SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Petak, 29.08.2014.

TEŠKO PROVEDIVO
Za ukidanje dodataka na plaću bar pola godine

Nakon srpnja u kojem je PDV podbacio, kolovoz navodno ima veće prihode od PDV-a i trošarina
AUTORI: Lidija Kiseljak, Marko Špoljar


Nakon najave ministra Borisa Lalovca da je rješenje za smanjenje rashoda ukidanje nekih od dodataka koje imaju zaposlenici u javnim i državnim službama, Ministarstvo financija izračunalo je da ih je čak 367.

Da je ta brojka pretjerana, upozorio je odmah Sindikat državnih i lokalnih službenika, obrazlažući da postoji tek nekoliko kategorija dodataka, a da je broj od njih 367 izvučen zbog različite visine postotaka koje se dodaju na plaću.

- Pa je drugačiji postotak odmah i novi dodatak - komentira tajnik sindikata Siniša Kuhar. Ipak, još prije godinu i pol govorilo se o broju od 284 dodataka, što također nije malo.

 

I dalje bez reforme

- Ako se Vlada i odluči na smanjenje pojedinih dodataka, jasno je da taj posao ne može obaviti na jesen kada je planiran rebalans, nego za najmanje pola godine, a u hrvatskom slučaju, možda ne i u godinu dana - komentira Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

- Vlada je odmah trebala napraviti reformu i raskinuti kolektivne ugovore, izbaciti sve dodatke, izuzev nekih koje mora ostaviti i pretvoriti ih u osnovicu te tada utvrditi nove platne razrede - kaže Lovrinčević.

Tada bi se moglo govoriti o reformi, koja se, ako ne prije, mogla napraviti početkom godine pri donošenju novog Zakona o radu, kada su se potpisivali novi kolektivni ugovori. Jer, ako se sada krene u izmjene kolektivnih ugovora, potrebno je vrijeme za usuglašavanje sa sindikatima. A ako se i nešto napravi na svoju ruku, uvijek postoji opasnost od radnih sporova, s čim država već ima loše iskustvo. Drukčija je situacija s uredbama u kojima je za većinu državnih službenika utvrđen dodatak, a gdje Vlada može bez pregovaranja sa sindikatima ukinuti dodatak.

No, svakako ne bi bilo fer napraviti rezove državnim službenicima, a ne dirati one u javnim službama. Dodaci su razni, neki su vezani uz osnovicu plaće, neki indeksirani za inflaciju, ali ih je mnogo koji se ne mogu dirati, primjerice za prekovremeni ili noćni rad. No, i sam je ministar odlučio poseban dodatak zbog posebnih uvjeta rada dati zaposlenicima u carini i poreznoj upravi.

Dakle, ad hoc se odlučiti na rezanje nije jednostavno.

- Mislim da se tako može uštedjeti do milijardu kuna ako se napravi ujednačeni sustav dodataka na plaće i ako se taj sustav dovede u red - rekao je ministar Gordan Maras. Objasnio je da ne može za isti posao negdje netko imati dodatak od 40 posto, a netko 15 posto. Ne vidi ni problem u kolektivnim ugovorima.- Ljudi moraju biti svjesni da rade za istog poslodavca i ne mogu za isti posao biti plaćeni na različite načine - rekao je Maras.

Ministar i hvali sustav iz kojeg su na vidjelo izašle plaće i dodaci te poručuje da napokon treba shvatiti da reda mora biti svugdje u državi, a ponajprije u institucijama koje država plaća. I ministar uprave Arsen Bauk smatra da se dodaci lako mogu ukinuti bez obzira na to što su vezani kolektivnim ugovorima.

 

Kolovoz bolji

- Koliko sam upoznat, nije ih teško raskinuti što se tiče pravnog dijela, ali mogu imati određene političke posljedice. Ali što se tiče pravnog dijela, postoji rok u kojem se mora sklopiti novi kolektivni ugovor i čini mi se da je to već nekoliko puta napravljeno - rekao je Bauk.No, jasno da nema vremena da se to učini u roku u kojem Vlada misli namiriti novac.

Zato ne bi bilo isključeno da država ipak krene s linearnim smanjivanjem plaća, odnosno smanjenjem koeficijenta za plaće, što, jasno je svim stručnjacima, opet ne bi bilo dugoročno rješenje. Možda u konačnici Vlada odustane u sljedećem rebalansu od uštede na dodacima, a potegne na drugim područjima. A to je, među ostalim, opet očekivano prebacivanje obveza na sljedeću godinu te daljnje smanjenje kapitalnih zahtjeva. U prilog ide samo činjenica što je kolovoz punjenjem PDV-a i trošarina bolji. Službeni podaci bit će u ponedjeljak. Neobično je da, unatoč najavi rebalansa, proračunski korisnici još nisu dobili smjernice.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.08.2014.

KONTRA VLADE
Sindikati protiv rezanja dodataka: "Veliki dio zaposlenih prima plaće koje ne dosežu prosjek"

 

(SLOBODNA DALMACIJA, 28. kolovoza 2014.) Sindikati su danas unaprijed odbacili Vladinu najavu da bi se kroz uvođenje reda u sustav dodataka na plaće moglo smanjiti masu za plaće u javnim i državnim službama.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da Vlada već neko vrijeme priprema teren za rezanje prava zaposlenih u javnom sektoru i govori o viškovima "koje nitko nije utvrdio".

"Stječe se dojam da u javnom sektoru rade sami paraziti kojih je previše, ništa ne rade, a primaju goleme plaće i dodatke. Istina je, međutim, drugačija. Veliki dio zaposlenih prima plaće koje ne dosežu ni prosječnu plaću od 5.500 kuna, pa se upravo kroz dodatke uspjelo postići da budu koliko-toliko pristojne", kaže Sever.

U javnim i državnim službama i javnim poduzećima postoje vrlo jasni kolektivni ugovori koji uređuju sva prava, pa tako i prava na dodatke. Umjesto ukidanja, dodaci bi trebali biti sastavni dio plaće, poručuje Sever.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić naglasio je kako je kroz šest godina ekonomske krize cijena rada u javnim i državnim službama pala za 20 posto.

Gdje je granica za odricanja zaposlenih u javnom sektoru, pita Ribić koji tvrdi da su javni i državni službenici već dali dovoljan doprinos izlasku iz krize. "Očito nešto nije u redu s ekonomskom politikom koja se oslanja na rezanja, a ne daje rezultate", rekao je.

Ribić smatra da problem nisu javne i državne službe, u kojima nema dovoljno ljudi, već javna poduzeća i lokalna uprava, gdje postoji značajan višak zaposlenih, a glavni su uzrok nekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Čelnik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša podsjeća da su njegovim članovima ove godine već ukinuti dodaci od 4,8 i 10 posto na godine staža, pa ne vidi prostora za daljnje smanjenje.

Preostali dodaci odnose se na posebne uvjete rada koje primaju policajci, inspektori i zatvorski službenici. Ti dodaci nisu definirani kolektivnim ugovorom, već Vladinom uredbom, pa se mogu ukinuti bez izmjena ugovora.

Pleša zasad nije htio govoriti o mogućnosti štrajka ako Vlada ukine te dodatke, rekavši da će pričekati daljnji razvoj situacije.

Iz prosvjetnih sindikata poručuju da nisu spremni na bilo kakvo smanjenje plaća. Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec tvrdi da se u sustavu srednjeg školstva više nema što rezati i podsjeća da su kolektivni ugovor potpisali u svibnju, otkad se gospodarski uvjeti nisu značajno promijenili.

Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja napominje da su kolektivni ugovor potpisali u travnju i ističe da učitelji nisu spremni ni na kakve ustupke na račun svojih ionako preniskih plaća.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek kaže da je nedavno Ministarstvo zdravlja predložilo početak pregovora o izmjenama kolektivnog ugovora kojima bi se ukinuli dodaci od 4, 8 i 10 posto, bez kojih su ostali svi u javnim i državnim službama osim zaposlenih u zdravstvu.

Avberšek će na pregovore pristati, ali kaže da ne zna kako će oni završiti i o čemu će se raspravljati. Ništa se ne može mijenjati dok je postojeći kolektivni ugovor na snazi, poručuje Avberšek.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Hrvatske Ozren Matijašević priznaje da je trošak javnog sektora već dugo neodrživ za hrvatsko gospodarstvo, ali smatra da je Vladino "derogiranje socijalnog dijaloga" pogrešno.

"Umjesto da se trošak javnog sektora svede u realne okvire, umjesto strukturnih reformi i racionalizacije javnog sektora, rezanja administrativnog aparata i političkih struktura u jedinicama lokalne samouprave, ruše se socijalna prava i kolektivni ugovori, koji se na taj način pribijaju na stup srama", rekao je Matijašević.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.08.2014.

Reagiranje SDLSN na članak „Država na plaće daje čak 367 dodataka" objavljen u Večernjem listu

(SDLSN, 28. kolovoza 2014.) U jučerašnjem Večernjem listu čitatelji su mogli pročitati o 367 različitih dodataka na plaću koji čak za trećinu „nabildaju" plaće u javnom i državnom sektoru, s kojima se ministar financija konačno namjerava uhvatiti u koštac, a skriveni su u „šumi odredbi u kolektivnim ugovorima i raznim pravilnicima".
Grafička oprema članka sugerira da se zahvaljujući dodacima osnovna plaća ovih „državnih službenika" može povećati i 30 posto, premda oni, ukoliko se govori o zaposlenicima državnih tijela, u ukupnom broju zaposlenih u javnim i državnim službama čine 25 posto zaposlenih.
No, kao što se, zahvaljujući medijskoj površnosti, o dodacima svih zaposlenih u javnom sektoru nekorektno piše i govori kao o dodacima kojima se povećavaju plaće državnih službenika, tako se i nekorektno i paušalno govori o „šumi odredbi u kolektivnim ugovorima" u kojima se skriva mogućnost povećanja plaća temeljem različitih dodataka.
Naime, dodatke na posebne uvjete rada, kojima se plaće državnih službenika (onih koji rade u državnim tijelima) „bildaju" do 30, ali i više posto, utvrđuje uredbom Vlada Republike Hrvatske i nisu predmet kolektivnih pregovora.
Tek je manji dio dodataka na plaću reguliran Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, ali se oni većinom ne isplaćuju, bilo da se radi o privremenoj, ali sada već višegodišnjoj, neisplati božićnica, regresa, odnosno umanjenoj isplati jubilarnih nagrada ili jednostranim aktom ukinutim dodacima na staž zaposlenika s 20 i više godina staža.
Dakle, ministar financija, a to je trenutno Boris Lalovac, zaista ne treba instrument poput COP-a kako bi detektirao dodatke koji se isplaćuju državnim službenicima. Dovoljno mu je uzeti u ruke Uredbu o dodacima za poslove s posebnim uvjetima rada u državnoj službi ili Uredbu o plaćama policijskih službenika, odnosno odgovarajuće odluke MORH-a o radnim mjestima na kojima se zbog posebnih uvjeta rada, težine i naravi poslova i odgovornosti uvećava osnovna plaća državnih službenika i namještenika i podsjetiti se koliko ti dodaci iznose i kada ih je Vlada i zašto predložila, usvojila i počela primjenjivati.
Pri tome treba reći da su dodaci na plaću dio sustava plaća kojim se različitosti, odnosno specifičnosti pojedinih radnih mjesta u pogledu uvjeta rada, odgovornosti, posebnih znanja i vještina koja zahtijevaju izražavaju kroz različite dodatke. Jedna od varijanti zakona o plaćama u javnom sektoru koju je predlagalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava predviđala je njihovo pretvaranje u koeficijente složenosti poslova, što ne bi značilo njihovo ukidanje već ugrađivanje u sustav koeficijenata.
U državnoj upravi dodatke na posebne uvjete rada imaju inspektori, policajci, pravosudni policajci, carinici, poreznici, nautičari i mornari na brodu, pripadnici interventnih vatrogasnih postrojbi, ronioci i službenici i namještenici u DHMZ koji rade na tornjevima radarskih i repetitorskih antena.
U javnim službama ovi se dodaci uređuju kolektivnim ugovorima sukladno Zakonu o plaćama u javnim službama koji propisuje da se kolektivnim ugovorom utvrđuju poslovi s posebnim uvjetima rada te pravo na posebne dodatke za službenike i namještenike koji rade na tim poslovima, te je takve dodatke neophodno (tamo gdje postoje) utvrditi na taj način, jer drugi ne postoji.
No, treba reći da pozitivni propisi predviđaju i posebnu vrstu dodataka, čiju isplatu Vlada dosad nije omogućila, a to su dodaci za natprosječne rezultate rada te da kriterije utvrđivanja natprosječnih rezultata rada i način isplate dodatka za uspješnost na radu uređuje Vlada uredbom, koju nikad nije donijela ni za javne ni za državne službe, premda su je zakoni koje je sama predlagala i Sabor ih je usvojio na to obvezali.
Stoga je medijski kontekst u kojem se ministar Lalovac donkihotovski upušta u borbu s vjetrenjačama, odnosno dodacima koje su ugovorili moćni sindikati, u najmanju ruku jednostran.
Očito je da je Vlada podjednako generator različitih dodataka kao i sindikati, odnosno da se radi o modelu diferenciranja plaća raznovrsnih radnih mjesta u državnim i javnim službama koji se danas izražava u obliku dodataka, a sutra možda u obliku (raznovrsnijih) koeficijenata.
Dakle, kada su u pitanju državni službenici Vlada većinu dodataka utvrđuje samostalno i jednostrano, a kad su u pitanju javne službe to čini na jedini mogući i zakonit način - kroz kolektivne pregovore.
Vjerujemo da bi čitatelje Večernjeg lista, među kojima su i brojni službenici i namještenici, to moglo zanimati, a od Večernjaka očekujemo da o temama koje „obrađuje" piše „multidimenzionalno", odnosno na način kojim će se javnosti pružiti prilika da o važnim društvenim temama dobije što je moguće više relevantnih informacija. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 27.08.2014.

KAKO UŠTEDJETI MILIJARDU KUNA
Lalovac želi posjeći šumu dodataka na plaću službenicima: Čak ih je 367!


Ukidanje svakog dodatka bit će izazov za stručnjake radnog prava
AUTOR: Gojko Drljača 

(VEČERNJI LIST, 27. kolovoza 2014.) U pripremi predstojećeg rebalansa proračuna u Ministarstvu financija, kako doznajemo, pripremaju vrlo zbiljnu strategiju kojom bi trebali "napasti" ukupnu masu plaća koju isplaćuje država s više strana.
Uz to što će se u svim resorima i službama prebrojavati svaki višak zaposlenika, Ministarstvo financija iznova se priprema otvoriti priču o raznoraznim dodacima na plaću zbog kojih se ukupna masa osnovnih plaća uvećava 15-akposto. Upravo je nevjerojatno u
kolikoj se šumi odredbi u kolektivnim ugovorima i raznoraznim pravilnicima skriva mogućnost povećanja plaća temeljem pretežno ogičnih, ali često i apsurdnih dodataka na plaću.
To je problem u koji je pokušalo zagristi više hrvatskih vlada, ali su zbog složenosti problema, inercije ili snažnih otpora dosad dustajale od racionalizacije.

 

Dodatak za birokrate

Tako se, primjerice, prije godinu i pol pisalo o čak 284 različita dodatka na plaću, ne računajući vojsku i policiju. Kako doznajemo, u ustavnoj analizi plaća u Ministarstvu financija sada se doguralo do zastrašujuće brojke od 367 različitih dodataka na plaću. Česte su situacije da se dodaci na plaću dobivaju čak i za administrativne poslove.
Nema sumnje da u Ministarstvu financija iznova postoji volja da se obračunaju s neujednačenom i stoga nepravednom praksom obračuna dodataka na plaće. Novi analitički alati i sustav centralnog obračuna plaća koji su zaživjeli u Ministarstvu financija omogućit će ministarstvu jaču argumentaciju, ali ipak je nejasno koliko ima manevarskog prostora u pravnom smislu.
- Većina dodataka na plaće koji su ugovoreni kolektivnim ugovorima nastajala je kao kompenzacija za nepovećavanje osnovice plaća - upozorio je ekonomist Željko Lovrinčević te naglasio kako bi zapravo bilo nužno govoriti o reformi sustava plaća, a ne o samo o kidanju pojedinih dodataka.


Reforma sustava

Prema Lovrinčeviću, u reformi sustava plaća trebalo bi utvrditi potpuno nove osnovice te usto poukidati nepotrebne dodatke na laću. Prema stručnjacima, uopće nema dilema o tome da je fiskalna situacija takva da se mora zagrabiti u ukupnu masu plaća te stoga i
dodatke. Međutim, Lovrinčević upozorava da će se teško brzo bilo što napraviti s velikim brojem dodataka na plaću koji su zajamčeni olektivnim ugovorima jer treba računati s otkaznim rokovima. Ta je prilika propuštena nakon izmjene Zakona o radu.
Ovako će u pokušaju ministra Lalovca da napravi reda u "sustavu" dodataka na plaću biti nužan angažman vrhunskih pravnih stručnjaka jer se sasvim sigurno mogu očekivati sindikalne ili pojedinačne tužbe.
Ukidanje svakog dodatka bit će poseban slučaj za vrhunske stručnjake u radnom pravu. Sve su to razlozi zbog kojih Lovrinčević sumnja da će ova vlast do kraja ovog mandata nešto važnije napraviti kad je u pitanju rezanje šume raznoraznih dodataka na plaću.
Usto je još nejasno hoće li ministar financija za svoju akciju rezanja dodataka na plaće dobiti podršku kolega ministara ili će se cijela ideja zbog političkih strahova raspršiti i prije sasvim sigurnih sukoba sa sindikalnim čelnicima. Otvoreno je i pitanje hoće li rezanje
dodataka u pojedinim službama dovesti znatan broj obitelji do granice siromaštva te koliko će te mjere utjecati na potrošnju.


Češljat će se primanja veća od 10 tisuća kuna

Već je neko vrijeme poznato da je ministar financija odustao od ideje linearnog rezanja plaća te da je osnovna ideja pod snažno povećalo staviti strukturu plaća državnih i javnih službenika viših od 10.000 kuna.
Prema trenutačno dostupnim informacijama, vrlo će se vjerojatno u sustavu centralnog obračuna plaća ozbiljno češljati i oni s primanjima višim od 7000 kuna jer je procjena da i među takvima još ima prostora za uštede. Sve su to plaće osjetno više nego što je prosjek privatnog sektora koji ne dijeli sigurnost javnog.

Ispis   Pošalji na mail


Nedjelja, 03.08.2014.

NAGLASAK

Ministar uprave o državnoj službi za Večernji list 

 

(VEČERNJI LIST, 2. kolovoza 2014.) Slijedi rebalans proračuna i rezanje plaća u javnim službama. To otvara pitanje zašto nije provedena ozbiljna reforma u državnim službama?

Kada govorimo o masi plaća, onda najviše govorimo o školstvu i zdravstvu, a to nije državna uprava. Možemo zatvarati škole i bolnice, a tada ćemo imati manju dostupnost i manju razinu te vrste usluga. Što se tiče državnih službenika, njih je između 59.000 i 60.000, od čega su polovica policajci. Klasičnih državnih službenika koji rade u uredima ima manje nego što ima zaposlenih u dvjema najvećim zagrebačkim bolnicama.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 01.08.2014.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 31.07.2014.

Prenosimo iz glasila Sindikata PREPOROD 

...za čitanje teksta klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 31.07.2014.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 29.07.2014.

Mrsić: U rebalansu će se rezati sva primanja

(HRT, 29. srpnja 2014.) Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas da se zbog rebalansa proračuna plaće u državnom sektoru neće linearno smanjivati, ali će se "rezati" sva primanja, a ne samo ona veća od 10.000 kuna.

Rebalans proračuna za jesen najavio je jučer ministar financija Boris Lalovac, istaknuvši da neće biti linearnog rezanja plaća, ali da se zemlja treba prestati zaduživati a proračun treba svesti u realne okvire.

Mrsić je danas podsjetio da je Vlada već smanjila plaće državnih službenika kroz neisplatu božićnica, regresa i ukidanjem drugih dodataka, a sustav centralnog obračuna plaća daje joj uvid u strukturu primanja svakog zaposlenog.

S obzirom na centralni obračun i strukturu plaća, imamo uvid u svaku pojedinu plaću i možemo upravljati sustavom plaća u državi, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja nacrta dva operativna programa za provedbu kohezijske politike.

Dodao je i da se "rezanja" mogu postići i kroz kolektivni ugovor u zdravstvu te temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, o kojima će vlada pregovarati sa sindikatima.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić rekao je da je rebalans nužan već radi saniranja šteta od poplava u istočnoj Slavoniji koje iznose više od milijardu kuna.

Drugi problem su nešto manji prihodi od PDV-a, izjavio je Grčić, dodajući da slijede razgovori sa svim ministrima o djelomičnim uštedama i smanjenju minusa u državnoj blagajni. 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 25.07.2014.

...za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


»Aktivnosti još nisu započele«

»Aktivnosti još nisu započele«

(NOVI LIST) Iskrenost se cijeni. Tom logikom, barem tako izgleda, vodi se naša Vlada. Jer bolje da ona prizna da kaska za rokovima, nego da joj to netko drugi nabije na nos. U ovom slučaju, »prozvati« bi je mogla Europska komisija u studenom kada će dati svoju ocjenu na plan provođenja osam preporuka za financijsku konsolidaciju, odnosno smanjenje prekomjernog proračunskog deficita.

Opširnije

Održan radni sastanak Gospodarsko - socijalnog vijeća Požeško - slavonske županije

Održan radni sastanak Gospodarsko - socijalnog vijeća Požeško - slavonske županije

(www.pszupanija.hr) U Županijskoj vijećnici održano je Gospodarsko - socijalno vijeće Požeško - slavonske županije na kojemu se raspravljalo o problematici "rada na crno" i izvješću o radu zdravstvenih ustanova kojima je osnivač županija. Osim nazočnih članova Gospodarsko - socijalnog vijeća na sastanku su sudjelovali ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i požeško - slavonski župan Alojz Tomašević.

Opširnije

Održana konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Virovitičko-podravske županije

Održana konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Virovitičko-podravske županije

(www.vpz.hr/NHS) U maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije, u petak, 17. listopada, pod predsjedanjem zamjenika župana, Zdravka Dijakovića, održana je konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Virovitičko-podravske županije.

Opširnije

EK pripremila "vrlo kritično" izvješće o Hrvatskoj

EK pripremila "vrlo kritično" izvješće o Hrvatskoj

IZVORI Autor/izvor: SEEbiz / H BRUXELLES - Europska komisija je pripremila "vrlo kritično" izvješće o provedbi hrvatskih reformi u sklopu napora na smanjenju makreokenomskih neravnoteža, doznaje se u ponedjeljak u Komisiji. Komisija je pripremila izvješće u sklopu nadzora mjera usmjerenih prema smanjenju makroekonomskih neravnoteža. Riječ je o prvom takvom izvješću, a sljedeće će biti pripremljeno u siječnju.

Opširnije

SDLSN: ‘Određeni broj’ inspektora rada već je ‘pao’ na sigurnosnoj provjeri SOA-e

SDLSN: ‘Određeni broj’ inspektora rada već je ‘pao’ na sigurnosnoj provjeri SOA-e

NEKE ‘ČEŠLJA I USKOK’ (Narod.hr) “‘Određeni broj’ inspektora rada već je ‘pao’ na sigurnosnoj provjeri SOA-e, ali se ne zna točno je li se to dogodilo zato jer su pisali stručne ili znanstvene radove, govorili na više stranih i agentima SOA-e nerazumljivih jezika, odlazili psihijatru, prečesto posjećivali kladionice, shopping centre ili su njihovi susjedi primijetili da se u njihovoj kući gajbe piva kupuju ne samo na dan održavanja utakmica hrvatske reprezentacije, kad je to neupitna domoljubna obveza”, stoji u priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN), a koje potpisuje tajnik Siniša Kuhar.

Opširnije

U Saboru predstavljen rad Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

U Saboru predstavljen rad Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

(www.sabor.hr) Zagreb - U organizaciji Odbora za europske poslove u Saboru je predstavljen rad Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). EGSO je predstavilo šest od njegovih devet članova iz Republike Hrvatske: Ana Milićević-Pezelj, Marija Hanževački, Violeta Jelić, Lidija Pavić-Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan.

Opširnije

“Sa štanda u grad!”: Potpisi za referendum u centru Zagreba skupljat će se do ponoći

“Sa štanda u grad!”: Potpisi za referendum u centru Zagreba skupljat će se do ponoći

(www.referendum-autoceste.hr) INICIJATIVA “Ne damo naše autoceste” sve istomišljenike je putem Facebooka pozvala na događaj prigodnog naziva “Sa štanda u grad!”. “Ovog petka i subote prije izlaska u grad pridružite nam se na čašici razgovora i iskoristite priliku da date vaš potpis protiv davanja naših autocesta u koncesiju. U aktivističkom zagrijavanju za večernji izlazak naši volonteri bit će na Cvjetnom trgu i kod Importanne centra do 22 sata, a na Trgu bana Josipa Jelačića sve do ponoći. Tko kaže da sudjelovanje u bitnim političkim odlukama ne može biti zabavno?”, poručuju organizatori referendumske inicijative.

Opširnije

Jedan posto najbogatijih drži polovicu svjetskog bogatstva

Jedan posto najbogatijih drži polovicu svjetskog bogatstva

OKIDAČ KRIZE: SVIJET SVE BOGATIJI I NERAVNOPRAVNIJI, A RAZLIKE POSTAJU NEPREMOSTIVE Snažan godišnji rast bogastva bilježi se u SAD-u i Japanu, a slijedi ih Kina.S većim brojem bogataša u skupini najboljih, Kina je pretekla Francusku, Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju

Opširnije

Ne damo naše autoceste: U četiri dana prikupljeno više od 160 tisuća potpisa

Ne damo naše autoceste: U četiri dana prikupljeno više od 160 tisuća potpisa

(Index.hr) PO PRVIM nepotpunim podacima, u prva četiri dana prikupljeno je više od 160.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju, izvijestili su danas iz inicijative "Ne damo naše autoceste!" uz napomenu da još nisu prebrojani svi prikupljeni potpisi.

Opširnije

Stres test

Stres test

(NOVI LIST) Četvrtina europskih radnika suočava se sa stresom na radnom mjestu cijelo vrijeme ili većinu vremena provedenog na poslu, a gotovo jednak udio radnika svjedoči kako posao utječe negativno na njihovo zdravlje. Monoton posao i, s druge strane, visok intenzitet rada, kratki rokovi za obavljanje poslovnih zadataka, neravnoteža između posla i privatnog života – sve su to psihosocijalni rizici koji pridonose razini stresa na radnom mjestu. Ti rizici ne zaobilaze radnike niti jedne od zemalja Europske unije.

Opširnije

'Referendum' o autocestama i pred crkvama, a može i u inozemstvu

'Referendum' o autocestama i pred crkvama, a može i u inozemstvu

(HRT) Na traženje organizacijskog odbora Ne damo naše autoceste! Hrvatska biskupska konferencija dala je dopuštenje da se ispred crkvi mogu prikupljati potpisi za pokretanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju. Budući da se ovime ne krše pozitivni državni zakoni i propisi RH niti se narušavaju kršćanske vrijednosti, omogućujeseinicijativi 'Ne damo naše autoceste' da prikuplja potpise na prostoru ispred crkvi, priopćili su iz HBK.

Opširnije

Kreće "Tjedan mirenja" i besplatnog rješavanja sporova

Kreće "Tjedan mirenja" i besplatnog rješavanja sporova

Suzana Varošanec "Tjedan mirenja", uz edukaciju i upoznavanje s prednostima izvansudskog rješavanja sporova, i ove godine pruža inače izvanrednu mogućnost besplatnog rješavanja sporova. (POSLOVNI DNEVNIK)"Tjedan mirenja", uz edukaciju i upoznavanje s prednostima izvansudskog rješavanja sporova, i ove godine pruža inače izvanrednu mogućnost besplatnog rješavanja sporova. U razdoblju od 13. do 17. listopada 2014. godine, naime, Hrvatska udruga za mirenje drugu godinu za redom organizira ovaj projekt, pa sve zainteresirane strane koje zatraže pomoć u rješavanju svojih sporova, bilo sudskih ili osobnih, dobit će savjetovanje i pomoć pri rješavanju od strane udruge u potpunosti bez naknade.

Opširnije

Na birou 290.584 nezaposlene osobe, a radnih mjesta oko 6.000

Na birou 290.584 nezaposlene osobe, a radnih mjesta oko 6.000

PODACI HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE Krajem rujna u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 290.584 nezaposlene osobe, što je u odnosu na kolovoz povećanje za 0,2 posto ili za 695 osoba, dok je na godišnjoj razini broj nezaposlenih manji za 10,3 posto ili za 33.199 osoba, objavio je danas HZZ

Opširnije

“Šteta od monetizacije autocesta – najmanje 80 milijardi kuna”

“Šteta od monetizacije autocesta – najmanje 80 milijardi kuna”

(www.referendum-autoceste.hr) Simbolično istaknuvši brojku „80 000 000 000“ na Markovu trgu ispred Banskih dvora inicijativa „Ne damo naše autoceste“ najavila je da će noćas točno u ponoć u Splitu i Zagrebu započeti prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta, koje će trajati do 25. listopada diljem Hrvatske.

Opširnije

Ne damo naše autoceste!

Ne damo naše autoceste!

NHS – U vremenskom razdoblju od 11. do 25. listopada 2014. godine na području cijele Republike Hrvatske provodit će se akcija prikupljanja potpisa građana o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Uhičenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića optužuje se, između ostalog, da je čak sedam (7) puta odobrio prijevoz službenim vozilima grada osoba koje na to nemaju pravo, od toga jednoj od njih prijevoz na operaciju u inozemstvo. Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja