SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 27.07.2016.

KOLEKTIVNI UGOVOR
Vlada: Isplatit će se regresi državnim i javnim službenicima

Kao što je bilo najavljeno, Vlada Republike Hrvatske kreće s isplatom regresa državnim i javnim službenicima i namještenicima, kaže se u priopćenju.

 

(VEČERNJI LIST, 27. srpnja 2016.) Regresi državnim i javnim službenicima i namještenicima će se isplatiti, a osobama koje imaju ovrhu na plaći se mogu isplatiti u gotovini, priopćeno je u srijedu iz Vlade i najavljeno da će se u četvrtak sa Sindikatom državnih službenika i namještenika potpisati dodatak Kolektivnog ugovora kojim se postojeći produžuje do potpisivanja novog.

Kao što je bilo najavljeno, Vlada Republike Hrvatske kreće s isplatom regresa državnim i javnim službenicima i namještenicima, kaže se u priopćenju.

U razgovoru sa sindikalnim predstavnicima pokazalo se da velik broj državnih i javnih službenika te državnih i javnih namještenika ima ovrhu na plaći pa, sukladno svim pozitivnim zakonskim propisima, imaju mogućnost da se što prije jave poslodavcima i dogovore način isplate regresa.

Vlada Republike Hrvatske i Sindikat državnih službenika i namještenika dogovorili su za sutra, 28. srpnja 2016., potpisivanje dodatka Kolektivnog ugovora kojim se tekst postojećeg produžuje za godinu dana, budući da isti istječe 1. kolovoza, odnosno, ugovor će vrijediti do potpisivanja novog.

Vlada će nastaviti pregovore sa sindikatima te smatra, a s tom je namjerom i postignut dogovor oko isplate prava iz Kolektivnog ugovora, da ona ne smiju biti predmet politiziranja, kaže se u priopćenju iz Vlade RH. 

 

Regresi državnim i javnim službenicima i namještenicima će se isplatiti

Regresi državnim i javnim službenicima i namještenicima će se isplatiti, a osobama koje imaju ovrhu na plaći, regresi se mogu isplatiti u gotovini

(vlada.gov.hr, 27. srpnja 2016.) Kao što je bilo najavljeno, Vlada Republike Hrvatske kreće s isplatom regresa državnim i javnim službenicima i namještenicima. U razgovoru sa sindikalnim predstavnicima pokazalo se da velik broj državnih i javnih službenika te državnih i javnih namještenika ima ovrhu na plaći pa, sukladno svim pozitivnim zakonskim propisima, imaju mogućnost da se što prije jave poslodavcima i dogovore način isplate regresa.

Vlada Republike Hrvatske i Sindikat državnih službenika i namještenika dogovorili su za sutra, 28. srpnja 2016., potpisivanje dodatka Kolektivnog ugovora kojim se tekst postojećeg produžuje za godinu dana, budući da isti istječe 1. kolovoza, odnosno, ugovor će vrijediti do potpisivanja novog.

Vlada će nastaviti pregovore sa sindikatima te smatra, a s tom je namjerom i postignut dogovor oko isplate prava iz Kolektivnog ugovora, da ona ne smiju biti predmet politiziranja.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 21.07.2016.

(LIDER, 22. srpnja 2016.) Za 71 rukovodećega državnog službenika srpanj i sezona godišnjih odmora počeli su u blagoj euforiji. Razlog tomu nisu samo ljetne radosti i najava Vlade da će i ove godine naći načina za isplatu regresa, pa svih 180.000 državnih službenika na more ipak može ići pod nešto manjim pritiskom.

No svi oni nisu rođeni baš pod sretnom zvijezdom repaticom, pa neće biti u koži 71 euforičnog sretnika koji je, ni kriv ni dužan, uoči godišnjeg dobio povišicu do 1100 kuna neto, i to sasvim slučajno.
Vlada Zorana Milanovića još početkom 2015. smanjila je porez na dohodak i omogućila rast osobne potrošnje, što je utjecalo na blage stope rasta BDP-a, pa je takav potez dočekan s velikim odobravanjem. No te porezne promjene pojedinim državnim službenicima toliko bi povećale plaće da bi bile u rangu s onima državnih dužnosnika i/ili saborskih zastupnika, što ipak teškim odricanjem i zalaganjem unutar političkih frakcija treba zaslužiti. Riječ je o rukovodećim državnim službenicima koje imenuje Vlada i koji su tek stepenicu ispod državnih dužnosnika. To su, primjerice, zamjenici ravnatelja državnih uprava, glavni tajnici ministarstava, predstojnici i zamjenici predstojnika pojedinih ureda te čelnici pojedinih Vladinih ureda. Njima su smanjeni koeficijenti na plaće Uredbom o izmjenama Zakona o državnim službenicima, koju je Milanovićeva vlada donijela dok Sabor nije zasjedao, temeljem ovlasti da u to vrijeme donosi uredbe sa zakonskom snagom, s tim da takva uredba na snazi može ostati najdulje do 30. lipnja 2016. godine. Sporna je Uredba prestala biti na snazi 1. srpnja, pa se plaće rukovodećih službenika koje imenuje Vlada obračunavaju prema koeficijentima koji su vrijedili prije njihova smanjenja odnosno usklađenja s plaćama državnim dužnosnicima nakon što je u prosincu 2014. godine dužnosnicima smanjena osnovica za obračun plaće s 4221,76 na 3890 kuna bruto. Osnovica za obračun plaća državnih službenika inače iznosi 5108,84 kune. 

Pročitajte... 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 20.07.2016.

 

(Index.hr, 20. srpnja 2017.) SAVJETNIK ministra obrane Goran Grošinić već godinama maltretira svoje suradnike i vrši nad njima mobbing, doznajemo od strane nekoliko izvora, a sve nam je potvrđeno i u Sindikatu državnih namještenika.

No umjesto sankcija, Grošinić je samo napredovao pa je tako s mjesta glasnogovornika MORH-a postao savjetnik ministra, a sad je između pet kandidata odabran za mjesto u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO-u u Bruxellesu.

Unatoč brojnim prijavama zbog mobbinga, MORH nije poduzeo ništa niti je uvažio prijave, već štoviše niječe postojanje istih.

"Vezano za prijave zaposlenika, prema evidenciji Uprave za ljudske resurse MORH-a u posljednjih 5 godina nije zaprimljena niti jedna prijava protiv navedenog državnog službenika niti su sukladno tome provedene bilo kakve sankcije.

U personalnom osobniku državnog službenika, tijekom zaposlenja u MORH-u nema evidentiranih nikakvih zapisa o sankcijama ili kaznama", stoji u odgovoru kojeg smo primili od Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

 
"O anonimnim prijavama MORH ne može obavještavati javnost"

Kasnije su nam još odgovorili da "Različite ustrojbene cjeline Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH često zaprimaju anonimne predstavke o čijem sadržaju i postupanju Ministarstvo obrane ne obavještava niti može obavještavati javnost sukladno važećim propisima".

Međutim, od strane nekoliko izvora doznali smo da su prijavili Grošinića MORH-u te Uredu predsjednice i Sindikatu državnih službenika i namještenika.

"Savjetnik ministra obrane Goran Grošinić od strane više osoba je prijavljen za omalovažavanje i mobbing nad djelatnicama ministarstva obrane. Prijavljen je Uredu predsjednice i Sindikatu državnih službenika, ali nitko u državi ne poduzima išta da Grošinićev teror nad nama prestane. Još se pred svima hvali kako mu je ministar sredio skori odlazak u Bruxelles.

U MORH-u naravno neće ništa priznati jer vi ne možete napraviti uvid u njegov dosje niti to tražiti. A u personalnom osobniku se evidentira samo sankcija ili kazna koja je određena nakon provedene istrage. No kako istrage nije bilo - nije bilo ni kazne", kazao nam je izvor iz MORH-a ističući kako je prijavu podnijelo više djelatnica koje se boje za svoje radno mjesto pa žele ostati anonimne.

 

"Zabranjuje ljudima da mu se pojavljuju pred očima"

Izvor nam je kazao kako je svjedočio tome da Grošinić na neke djelatnice urla, drugima govori da su nesposobne i glupe i niškoristi, a nekima zabranjuje da mu se pojavljuju pred očima.

"Anonimna prijava je poslana pismeno ministru obrane prije više od mjesec dana, kao i Uredu predsjednice i to nakon što je dotični vrijeđao i omalovažavao ženu do suza pred svjedocima", kazao nam je jedan od izvora.

Drugi izvor nam je pak rekao da Grošinić ne vrši mobbing samo nad ženama, već i nad ostalim djelatnicima ministarstva.

"Meni je znao prijetiti otkazom, a to je radio i ostalima koji su mu se zamjerili iako mu nitko ništa nije napravio: On jednostavno tako voli prijetiti. Želi vas cijelo vrijeme držati u strahu kako bi lakše manipulirao vama", kazao nam je jedan od djelatnika MORH-a, također moleći za anonimnost kako ne bi izgubio posao.

Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika u razgovoru za Index potvrdio je navode naših izvora ističući kako već niz godina primaju prijave protiv Grošinića.

"Još od travnja 2011. nam pristižu pritužbe na Grošinića i njegovo ponašanje. On konstantno vrši mobbing nad zaposlenicima i to čak i nad onima koji su na višim funkcijama, a još više nad "običnim" zaposlenicima. Ljude dovodi do ruba pa su neki zbog toga završili i na bolovanju.

U MORH-u nam nisu ništa službeno odgovorili na ove prijave, međutim u neformalnom razgovoru s MORH-om doznali smo kako je sve istina i da je Grošinić itekako neugodan u ophođenju prema zaposlenicima i posebno grub u komunikaciji prema podređenima", rekao nam je Kuhar.

A nakon što su nam u MORH-u rekli da nisu zaprimili nikakvu prijavu protiv Grošinića u posljednjih pet godina, iako je posljednja poslana prošli mjesec, poslali smo upit i Uredu predsjednice.

No kako to već obično biva, iz Ureda Kolinde Grabar Kitarović nismo zaprimili nikakav odgovor.

 

MORH: Grošinić odlazi u Bruxelles, ali na nižu funkciju od ove sad

MORH-u smo postavili i oko odlaska Grošinića u Bruxelles, što su nam i potvrdili. Tako će Grošinić uskoro otići na novo radno mjesto u Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri NATO-u. Ondje će raditi kao viši stručni suradnik, a u MORH-u su pritom istaknuli kako je to niža pozicija od ove koju obnaša sad.

"Upućivanje na dužnosti u inozemstvo obavlja se tako da se raspiše interni oglas. Svi kandidati koji zadovoljavaju formalne uvjete idu na razgovor pred Povjerenstvo Ministarstva obrane kojeg čine: zamjenik ministra obrane, predstavnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predstavnik Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, predstavnik Uprave za obrambenu politiku, predstavnik Uprave za ljudske resurse te predstavnik Kabineta ministra obrane.

Po obavljenim razgovorima navedeno Povjerenstvo Ministarstva obrane predlaže ministru obrane u pravilu glavnog i pričuvnog kandidata za konkretnu dužnost. Konačnu odluku o upućivanju kandidata na dužnost u inozemstvo donosi ministar obrane sukladno zakonu.

U proteklih nekoliko mjeseci raspisano je više internih oglasa te je nakon provedenih sjednica Povjerenstvo Ministarstva obrane predložilo ukupno 19 kandidata - djelatnih vojnih osoba i civila za određene dužnosti u NATO strukturama, za koje će se te popune obaviti prema potrebama službe i zahtjevima nadležnih ustrojstvenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

U konkretnom predmetu za koji se interesirate, navodimo da se Goran Grošinić, državni službenik Ministarstva obrane, javio na interni oglas za radno mjesto višeg stručnog savjetnika (navedeno radno mjesto nije rukovodeće i formalno je niže pozicije od sadašnje dužnosti koju imenovani državni službenik obavlja) i nalazi se u Obrambenom odjelu u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO-u te je po provedenome postupku odabran između pet prijavljenih kandidata za to radno mjesto koje je još od 2015. godine upražnjeno.

Ovom možemo još dodati kako se državni službenik Goran Grošinić i krajem 2012. godine također javio na takav interni oglas za navedene radno mjesto u Obrambenom odjelu u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri NATO-u, prilikom redovite rotacije osoblja te ga je i tada tadašnje Povjerenstvo Ministarstva obrane predložilo za odabir na tu dužnost, no tijekom popune tog radnog mjesta 2013. godine, isti nije upućen na navedeno radno mjesto, a na takvu krajnju odluku Ministarstva obrane se nije žalio.

Što se tiče njegovog upućivanja i raspoređivanja na spomenuto radno mjesto ne postoje nikakve zapreke za istim, jer udovoljava svim traženim uvjetima i posjeduje sve važeće certifikate", stoji u odgovoru Samostalne služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Inače, Goran Grošinić je 2006. godine nakon više od četiri godine u Službi marketinga i komunikacija Erste banke prešao u Ured za odnose s javnošću HDZ-a, odakle je brzo napredovao i prešao u MORH kao glasnogovornik, da bi kasnije bio imenovan posebnim savjetnikom ministra.

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 16.07.2016.

DOKAD? Potražili smo čovjeka koji profit ostvaruje preko tuđih leđa i uz blagoslov države

Dobio je posao vrijedan milijune, iako mu je tvrtka tada imala samo jednog zaposlenog. Ključno je bilo - najniža cijena koju je ponudio za poslove čišćenja državnih ustanova.

 

Autor: Mato Barišić 

(Dnevnik.hr, 15. srpnja 2016.) To što su si radnice same morale kupovati sredstva za čišćenje, nikoga nije bilo briga. Država je to smatrala dobro sklopljenim poslom - famoznim outsourcingom.
Samo nekoliko mjeseci poslije, umjesto neisplaćenih plaća, radnice su na kraju dobile otkaz, i to SMS-om, jer je poslodavac Andrej Krpina iz Benkovaca netragom nestao.
Od kad su od tajnice dobile SMS poruke kojima im su obaviještene o otkazu, Krpina im se ne javlja, niti im isplaćuje plaće. Država koja ga je preko ureda za javnu nabavu i zaposlila, sada provodi istragu. Kako smo saznali, to mu nije jedina takva tvrtka.
U jesen 2015. Control Home Management dobiva posao čišćenja stotine prostora državne uprave diljem zemlje. Sindikalist Siniša Kuhar tvrdi - čisti primjer outsourcinga koji se u startu obio o glavu.
"Na vidjelo je došlo da se radi o firmi koja je nedovoljno iskusna i koja je išla sa damping ponudom i nije bila u stanju adekvatno čistiti te prostore", kazao je Kuhar.


Svjetlana iz Vukovara i Suzana iz Osijeka samo su dio od 140 radnica koje su radile i dobile otkaz. Otkaz su dobile, ali ne i plaće. Posljednja tri minimalca, nikada nisu vidjele. Kao ni svog šefa Krpinu.
"Nitko se nije javljao ni na telefon, tajnica nam je svima poslala poruku da je ne zovemo jer se neće javiti nijednoj djelatnici. Mi smo radili za firmu gdje nismo imali apsolutno kontakta ni s tajnicom ni s direktorom, apsolutno s nikim iz firme", rekla je Suzana.


Na telefon se ne javlja. Pošli smo stoga na adresu za koju su nam rekle Suzana i Svjetlana. U zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici na portafonu i dalje stoji kratica tvrtke. Na zvono nitko ne reagira. Pošli smo na 5. kat zgrade gdje se nalazi ured.
Pošta uredno dolazi na adresu i to očito samo iz odvjetničkih društava, adresa iz Benkovca očito ne funkcioran, a ni ova zagrebačka...ni na njoj nikoga nema.


Rijetki susjedi koje smo zatekli tvrde, o tvrtki ali i vlasniku ne znaju ništa. Bivša tajnica nam je telefonski poručila da se šef ni njoj ne javlja. Probali smo ga ponovo nazvati. Ovoga puta uspješno te je on obećava da će nas nazvati u ponedjeljak i da će nam stati pred kameru.
Središnji ured za javnu nabavu koji je s tvrtkom CHM -OM sklopio ugovor na dvije godine, poslao nam je odgovor na upit - što će biti s ugovorom koji su sklopili!


"Državni ured je s danom 04. lipnja 2016. godine raskinuo Okvirni sporazum s odabranim ponuditeljem Control home managment d.o.o., te aktivirao jamstva za uredno izvršenje okvirnog sporazuma. Također, po primitku konkretnih informacija da se djelatnici žale na neisplatu plaća obaviještena su nadležna tijela da u okviru svoje nadležnosti poduzmu odgovarajuće radnje", priopćili su.

O kakvim se jamstvima radi - nisu nam rekli. Nadležnim tijelima prijavile su ga i radnice.
I radnice i sindikat tvrde, inspektorat rada zna za sve. I od njih smo tražili izjavu. umjesto izjave, dobili smo priopćenje: "Inspekcijski nadzor je u tijeku pa ćemo Vas o utvrđenom stanju i eventualno poduzetim mjerama iz nadležnosti Inspektorata rada moći obavijestiti tek nakon okončanja inspekcijskoga nadzora".
Šef tvrtke Krpina nam se u ponedjeljak nije javio, premda je obećao. Pokušali smo u još nekoliko navrata doći do njega, ali bezuspješno. Zatvorio je Krpina staru tvrtku, a kako kažu radnice, otvorio već i novu. Na staroj adresi.


"Ja sam čula da je osnovao drugu. Čak sam vidjela da za Selce traži pet spremačica", rekla je Svjetlana.
"Nadam se da kad se javi na neki novi natječaj, da mu ovaj neuspjeli posao neće biti referenca za dobivanje novog. Mislim da je važnije tko vas preporuča i za što ste paravan,nego imate li iskustvo i jeste li obavili posao kako treba", rekao ju Kuhar.
Da bi uštedjela država je posegnula za outsourcingom, oprala ruke od radnika koji su ionako radili za minimalac i dala priliku poduzetnicima, a među njima i prevarantima! Oni koji rade za privatnike nemaju nikakvu zaštitu tvrdi kuhar. Sindikati su za njih uglavnom zabranjeni. Mogu šutjeti i raditi. a kad postanu žrtve prijevare, isto tako mogu platiti odvjetnike da im pokušaj pravnim putem vratiti plaće. Pitanje je koliko bi recimo Suzani za 3 neisplaćene plaće po 2.500 kuna, uopće ostalo nakon što bi platila odvjetnika? Pogađate - malo ili ništa. Većina njih, stoga neće ni pokušati.
Profit preko tuđih leđa. Uz blagoslov države. Prokušani recept za dobar posao u Hrvatskoj. Dokad?

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 13.07.2016.

PORTUGAL: Povratak na 35-satni radni tjedan u javnom sektoru


(EPSU, srpanj 2016.) Zaposlenici javnog sektora u Portugalu, objavila je Europska federacija javnih službi (EPSU), vratili su svoje pravo na 35-satni radni tjedan.

Propis je stupio na snagu ranije ovoga mjeseca, zamijenivši propis o povećanju radnih sati na 40 sati tjedno, koji je bio jedan od rezultata mjera štednje iz 2013. godine.

Najveći broj zaposlenih odmah će prijeći na novo (staro) radno vrijeme, dok će implementacija u nekim službama biti odgođena kako bi se osigurao kontinuitet rada.

Sindikati javnog sektora proveli su široku kampanju protiv petsatnog povećanja radnog tjedna, pregovarajući na razini stotina lokalnih sporazuma unutar javnog sektora kako bi vratili 35-satni radni tjedan.

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 13.07.2016.

Vlada odobrila zapošljavanje u MUP-u 88 namještenika na određeno

 

(HRT, 13. srpnja 2016.) Na sjednici Vlade RH prihvaćen je Prijedlog odluke o davanju odobrenja Ministarstvu unutarnjih poslova za novo zapošljavanje na određeno vrijeme. Tom je odlukom Vlada odobrila zapošljavanje 88 namještenika na određeno vrijeme.

Njihovo je zapošljavanje potrebno kako bi granična infrastruktura bila u punoj radnoj funkciji. Uglavnom je riječ o domarima, spremačicama, domaćicama i kuharima, a bili bi zaposleni u tranzitnim prihvatnim centrima za strance u Trilju i Tovarniku, objektu za smještaj granične policije Kuparima i postajama granične policije.

Na sjednici Vlade neke od točaka dnevnog reda bile su Prijedlog odluke o donošenju Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u RH u razdoblju od 2016. do 2020. godine; Prijedlog odluke o donošenju Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Bilo je riječi i o provedbi Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima, za razdoblje od 2012. do 2015. godine, za 2015. godinu.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 12.07.2016.

ISPLATA BLOKIRANIM GRAĐANIMA
Regres i povrat poreza na zaštićene račune


(GLAS SLAVONIJE, 12. srpnja 2016.) Udruga Blokirani u ponedjeljak je u pismu pozvala Vladu da regres, kao i povrat poreza, koji će biti isplaćeni zaposlenima u državnim i javnim službama, svim blokiranim građanima isplati na zaštićeni račun.

Udruga Blokirani zastupa interese 330 tisuća blokiranih građana, a u pismu upozorava da isplaćeni regres neće doći u ruke onih kojim je namijenjen, jer regres i povrat poreza, prema Ovršnom zakonu, nisu definirani kao primanja i naknade koji su izuzeti od ovrhe. Novac za regres stoga će kod blokiranih građana biti uplaćen na njihove blokirane, a ne zaštićene račune. Odnosno, kako navodi predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin, samo će se "provući kroz račune blokiranih i dodatno pridonijeti ionako iznimnom bogaćenju uskog segmenta pojedinaca koji bezobzirno sudjeluju u provedbi ovršnih postupaka."
Blokirani stoga pozivaju premijera Tihomira Oreškovića da uredbom omogući uplatu regresa i povrata poreza na zaštićeni račun "te na taj način pomogne osiromašenim i blokiranim građanima, a ne bankarima, teleoperaterima, javnim bilježnicima i odvjetničkim uredima."

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 11.07.2016.

PRORAČUN

Tehnička vlada treba naći 300 milijuna kuna: Regres i za 60 tisuća državnih službenika

 

Činjenica je da će uskoro prijevremeni izbori pa se vlast neće neisplatom »zamjerati« službenicima i namještenicima

Autor: Gabrijela Galić

(NOVI LIST, 11. srpnja 2016.) ZAGREB Sindikati javnih službi vjerojatno neće trebati posezati za pokretanjem sudskih postupaka kako bi im se isplatio regres u ovoj godini, zajamčen Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU).

Jasno je to bilo iz najava Bože Petrova, potpredsjednika Vlade i Zdravka Marića, ministra financija da svoje obveze znaju te da neće stvarati nove troškove proračunu. Tako je kraj prošlog tjedna obilježila uputa ministra zdravlja ustanovama u njegovoj nadležnosti da se regres isplati, a očekuje se da će na isti način postupiti i ostali resori.

 

Načelo jednakosti

No, osim zaposlenih u javnim službama - svim razinama obrazovanja, znanosti, kulturi, socijalnoj skrbi - koji podlogu za isplatu regresa imaju u važećem TKU-u, taj bi materijalni dodatak trebali dobiti i zaposleni u državnim službama. Oni regres iščekuju uvjereni da će Vlada primijeniti, kao i u ranijim slučajevima, načelo jednakosti i regres isplatiti za svih oko 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama, a ne samo za oko 180 tisuća zaposlenih u javnim službama. Ukupan trošak proračuna za isplatu regresa tako bi iznosio oko 300 milijuna kuna.

Državne službe - službenici i namještenici u tijelima javne uprave, policija, carina - regresa su se odrekli za vrijeme trajanja njihova kolektivnog ugovora. To znači da zaposleni u državnim službama ne bi trebali primiti regres u ovoj godini. No, kako je riječ o službama koje se kao i javne financiraju iz proračuna, sindikati su uvjereni da neće ostati bez tog materijalnog dodatka.

 

Isti postupci

I u prošlosti su vlade u situacijama kada je riječ o »općim« pravima jednako postupale prema javnim i državnim službama. Zadnji primjer za to je jubilarna nagrada za koju je osnovica 2012. godine smanjena na 500 kuna s ranijih 1.800. Državne službe su na to pristale, dok TKU za javne službe dio sindikata nije potpisao te su pokrenuli tužbe.

Kako su počeli dobivati sporove, bivša vlada sjela je sa sindikatima i sporazumom se obvezala da će svima isplatiti jubilarnu nagradu prema uvećanoj osnovici.

Tako su i zaposleni u državnim službama, iako su potpisali smanjenje osnovice za izračun jubilarne nagrade, primili razliku neisplaćenog iznosa. Upravo na osnovu te situacije danas očekuju da će im i regres biti isplaćen. A drugi je elemet činjenica da će uskoro prijevremeni izbori pa se vlast neće »zamjeriti« službenicima i namještenicima.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 06.07.2016.

Isplata regresa državu će koštati 300 milijuna kuna: "To im je puno jeftinija varijanta"


Piše: Martina Pauček Šljivak

(Index.hr, 6. srpnja 2016) OKO 240.000 zaposlenika u javnim i državnim službama ove će godine dobiti regres, što će državu stajati oko 300 milijuna kuna.

Potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov danas je izjavio da će im regresi biti isplaćeni, dok je ministar financija Zdravko Marić konstatirao kako u ovogodišnjem proračunu za tu svrhu sredstva nisu predviđena. No i da će, ako za to bude potrebe, novac biti osiguran preraspodjelom unutar pojedinih ministarstava.

Razgovarali smo s nekoliko velikih sindikata koji su jednoglasno poručili da je to pametan potez tehničke Vlade jer bi u suprotnom država izgubila daleko više od ovih 300 milijuna kuna.

Predsjednica najvećeg sindikata u školstvu - Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem za Index je rekla da je Vlada, bilo tehnička ili klasična morala donijeti takvu odluku o isplati regresa jer je na to bila obvezana.

 

"Urudžbirali smo zahtjev školama"

"Mi smo školama već urudžbirali zahtjev za isplatom regresa. Kako Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama više nije na snazi, primjenjuje se članak 60 Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama koji jamči isplatu regresa.

Uz to, dodatak 2 TKU nije važeći jer u članku 22 stavak 4 TKU jasno piše da će se dopune TKU smatrati dogovorene, važeće i u primjeni, ako takvu izmjenu prihvate i potpišu svi potpisnici TKU.

Kako dodatak 2 nisu potpisali svi već samo dvoje sindikata, jasno i nedvosmisleno proizlazi da dodatak 2 TKU nije važeći te da radnicima pripada pravo na isplatu regresa", objasnila je Sanja Šprem.

Kazala je kako će zaposlenici u školama nakon tri godine dobiti regres koji bi se trebao isplatiti ubrzo nakon plaće za lipanj, dakle najkasnije do sredine srpnja.

 

Svakom zaposleniku u državnim i javnim službama po 1250 kuna

"Svaki zaposlenik škole mora dobiti 1250 kuna regresa. Razgovora po tom pitanju s Vladom nema. Mi smo bili jasni da se to pravo mora vratiti. Ako pak Vlada ne ispuni prava zaposlenika u sustavu, ići će se na utuživanje, tu nema dileme", zaključila je Šprem.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec u razgovoru za Index rekao je da očekuje da Vlada ispuni današnje obećanje i da krene u isplatu regresa kojeg čeka preko 20.000 zaposlenika u srednjim školama.

"Isplatama regresa Vlada je uštedjela sredstva koja bi dali odvjetnicima. Svaka druga odluka od ove za isplatom, bila bi loša. Mi bi pokrenuli kaznenu prijavu protiv premijera jer je isključivo on odgovoran za nanošenje štete proračunu budući da bi troškovi sudskih sporova i zatezne kamate debelo nadmašile iznos koji je potreban za isplatu regresa", rekao je Mihalinec.

 

"Nekima je plaća pala za 19 posto"

Za isplatu u javnim službama potrebno je, kaže oko 220 milijuna kuna.

Osim sindikata javnih službi, razgovarali smo i sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Njihov predsjednik Boris Pleša, Indexu je kazao da očekuju poziv ove tehničke Vlade.

"Petrov kaže da će nam regres biti isplaćen, no očekujem da će nas pozvati na sastanak jer moramo razgovarati i o kolektivnom ugovoru.

Zasad očekujemo da se isplati regres za ukupno 240.000 ljudi u državnim i javnim službama. U protivnom će neisplata značiti drastično povećanje troškova državi. Ako krenu sudski sporovi, država bi gubila.

Mi od 2009. padamo s plaćama. Tad nam je smanjena za 6 posto. Zatim je 2013. Vlada srezala koeficijente svima još 3 posto pa je to ukupno smanjenje od 9 posto.

Zatim su suspendirali odredbe kolektivnog ugovora za one s 20 i više godina staža, ukidanjem dodataka od 4, 8 i 10 posto. Znači nekima su smanjili plaće i do 19 posto", rekao je Pleša, zaključujući kako su došli do situacije da su "ljudi već prenategnuti".

 

Tehnička Vlada danas je obećala isplate regresa, a mi podsjećamo o čemu se tu točno radi

Milanovićeva vlada nije isplaćivala regres, kao ni božićnice

(Telegram.hr, 6. srpnja 2016.) Tehnički potpredsjednik Vlade Božo Petrov obznanio je danas kako će zaposlenicima državnih i javnih službi biti isplaćen regres.
Nakon njega to je potvrdio i ministar financija Zdravko Marić koji je napomenuo kako u ovogodišnjem proračunu nisu predviđena sredstva za regres, no u slučaju potrebe preraspodijelit će se sredstva unutar pojedinih ministarstava kako bi novac bi se dobila potrebna svota.
Izvukli smo nekoliko najvažnijih stvari o cijelom slučaju.


1. Koliko će to koštati?

Isplata regresa odnosi se na oko 180 tisuća javnih službenika, zaposlenika u školstvu, zdravstvu, kulturi i socijali. Oni prema Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe imaju pravo na regres iznosu od 1250 kuna. Ukupna svota potrebna za isplatu regresa je 225 milijuna kuna.

 

2. Zašto se uopće isplaćuje regres?

Pravo na isplatu regresa stoji u Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.
Isplaćuje se jednokratno i do kraja lipnja tekuće godine. Sindikat lokalnih i državnih službenika i namještenika zatražio je od Vlade polovicom lipnja očitovanje po tom pitanju, a danas im je stigao i odgovor koji ih je i razveselio.


3. Kako to da prošla Vlada nije isplaćivala regres?

Vlada Zorana Milanovića, isplatu regresa, kao i božićnica, prošlih je godina izbjegla donošenjem Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama.
Na to je reagirao i Ustavni sud koji je donio odluku da Vlada može intervenirati u imovinska prava, no isto tako je donio odluku i da se tako doneseni zakon ne može produljiti bez savjetovanja sa strankama Kolektivnog ugovora, kako bi se postiglo rješenje koje će prihvatiti obje strane.


4. Zašto je ova Vlada obvezna isplatiti regres?

Vlada premijera Tihomira Oreškovića, na čelo pregovora sa sindikatima imenovala je potpredsjednika Vlade Božu Petrova koji o regresu očito nije ništa ispregovarao. Stoga Vlada nije donijela nikakav propis kojim bi se pravo za isplatu regresa i dalje nastavilo uskraćivati službenicima.
Obzirom na to, a poštujući obveze koje proizlaze iz Temeljnog kolektivnog ugovora koji je na snazi do prosinca ove godine, Vlada je obvezna isplatiti regrese, što je Petrov danas i najavio. 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 06.07.2016.

Petrov o regresima: Vlada zna obveze, ne bojte se za prava

Vlada zna svoje obveze. Ova Vlada sigurno neće ostaviti bilo kakva dugovanja vezano za one obaveze koje moramo isplaćivati tijekom godine - rekao je Petrov...

 

Autor: Nikol Zagorac

(24sata, 6. srpnja 2016.) Nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima novinarima se obratio i potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov vezano za regrese koji se ne isplaćuju, a za koje u državnom proračunu nema novca.

Počeli su pregovarati sa sindikatima, no nisu ispregovarali odgodu isplate ni donijeli zakon po kojem bi se novac za regres uskratio. Istaknuo je kako se zaposleni u državnim i javnim službama ne trebaju bojati za svoja prava.

- Vlada zna svoje obveze. Ova Vlada sigurno neće ostaviti bilo kakva dugovanja vezano za one obaveze koje moramo isplaćivati tijekom godine. Znam da se postavlja pitanje zbog čega nisu one bile planirane u proračunu. Nisu planirane iz razloga što su se trebali nastaviti pregovori sa sindikatima koji su trebali uključiti i regrese i božićnice i kolektivne ugovore koji dolaze pri kraju godine. Mi ćemo nastaviti svoje razgovore u užem timu s predstavnicima sindikata. Jedna od tema su regresi, druga sve ovo nabrojano. Mislim da se ljudi koji su zaposleni u državnim i javnim službama bojati za svoja prava. Vlada Republike Hrvatske će svoj dio ispoštovati - rekao je Petrov.

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu

Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu

Kampanja „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ NHS - Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu održava se svake godine u listopadu u 43. kalendarskom tjednu i predstavlja vrhunac svake kampanje za zdrava mjesta rada. On je idealna prilika za uključivanje u kampanju „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ jer obuhvaća stotinu događaja za podizanje svijesti koji se održavaju diljem EU-a i šire.

Opširnije

Bez posla ostaje 127 radnika Tersusa eko, preostalih 60 čeka novog kupca

Bez posla ostaje 127 radnika Tersusa eko, preostalih 60 čeka novog kupca

U ŠKRIPCU Poduzeće u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza izgubilo ključni posao - za HŽ Infrastrukturu (NOVI LIST) Sudbina radnika poduzeća Tersus eko, koje je u potpunom vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza, trebala bi biti definirana u idućih desetak dana. Naime, to poduzeće koje se bavi uslugom čišćenja mahom je orijentirano na rad s tvrtkama željezničkog sektora.

Opširnije

Broj umirovljenika i dalje raste: Kako povećati mirovine - najveći izazov Vlade

Broj umirovljenika i dalje raste: Kako povećati mirovine - najveći izazov Vlade

MIROVINSKI SUSTAV Autor: Gabrijela Galić Analitičari smatraju da je najveća prijetnja sustavu – iseljavanje stanovništva. S druge strane, Hrvatska ima sve manje mladih koji će moći »proizvoditi« i osigurati zdravstvenu skrb za sve više starih ljudi

Opširnije

Svijet na prekretnici: Traži se novi New Deal - masovni otpis dugova i veće plaće

Svijet na prekretnici: Traži se novi New Deal - masovni otpis dugova i veće plaće

UN ZOVE NA DOGOVOR Autor: Branko Podgornik Dugovi poduzeća, kućanstava i država u cijelom svijetu skočili su na zabrinjavajućih 152.000 milijardi dolara, ili na 225 posto od vrijednosti svjetskog BDP-a. Budući da dužnici neće moći otplaćivati svoje obveze, »međunarodna zajednica trebat će se pripremiti za rješavanje dugova na brži, pošteniji i uredniji način nego dosad«

Opširnije

Pritiskanje radnika odlazi iz mode

Pritiskanje radnika odlazi iz mode

IZA POZORNICE Piše: Branko Podgornik (NOVI LIST) Dok su bili zabavljeni padom jedne vlade i izborom nove, hrvatski su političari uglavnom prespavali tektonske promjene koje su u svijetu pokrenute ovoga ljeta, nakon što su Britanci odlučili izaći iz EU-a. Ni nova Vlada - koja je u program zapisala još jednu reformu tržišta rada - nije shvatila da više nije u modi obrušavati se na radnike i potkopavati njihovu sigurnost.

Opširnije

Čestitka NHS-a premijeru i Vladi

Čestitka NHS-a premijeru i Vladi

Poštovani gospodine Plenkoviću, Vama i Vašoj vladi upućujemo iskrene čestitke na imenovanju. Građani, već umorni i zasićeni od politike i politiziranja, dali su Vam svoje povjerenje, povjerili svoja nadanja i očekivanja baš kao i vladama prije Vaše. To je čast i odgovornost koju interesima građana opredijeljena vlada ne smije izigrati. Čast i odgovornost služenja, a ne vladanja.

Opširnije

Sindikati o Vladinu programu: Protiv fleksibilizacije i izmjena ZOR-a

Sindikati o Vladinu programu: Protiv fleksibilizacije i izmjena ZOR-a

(Narod.hr) Komentirajući program nove Vlade, čelnici sindikalnih središnjica usprotivili su se najavi daljnje fleksibilizacije radnog zakonodavstva i izmjenama Zakona o radu (ZOR) na štetu radnika, te pozvali Vladu da što prije pokrene socijalni dijalog o gospodarskim i socijalnim mjerama.

Opširnije

Prosvjed radnika tvrtke Tersus Eko zbog otpremnina

Prosvjed radnika tvrtke Tersus Eko zbog otpremnina

(Prigorski.hr) Javnim prosvjedom radnici tvrtke Tersus Eko, koja obavlja usluge čišćenja poslovnih prostora, zatražili su u srijedu od Uprave HŽ-a Putnički prijevoz da osigura novac za njihove otpremnine, a nakon što je prethodno njihovo izaslanstvo primio resorni ministar Oleg Butković odustali su od prosvjeda pred Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Opširnije

NHS pisao mandataru Plenkoviću: ZOR treba "defleksibilizirati"!

NHS pisao mandataru Plenkoviću: ZOR treba "defleksibilizirati"!

Poštovani gospodine Plenkoviću, obraćamo Vam se u trenutku dok u Hrvatskom saboru još traje rasprava i još uvijek Vlada RH nije dobila očekivano povjerenje zastupnika. Pri čitanju Programa Vlade RH za mandat 2016.-2020. godine posebno nam „bodu oči“ neke najave iz dijela koji nosi naziv Kreiranje radnih mjesta.

Opširnije

520. plenarno zasjedanje EGSO-a

520. plenarno zasjedanje EGSO-a

NHS - 19. i 20. listopada u Bruxellesu se održava 520. plenarno zasjedanje Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Provesti će se rasprava i glasovati o nizu mišljenja – preoblikovanju tržišta električne energije i mogućem utjecaju na osjetljive skupine potrošača, proračunu EU-a temeljenom na uspješnosti i usmjerenom na rezultate, reviziji Direktive o borbi protiv pranja novca, opredjeljenosti EU da podrži održivi razvoj diljem svijeta, zakonima o zaštiti potrošača, suradnji s trećim zeljama na promicanju legalnih migracija u EU, politici tržišnog natjecanja 2015., evaluaciji programa Obzor 2020 i dr.

Opširnije

Mapa siromaštva u Hrvatskoj: u kontinentalnoj regiji 19,4 posto, u jadranskoj 12,6 posto

Mapa siromaštva u Hrvatskoj: u kontinentalnoj regiji 19,4 posto, u jadranskoj 12,6 posto

JAKE BROJKE Najniže procjene stopa rizika od siromaštva zabilježene su u Zagrebu (9,8 posto) te Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji (11,9 posto) (RTL) Rezultati procjena siromaštva za mala geografska područja upućuju na heterogenost siromaštva u Hrvatskoj, pri čemu stopa siromaštva u kontinentalnoj regiji iznosi 19,4 posto, a u jadranskoj 12,6 posto, istaknuto je u ponedjeljak napredstavljanju mape siromaštva, odnosno prostorne distribucije siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj.

Opširnije

Priopćenje NHS-a povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

Priopćenje NHS-a povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

(NHS) Međunarodni dan borbe protiv siromaštva godinama se obilježava 17. listopada. Organiziraju se razni skupovi, okrugli stolovi, tribine koje nerijetko pohode i političari kako bi iskoristili prigodu i svojim izjavama o siromaštvu i potrebi borbe protiv njega pokušali poboljšati javni dojam o samima sebi, snimaju se razni prilozi ispred pučkih kuhinja… Prigodni govori vrve statistikama, brojkama siromašnih i gladnih u svijetu, a naravno i u Hrvatskoj. A što nakon toga? Proteći će još jedna godina do sljedećeg obilježavanja, ali se za siromašne ništa neće promijeniti. I dalje će bogati ostati bogati, a siromašni siromašni. Samo će bogati biti bogatiji, a siromašni siromašniji.

Opširnije

SHŽ i SŽH najavili prosvjed zbog nerješavanja problema društva Tersus Eko

SHŽ i SŽH najavili prosvjed zbog nerješavanja problema društva Tersus Eko

Poštovani ministre Butkoviću, Poštovani članovi Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Poštovani direktore Tersus Eka, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat željezničara Hrvatske godinama upozoravaju na teškoće društva Tersus Eko, čemu je razlog divlje tržište, nelojalna konkurencija, odnosno rat damping cijenama na tržištu usluga čišćenja poslovnih prostora. Time je svatko tko u cijelosti plaća poreze i doprinose, poštuje Zakon o zaštiti na radu, Zakon o radu itd. nekonkurentan.

Opširnije

Pismo NHS-a

Pismo NHS-a

NHS - Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas pismo Hrvatskoj demokratskoj zajednici i Mostu nezavisnih lista vezano uz najave izmjena nekih zakona, a bez prethodne javne rasprave i uključenosti socijalnih partnera. Pismo prenosimo u cijelosti:

Opširnije

Ovo je najčešći uzrok nesposobnosti za rad

Ovo je najčešći uzrok nesposobnosti za rad

Poslovni.hr/Hina Prema podacima HZZO-a MKB je pojedinačno najučestaliji uzrok privremene nesposobnosti za rad u Hrvatskoj, s udjelom od 23 posto. Mišićnokoštane bolesti jedan su od glavnih uzročnika djelomične ili trajne nesposobnosti za rad pa stručnjaci, u povodu Svjetskog dana artritisa 12. listopada, upozoravaju kako je nužno povećati rad na prevenciji, ranom otkrivanju, odgovarajućem liječenju te pravodobnoj rehabilitaciji tih bolesnika.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Novi - stari ministar financija Zdravko Marić najavio je pregovore sa sindikatima o sporazumu o osnovici. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja