SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 25.02.2014.

Sindikati: u uspješnom štrajku solidarnosti sudjeluju radnici javnog i privatnog sektora

 

ZAGREB, 25. veljače 2014. (Hina) - U dvosatnom štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati sudjeluju na tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru, pa već sada možemo reći da je štrajk uspio, izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel novinarima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Novosel je ocijenio kako je time vlasti poslana snažna poruka da se hrvatski radnici i građani bude, te je pozvao na podršku sutrašnjem prosvjednom skupu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koji će se održati na Markovu trgu ako će na dnevnom redu Hrvatskog sabora biti rasprava o ZOR-u.
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je to prvi put da radnici iz privatnog i javnog sektora zajedno daju potporu radnicima bez plaće. To je poruka koja mora jednako zabirnuti političke elite na vlasti i u oporbi, a jednako tako i poslodavce.
Radnici ne mogu trpjeti da budu sredstvo za potkusurivanje između političkih stranaka, vlasti i poslodavaca. Ako tu poruku poslodavci i vlast ne budu znali iščitati, slijedeća će biti puno snažnija i glasnija - štrajkovi, prosvjedi i političko angažiranje protiv onih koji hrvatske radnike žele ostaviti bez prava i izvrgnuti ih milosti i nemilosti poslodavaca, rekao je Sever.
Dvosatni štrajk solidarnosti s radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i Arene Pula, koji mjesecima nisu primili plaće, sindikalne središnjice iskoristile su za pritisak na Vladu od koje traže povlačenje prijedloga izmjena ZOR-a iz saborske procedure.
Sever je to nazvao "početkom bitke za Hrvatsku i budućnost hrvatskih radnika, i onih koji se još nisu rodili, kao i onih koji danas rade, a ne primaju plaće ili čekaju posao".
Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je kako građani moraju razumjeti da o njima ovisi budućnost hrvatske države i društva, a ne o političkoj klasi koja brine prvenstveno o svojim interesima. Građani se moraju probuditi i shvatiti da se vlast treba bojati građana, a ne obrnuto kao što je sada, rekao je Ribić.
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević zatražio je da se štetan prijedlog novog ZOR-a povuče iz procedure ili utvrdi primjereni rok o odgodi saborske rasprave.
Ustvrdio je da u Saboru Klub SDP-a raspravlja "hoće li poslušati glas razuma", na što je potaknut i od Predsjednika Republike, i donijeti odluku da se rasprava odgodi.
Esencijalni zakon kao što je ZOR ima smisla jedino ako je donesen u širokom društvenom konsenzusu, koji uključuje sve političke stranke, da ne bi bio predmet jeftinog političkog prepucavanja, i sindikate kao socijalne partnere, rekao je Matijašević.
Štrajk solidarnosti je proba za ono što će se dogoditi ako se ne prihvati socijalni dijalog i donesu jednostrane odluke. Radi se o prevažnom zakonu za sudbinu radnika, upozorio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.
Za vrijeme današnjeg štrajka obustavljen je promet ukupno 110 vlakova u domaćem prometu, štrajku su se odazvali brojni djelatnici u javnim službama, vozači ZET-a petominutnim stajanjem na postajama, vozači automobila uključenim sirenama i dr.

 

Sindikat: općinski sudovi u Zagrebu ograničavaju pravo na štrajk

ZAGREB, 25. veljače 2014. (Hina) - Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je danas da su tri općinska suda u Zagrebu - građanski, kazneni i radni, jednostrano i nezakonito odredili da se za vrijeme dvosatnog štrajka solidarnosti rad odvija u opsegu većem od prijeko potrebnih poslova i time njihovim zaposlenicima prekršili pravo na štrajk.

Sindikat poziva sudove da svojim zaposlenicima u vremenu od 12 do 14 sati omoguće ostvarivanje prava na štrajk, u protivnom će poduzeti sve zakonske mjere i obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada.
"Ako se u vrijeme štrajka ne odvijaju rasprave, nikome neće biti život ugrožen niti će sud stati", rekao je Hini glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar. Najavio je da će u podne doći na zagrebački Općinski sud i sa povjerenicima vidjeti u kojoj mjeri im je omogućen štrajk.
Sindikat ističe da Vlada, iako ju na to obvezuje Kolektivni ugovor, nije predložila izradu i donošenje pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, kao i to da takva pravila trebaju sadržavati odredbe o radnim mjestima i broju službenika i namještenika koji na njima moraju raditi za vrijeme štrajka, s ciljem obavljanja poslova koji su prijeko potrebni, osobito radi sprječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti ili zdravlja pučanstva.
Stoga, ako Vlada to nije predložila postupak utvrđivanja tih poslova ne može se pokrenuti do dana okončanja štrajka, kaže Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 25.02.2014.

 

(HRT, 25. siječnja 2014.) Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je da su tri općinska suda u Zagrebu, građanski, kazneni i radni, jednostrano i nezakonito odredili da se za vrijeme dvosatnog štrajka solidarnosti rad odvija u opsegu većem od prijeko potrebnih poslova. Time su svojim zaposlenicima onemogućili ostvarivanje prava na štrajk.

Sindikat poziva sudove da svojim zaposlenicima od 12 do 14 sati omoguće ostvarivanje prava na štrajk, u protivnom će poduzeti sve zakonske mjere i obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada. Ako se u vrijeme štrajka ne odvijaju rasprave, nikome neće biti život ugrožen niti će sud stati, rekao je Hini glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar. Najavio je da će u podne doći na zagrebački Općinski sud i s povjerenicima vidjeti u kojoj im je mjeri omogućen štrajk. 

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 25.02.2014.

...za uvećanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 24.02.2014.

PROMAŠENE POLITIKE I SJEME RAZDORA
Državni službenici izloženi su hajkama i verbalnom linču!

 

ritn by: Mašenjka Bačić | 24.02.2014.

"Radnici u državnoj upravi pretjerano su zaštićeni"; oni "ne moraju raditi ako ne žele jer ih se ne može otpustiti", a "državni aparat je preglomazan" - tek su neki od stereotipa o radnicima na “državnoj sisi”. Slika o nezainteresiranom parazitskom birokratu, koji se valja u nekom državnom ili lokalnom uredu čekajući da mu prođe “kratko” osmosatno radno vrijeme, posebno se izoštrava kad zagovornici državne štednje upiru prstom na privatni sektor, gdje se srednji poduzetnici i njihovi radnici ubijaju od posla u nesigurnim uvjetima rada, a veliki, uglavnom strani kapitalisti zbog neefikasnog državnog aparata ne mogu pokrenuti spasonosne investicije.

(Lupiga.com) Ova pojednostavljena slika provlači se u različitim oblicima, primijenjena na čitav sektor javne uprave, kroz medije, ponekad od strane neovisnih stručnjaka, koji zagovaraju najvulgarnije principe slobodnog tržišta, drugom zgodom potenciraju je političari na vlasti prilikom uhljebljenja vlastitog kadra pod izlikom da bi “rado” uredili sustav, ali im zakonska ograničenja ne dopuštaju, te konačno i uvijek poduzetnici, čiji je cilj smanjenje radničkih prava.

Već na prvi pogled je jasno da državni aparat ne može biti neefikasan jer je preglomazan, a bome ni zato jer su njegovi radnici prezaštićeni. No, s druge strane neracionalno povećavanje državnog aparata u različitim segmentima daje za pravo kritici neracionalnog sistema, no ne iz pozicija protivnika državnog intervencionizma i prevelike države. Problem neefikasnog i neravnomjernog bujanja državnog aparata stvar je političke neorganiziranosti i podobnosti. Drugim riječima, političkim garniturama, koje se smjenjuju na vlasti, otpuštanje neradnika nije nemoguće, već jednostavno nije u interesu.

 

Zaštićeni kao lički medvjedi

Jedan od najvećih spinova kada je riječ o radu u nekom od dijelova javnog sektora je onaj kako su radnici u državnoj i lokalnoj upravi lijeni jer ne mogu biti otpušteni. Jedan od zadnjih primjera  je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je povećao broj zaposlenih u splitskoj upravi objašnjavajući, kako ne može otpustiti sve one neradnike, jer mu trenutni zakonski okvir to ne omogućava, a on želi sposobne ljude da bi proveo svoje projekte. No to je, dakako, u potpunosti netočno.

Mehanizmi regulacije rada, odnosno odgovornosti i dužnosti radnika, propisani su Zakonom o državnim službenicima i Zakonom o službenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koje su pripremali stručnjaci iz Europske unije u okviru projekta CARDS vrijednog 1,5 milijuna eura.

 

Problem neefikasnog i neravnomjernog bujanja državnog aparata stvar je političke neorganiziranosti i podobnosti 

”Otpustiti službenike se i sada može, ali je drugo pitanje koliko ih se i zašto zapravo otpusti. Mora se provesti disciplinski postupak i u njemu utvrditi krivnja za prijestup, koji im se stavlja na teret. Dakle, ne može ih se otpustiti zato što nisu simpatični trenutačnim političkim vlastodršcima, koji često viču da službenici ne rade, a zapravo sami ne znaju što bi trebalo napraviti – to prebacivanje odgovornosti na lijene činovnike je dobro poznata i dokumentirana stvar, radi koje se i jest u svijetu razvila praksa da se status javnih službenika posebno regulira“, kaže profesor Ivan Koprić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, podsjećajući na činjenicu da je početkom devedesetih oko 20 posto službenika bilo nasilno otjerano iz državne i lokalne službe, zato što nisu bili simpatični tadašnjim vlastodršcima, i to bez postupka i bez odgovornosti.

„Svatko tko se sada poziva na slične mehanizme nasilnog otpuštanja morao bi se suočiti s EU, koja se zalaže upravo za suprotno, za profesionalizaciju i jačanje stručnih standarda, a ne za otpuštanje svake četiri godine po volji političara. Umjesto ovakvih grubih i neutemeljenih ocjena, koje dolaze iz neimenovanih izvora pri Vladi, bilo bi bolje da se naši političari prihvate oblikovanja sustava nagrađivanja prema radu. Godine 1989. objavljena je knjiga s normama i kriterijima za utvrđivanje rezultata rada službenika – ako ne znaju bolje, članovi Vlade mogu ih prepisati, a ako znaju neka normiraju rad službenika, jer je to svuda u svijetu moguće, pa je onda valjda moguće i kod nas. Problem je samo da bi se tada vidjelo da i neki koje su oni doveli po političkom ključu ne mogu ispuniti normu. Što ćemo onda?“, pita se profesor Koprić.

 

Tko radi „za državu“?

Državna uprava i lokalna i regionalna samouprava zajedno čine tek jednu trećinu zaposlenih u javnoj upravi, a ako je riječ o javnom sektoru, u koji još spadaju i javna poduzeća, onda je njihov udjel još i manji. Državnih službenika je oko 63 tisuće, od čega gotovo 30 tisuća u MUP-u, 12 tisuća u pravosuđu i zatvorskom sustavu, osam tisuća u carini i Poreznoj upravi, tri tisuće u MORH-u i OSRH, 800 u bivšem Državnom inspektoratu i ostalim državnim tijelima. U javnim službama najbrojniji su sustavi znanosti i obrazovanja te zdravstva s 90, odnosno 70 tisuća zaposlenih. Lokalnih je službenika i namještenika oko 13 tisuća, od čega samo u Zagrebu više od dvije tisuće.

 

Siniša Kuhar: "Ako se i uspiju nametnuti kvalitetnim radom to nije garancija da ih sljedeća politička garnitura neće pomesti"

„Nakon ovakvog raščlanjenja razvidno je da se ne radi isključivo o uredskim ljenjivcima  već ljudima, koji rade odgovoran, često i opasan te društveno koristan posao, pri čemu se broj prekovremenih sati u nekim službama penje i iznad zakonom dopuštenog, zbog nedostatnog broja zaposlenih, kao npr. u zatvorskom sustavu, u kojem nedostaje gotovo tisuću zatvorskih čuvara, a rade u prenapučenim zatvorima gdje njihovi korisnici zbog neprimjerenih uvjeta stanovanja imaju veliku šansu za dobivanje odštete od države putem suda. Rad i učinkovitost upravnog servisa i usluga koje pružaju u pravilu se ocjenjuje nezadovoljavajućim, pri čemu se redovito kao krivci navode nekompetentni, nestručni i nedovoljno motivirani izvršitelji – službenici i namještenici, ali vrlo rijetko oni, koji su propisali i ustrojili njihove institucije, odnosno organiziraju rad u njima“, kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

 

Što su mudraci na vlasti smislili: Rješenje broj 1 – primjena Zakona o radu

Za četvrtinu zaposlenih u javnom sektoru, prema, naravno, neimenovanim izvorima iz Vlade, trebao bi u budućnosti vrijediti Zakon o radu, koji bi, olakšao otpuštanje radnika.

„Priče o tome da bi bilo bolje da se na njih primjeni Zakon o radu dolaze od onih, koji možda ne razumiju da svaki zaposlenik, temeljem Zakona o radu, sklapa s poslodavcem ugovor o radu, koji u državnoj i lokalnoj upravi ne bi bilo lako raskinuti, budući da ni država ni lokalne jedinice ne mogu proglasiti stečaj pa se tako riješiti zaposlenika. Državni i lokalni službenici postavljeni su jednostranim rješenjem i u tom smislu im je pozicija zapravo puno slabija, nego da imaju sklopljen ugovor o radu. Često se zaboravlja da i zaposlenici privatnog sektora uživaju sudsku zaštitu te da se fama o lakom rješavanju  tih zaposlenika proširila samo zato što su mnoge firme otišle u stečaj, a s njima je prestao ugovor o radu. U državnim i lokalnim institucijama to neće ići tako lako, jer se ugovor o radu veže uz određene poslove, pa bi sudbina službenika koji ima ugovor o radu bila vezana uz te poslove, čemu bi i sudovi davali adekvatnu zaštitu. Očekivanja da bi se time nešto bitno riješilo su nerealna, jer će država izgubiti mnoge sporove i nastat će velika financijska šteta, ako se posegne za nekim neprihvatljivim rješenjima. Posebna regulacija statusa službenika postoji u svim europskim zemljama, pa i drugdje, a jedine dvije ozbiljne iznimke su Novi Zeland i Švicarska. Moja je pretpostavka da se u datoj situaciji Hrvatska neće usuditi ići protiv općih standarda EU, ali i drugih civiliziranih zemalja, kao ni protiv standarda koji važe u Međunarodnoj organizaciji rada“, nastavlja Koprić.

 

Što su mudraci na vlasti smislili: Rješenje broj 2 - Ukidanje službeničkih sudova

Sankcioniranje radnika u državnoj i lokalnoj samoupravi dosad se odvijalo putem službeničkih sudova koje bi se prema novim najavama iz Ministarstva uprave trebalo ukinuti jer su navodno na strani državnih činovnika i onemogućuju njihovo otpuštanje. Kazna prestanka državne službe je najteža od propisanih kazni. Od 2006. postoje četiri službenička suda i jedan Viši službenički sud. Pored općih službeničkih sudova, postoje prvostupanjski službenički sud MUP-a, Službenički sud za državne službenike sustava izvršavanja kazne zatvora pri Ministarstvu pravosuđa te Prvostupanjski disciplinski sud Carinske uprave Ministarstva financija. Za lokalne službenike osnovani su službenički sudovi na razini županija te posebni sud za Grad Zagreb.

"Učinkovito obavljanje poslova ne bi trebalo osiguravati kaznenim odredbama već dobro postavljenom organizacijom rada"

Prema podacima za period od 2002. do 2005. godine samo su disciplinski sudovi MUP-a izrekli kaznu prestanka državne službe u 209 slučajeva bezuvjetno, a u još 194 slučajeva uvjetno (od 2011. uvjetna kazna ne postoji). Izrečeno je još 2.050 novčanih kazni. To je otprilike 100 kazni prestanka službi te 500 novčanih kazni godišnje u prosjeku, i to samo u MUP-u.

„Ne bih rekao da je to mali broj kažnjenih službenika, dapače. Ako ima nekorištenja ovog mehanizma, to je odgovornost nesposobnih vodstava upravnih tijela. Ili ne znaju natjerati službenike da rade, ili to ne žele. Možda im je u interesu da službenici ne rade kako treba? Ili nemaju sposobnosti upravljati ministarstvima i drugim organizacijama u kojima su se igrom političke volje građana našli? Vjerojatno je inzistiranje na etičkim standardima dovelo do smanjivanja broja disciplinskih prijestupa. Velika većina službenika ionako marljivo radi ono za što je zadužena, a etički sustav je bitno unaprijeđen u zadnjih desetak godina, upravo uz pomoć i uz potporu EU“, kaže Koprić, koji smatra da se učinkovito obavljanje poslova ne bi trebalo osiguravati kaznenim odredbama već dobro postavljenom organizacijom rada.

 

Ivan Koprić: "Bavimo se pogrešnim problemima, kao i obično"

„U protivnom se kaznene odredbe koriste za eliminaciju nepodobnih zaposlenika ili manifestiranje političke moći. Ako pogledate sustav lakših i teških povreda u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, on svakako omogućava sankcioniranje nerada, propusta ili zlouporabe službeničkog položaja, ali zahtijeva stručnost, postupnost i pravnu pismenost, koju nositelji dužnosničkih/političkih funkcija u državnoj ili lokalnoj samoupravi često ne posjeduju pa im postupci s ciljem eliminiranja „neradnika“ i neradnika često padaju u vodu iz formalnih razloga. No, mehanizmi pojedinačne eliminacije kroz disciplinske postupke najčešće se zamjenjuju kolektivnim „odstrelom“ većeg broja službenika i namještenika kroz mehanizme promjene ustroja i pravilnika (sistematizacije) o unutarnjem redu, kojima možete sasvim legalno i bez dugotrajne zakonske procedure eliminirati ne samo nekompetentne, lijene, nego i stare i potrošene, nepodobne i nepotkupljive službenike“, kaže Kuhar.

 

Što su mudraci na vlasti smislili: Rješenje broj 3 - Odlazak u mirovinu

A u tom smjeru ide i novi Zakon o državnim službenicima kojim bi se smanjio broj zaposlenih u državnoj službi, na način da bi svi koji su ostvarili uvjete za mirovinu, to jest oni koji imaju 65 godina života i najmanje 15 godina mirovinskog staža, morali u nju i otići.

„Posljednje izmjene i dopune koje je predložilo Ministarstvo uprave usmjerene su eliminaciji 1.417 zaposlenika isključivo s ciljem ostvarenja proračunskih ušteda i neovisno o njihovim rezultatima rada, pri čemu se propisivanjem diskriminirajući uvjeta za prestanak službe po sili zakona ovim građanima priječi mogućnost rada do 65 godine, za razliku od ostalih zaposlenih u Republici Hrvatskoj. Time poslodavac izbjegava i plaćanje otpremnina zbog poslovno uvjetovanog otkaza. Državna uprava već se mogla obnoviti i popuniti nedostajućim profilima službenika da se tome pristupilo ozbiljno, sustavno i dugoročno, posebice kad se zna da je samo u sustavu obrane od 2000. godine otpušteno više od 8.000 službenika i namještenika, ali ukupan broj državnih službenika ostao je gotovo isti. Službenici su i dodatno demotivirani činjenicom da je stručnost i učinkovitost sporedni kriterij za napredovanje u službi u odnosu na podobnost ili stranačko-koalicijsku kadrovsku križaljku, a ako se i uspiju nametnuti svojim kvalitetnim radom to im nije garancija da ih sljedeća politička garnitura neće pomesti s bolje plaćenog radnog mjesta samo zato da bi se njihov čovjek nagradio za političku lojalnost“, kaže Kuhar, a sličnog je razmišljanja i Koprić.

Svi drugi su shvatili da je posao u upravi specifičan, samo još hrvatska politička i sveučilišna elita nije 

„Prijevremeno umirovljenje za sve prema linearnom modelu nije pametna mjera, čak i ako nije diskriminirajuća, a mislim da jest, jer se zaposlenici javnog sektora stavljaju u različit, nepovoljniji položaj naspram drugih zaposlenika. Neki ustavni sudovi u Europi su u takvim slučajevima zaštitili javne službenike. Pogotovo ne vidim razloga da se jednako tretiraju svi javni službenici, uključujući medicinske sestre, liječnike, učitelje, znanstvenike, o čemu se isto u kuloarima govori. I sada imamo situaciju da mnoga ministarstva starije službenike koji su morali biti umirovljeni ponovno angažiraju temeljem ugovora o djelu, jer jednostavno nemaju drugih iskusnih službenika. Ponovio bih da je kvalitetne javne službenike potrebno obrazovati, a da sveučilišno obrazovanje službenika u cijeloj Europi nema samo Hrvatska. Svi drugi su shvatili da je posao u upravi specifičan, samo još hrvatska politička i sveučilišna elita nije. Uglavnom, bavimo se pogrešnim problemima, kao i obično“, poentira Koprić.

Lupiga.Com

 

Ovaj tekst drugi je u nizu tekstova iz serije "Pad radničke klase i rađanje nove alternative", koja se bavi odnosom države prema radnicima i tvrtkama, odnosno radnog zakonodavstva prema radnicima od osamostaljenja Hrvatske do danas. Projekt je podržalo Ministarstvo kulture, a tekstovi se izvorno objavljuju na neprofitnim portalima www.lupiga.com  i stav.cenzura.hr.

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 24.02.2014.

AKT O DRŽAVNOJ SLUŽBI - KRPANJE RUPA MIJENJA SE RADNOPRAVNI STATUS DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
Zakon ne spominje ni plaće, ni umirovljenja

Svakim novim zakonskim prijedlogom na životu se održava dio rješenja iz nepostojećeg Zakona iz 2001. godine


(NOVI LIST, 24. veljače 2014.) ZAGREB » Državni službenici uskoro više ne bi trebali biti u povlaštenom položaju u odnosu na ostale radnike u zemlji. Umjesto rješenja o namještenju i oni će imati ugovore o radu te će se na njih, osim u dijelu koji se tiče prava sudjelovanja radnika u odlučivanju, primjenjivati odredbe Zakona o radu. U praksi to znači, primjerice, da će državni službenici lakše dobivati otkaz.

Radnopravni status državnih službenika sada je u odnosu na sve ostale radnike u zemlji drugačiji, jer se uređuje posebnim zakonom pa se svi sporovi rješavaju u dva stupnja upravnog postupka na službeničkom i višem službeničkom sudu te upravnom sporu, opet u dva stupnja na upravnim sudovima i Visokom upravnom sudu.
Vladini dužnosnici u više su navrata u protekle dvije godine javno izražavali nezadovoljstvo postojećim zakonskim rješenjima kada je riječ o službenicima i najavljivali zakonske izmjene kako bi se oni izjednačili s ostalim radnicima u zemlji. Znalo se tako u javnosti čuti i kako država službeniku i kada je evidentno prekršio radne obveza, praktično ne može dati otkaz. Dugotrajni upravni postupci i sporovi nerijetko bi završili i zastarom.
Da će i službenici imati ugovore o radu umjesto rješenja o namještenju, dugo se najavljuje, a ta je promjena sada sročena i u dokument, odnosno prijedlogu Zakona o državnoj službi koji bi trebao zamijeniti Zakon o državnim službenicima. To je još uvijek radni dokument, no on jasno pokazuje kako Vlada ne zna što bi sa 63 tisuće državnih službenika i namještenika jer se tim dokumentom cjelovito ne rješava organizacija službe već samo krpa jednu u nizu rupa.
U proteklih nekoliko mjeseci, najavljeno je više novih propisa koji bi se odnosili na službenike i namještenike, ali i zaposlene u javnim službama. Tako se krenulo s izradom zakona o plaćama u državnim i javnim službama, no priča je zamrla. Tražilo se i rješenje za ubrzana umirovljenja, ali se od njih odustajalo jer su bila diskriminatorna prema ženama. Koncem siječna ove godine, međutim, pojavilo se novo rješenje - umirovljenja po sili zakona - za sve one koji ispune uvjete za starosnu mirovinu, kao i službenike i namještenike koji ostvare pravo na prijevremenu starosnu mirovinu. I to je rješenje kojim se mijenja postojeći Zakon o državnim službenicima nestalo s radara. Sada, pak, stiže novi prijedlog propisa koji bi regulirao državnu službu i koji bi trebao zamijeniti Zakon o državnim službenicima. No, u njemu nema, primjerice, novih rješenja kada je riječ o plaćama, niti spomena ima o tome kada službenik i namještenik po sili zakona odlazi u mirovinu. To samo pokazuje da se država sa svojim zaposlenicima lopta, odnosno da ne zna što bi napravila i na koji bi način uredila prava i obveze državnih službenika i namještenika. Svakim novim zakonskim prijedlogom, osim toga, na životu se održava dio rješenja iz nepostojećeg Zakona o državnim službenicima i namještenicima iz 2001. godine. On je prestao važiti s donošenjem Zakona o državnim službenicima 2005. godine. Taj je zakon, međutim, na životu održao dio rješenja iz starog zakona. Najnovijim prijedlogom uređena državnih službi ta se praksa nastavlja. No, preuzima se i dio odredbi iz Zakona o državnim službenicima i to dok se ne donese zakon o plaćama. A u tom lutanju, zaboravilo se i da je odavno trebalo izraditi prijedlog ili zakon kojim će se urediti plaće i druga materijalna prava državnih službenika. G. GALIĆ

Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 23.02.2014.

...za uvećanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 22.02.2014.

Ribić: Opći štrajk u utorak, prosvjed u srijedu


(HRT, 22. veljače 2014.) Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavio je danas da će se opći štrajk solidarnosti održati u utorak, 25. veljače, a dan poslije i prosvjedni skup na Markovu trgu kada bi, kako se očekuje, u saborskoj proceduri trebao biti Zakon o radu (ZOR).

Opći štrajk bio bi organiziran kao štrajk solidarnosti s radnicima u dvjema tvrtkama u kojima radnici već 25 mjeseci nisu primili plaću, pojasnio je Ribić u intervjuu tjedna Hrvatskoga radija, napominjući kako je riječ o jednoj ugostiteljskoj i jednoj tekstilnoj tvrtki.

Upitan što bi smatrao uspjehom štrajka Ribić je odgovorio da bi to bilo sudjelovanje što većeg broja radnika te da ljudi počnu o tome intenzivnije razmišljati. "Ako vlast to ne osjeća kao pritisak i nastavi po svome, i mi ćemo ići dalje sve do peticije za raspisivanje prijevremenih izbora. Bude li odaziv na štrajk dobar, išli bismo u opsežniji štrajk i na potpisivanje peticije jer ako sindikalna sredstva ne daju rezultate, treba ići političkim sredstvima", istaknuo je Ribić.

Vlasti je zamjerio da stalno ponavlja teze koje su, smatra, kreirane izvan zemlje i nisu produkt unutarstranačkih i rasprava s drugim čimbenicima u zemlji. Prema Ribićevu sudu, vlast se ne snalazi u nastaloj situaciji i uči se na funkcijama za koje nije pripremljena. Upitan zašto je ponuđen takav ZOR odgovorio je kako iza takvog zakona stoje vjerovnici i kreditori čiji je interes povrat dugova, odnosno Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i rejtinške agencije koji, kaže, upravljaju ne samo Europskom unijom nego i dobrim dijelom svijeta.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 21.02.2014.

VLADA REŽE BEZ NAJAVE

...za uvećanje klikni na dokument 

(SDLSN, 21. veljače 2014.) Kako doznajemo, po državnim tijelima već se provodi smanjenje rashoda za zaposlene kroz smanjenja financijskih planova državnih tijela.
Dokaz za to je dopis Ministarstva obrane, označen sa „VRLO ŽURNO", kojim se najavljuje smanjenje rashoda za zaposlene u iznosu od 62.527.661 kunu, a sastoji se od smanjenja dodataka na plaću za djelatne vojne osobe, dodataka za plaću za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto, plaća dužnosnika za 6 posto, dopunskog osiguranja, doprinosa za mirovinsko osiguranje, jubilarnih nagrada, dara za djecu te naknada za bolest i invalidnost.
Dakle, planira se smanjenje dodataka koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorom, od kojih su neka već drastično smanjena (osnovica za jubilarne nagrade sa 1.800 kuna na 500 kuna).
To znači da Vlada ponovno namjerava prvo uskratiti sredstva za materijalna prava ugovorena kolektivnim ugovorima, a onda o tome „pregovarati" ili namjerava otkazati kolektivne ugovore.
Uskoro ćemo vidjeti. S. Kuhar

 

FINANCIJSKI PLANOVI
SDLSN: Po državnim tijelima već se provodi smanjenje rashoda

Kao dokaz za to SDLSN vidi dopis Ministarstva obrane označen sa "VRLO ŽURNO", kojim se najavljuje smanjenje rashoda za zaposlene u iznosu od 62.527.661 kunu
AUTOR: Bojan Arežina/VLM

(VEČERNJI LIST, 21. veljače 2014.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika objavio je kako se po državnim tijelima već provodi smanjenje rashoda za zaposlene kroz smanjenja financijskih planova državnih tijela.

Kao dokaz za to SDLSN vidi dopis Ministarstva obrane označen sa "VRLO ŽURNO", kojim se najavljuje smanjenje rashoda za zaposlene u iznosu od 62.527.661 kunu, a sastoji se od smanjenja dodataka na plaću za djelatne vojne osobe, dodataka za plaću za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto, plaća dužnosnika za 6 posto, dopunskog osiguranja, doprinosa za mirovinsko osiguranje, jubilarnih nagrada, dara za djecu te naknada za bolest i invalidnost.

"Dakle, planira se smanjenje dodataka koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorom, od kojih su neka već drastično smanjena (osnovica za jubilarne nagrade sa 1.800 kuna na 500 kuna). To znači da Vlada ponovno namjerava prvo uskratiti sredstva za materijalna prava ugovorena kolektivnim ugovorima, a onda o tome pregovarati ili namjerava otkazati kolektivne ugovore", navodi se u priopćenju koje potpisuje Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a. 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 19.02.2014.

DOBILI DOZVOLU
Sindikati imaju dozvolu za prosvjedni skup na Markovu trgu protiv izmjena ZOR-a


Bude li se rasprava o ZOR-u održavala u petak, prosvjed će biti održan toga dana, rekao je Sever Hini.
Autor: PolitikaPlus

(PolitikaPlus, 18. veljače 2014.) Sindikati su zatražili i dobili dozvolu za održavanje prosvjednog skupa na Trgu sv. Marka, najvjerojatnije u četvrtak, kada se u Hrvatskom saboru očekuje rasprava o izmjenama Zakona o radu (ZOR) koju će sindikalni predstavnici pratiti s galerije u sabornici, izjavio je danas predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Bude li se rasprava o ZOR-u održavala u petak, prosvjed će biti održan toga dana, rekao je Sever Hini.

U vezi održavanja općeg štrajka protiv izmjena ZOR-a, koji je najavljen za idući tjedan, Sever je ustvrdio da su sindikalni pravni stručnjaci pronašli način da se štrajk održi na zakonit način, iako pitanje općeg štrajka nije regulirano ZOR-om, tako da se štrajkaši ne moraju bojati ni otkaza niti drugih sankcija.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručuju da je poziv sindikalcima na nastavak pregovora i dalje otvoren, a ministar Mirando Mrsić najavio je da namjerava održati konzultacije o ZOR-u sa sindikatima između dva saborska čitanja.

Mrsić je pozvao sindikalce na tripartitni sastanak koji se trebao održati jučer, no sindikalni čelnici su ga odbili tvrdeći da je zakasnio, budući da je prijedlog ZOR-a već u saborskoj proceduri. Osim toga, Vlada se nije očitovala na zahtjev sindikalnih središnjica da se ZOR na šest mjeseci povuče iz procedure, rekao je Sever.

Nismo dobili nikakav odgovor, umjesto toga nas je ministar Mrsić pozvao na razgovore, a usporedno s time smo već imali predviđene neke druge aktivnosti. Jučer je bio dogovoren veliki skup sa sindikalnim povjerenicima iz Dalmacije, danas se održava skup u Osijeku, a sutra u Rijeci, kaže Sever.

U vezi Mrsićeva prijedloga da se nove konzultacije socijalnih partnera o izmjenama ZOR-a provedu između dvaju saborskih čitanja, Sever je najavio da će se sindikati odazvati ako druga strana bude razumna i prihvati sindikalne argumente.

"No, na njihovu žalost, oni nemaju nikakvih argumenata i idu isključivo političkom silom. Mi ćemo se sigurno odazvati i pregovarati, a o rezultatima tih pregovora ovise naše daljnje akcije, jer generalni štrajk, koliko god trajao, neće biti naša posljednja akcija", poručio je Sever.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 18.02.2014.

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Sretan Uskrs!

Sretan Uskrs!

Svim članovima sindikata udruženim u Nezavisne hrvatske sindikate i njihovim obiteljima, kao i svim posjetiteljima naše stranice želimo sretan i blagoslovljen Uskrs! Nezavisni hrvatski sindikati

Opširnije

Najjeftinija uskrsna košarica bez bakalara i poklona - 603 kune!

Najjeftinija uskrsna košarica bez bakalara i poklona - 603 kune!

Autor: Vjekoslav Đaić Sindikati su izračunali da će jeftinija košarica iznositi 603 kune. U njoj je bakalar zamijenjen srdelicama, a od lanjske je skuplja za 63 kune. (Dnevnik.hr) Jedan gospodarski pokazatelj raste već nekoliko mjeseci, a riječ je o osobnoj potrošnji. Nema sumnje da će utjecaj na nju imati i blagdanska potrošnja.

Opširnije

Sever: Slijedi završni krug pregovora o ZOR-u

Sever: Slijedi završni krug pregovora o ZOR-u

(Index.hr) SINDIKALNI predstavnici iznijeli su danas primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), u idućem krugu to će učiniti poslodavci, a nakon toga trebali bi dobiti čistopis zakonskog teksta koji će biti ključ pregovora, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Opširnije

Sindikalci prosvjedovali protiv otkaza u HŽ-u, Hajdaš Dončić: Željezničari prosvjeduju jer ne žele promjene

Sindikalci prosvjedovali protiv otkaza u HŽ-u, Hajdaš Dončić: Željezničari prosvjeduju jer ne žele promjene

(Index.hr) PEDESETAK povjerenika Sindikata hrvatskih željezničara prosvjedovalo je danas zbog otpuštanja stotina radnika HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza, tražeći da se umjesto otkaza restrukturiranje provodi uvođenjem nepunog radnog vremena gdje god je to moguće.

Opširnije

Hrvatska ekonomija deseta najgora na svijetu

Hrvatska ekonomija deseta najgora na svijetu

The Economist: Lider/RTL Prema istraživanju The Economista, Hrvatska se nalazi među deset zemalja koje imaju najgoru ekonomiju u 2014. godini. Kako prenosi RTL, tablicu je na svom Twitter profilu objavio Robert Alan Ward, direktor The Economist Intelligence Unita.

Opširnije

Nerealno, ali dokazano – optimalno je raditi šest sati

Nerealno, ali dokazano – optimalno je raditi šest sati

Daleko od švedskog eksperimenta Autor: Gabrijela Galić Smanjenje satnice bila bi fantastična mjera ne samo kada se gleda utjecaj na zdravlje i produktivnost radnika već i za zapošljavanje, kaže Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja

Opširnije

Očekuje se novi tekst prijedloga ZOR-a

Očekuje se novi tekst prijedloga ZOR-a

PREGOVORI O ZAKONU O RADU (NOVI LIST) ZAGREB»Nakon još jednog kruga pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) u Ministarstvu rada predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da sindikalni pregovarači očekuju integralni prijedlog zakonskog teksta koji bi sadržavao sve ono što je dosad dogovoreno, dok bi se o pitanjima koja nisu usuglašena ponovno pregovaralo.

Opširnije

Protiv miješanja vlasti u slobodu kolektivnog pregovaranja

Protiv miješanja vlasti u slobodu kolektivnog pregovaranja

NHS - Zbog novog miješanja javnih vlasti u upravljanje i slobodu kolektivnog pregovaranja u trgovačkim društvima i ustanovama u državnom vlasništvu NHS, SSSH, HURS i URSH danas su Vladi RH uputili zajedničko pismo u kojemu se traži odustajanje od takvog ishitrenog stava.

Opširnije

Potpisan kolektivni ugovor u JUNP Plitvička jezera

Potpisan kolektivni ugovor u JUNP Plitvička jezera

SSUDH - Nakon dugih pregovora, 8. travnja 2014. godine , na 65. godišnjicu proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom, potpisan je Kolektivni ugovor između četiri sindikata - Sindikat turizma i usluga Hrvatske, Samostalni sindikat uslužnih djelatnosti Hrvatske, Novi sindikat i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i poslodavca.

Opširnije

Linić najavio smanjenje plaća u javnim tvrtkama

Linić najavio smanjenje plaća u javnim tvrtkama

(HRT) Ministar financija Slavko Linić izjavio je da je Vlada ocijenila kako je bitno prihvatiti preporuke Europske komisije o smanjenju deficita u ovoj godini za 2,3 posto BDP-a te najavio da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti predstavljene mjere smanjenja deficita za dodatnih 0,4 posto BDP-a.

Opširnije

Edukacijski trening o međunarodnim radnim standardima

Edukacijski trening o međunarodnim radnim standardima

Međunarodni akti i smjernice korisni su alati u borbi za zaštitu radničkih prava NHS - U organizaciji Međunarodne organizacije rada (MOR) u Međunarodnom obrazovnom centru u Torinu je od 24. ožujka do 4. travnja 2014., održan edukacijski trening na kojem su se sindikalni predstavnici iz čak 20 zemalja Europe i Južne Amerike imali prilike upoznati te steći i razmijeniti vrijedna znanja i iskustva vezana uz probleme radnika i sindikata koji rade i djeluju unutar multinacionalnih kompanija.

Opširnije

Sindikat šumarstva i župan Galić protiv otpuštanja

Sindikat šumarstva i župan Galić protiv otpuštanja

GSV U VUKOVARU O HRVATSKIM ŠUMAMA (GLAS SLAVONIJE) VUKOVAR – Najava otpuštanja djelatnika u Hrvatskim šumama bila je jučer glavna tema izvanredne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) koju je u Vukovaru sazvao vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Opširnije

Radnici se ne bore za prava jer se boje kazne poslodavca

Radnici se ne bore za prava jer se boje kazne poslodavca

Manje pritužbi radnika pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Autor: Gabrijela Galić Logična je to posljedica kretanja na tržištu rada, ekonomske krize i visoke nezaposlenosti. Radnici se boje da bi ih poslodavac mogao kazniti ukoliko zatraže zaštitu. I tako u strahu od gubitka posla trpe i rade

Opširnije

Kolaps mirovinskog: Do kraja 2015. bit će umirovljenika koliko i – radnika

Kolaps mirovinskog: Do kraja 2015. bit će umirovljenika koliko i – radnika

Hrvatska ima jednu od najnižih stopa zaposlenosti u EU Autor: Branko Podgornik Alarm su upalili analitičari iz HGK, jer se broj zaposlenih smanjuje triput većom brzinom od povećavanja umirovljenika. Hrvatskoj bi, uz to, zbog nepovoljne demografske slike moglo uzmanjkati radne snage

Opširnije

IZ SINDIKATA PORUČILI 'Nema dogovora oko otkaza kod malog poslodavca. Nama je to neprihvatljivo'

IZ SINDIKATA PORUČILI 'Nema dogovora oko otkaza kod malog poslodavca. Nama je to neprihvatljivo'

ZAKON O RADU NHS ne može trgovati ni na čiji račun, ni pod koju cijenu, i na to ne može pristati, rekao je Sever (JUTARNJI LIST) ZAGREB - U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas je počeo novi krug pregovora o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), a uoči sastanka iz sindikata je demantirano da je usuglašena mogućnost davanja otkaza bez obrazloženja kod poslodavaca koji zapošljavaju do pet radnika.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Vlada je nakanila zakonom u 2014. godini uskratiti isplatu dodataka od 4, 8 i 10 posto za zaposlene s više od 20 godina staža, koje je prethodno ugovorila kolektivnim ugovorima. Jeste li spremni ići u štrajk zbog toga?

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja