnost prema kojoj bi se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, radno mjesto automehaničara zamijeni radnim mjestom parketara.

Intervencija je uspjela, pa se od od ukidanja radnog mjesta mehaničara odustalo. No, umjesto strojarskog tehničara u kaznionici koja ima metalsku radionicu, ubuduće će raditi stolar - parketar, ali i slastičar. Za parketara objašnjenje postoji jer su zatvorenici Lipovice-Popovače tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice Općinskog radnog suda u Zagrebu.

No, slastičara nitko ne može objasniti. Kako nam kažu upućeni, takvo radno mjesto nema kaznionica u Lepoglavi koja ima restoran za vanjske usluge. Lipovica - Popovača takav restoran nema. No, imaju polja na kojima su proizvodili dio hrane za svoje i potrebe drugih kaznionica i na kojima dio ovogodišnjeg uroda propada.

A to znači i da će proračunski izdaci za zatvorske kuhinje biti veći, jer je vlastita proizvodnja do sada štedila na proračunskim izdvajanjima za hranu.

 

KAZNIONICA LIPOVICA-POPOVAČA
Dok luk i krumpir trunu u polju, zatvorenici obnavljaju parkete zagrebačkih sudnica


Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe i višak dijelila drugim zatvorima, a ove godine dio uroda luka i krumpira još uvijek nije izvađen, dok je izvađeni luk proklijao

(SDLSN, 12. listopada 2017.) Kaznionica u Lipovici - Popovači mogla bi uskoro dobiti dvoje novih zaposlenika - parketara i slastičara.
Naime, u prijedlogu nove sistematizacije koji je upućen na očitovanje sindikatu predloženo je brisanje radnih mjesta „strukovni učitelj - automehaničar" i „strukovni učitelj - strojarski tehničar", umjesto kojih su predložena nova radna mjesta „strukovni učitelj - stolar - parketar" i „strukovni učitelj - slastičar".
Po očitovanju voditelja Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika, koji je ukazao na nelogičnost da se u ustanovi koja ima četiri osobna vozila, jedno teretno, dva kombi vozila i pet traktora, radno mjesto automehaničara zamijeni radnim mjestom parketara, u sistematizaciji je ostavljeno radno mjesto automehaničara, ali je iz nje izbrisano ono strojarskog tehničara pa će tako u Odsjeku metalske radionice ubuduće raditi stolar - parketar, a dodano je i radno mjesto slastičara.

 ... za uvećanje klikni na sliku

I dok se razlog zapošljavanja parketara vjerojatno nalazi u činjenici da su zatvorenici Kaznionice tijekom kolovoza obnavljali parkete u dvije sudnice Općinskog radnog suda u Zagrebu, te su potrebe vanjskih korisnika usluga zatvorenika i njihovih strukovnih učitelja stavljene ispred potreba same Kaznionice, potreba za uslugama slastičara, kojeg nemaju ni veće zatvorske ustanove, ostala je nerazjašnjena.
Na žalost, dok se u Kaznionici bave obnovom parketa sudnica u Zagrebu, stanje parketa u Kaznionici, na kojima su lakirane površine odavno izgubile svoj sjaj, ostalo je nepromijenjeno.


Da nešto ne štima s prioritetima upravljačkih struktura u zatvorskom sustavu govori i nebriga o proizvodnji hrane, kojom se ostvaruju izravne uštede proračunskih sredstava namijenjenih održavanju „pogona" koji skrbi o prehrani tisuća zatvorenika.
Kaznionica je prethodnih godina proizvodila dovoljno povrća za vlastite potrebe, a višak se davao zatvorima u Sisku, Bjelovaru i Zagrebu.
Međutim, ovogodišnji urod luka doveden u pitanje zakašnjelim vađenjem luka iz zemlje (dio još uvijek nije izvađen), zbog čega je luk proklijao do mjere u kojoj su mnogi plodovi neupotrebljivi, a gubitak na urodu krumpira, čiji urod još uvijek nije u cijelosti izvađen iz zemlje, tek će se utvrditi.
Sve se to događa u zatvorskoj ustanovi u kojoj upravitelj službenicima prijeti sankcijama ukoliko sami ne podnesu ostavke, ispituje tko je i zašto u sindikatu, u izvješćima Ministarstvu pravosuđa lažno prikazuje vlastite postupke, a rukovodeći službenici koje je postavio traže razrješenje s voditeljskih radnih mjesta, ali istovremeno uživa nepodijeljenu podršku „sustava".
Dokle tako... S. Kuhar

Pročitajte još... 

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Bliži se Božić i isplata božićnice državnim i javnim službenicima i namještenicima, ali dio blokiranih zaposlenika opet ju neće dobiti. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

Dok luk i krumpir trunu u polju, zatvorenici obnavljaju parkete zagrebačkih sudnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja