SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 01.06.2015.


Kaznena prijava protiv Davora Rogića, pročelnika Upravnog odjela za lokalnu samoupravu u Gradu Slavonskom Brodu, zbog krivotvorenja službene isprave.  

(Brodportal.hr, 1. lipnja 2015.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, temeljem saznanja iz postupka pred Upravnim sudom u Osijeku, podnosi kaznenu prijavu protiv Davora Rogića, pročelnika Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, iz razloga što je sudu priložio krivotvoreno izvješće o prisutnosti na radu za namještenika Željka Mirosavljevića kao dokaz u sudskom postupku.

Iz navedenog izvješća razvidno je, tvrde u Sindikatu, da je Mirosavljević u srpnju 2013. godine radio cijeli mjesec, iako je imenovani od 15. srpnja pa sve do kraja tog mjeseca bio na godišnjem odmoru, a što je vidljivo i iz njegove platne liste za srpanj 2013. godine, u kojoj se nalazi stavka „naknada za godišnji odmor“ po kojoj je obračunato 3.360,05 kuna za 104 od 184 radna sata za taj mjesec, kao i iz rješenja o korištenju godišnjeg odmora za 2013. godinu, u kojem je kao prvi dio godišnjeg odmora određeno vrijeme od 15. srpnja do 2. kolovoza 2013. godine.

Vjerodostojnosti ove isprave prigovorila je i opunomoćenica Mirosavljevića i pravnica u Sindikatu, Sanja Serdar, a što je razvidno iz zapisnika sastavljenog u Upravnom sudu u Osijeku 10. rujna 2014. godine.

"Smatramo da je navedenim postupanjem gdin Davor Rogić ostvario bitna obilježja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz članka 279. Kaznenog zakona koja, najmanje u dijelu koji se odnosi na srpanj 2013. godine sadrži neistinite podatke, a postavlja se i pitanje njene vjerodostojnosti u cijelosti, te tako u postupku pred pravosudnim tijelom njezinim neistinitim sadržajem pokušao potkrijepiti i opravdati nezakonito postupanje poslodavca utvrđeno presudom Upravnog suda u Osijeku kojom je poništeno rješenje Grada Slavonskog Broda od 8. travnja 2014 te predmet vraćen na ponovni postupak", rekao je glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 29.05.2015.

Grčić: I službeno potvrđeno - izašli smo iz recesije

 

(HRT, 29. svibnja 2015.) Podpredsjednik Vlade Branko Grčić na konferenciji za novinare u povodu objave podataka o rastu BDP-a objavio je kako je hrvatsko gospodarstvo nakon šest godina, i službeno izašlo iz recesije.

Grčić je naglasio kako smo treća zemlja po rastu u izvozu što daokazuje u kojoj smo se mjeri integrirali na europsko tržište. U ovom je periodu zabilježen i najveći turistički rast. Turistički sektor bitno je doprinio ovom trendu, rekao je Grčić.

Kao još jednu potvrdu u trendovima rasta istaknuo je stabilizaciju stanja u građevinskom sektoru, nakon 5-6 godina propadanja. Istaknuo je kako Vlada provodi politiku bez drastičnih ušteda i rezova, štiteći ključne komponente domaće potrošnje, ne diraju se mirovine, plaće i socijalna davanja.

Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je više od očekivanja. 

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je njih petoro očekivalo rast između 0,2 i 0,3 posto, jedan stagnaciju, a dvoje pad od 0,2 do 0,3 posto.

To je drugo tromjesečje zaredom kako BDP raste, s obzirom da je u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao 0,3 posto. Stoga je to definitivna potvrda da je gospodarstvo, nakon šest godina, izašlo iz recesije.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 29.05.2015.

VIC TJEDNA
Izvanredna Vlada predlaže donošenje zakona po redovnom postupku


Poslovnička „krpica“ Milanovićeve Vlade ukazuje i na bolesno stanje države u kojoj izvršna vlast svoj poslovnik mora usklađivati s poslovnikom zakonodavne vlasti  iz razloga jer ga sama ne poštuje, predlažući zakone u hitnom postupku kao da je proglašeno izvanredno stanje

(SDLSN, 29. svibnja 2015.) U sjeni drame s hrvatskim braniteljima na Markovom trgu i Grčićevog proglašenja blagdana izlaska iz recesije ostala je jučerašnja odluka Vlade o dopuni Poslovnika Vlade Republike Hrvatske novim stavcima koji bi trebali osigurati donošenje zakona po redovnom postupku propisanom Poslovnikom Hrvatskoga sabora.
Ovom dopunom Poslovnika Vlada koja vlada čvrstom (lijevom) rukom krnje demokratske procedure i tijekom svog mandata maksimalno skraćuje zakonodavni postupak ili rok stupanja na snagu zakona i uredbi gdje god stigne, a gdje može upravo zakonima i uredbama suspendira demokratske stečevine kolektivnog pregovaranja i vlastite ugovorne obveze, promovira redovni zakonodavni postupak jer „smatra da donošenje zakona u redovnoj proceduri kakvu propisuje Poslovnik Hrvatskog sabora osigurava veću kvalitetu zakona te ostavlja više vremena za sagledavanje svih učinaka predloženih zakonskih rješenja“.
Poslovnička „krpica“ Milanovićeve Vlade ukazuje i na bolesno stanje države u kojoj izvršna vlast svoj poslovnik mora usklađivati s poslovnikom zakonodavne vlasti  iz razloga jer ga sama ne poštuje, predlažući zakone u hitnom postupku kao da je proglašeno izvanredno stanje. A nije.
No, možda je to početak stvarne demokracije u Hrvata i kraj ere vladavine izvanrednog zakonodavnog stanja, a možda se tek bliže izbori pred koje je dobro navući masku promicatelja redovne zakonodavne i svake druge procedure. S. Kuhar    

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.05.2015.

IPAK SE SMANJUJE KOLIKO IMA ISTINE U AKTUALNOJ PRIČI O »NABUJALOJ DRŽAVNOJ UPRAVI«?

U tri godine čak 2.427 manje zaposlenih u državnoj upravi

 

Prema dopunjenom planu zapošljavanja za ovu godinu u ministarstvima, državnim uredima te uredima državne uprave u županijama planirano je zapošljavanje 1.875 osoba, što je izazvalo buru u javnosti
Gabrijela GALIĆ

(NOVI LIST, 28. svibnja 2015.) ZAGREB » Ministarstva i državni uredi od 2012. godine do danas ukupno su zaposlila 3.234 službenika i namještenika, a svaki četvrti zaposleni posao je dobio na određeno vrijeme. Istovremeno je u protekle tri godine iz ministarstava i državnih ureda otišlo više od 5,6 tisuća osoba kojima je prestala državna služba.

Ukupno gledano, u tri godine iz tih je tijela uprave otišlo 2.427 osoba više no što ih je zaposleno. Tim brojkama valja pridodati i 115 službenika u kabinetima koji imaju specifičan status i koji nisu ubrojeni u ukupan broj novozaposlenih. Naime, riječ je o takozvanim »revolving door« službenicima, koji s politikom dolaze i s politikom odlaze. Odnosno, to je tim koji bira ministar pa oni s njim stupaju na dužnost, ali i odlaze s dužnosti. Uglavnom je riječ o glasnogovornicima, ali i dijelom savjetnicima. 
Proteklih tjedana u javnosti se ponovo otvorilo pitanje zapošljavanja u državnoj upravi s obzirom na to da je Vlada objavila dopunjeni plan zapošljavanja za ovu godinu. Prema tom planu u ministarstvima, državnim uredima te uredima državne uprave u županijama u ovoj godini planirano je zapošljavanje 1.875 osoba, pri čemu je trećina tog novog zapošljavanja planirana u Ministarstvu unutarnjih poslova i to mahom zbog pripreme schengenskog režima. Naravno, ovogodišnji plan zapošljavanja u državnoj upravi, kako to obično biva, izazvao je kritike i ponavljanje teza kako je riječ o uhljebima, bujanju državnog aparata koji i onako ništa ne radi i u kojem valja otpuštati radnike. No, koliko je doista bujao državni aparat vidljivo je i iz podataka o broju novozaposlenih u ministarstvima i državnim uredima u protekle tri godine, kao i broju službenika i namještenika koji su službu napustili, bilo zbog odlaska u mirovinu ili pronalaska posla izvan državnog sektora.


Odljev radne snage

U MUP-u, koji bi u ovoj godini trebao zaposliti 628 novih službenika, primjerice, početkom godine bilo je zaposleno 25,6 tisuća službenika i namještenika. U protekle tri godine u tom je ministarstvu zaposleno 1.585 osoba na neodređeno vrijeme te 20 na određeno. Istovremeno, služba je prestala za 2.593 službenika i namještenika, odnosno danas je u tom sustavu 988 radnika manje nego prije tri godine. A kada bi MUP u potpunosti ispunio ovogodišnji plan zapošljavanja na kraju godine imao bi najmanje 360 službenika i namještenika manje nego u 2012. godini, bez uračunatog prirodnog odljeva zaposlenih. 
Od ukupno 2.465 primljenih osoba na neodređeno vrijeme i 769 na određeno vrijeme (zbog povećanja obima posla, zamjene odustnog radnika) najviše ih je zapošljavano u MUP-u kroz trogodišnji period. No, u policiji je u trogodišnjem razdoblju bilo i najviše prestanaka službe. 

Ministarstvo obrane u ovoj godini, kako se planira, trebalo bi zaposliti 20 visokoobrazovanih službenika. To ministarstvo u godinu je ušlo s 876 zaposlenih ili 697 zaposlenih manje nego prije tri godine. Naime, u promatranom periodu u MORH-u je prestala služba za 741 osoba, a istovremeno su zaposlene 44 osobe od čega jedna na određeno vrijeme. 
Ministarstvo financija, pod kojim su Porezna i carinska uprava, također je jedno od ministarstava s izrazitijim odljevom radne snage u proteklim godinama. To je ministarstvo početkom godine zapošljavalo 7.458 radnika ili 526 radnika manje nego u 2012. godini. U ovoj godini, što u Poreznoj, a što u Carinskoj upravi trebalo bi popuniti 250 radnih mjesta.

 

Prelasci unutar sustava

U šest ministarstava danas je zaposleno više radnika nego u 2012. godini. Ministarstvo zdravlja je tako početkom godine zapošljavalo 433 osoba, osam više nego prije tri godine. Ministarstvo branitelja, pak, ima 27 radnika više nego prije tri godine, odnosno ukupno 193 zaposlena. U znanosti, obrazovanju i sportu broj zaposlenih povećan je za 20 pa je početkom godine to ministarstvo na platnom popisu imalo 311 osobu, dok je u obrtu i poduzetništvu zaposleno 111 osoba ili 19 više nego u 2012. godini, a u Ministarstvu socijalne politike i mladih 17 je radnika više nego prije tri godine. Ministarstvo zaštite i okoliša danas broji 277 zaposlenih, a 43 službenika tog ministarstva, kako naglašavaju, zaposlena su isključivo na poslovima vezanim za povlačenje EU sredstava. Sva su ta ministarstva kroz promatrano razdoblje ostajala bez radne snage, ali i pribavljala novu. Jedino ministarstvo koje nije zapošljavalo na neodređeno vrijeme je Ministarstvo uprave u kojem su u promatranom razdoblju na određeno vrijeme radila četiri službenika ili namještenika, dok ih je 14 napustilo službu. 
Prelasci iz sustava u sustav unutar državne službe u ovim podacima nisu posebno promatrani, jer je riječ o službenicima koji su ostali na državnom proračunu. Primjerice, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava danas broji 375 zaposlenih, deset manje nego prije tri godine. Lani je to ministarstvo preuzelo 277 službenika nekadašnjeg Državnog inspektorata, a prije nekoliko godina i službenike bivšeg Ureda za socijalno partnerstvo koji danas djeluje u sklopu Ministarstva rada.

 

Jedan za jedan

Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, sudeći prema podacima o zapošljavanju koje smo dobili, jedini je postupao po principu »jedan za jedan«. Naime, u tom je uredu za tri osobe prestala služba, a upravo toliko je i novozaposlenih u trogodišnjem razdoblju. 

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 26.05.2015.

UPRAVNA INSPEKCIJA
Slavonski Brod te tuži, sudi i kažnjava

Sindikat poziva svoje članove o čijim je navodnim propustima poslodavac odlučio na nezakonit način, posebice tamo gdje je izvršen zabranjeni prijeboj nezakonito utvrđenih potraživanja prema poslodavcu, da Sindikatu dostave punomoć za pokretanje sudskih postupaka radi osporavanja ovakvog pravnog nasilja

...za uvećanje klikni na sliku 

(SDLSN, 26. svibnja 2015.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH konačno je zaprimio očitovanje Upravne inspekcije u svezi s upozorenjima na nezakonito postupanje čelnika Gradske uprave zbog ne primjene ili nezakonite primjene službeničkih propisa, odnosno samovolju, samovlast i zlouporabu položaja i ovlasti nositelja vlasti u ovoj jedinici lokalne samouprave.
Sindikat je Upravnoj inspekciji dostavio opsežnu dokumentaciju iz koje je razvidno da se službenici optužuju i kažnjavaju za navodne propuste u radu bez provođenja postupka u kojem bi se ne samo utvrdilo ono za što ih se optužuje, nego i  njima omogućilo očitovanje o tome što im se stavlja na teret te o tome donese odgovarajući akt (rješenje) temeljem kojeg je jedino moguće odrediti kaznu, a posebno kada je u pitanju ona koja najviše boli - novčana.
Međutim, u Slavonskom Brodu se službenici i namještenici novčano kažnjavaju bez pokretanja postupka zbog lake ili teške povrede službene dužnosti, premda je Zakonom o radu propisana zabrana prijeboja, odnosno potraživanja poslodavca prema radniku te se ona može prisilno ustegnuti jedino u skladu s posebnim zakonom. Takav poseban zakon bi u slučaju lokalne samouprave trebao biti Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji mogućnost novčanih kazni predviđa u slučaju lake (10% plaće) i teške (20% plaće u razdoblju od jednog do šest mjeseci) povrede službene dužnosti, ali se postupak kojim bi se to utvrdilo nikada nije ni pokrenuo.
Poslodavac u Gradu Slavonskom Brodu je upozorenja zbog lake povrede službene dužnosti upućivao bez upute o pravnom lijeku, a kako bi im dao na „težini“ neka upozorenja nije potpisivala jedna nego dvije službene osobe.
Zbog svega navedenoga Upravna inspekcija je od Grada Slavonskog Broda zatražila očitovanje i dostavu dokumentacije, a Sindikat poziva svoje članove o čijim je navodnim propustima poslodavac odlučio na nezakoniti način, posebice tamo gdje je izvršen zabranjeni prijeboj nezakonito utvrđenih potraživanja prema poslodavcu, da Sindikatu dostave punomoć za pokretanje sudskih postupaka radi osporavanja ovakvog postupanja.
Kao primjer na što je poslodavac u Slavonskom Brodu sve spreman navodimo slučaj upozorenja  komunalnom redaru zbog neprijavljivanja  parkiranja građevnog stroja na zelenoj površini, iako površina na kojoj je stroj parkiran nije bila ni zelena već vlasništvo Đuro Đaković Holdinga, niti je građevni stroj bio nepropisno parkiran, ali kada nekomu treba „pakirati“ svaki je povod dobrodošao.
Još je gori primjer dostavljanja „dokumentacije“ Upravnom sudu u Osijeku u obliku evidencije radnog vremena zaposlenika koja je trebala dokazati njegovo zakašnjavanje, a sadržala je i ispis dolazaka na posao u vrijeme kada je zaposlenik bio na godišnjem odmoru. S. Kuhar    

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 25.05.2015.

21. ŠPORTSKI SUSRETI SDLSN
Sudionici pokisli, Sisačko-moslavačka županija ukupni pobjednik


(SDLSN, 25. svibnja 2015.) Športski susreti Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koji se održavaju po 21. puta, od čega 18-ti put u Zatonu, završili su ukupnom pobjedom Sisačko-moslavačke županije, čiji su članovi postigli najviše uspjeha u športskim disciplinama.
No, ove ćemo susrete ponajviše pamtiti po kiši koja je padala gotovo cijelo vrijeme i hladnom vremenu koje je sudionike pripremljene za kupanje i sunčanje između športskih aktivnosti prisililo na izvlačenje toplijih odjevnih predmeta iz kofera ili čak kupovinu čarapa u obližnjem marketu.
Međutim, kiša nije uspjela sasvim ohladiti dobro raspoloženje službenika i namještenika, koji su joj prkosili smijehom i pjesmom i donesenim kulinarskim poslasticama.


Stoga će druge godine u torbama i koferima biti zasigurno malo više toplih odjevnih predmeta, a za nadati se da se ovakav kišni potop neće ponoviti barem idućih sedam godina.

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 21.05.2015.

KREĆU NA GRADOVE I OPĆINE
Čistka u državnoj službi: RTL doznaje da ih je već 71 dobilo otkaz

 

Među zaposlenima na ovaj i onaj način u državnoj službi bilo je pravomoćno osuđeni za koje nitko nije ni znao. Kako RTL neslužbeno doznaje, velika većina od njih 71 već je dobila otkaze, a ministar uprave najavljuje čistku u gradovima i općinama

(RTL, 20. svibnja 2015.) Velika čistka kažnjavanih službenika privodi se kraju. Od njih 52 tisuće, 71 je pravomoćno osuđen za kaznena djela. Danas je njihovu poslodavcu - državi - istekao rok da im uruči otkaz. Kako doznajemo, to je i učinjeno, a ministar sad kreće u lov na "lokalne" osuđenike.

"Nastavit ćemo nastaviti tu provjeru za službenike općina, gradova i županija i već smo dobili podatke za njih i proslijedit ćemo ih ministarstvu pravosuđa", rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

 

U posljednja dva tjedna, od objave liste kažnjenika - svi se pitaju - kako je moguće da su uopće radili i uredno dolazili na posao sve ove godine.

"Tko je tu koga prevario? Mislim prvo po novom zakonu o kaznenom postupku sudovi su obvezni dostaviti presude, a mi ćemo utvrditi u koliko se slučaja to ispoštovala", govori Bauk.

A apsolutni rekorder radio je ovdje, imao je čak 7 pravomoćnih presuda za različita kaznena djela. Od ponedjeljka više ne radi, a ministrica koja ga je zapošljavala krivnju svaljuje na sudove.

"Ta osoba više ne radi, međutim u vrijeme mog mandata mi smo dobili dvije presude suda i kad su dođle to dvoje ljudi je dobilo otkaz, a za ovo nismo imali saznanja", tvrdi Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva.

 

Nitko od njih prilikom zaposlenja nije imao presudu, pa su mogli pribaviti potvrdu o nekažnjavanju. Naknadno su osuđeni, a sudovi koji su o tome trebali izvijestiti ministarstva su zakazali.

"Onda je logično ni da čovjek sam ne želi napraviti jer mu je neugodno i jer mu to sutra može značiti gubitak posla", rekao je Boris Pleša iz sindikata državnih službenika.

Otpušteni službenici najviše su presuda imali zbog neplaćanja alimentacije, nanošenja tjelesnih ozljeda, krivotvorenja, prijevari i prijetnji.

 

Posebno u oči upada slučaj jednog službenika koji je osuđen zbog protupravnog lišavanja slobode - i to nakon što je stranke zatvorio u uredu u kojem je radio - i nastavio raditi sve dosad. 

Pročitajte još... 

Kako je moguće da osuđeni ljudi rade u državnoj službi?

 

Autor: Kristina Pešić Biondić/DM/HRT

(HRT, 20. svibnja 2015.) Detaljna istraga kaznene evidencije 52 tisuće državnih službenika i namještenika, koju je prije mjesec dana pokrenuo ministar uprave Arsen Bauk, otkrila je zabrinjavajuće podatke. U Ministarstvu graditeljstva, među ostalim, otkriven je djelatnik s nevjerojatnih sedam pravomoćnih presuda zbog počinjenja teških kaznenih djela.

Iako je još prije 15 godina zaradio prvu pravomoćnu presudu, činovnik sa sedam presuda u Ministarstvu graditeljstva ispratio je jednu ministricu i dva ministra. Njega je ispratila tek Anka Mrak-Taritaš koja, kaže, ne zna mnogo o tome tko je neslavni rekorder. Ministrica je podijelila tri otkaza. Među njima i ženi koja je osuđena zato što bivšem suprugu nije dopuštala da viđa dijete. Što privatno radi 500 službenika u Ministarstvu, ministrica, kaže, ne može znati jer ove presude nemaju veze s njihovim poslom.

Češljanje kaznenih evidencija 52 tisuće državnih službenika i namještenika zatražilo je Ministarstvo uprave. Otkriveno je da ih 70 mora dobiti otkaz. Gotovo trećina radi u MUP-u. Najviše presuda izrečeno je zbog nanošenja tjelesnih ozljeda, izigravanja zabrana sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude, krivotvorenja isprava, prijetnji i prijevara.

Kako je moguće da netko s pravomoćnom presudom radi u državnoj službi kad se zna da, među uvjetima zapošljavanja stoji da ne smiju biti kažnjeno gonjeni? "Ukoliko se promijeni kazneni zakon i ukoliko postoji obveza da sud nakon izrečene kazne o tome obavijesti i poslodavca, onda će se to i promijeniti. Ali kako te obveze nije bilo, onda je moguće i da se ovo dogod", poručio je ministar uprave Arsen Bauk.

Ono što vrijedi za državne službenike, vrijedi i za službenike u regionalnoj i lokalnoj samoupravi. Češlja se sada i tko to od njih 15 tisuća prima plaću i sve zakonske dodatke iako su zakon prekršili.

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 18.05.2015.

ZAŠTITA I SPAŠAVANJE? (SPORNO) STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE
Traže pripravnika za voditelja smjene Centra 112 u Zagrebu

Radi se o stručnom osposobljavanju za radno mjesto, a ne o samostalnom obavljanju zadaća, poručuju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje

ZAGREB » Već za nekoliko dana djelatnike Županijskog centra 112 u Zagrebu tijekom smjene mogla bi voditi mlada osoba bez ikakvog iskustva. Kako će to izgledati? Kakve će biti reakcije djelatnika Centra? Hoće li postupanje biti žurno kakvo se i očekuje od njih ili će zbog nedovoljnog iskustva voditelja biti problema koji mogu imati dalekosežne posljedice? Pitanja su to što se postavljaju nakon što se na web-stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pojavila informacija kako je Država uprava za zaštitu i spašavanje odlučila na stručno osposobljavanje za rad bbez zasnivanja radno odnosa primiti voditelja dežurne smjene u Županijskom centru 112.

Prema objavljenim uvjetima za prijam kandidatu je dovoljno da ima završen prediplomski sveučilišni studij ili stručni studij u trajanju od najmanje tri godine prirodnih, tehničkih ili društvenih znanosti, znanje engleskog ili njemačkog jezika, te da poznaje rad na računalu.

 
Javni poziv

U nastavku oglasa za ovo radno mjesto navedeno je i kako kandidat ne smije imati radnog iskustva na odgovarajućim poslovima!? 
To je jedan od preduvjeta za stručno osposobljavanje, no je li i za radno mjesto voditelja dežurne smjene? U odgovoru na to pitanje iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje podsjećaju kako se Člankom 2. Uredbe o uvjetima i načinu izbora osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa propisuje da državno tijelo može primiti osobe bez radnog iskustva na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u skladu s Planom prijema osoba na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.  – Budući da je ovo tijelo donijelo Plan prijema na koji su dobivene prethodne suglasnosti Ministarstva uprave i Ministarstva financija, Javni poziv objavljen je temeljem tog Plana, dodaje se u odgovoru i objašnjava kako se osobe, koje se primaju na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, primaju se na radna mjesta na koja se mogu primiti vježbenici. 
– To su radna mjesta najniže složenosti poslova za koje se Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi i koeficijentima složenosti poslova kao stručni uvjet propisuje najmanje jedna godina radnog iskustva. I za ovo radno mjesto – voditelja dežurne smjene u županijskom centru 112 – propisuje se jedna godina radnog iskustva. Napominjemo da se radi o stručnom osposobljavanju za navedeno radno mjesto, a ne o samostalnom obavljanju zadaća koje su u opisu poslova radnog mjesta, poručuju iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.


Stresan posao

– Iako sam kao građanin zabrinut zbog mogućnosti da mi se na 112 javi netko tko je tu na stručnom osposobljavanju, činjenica je da je u pitanju radno mjesto koje u ovom državnom tijelu nije rukovodeće, bez obzira što naziv to sugarira, rekao nam je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. 
– Inače se, kada je DUZS u pitanju, trenutno provodi prijam službenika na neodređeno vrijeme koji se, međutim, ne može realizirati dok se ne riješe žalbe. Novi službenici ne mogu se rasporediti na radna mjesta unutar službe ni dok Odbor za državnu službu ne odluči o ovim žalbama, a bez toga se ne može olakšati stresni i odgovoran posao postojećim operaterima službe 112, koji su za to vrijeme izloženi povećanim radnim naporima u službi u kojoj prekomjerni umor i stres mogu izazvati ozbiljne posljedice, upozorava Kuhar. 
Odvjetnik Luka Lenić, koji je ranije u svojoj karijeri došao do načelnika zagrebačke prometne policije, opisuje kako se u policijskom sustavu do »voditelja smjene« dolazilo isključivo na osnovu dogodišnjeg iskustva, kao i stečene naobrazbe. 
– Sve je to bilo propisano Pavilnikom o unutarnjem redu koji je sadržavao i uvjete za radna mjesta. Zanimljivo bi bilo vidjeti na koji su način do sada u DUZS-u popunjavali ovo radno mjesto, ističe Lenić.

 

Za stručno osposobljavanje tražen i – izvršni urednik

Do sada nam je u oči upalo već nekoliko nelogičnosti kod raspisivanja oglasa za stručno osposobljavanje za rad kako u državnim tijelima, tako i u privatnim tvrtkama. Među ostalim nedavno je Agencija za zaštitu osobnih podataka otvorila radno mjesto glasnogovornika i to kroz stručno osposobljavanje za rad, iako je u uvjetima radnog mjesta bilo navedeno kreiranje politike odnosa s javnošću te državne institucije. I jedna lokalna radio postaja pod istim je uvjetima, dakle na stručno osposobljavanja za rad, tražila izvršnog urednika, drugu osobu po hijerarhiji u medijskoj kući. Je li u pitanju iskorištanje državnih financijskih sredstava i krajnje omalovažavanje radnog i životnog iskustva? 

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 15.05.2015.

GRAD SLAVONSKI BROD
Gradonačelnik Duspara prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka


(SDLSN, 15. svibnja 2015.) Kako prenosi slavonskobrodski portal SBPLUS.HR, a Sindikatu su potvrdili i članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u Gradskoj upravi Grada Slavonskog Broda, na službenim je stranicama Grada jučer objavljeno priopćenje u kojem se iznose podaci o broju članova Sindikata te o tome da šest članova namjerava napustiti Sindikat.
Priopćenje Gradske uprave je nakon nekog vremena skinuto s mrežnih stranica www.slavonski-brod.hr, ali ga je u cijelosti prenio portal SBPLUS.HR.
Ovim priopćenjem Grad Slavonski Brod kao poslodavac i gradonačelnik Mirko Duspara prekršili su Zakon o zaštiti osobnih podataka prema kojem je zabranjeno prikupljanje i daljnja obrada osobnih podataka koji se odnose na rasno ili etničko podrijetlo, politička stajališta, vjerska ili druga uvjerenja, sindikalno članstvo, zdravlje ili spolni život i osobnih podataka o kaznenom i prekršajnom postupku.
Sindikat skreće pozornost da se prema Zakonu o radu podaci o članovima sindikata prikupljaju jedino u svrhu obračuna sindikalne članarine odnosno, sukladno Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, u svrhu utvrđivanja reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.
Svaka druga obrada i uporaba ove kategorije osobnih podataka predstavlja zlouporabu od strane poslodavca pa tako Zakon o zaštiti osobnih podataka predviđa kaznu od 20 do 40 tisuća kuna u slučaju da izvršitelj obrade osobnih podataka prekorači granice svojih ovlasti ili osobne podatke prikuplja i obrađuje za drugu namjenu osim ugovorene.
Za ovaj prekršaj kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi odnosno u državnom tijelu te u jedinici lokalne i područne (regionalne) samouprave novčanom kaznom od pet do 10 tisuća kuna.
Kako članovi Sindikata i Sindikat poslodavca u Gradskoj upravi nisu ovlastili da podatke o njihovom članstvu u Sindikatu koristi u bilo koje svrhe osim obračuna članarine te da su podaci o članstvu u sindikatu zakonom zaštićena kategorija podataka, nedvojbeno je da je gradonačelnik Mirko Duspara u pokušaju političkog obračuna sa Sindikatom prekoračio svoje ovlasti.
U tom smislu posebno zabrinjava podatak iznesen u priopćenju Gradske uprave kako se „šest službenika Gradske uprave izjasnilo kako će, nakon što otplate pozajmice prema Sindikatu, prekinuti svoje članstvo“, do kojeg je poslodavac mogao doći jedino ispitivanjem i pritiskom na članove Sindikata, što pak predstavlja novi prekršaj, ali ovoga puta Zakona o radu  – pokušaj zabranjenog nadzora nad utemeljenjem i djelovanjem sindikata.
Da se to i dogodilo informirali su nas iz Podružnice sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda, čiji članovi kažu kako su „pročelnik Rogić i pročelnica Majetić obavili  nekoliko pojedinačnih razgovora sa zaposlenicima te im naredili da napuste sindikat“.
Sindikat će se zbog ovog nezakonitog pritiska na Sindikat obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka i Upravnoj inspekciji Ministarstva uprave, čiji je nadzor kada je u pitanju Grad Slavonski Brod zatražio već u nekoliko navrata te se nada da će sada netko konačno „pročešljati“ zakonitost rada poslodavca u ovoj jedinici lokalne samouprave. S. Kuhar 

 

Gradska uprava: Dio članstva napušta sindikat

 

Izneseni stav Sindikata ne predstavlja mišljenje svih 78 djelatnika Gradske uprave u Slavonskom Brodu. Naime, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda ima 32 člana.

(sbplus.hr, 15. svibnja 2015.) SLAVONSKI BROD - Nakon što se u posljednjih nekoliko dana Sindikat državnih i lokanih službenika i namještenika Republike Hrvatske, u više navrata, oglasio na temu zapošljavanja u brodskoj Gradskoj upravi, na službenim stranicama grada objavljeno je očeitovanje Gradske uprave, koje prenosimo u cjelosti:

"Iako je Gradska uprava, zbog dezinformacija plasiranih u javnost, Sindikatu uputila i zahtjev za ispravkom objavljene informacije, u kojem je naglašeno kako Grad ni na koji način nije prekršio odredbe ranije potpisanog sporazuma, Sindikat i dalje, na žalost, nastavlja neprimjeren način komunikacije putem medija.

Ovim putem želimo naglasiti kako izneseni stav Sindikata ne predstavlja mišljenje svih 78 djelatnika Gradske uprave u Slavonskom Brodu. Naime, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda ima 32 člana.

Ovakvim neprofesionalnim pristupom i medijskim istupima, tajnik Sindikata državnih i lokanih službenika i namještenika Republike Hrvatske Siniša Kuhar samo je uspio smanjiti članstvo Podružnice u Slavonskom Brodu za šest članova. Naime, šest službenika Gradske uprave izjasnilo se kako će, nakon što otplate pozajmice prema Sindikatu, prekinuti svoje članstvo.

Ovakvo neopravdano prozivanje Gradske uprave dolazi od istih predstavnika Sindikata, koji prije nekoliko mjeseci nisu imali niti jedan prigovor u pregovorima oko smanjenja broja zaposlenika u Gradskoj upravi, i s kojima je dogovoren, zaista najpovoljniji, model za službenike kojima je prestao radni odnos", stoji u priopćenju Grada.

 

Neopravdane prozivke Sindikata ne predstavljaju stav svih zaposlenika Gradske uprave u Slavonskom Brodu 

 

(www.slavonski-brod.hr, 14. svibnja 2015.) U posljednjih nekoliko dana Sindikat državnih i lokanih službenika i namještenika Republike Hrvatske imao je više javnih istupa vezanih uz temu zapošljavanja u Gradskoj upravi Grada Slavonskog Broda. Iako je Gradska uprava, zbog dezinformacija plasiranih u javnost, Sindikatu uputila i zahtjev za ispravkom objavljene informacije, u kojem je naglašeno kako Grad ni na koji način nije prekršio odredbe ranije potpisanog sporazuma, Sindikat i dalje, na žalost, nastavlja neprimjeren način komunikacije putem medija.

Ovim putem želimo naglasiti kako izneseni stav Sindikata ne predstavlja mišljenje svih 78 djelatnika Gradske uprave u Slavonskom Brodu. Naime, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Slavonskog Broda ima 32 člana. Ovakvim neprofesionalnim pristupom i medijskim istupima, tajnik Sindikata državnih i lokanih službenika i namještenika Republike Hrvatske g. Siniša Kuhar samo je uspio smanjiti članstvo Podružnice u Slavonskom Brodu za šest članova. Naime, šest službenika Gradske uprave se izjasnilo kako će, nakon što otplate pozajmice prema Sindikatu, prekinuti svoje članstvo.

Ovakvo neopravdano prozivanje Gradske uprave dolazi od istih predstavnika Sindikata, koji prije nekoliko mjeseci nisu imali niti jedan prigovor u pregovorima oko smanjenja broja zaposlenika u Gradskoj upravi, i s kojima je dogovoren zaista najpovoljniji model za službenike kojima je prestao radni odnos. 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 14.05.2015.

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Svjetski dan dostojanstvenog rada

Svjetski dan dostojanstvenog rada

NHS - Međunarodna konfederacija sindikata od 2008. godine obilježava 7. listopada kao Svjetski dan dostojanstvenog rada. Svake godine taj se dan obilježava pod drugim sloganom. Ove godine je to: „Dosta pohlepe korporacija“. U svijetu se sve više tvrtke i poslodavci prema ljudskom radu odnose i ponašaju kao prema robi iako rad nije roba. Baš kao što ni radnici nisu roba iako se ti isti koji rad vrednuju robom i prema radnicima sve više ponašaju kao prema robi, kao prema potrošnim stvarima.

Opširnije

Izabrano novo vodstvo Europske konfederacije sindikata

Izabrano novo vodstvo Europske konfederacije sindikata

NHS – Delegati nacionalnih sindikalnih središnjica učlanjenih u Europsku konfederaciju sindikata (ETUC) danas su na 13. Kongresu EKS-a izabrali novo vodstvo ETUC-a. Za glavnog je tajnika izabran Luca Visentini (Italija), a za predsjednika Rudy de Leeuw (Belgija).

Opširnije

Europska građanska inicijativa poziva na pravednost u sektoru prijevoza u Europi

Europska građanska inicijativa poziva na pravednost u sektoru prijevoza u Europi

NHS - U ponedjeljak, 28. rujna, skupina europskih građana, radnika u prijevozu i članova sindikata pokrenula je novu Europsku građansku inicijativu pod nazivom “Pravednost u sektoru prijevoza u Europi – jednako postupanje prema svim radnicima u sektoru prijevoza” kojom od Komisije traži predlaganje mjera za osiguranje pravedne konkurentnosti u prijevozu te jamčenje jednakog tretmana radnika.

Opširnije

Krajem kolovoza blokirano 45,2 tisuće tvrtki i 317 tisuća grđana

Krajem kolovoza blokirano 45,2 tisuće tvrtki i 317 tisuća grđana

FINA (Novilist.hr) ZAGREB Krajem kolovoza u Hrvatskoj je bilo 45.167 blokiranih poslovnih subjekta s26,7 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, a u blokadi su bili i računi317.090 građana s ukupno 34,63 milijarde kuna nepodmirenih dugovanja, najnoviji su podaciFinancijske agencije (Fina).

Opširnije

Hrvatska stagnira na 77. mjestu, preskočili nas Bugari i Rumunji

Hrvatska stagnira na 77. mjestu, preskočili nas Bugari i Rumunji

Ivica Mudrinić: 
Nije točno da nema kapitala, ali se strancima još ne isplati ulagati u RH Autor: Jolanda Rak-Šajn (VEČERNJI LIST) Ne znači da nismo ništa radili, nego da smo i mi i ostali trčali ili se mijenjali istim tempom, a oni koji su napredovali bili su proaktivniji – komentar je predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) Ivice Mudrinića na činjenicu da je Hrvatska na najnovijoj listi globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma u 2015. zadržala lanjsko 77. mjesto.

Opširnije

Pada broj radno sposobnih građana

Pada broj radno sposobnih građana

NASTAVAK NEGATIVNIH TRENDOVA U HRVATSKOJ (GLAS SLAVONIJE) Prema podacima koje je objavio DZS, od ožujka do lipnja stopa nezaposlenosti spustila se na 15,5 % (1,1 % niže u odnosu na isto tromjesečje lani). Pritom se broj zaposlenih na tromjesečnoj razini povećao s 1,543 milijuna na 1,602 milijuna (59.000 ili 3,8 %). Na godišnjoj razini broj zaposlenih je viši za 35.228 ili 2,2 %.

Opširnije

U Hrvatskoj hrana skuplja nego u Njemačkoj

U Hrvatskoj hrana skuplja nego u Njemačkoj

VISOKE MARŽE Svjetski trend pada cijena kod nas se gotovo i ne osjeti zbog visokih marži, PDV-a i malih plaća AUTORI: Antonio Mandir, Jolanda Rak-Šajn (VEČERNJI LIST) Cijene hrane prošli su mjesec na globalnoj razini zabilježile najoštriji pad u gotovo sedam godina pod utjecajem obilne opskrbe, nižih cijena energije i zabrinutosti zbog usporavanja kineskoga gospodarstva, izvijestila je ovih dana agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

Opširnije

Sindikat Preporod: U štrajku 60 posto članstva

Sindikat Preporod: U štrajku 60 posto članstva

U osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama započeo je štrajk kojega su četiri sindikata obrazovanja i znanosti organizirali tražeći povećanje plaća zaposlenika za četiri posto banka.hr Prema podacima koji su do 14 sati pristigli iz 259 od 331 osnovne i srednje škole u kojima djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, u štrajku je 3672 ljudi, odnosno 59,11 posto sindikalnog članstva, stoji u priopćenju sindikata kojeg potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Opširnije

Danas štrajkaju učitelji i profesori

Danas štrajkaju učitelji i profesori

(HRT) U tijeku je štrajk učitelja i profesora u osnovnim, srednjim školama i na visokoškolskim ustanovama. Ne štrajka se svugdje jednako. Ali i u školama u kojima većina profesora štrajka i nema nastave- najavljeno je da će se pobrinuti da djeca koja dođu- budu zbrinuta, organizirat će se i prehrana i produženi boravak za niže razrede.

Opširnije

Nikad veći jaz u kvaliteti života bogatih i siromašnih

Nikad veći jaz u kvaliteti života bogatih i siromašnih

DUGOTRAJNA NEZAPOSLENOST I IZBJEGLIČKA KRIZA PRODUBLJUJU PROBLEME (GLAS SLAVONIJE) Nerazmjer dohotka i bogatstva danas je veći nego ikada prije. Prema posljednjim procjenama, 85 najbogatijih ljudi na svijetu ima imovinu kakvom raspolaže 3,5 milijardi stanovnika Zemlje.

Opširnije

Sindikati iz sustava obrazovanja i znanosti: Štrajk počinje u petak, 25. rujna

Sindikati iz sustava obrazovanja i znanosti: Štrajk počinje u petak, 25. rujna

Odluku o datumu štrajka donijeli su na zajedničkom sastanku. (VEČERNJI LIST) Četiri sindikata iz sustava obrazovanja i znanosti danas su najavili da štrajk počinje 25. rujna. Odluku o datumu štrajka donijeli su na zajedničkom sastanku.

Opširnije

Ekonomski institut: Odlazak radnika u inozemstvo ugrožava potencijalni rast hrvatskog gospodarstva

Ekonomski institut: Odlazak radnika u inozemstvo ugrožava potencijalni rast hrvatskog gospodarstva

(Index.hr) ANALITIČARI Ekonomskog instituta, Zagreb u najnovijem broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly očekuju pozitivnu stopu rasta od 0,5 posto za 2015. godinu te snažniji rast od 1,1 posto u 2016. godini. "S jedne strane, ovakva očekivanja posljedica su pozitivnih prognoza ekonomskog rasta u okruženju, posebice u Eurozoni. S druge strane, kretanja na domaćem tržištu povoljnija su nego što se ranije očekivalo što se prije svega odnosi na blag rast osobne potrošnje te na značajniji oporavak investicija. Također, i pokazatelji na tržištu rada ukazuju na preokret negativnog trenda", navode s Ekonomskog instituta Zagreb.

Opširnije

Porezna uprava: 6.936 poslodavaca ne isplaćuje plaće svojim radnicima

Porezna uprava: 6.936 poslodavaca ne isplaćuje plaće svojim radnicima

Podaci Lider/Hina Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju ukupno 6.936 poslodavaca, koji zapošljavaju 22.792 radnika, pokazuju najnoviji, ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do srpnja ove godine.

Opširnije

Minimalna plaća ubrzala stvaranje poslova u Njemačkoj

Minimalna plaća ubrzala stvaranje poslova u Njemačkoj

(Index.hr) PREMA današnjem izvješću Eurostata, Europa i eurozona su u drugom kvartalu godine stvorile 400.000 radnih mjesta. "Novi poslovi su dobrodošli,"komentirao je podatke Józef Niemiec, glavni zamjenik tajnika Europske konfederacije sindikata (ETUC). "Ali u mnogim slučajevima stvoreni poslovi su upitne kvalitete.

Opširnije

HDZ sa sindikatima: Ojačati institucije socijalnog dijaloga

HDZ sa sindikatima: Ojačati institucije socijalnog dijaloga

RAZGOVOR HDZ je danas iznio ključne elemente svojeg gospodarskog programa socijalnim partnerima. Autor: PolitikaPlus/Hina HDZ je u sklopu ciklusa "Razgovora za bolju Hrvatsku" čelnicima hrvatskih sindikata u ponedjeljak predstavio svoj gospodarski program, a nakon gotovo trosatnog sastanka zatvorenog za javnost sindikalci i predstavnici HDZ-a bili su složni da se mora raditi na jačanju institucija socijalnog dijaloga i redefiniranju uloge Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Vlada od sindikata prijedlogom Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike traži brisanje dodataka od 4, 8 i 10% na staž, čiju isplatu je već uskratila posebnim zakonom. Što mislite o tome?

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja