SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Petak, 29.04.2016.

RAZGOVORI O POVEĆANJU OSNOVICE

Sindikat državnih službi također bez dogovora s Vladom

Ni sindikati iz državnih službi u petak nisu uspjeli s Vladom postići dogovor oko primjene sporazuma iz 2009. prema kojem službenici imaju pravo na povećanje osnovice za šest posto, no potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je nakon sastanka da će se razgovori nastaviti

 

(Novilist.hr) ZAGREB Ni sindikati iz državnih službi u petak nisu uspjeli s Vladom postići dogovor oko primjene sporazuma iz 2009. prema kojem službenici imaju pravo na povećanje osnovice za šest posto, no potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je nakon sastanka da će se razgovori nastaviti te ponovio da je ove godine malo toga realno, s obzirom na tešku naslijeđenu situaciju u gospodarstvu.

Nastavili smo razgovore, a nadam se da ćemo ih nastaviti i sljedeći tjedan, kazao je Petrov novinarima u zgradi vlade. Dodao je kako zahvaljuje sindikatima na razumijevanju, a nada se da će se postići dogovor oko sporazuma. No, poručio je i kako Hrvatska mora biti svjesna da ima i druge skupine, osim sindikata, za koje treba skrbiti, jer je doživjela veliki gospodarski pad.

Upitan je li realno očekivati da se pregovara o reprogramu sporazuma iz 2009., Petrov je rekao da je za ovu godinu vrlo malo toga realno s obzirom na, kako je rekao, dvije milijarde kuna deficita koje su naslijedili.

Zbog toga su, kaže, morali puno jače "stegnuti remen" i zbog toga je ta situacija teška

Petrov primjećuje, međutim, kako razgovori sindikata i Vlade pokazuju kako postoji obostrani interes da se pokuša postići sporazum.

 

Pleše: Inzistirat ćemo na svojim pravima

Boris Pleše iz Sindikata državnih službenika rekao je da će sindikati inzistirati na njihovim pravima koja su ugovorili 2009., a prema kojima službenici imaju pravo na povećanje osnovice s obzirom da je gospodarstvo u dva uzastupna kvartala već zabilježilo rast za pola posto.

Dodao je da trenutne razgovore o sporazumu ne mogu vezati za novi kolektivni ugovor za državne službenike jer se radi o dvije pregovaračke ekipe.

Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a rekao je da žele izaći u susret vladi, ali da se ne mogu odreći prava koje im pripada.

Sindikalni čelnici kažu kako je zasad prerano govoriti o sindikalnim akcijama, ali su sve opcije otvorene.

Razgovore s Vladom, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić ocijenio je mukotrpnima. »Dogovoren je još jedan sastanak na kojem će, nadam se, biti postignut konačni dogovor«, rekao je Jagić.

Prije državnih službenika s predstavnicima vlade razgovarali su sindikati javnih službenika koji su dogovorili da će tek odlučiti hoće li o tom pitanju otvoriti pregovore.

 

Babić: To još nisu pregovori nego socijalni dijalog

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je novinarima da današnji sastanak osam sindikata iz javnih službi s predstavnicima Vlade nisu bili pregovori nego socijalni dijalog u vezi sporazuma.

 

»To je bila argumentirana rasprava i na kraju smo dogovorili kako ćemo u dogledno vrijeme, najvjerojatnije idući tjedan, ponovno se sastati i odlučiti ulazimo li ili ne ulazimo u pregovore o sporazumu za izračun osnovice plaća«, rekao je Babić.

Najavio je da se sindikati prvo trebaju konzultirati sa sindikalnim tijelima, ali i da na sljedeći sastanak dolaze s istim žarom i s istim argumentima.

Sindikati su poručili kako je sporazum prema kojem imaju pravo na povišicu od šest posto pravno neupitan i kao takav je za njih na snazi, no izrazili spremnost za pregovaranje. Babić kaže kako je sindikatima jasno kakvo je stanje u gospodarstvu i financijama i da su voljni razgovarati o reprogramu sporazuma, ali nije želio govoriti o tome detaljnije.

Sastanak javnih službi potrajao je pola sata dulje neko što je bilo predviđeno protokolom nakon čega je počeo sastanak predstavnika Vlade i sindikata državnih službi. Da bi se ostvarili uvjeti iz sporazuma iz 2009. za više od 240 tisuća javnih i državnih službenika u proračunu bi trebalo namaknuti dodatnih 1,8 milijardi kuna, koije nisu predviđene ni u proračunskim projekcijama za iduće dvije godine. 

 

Potpredsjednik Petrov nakon sastanka sa sindikatima: Vidi se da postoji interes za dogovor, nadam se da ćemo ga postići


(Vlada.hr, 29. travnja 2016.) Danas su u Banskim dvorima održani sastanci pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih i sindikata državnih službi.

Nakon sastanka, izjave za novinare dali su potpredsjednik Vlade Božo Petrov, u ime sindikata javnih službi predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, a u ime državnih službi predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša, predsjednik Nezavisnog sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Lončar i predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Potpredsjednik Vlade Petrov zahvalio je sindikatima na razumijevanju. „Vidimo da su svjesni situacije u kakvoj je Hrvatska", kazao je. Dodao je da se u ovogodišnjem proračunu morao „jače stegnuti remen" s obzirom na naslijeđene dugove. „Zbog toga je jako teško, ali samim time što još uvijek razgovaramo, vidi se da još uvijek postoji interes za dogovor i nadam se da ćemo ga postići".

U ime sindikata javnih službi, izjavu novinarima dao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić koji je istaknuo da na današnjem sastanku nisu započeli pregovori, već socijalni dijalog. „To je bila argumentirana rasprava, tek ćemo odlučiti ulazimo u pregovore o Sporazumu o osnovici plaća ili ne", kazao je. Naglasio je da su sindikati izrazili želju za pregovaranjem s obzirom na stanje u državi te da su spremni na reprogramiranje Sporazuma te se nada obostrano prihvatljivom rješenju.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Pleša kazao je da je sindikalna strana bila svjesna gospodarskih teškoća i 2009. godine, kao što ih je svjesna i danas. „Međutim, moramo inzistirati na pravima koje smo ugovorili 2009. godine, a to je realizacija Sporazuma koji smo potpisali", kazao je i dodao da bi sindikati željeli doći do dogovora. „Idemo dalje i tražimo zajedničko rješenje", zaključio je. Predstavnik sindikata Lončar rekao je da sindikati shvaćaju situaciju i žele izaći u susret Vladi, ali se ne mogu odreći svojih prava. No, naglasio je da način na koji će sindikati ostvariti ta prava može biti prihvatljiv i Vladi. Predsjednik Sindikata policije Jagić dodao je da su pregovori mukotrpni, ali se nada da će biti doneseno konačno rješenje.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 29.04.2016.

USTAVNOPRAVNO PITANJE
SDLSN od Ustavnog suda traži da konačno odluči o ustavnosti tri postotnog smanjenja koeficijenata

Sindikat upućuje javni apel za rješavanjem ovog ustavnopravnog pitanja prije nego što postane bespredmetnim, kako Ustavni sud ne bi sudjelovao u kreiranju obrasca po kojem bi Vlada i u nekim budućim situacijama mogla ignorirati propisanu proceduru donošenja zakona i propisa, računajući na sporost Ustavnog suda i mogućnost da se nezakonito postupanje Vlade poništi donošenjem novog propisa prije odluke Ustavnog suda 


(SDLSN, 29. travnja 2016.) Uoči današnjih pregovora s Vladom o provedbi Sporazuma o osnovici odnosno povratu iznosa osnovice na stanje iz siječnja 2009. godine, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske skreće pozornost na činjenicu da Vladu možda čeka još jedna financijska obveza za koju je također sama odgovorna, a to je moguća neustavnost uredbe kojom su državnim službenicima i namještenicima koeficijenti složenosti poslova radnih mjesta umanjeni za tri posto.
Sindikat podsjeća da je 13. ožujka 2013. godine Ustavnom sudu podnio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi te da Ustavni sud još uvijek nije odlučio o njegovom prijedlogu.
Sindikat je pri tome Ustavnom sudu podnio dokaze o Vladinom nepoštivanju obveze da, sukladno Zakonu o državnim službenicima, prijedlog Uredbe kojim su smanjeni koeficijenti za tri posto dostavi na prethodno mišljenje Hrvatskom saboru, Ustavnom sudu RH, Vladi, Uredu pučkog pravobranitelja, Državnom uredu za reviziju, Uredu Predsjednika RH, Ministarstvu financija, Ministarstvu pravosuđa, Ministarstvu uprave i sindikatu, koji su se na prijedlog trebali moći očitovati u roku od 15 dana.

Prema Nacionalnom programu reformi Zakon o plaćama u javnom sektoru trebao bi se donijeti u prosincu ove godine. Ukoliko Ustavni sud prije ne odluči o zahtjevu Sindikata, mogao bi ga odbaciti kao bespredmetan i Vladi dati putokaz za postupanje u sličnim situacijama  

Naime, SDLSN je na traženje očitovanja o tome je li im Uredba dostavljena na očitovanje negativan odgovor dobio od Hrvatskog sabora, Ustavnog suda, Pučkog pravobranitelja, Državnog ureda za reviziju, Ureda Predsjednika RH, dok su sindikati državnih službi Uredbu na mišljenje dobili 24 minute prije sjednice na kojoj je Vlada usvojila osporavanu Uredbu.
Međutim, Ustavni sud do danas nije odlučio o tome je li Uredba donijeta u takvom proceduralno krnjem postupku sukladna Ustavu i Zakonu o državnim službenicima, a budući da Vlada namjerava donijeti Zakon o plaćama u javnom sektoru, kojim bi se zakonske uredbe koje su propisivale proceduru donošenja Uredbe stavile izvan snage, zahtjev Sindikata upućen Ustavnom sudu mogao bi biti proglašen bespredmetnim, a postupak obustavljen.
Sindikat stoga upućuje javni zahtjev i apel za rješavanjem ovog ustavnopravnog pitanja prije nego što postane bespredmetnim, kako Ustavni sud ne bi sudjelovao u kreiranju obrasca po kojem bi Vlada i u nekim budućim situacijama mogla ignorirati propisanu proceduru donošenja zakona i propisa, računajući na sporost Ustavnog suda i mogućnost da se nezakonito postupanje Vlade poništi donošenjem novog propisa prije odluke Ustavnog suda. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.04.2016.

 

(24sata, 28. travnja 2016.) Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u priopćenju su kritizirali Vladin nacionalni plan reformi kojeg je u Banskim dvorima predstavio premijer Tihomir Orešković. Posebno su se osvrnuli na rad do 67. godine života i ranije umirovljenje državnih službenika.

 

Njihov komentar prenosimo u cijelosti.

- Danas prezentirani Nacionalni plan reformi (NPR) Vlade Republike Hrvatske ponovno je potvrdio da papir trpi sve. Najbolji primjer za to je način kako Vlada planira osigurati poboljšanje održivosti mirovinskog sustava, za postizanje kojeg cilja se kao jedna od ključnih mjera navodi i poticanje dužeg ostanka u svijetu rada, odnosno do 67 godine života.

"Mi se danas čudimo kako netko sa 67 godina može raditi - pogledajte Theodora Merona, on je imao 87 godina kada je sudio Gotovini. Ne znam zašto se ljudi toliko boje miroviske reforme - penalizacija u svim europskim zemljama je puno manja. Kod nas je 3,6 i to kreće tek od 2025. godine", objasnila je na predstavljanju NPR-a ministrica Nada Šikić i dodala: "Kako se životni vijek produžuje, ja ne razumijem zašto je tih 67 toliki problem".

Valjda je zato Vlada u tom istom planu reformi odlučila u Zakonu o državnim službenicima izmijeniti odredbu koja regulira prestanak službe po sili zakona na način da se prestanak radnog odnosa aktivira s datumom ostvarenja uvjeta za odlazak u mirovinu, a ne krajem godine u kojoj je zaposlenik ostvario uvjete, kako je to sada slučaj.

Vlada će tom „reformskom" mjerom, kako sama procjenjuje, do 2018. godine ranije u mirovinu „sprašiti" oko 5.000 osoba i tako dodatno opteretiti mirovinski sustav i povećati nepovoljni omjer onih koji rade i onih koji su u mirovini.

Time se Nacionalni program reformi promovira kao skup kontradikotornih mjera kojima Vlada samoj sebi skače u usta, budući da se duži ostanak u svijetu rada „osigurava" ranijim umirovljenjem 5.000 državnih službenika. Bravo majstori! - stoji u priopćenju. 

 

NACIONALNI PROGRAM REFORMI
Rad do 67 godine života Vlada promovira ranijim umirovljenjem državnih službenika


(SDLSN, 28. travnja 2016.) Danas prezentirani Nacionalni program reformi (NPR) Vlade Republike Hrvatske ponovno je potvrdio da papir trpi sve.
Najbolji primjer za to je način kako Vlada planira osigurati poboljšanje održivosti mirovinskog sustava, za postizanje kojeg cilja se kao jedna od ključnih mjera navodi i poticanje dužeg ostanka u svijetu rada, odnosno do 67 godine života.
"Mi se danas čudimo kako netko sa 67 godina može raditi - pogledajte Theodora Merona, on je imao 87 godina kada je sudio Gotovini. Ne znam zašto se ljudi toliko boje miroviske reforme - penalizacija u svim europskim zemljama je puno manja. Kod nas je 3,6 i to kreće tek od 2025. godine", objasnila je na predstavljanju NPR-a ministrica Nada Šikić i dodala: "Kako se životni vijek produžuje, ja ne razumijem zašto je tih 67 toliki problem".
Valjda je zato Vlada u tom istom programu reformi odlučila u Zakonu o državnim službenicima izmijeniti odredbu koja regulira prestanak službe po sili zakona na način da se prestanak radnog odnosa aktivira s datumom ostvarenja uvjeta za odlazak u mirovinu, a ne krajem godine u kojoj je zaposlenik ostvario uvjete, kako je to sada slučaj.
Vlada će tom „reformskom" mjerom, kako sama procjenjuje, do 2018. godine ranije u mirovinu „sprašiti" oko 5.000 osoba i tako dodatno opteretiti mirovinski sustav i povećati nepovoljni omjer onih koji rade i onih koji su u mirovini.
Time se Nacionalni program reformi promovira kao skup kontradikotornih mjera kojima Vlada samoj sebi skače u usta, budući da se duži ostanak u svijetu rada „osigurava" ranijim umirovljenjem 5.000 državnih službenika. Bravo majstori! S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.04.2016.

PRIJEČILI OSNIVANJE SINDIKATA

Diplomirana inženjerka: HAKOM mi je dao otkaz iako sam imala najbolje rezultate rada u odjelu, a plaću manju nego tajnica

 

(Narod.hr, 28. travnja 2016.) "Stop diskriminaciji žena u institucijama", poruka je javnosti povodom „Međunarodnom danu djevojaka i žena u ICT-u" („International Girls in ICT Day") kojeg je 28. travnja 2016. organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), koju upućuju žene koje su bile ili su još uvijek zaposlenice ove Agencije.

"Upravo je HAKOM institucija koja sustavno diskriminira svoje zaposlenice, visokoobrazovane, stručnjakinje - žene. Ova državna agencija u suradnji s partnerima tvrtkom Ericsson Nikola Tesla i Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, pokreće aktivnosti kako bi se podigla svijest među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi ICT sektor dok pojedine zaposlenice upravo od HAKOM-a trpe razne oblike diskriminacije", istaknule su.

„Međunarodni dan djevojaka u ICT-u" („International Girls in ICT Day"), na globalnoj razini obilježava Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) s ciljem da se potaknu djevojke i mlade žene da studiraju i ostvare karijere u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT). Slogan inicijative glasi, kojeg je u Hrvatskoj nositelj HAKOM, "Proširimo vidik, promijenimo stav" te afirmira pozitivan pogled na školovanje žena za ova tradicionalno muška zanimanja.

"Ovim putem želimo istaknuti licemjerstvo ovakvog događanja te dati podršku ženama zaposlenicama HAKOM-a koje trpe nasilje. Istaknimo da su te žene i majke, kojima nije dopušteno raditi, kojima su na najgrublji način oduzeta sredstva za život, koje su zbog diskriminacije oboljele i koje se sudski progoni. Stop diskriminaciji žena u institucijama!", poručile su žene koje su bile ili su još uvijek zaposlenice ove Agencije u svom proglasu.

Također, istaknule su da:
- u HAKOM-u se sistematizacijom radnih mjesta ukidaju radna mjesta za majke za vrijeme korištenja rodiljnog/roditeljskog dopusta
- u HAKOM-u se žene i majke otpušta kao poslovni višak, a onda se na njihova radna mjesta dovode drugi zaposlenici
- u HAKOM-u se doktoricama znanosti zabranjuje znanstveni rad na fakultetu sa obrazloženjem da HAKOM nema interesa niti razloga za znanstveni rad žena
- u HAKOM-u se ženama odbija zahtjeve za neplaćeni dopust zbog obiteljskih razloga
- u HAKOM-u se ženama onemogućava korištenje prava iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, odnosno pravo na rad s polovicom punoga radnog vremena u
- dvostrukom trajanju neiskorištenoga roditeljskog dopusta
- u HAKOM-u se obrazovane žene upućuje "neka doma čuvaju djecu" umjesto da rade
- u HAKOM-u se žene koje ukazuju na moguće nepravilnosti u poslovanju sustavno diskriminira i omalovažava do te mjere da obolijevaju
- u HAKOM-u se zaštitarima dostavljaju fotografije žena koje su pokušale osnovati sindikat kako bi im se zapriječio ulaz u Agenciju u kojoj su zaposlene
- u HAKOM-u se žene koje na sudu svjedoče istinu otpušta, progoni, javno proziva i zastrašuje sa zaštitarima
- HAKOM zbog pritisaka i nemoguće radne atmosfere napuštaju stručne i neovisne žene
- HAKOM u svrhu zastrašivanja i ostvarivanja prijetnji, u medijima objavljuje osobne podatke o zdravlju svojih zaposlenica i njihove malodobne djece, kao i
- fotografije iz osobnih zbirki bez privole vlasnika zbirki
- HAKOM samoinicijativno šalje dopise novim poslodavcima žena koje su otpustili, a u kojima žene neutemeljeno diskreditiraju
- Vijeće HAKOM-a je umjesto žene ravnateljice, po zanimanju inženjerke, na mjesto ravnatelja imenovao podobnijeg muškarca koji u trenutku provedbe natječaja nije ispunjavao uvjete natječaja

Pozivaju udruge građana, Međunarodnu telekomunikacijsku uniju, novinare, te javnost da osude bilo kakav oblik diskriminacije i zlostavljanja žena u institucijama, te da se licemjerno ponašanje čelnih ljudi HAKOM-a jasno proglasi nedopuštenim. U protivnom će „Međunarodni dan djevojaka u ICT-u" promovirati poruku da je dopušteno žene smatrati opremom, a ne aktivnim i ravnopravnim dionikom u ICT zanimanjima.

 

Prijetnje, uvrede, ignoriranja

Zbog nezakonitih otkaza i mobinga pokrenuto je 20-ak radnih sporova u kojem radnici tuže HAKOM zbog uznemiravanja i diskriminacije, nezakonitog oduzimanja od plaće, otkaza i sl. Dvadesetak je priznatih stručnjaka otišlo iz firme, a dvadesetak radnika nije potpisalo nove ugovore s danom nove sistematizacije te im je na taj način jednostrano smanjena plaća. Više od godinu i pol na stanje u HAKOM-u skupina radnika upozorava sve mjerodavne institucije, no od odgovora i zaštite njihovih prava i dalje ništa.

Sve je počelo tri godine s novom upravom i s njihovim specifičnim načinom rada te potpunim ignoriranjem sindikata.

Ideja o osnivanju sindikata pojavila se nakon što su ljudi počeli dobivati ugovore po principu uzmi ili ostavi. Prva radnica koja je dobila tu ideju - po povratku s bolovanja zbog mobinga dobila je otkaz ugovora o radu, ispričale su nam bivše djelatnice HAKOM-a čiji su podaci poznati redakciji. Formalni razlog bio je zbog ukidanja njezinog radnog mjesta, pola godine poslije i u novoj sistematizaciji druga zaposlenica isto je dobila nezakoniti otkaz zbog kojeg se obje nalaze na sudu već dvije godine.

Nakon toga sindikat se osniva tajno nakon čega su krenuli razni oblici uvreda i ignoriranja. Do danas sindikalni povjerenik nije ostvario prava članova sindikata te je izložen neprestanom maltretiranju.

Poslodavac, HAKOM, ima i prvostupanjsku presudu Prekršajnog suda u Zagrebu da je kriv jer je zabranio djelovanje sindikata. Presuda je donesena 7. srpnja 2015. godine. Predsjednik Vijeća i ravnatelj HAKOM-a proglašeni su krivima zbog ostvarenog nadzora nad ustrojem i djelovanjem sindikata - što je jedinstvena presuda javne ustanove, čiji su osnivači Vlada RH i Hrvatski sabor.

"Sve na koje se sumnjalo da je mogući član sindikata vršen je mobing, šikanirani su, oduzimana su dotadašnja prava", istaknula je naša sugovornica.

"Ukinuto je moje radno mjesto bez obzira što u zakonu piše da me moraju prekvalificirati za drugo radno mjesto - no oni nisu to ispoštovali", rekla nam je naša sugovornica.

Članice inicijative Stop diskrininaciji žena u institucijama pojašnjavaju kako se odvijala diskriminacija prema njima: oduzimanjem plaće, neprestanim pritiscima kroz pisanje očitovanja šefovima, prijetnjama šefova da se pazi s kime se druižmo u slobodno vrijeme... Ističu kako je diskriminacija dobila zamaha kad su stale u obranu kolegice koja je dobila otkaze zbog pokušaja osnivanja sindikata.

Predsjednik Vijeća osobno, bez Odluke Vijeća koje sukladno Zakonu upravlja Agencijom, podignuo je pet privatnih tužbi protiv radnika, navodno, zbog sramoćenja i klevete. Tako je kazneno tužio jednu radnicu koja je poslije porodiljnog htjela doći raditi na radno mjesto, ali je odbijena, pa ne radi, a prima plaću, sve zato što je na upit novinarke HRT-a izjavila "U vrijeme kada ljudi kopaju po kontejnerima da prežive, oni meni plaćaju plaću da sjedim doma. Zbog neprimjerenog odgovora HAKOM-a u priopćenju za javnost, Agencija za zaštitu osobnih podataka je donijela rješenje protiv HAKOM-a, u njenu korist.

Još jedna zaposlenica, diplomirani inžinjer, dobila je otkaz ugovora o radu uz objašnjenje jer je navodno pokušala ostvariti veću materijalnu korist u znatnom iznosu za korisnika na štetu operatora i to nakon niza oduzimanja prava i diskriminacije.

Istaknula je kako je pokušala riješiti stvari unutar firme, pisala Vijeću da ju prime, nije dobila odgovore. "U odjelu sam imala najbolje rezultate rada - nikada nisam dobila nikakvu stimulaciju iako sam radila više od nekih koji su bivali nagrađeni.. Plaću su mi skinuli maksimalno - imala sam puno manju plaću od tajnice", rekla nam je dodavši kako je nakon toga podigla tužbu za mobing protiv firme: "Onda sam znala da sam sebi potpisala otkaz!".

Prema dokumentima koje posjeduje redakcija, na adresu Hrvatskog sabora 13. rujna 2015. godine jedan član Vijeća HAKOM-a upozoravao je na nepravilnosti istaknuvši kako se dio ulazni-izlazne dokumentacije i informacija selektivno dostavlja pojedinim članovima Vijeća i stručnih službi HAKOM-a tjednima prije nego što se informacija dostavi svim članovima Vijeća: "I onda se članove Vijeća dovodi pred svršen čin da samo podignu ruke na sjednici Vijeća...."

"Sa zaposlenicima se vode po meni sramotni obračuni preko medija iako Vijeće nikada nije dogovorilo takvu politiku. Prozivanje radnika HAKOM-a preko medija da su iskoristili svoja zakonska prava za skrb oko djece je po meni potpuno neprihvatljivo (...) Zbog povećanog broja radnih sporova, čiji se ukupan broj taji od članova Vijeća HAKOM-a, stavka u financijskom planu za odvjetničke usluge povećan je tri puta iako Vijeće nije nikada raspravilo niti dogovorilo takvu politiku...", napisao je Jukić Hrvatskom saboru pozivajući da se što prije održi za javnost otvorena tematska sjednica Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu i Odbora za gospodarstvo na kojoj bi se razmotrilo stanje u hrvatskom nacionalnom regulatoru za mrežne industrije.

Na nepravilnosti u HAKOM-u upozoravala i saborska zastupnica Mirela Holy. U Hrvatskom saboru glasovala je protiv njihova godišnjeg izvješća iz 2013. godine. U novom sazivu, MOST nije bio za izglasavanje godišnjeg izvješća za 2014. godinu.

Ravnatelj Inspektorata rada, Ilija Tadić je u HRT-ovoj emisiji Labirint izjavio da se u HAKOM-u vode sveobuhvatni izvidi zbog uočenih nezakonitosti te da su protiv odgovornih osoba HAKOM-a podignuta četiri optužna prijedloga.

Zbog svega što se dogodilo zaposlenicima koji su javno istupili i upozorili javnost i institucije, zaposlenici su u strahu od otkaza, kaznenih prijava, šikaniranja, ukidanja stečenih prava, stoga svi žele ostati anonimni. Naš izvor nam dostavlja dokumentaciju iz koje je vidljivo sustavno šikaniranje i oduzimanje stečenih prava svima koji imaju svoj stav i mišljenje, svima koji su podržali sindikat, svima koji su potpisali drugu listu radničkog vijeća, a koja nije bila poželjna u vrijeme "demokracije".

Doznajemo da Dražen Lučić, kao predsjednik HAKOM-a, šalje dopise novim poslodavcima nekolicine djelatnika koji su otišli iz HAKOM-a, kako bi iste i dalje diskriminirao i zagorčavao zivot, a što je Ustavom RH zabranjeno - oduzimanje prava na rad.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.04.2016.

NASILJE

Deseci ozlijeđenih: Žestoki sukobi na prosvjedima u Francuskoj protiv prijedloga zakona o radu


(Novilist.hr, 28. travnja 2016.) Žestoki sukobi su izbili u četvrtak u više francuskih gradova u kojima ima teško ozlijeđenih i desetci uhićenih, na prosvjedima u kojima je sudjelovalo najmanje 170.000 radnika i studenata protiv prijedloga zakona o radu.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve izvijestio je da su ozlijeđena 24 pripadnika redarstvenih snaga - među kojima trojica »teško« - u sukobima koje je izazvala »šačica razbijača« i u kojima ima ozlijeđenih i među prosvjednicima. Uhićene su 124 osobe, dodao je ministar.

Osudivši »odlučno ovo nasilje«, predsjednik glavnog studentskog sindikata UNEF William Martinet izrazio je žaljenje zbog »neprimjerene uporabe sile od strane policije«.

Gotovo 170.000 ljudi po procjeni vlasti, a 500.000 po procjeni sindikata, sudjelovalo je u prosvjedima u četrdesetak gradova tražeći četvrti put u zadnja dva mjeseca povlačenje zakona koji je, ističu, »neprihvatljiv«.

Prosvjede su obilježili sukobi, napose u Parizu gdje je »tristotinjak maskiranih prosvjednika« napalo redarstvenike, teško ranivši trojicu njih, javljaju vlasti. Uništeni su autobusna stajališta i izlozi.

 

Odaziv je u četvrtak bio nešto manji nego na prijašnjim prosvjedima, ali su protivnici zakona već najavili dolazak na tradicionalno prvosvibanjsko okupljanje te 3. svibnja kada počinje rasprava u parlamentu o tom zakonu.

Protivnici traže povlačenje teksta koji daje veća prava poslodavcima, napose što se tiče određivanja radnog vremena, te pojašanjava uvjete za otpuštanje. Unatoč stanovitom napretku, kritičari i dalje smatraju nacrt presklonim poslodavcima i čimbenikom nesigurnosti za zaposlenike, uglavnom mlađe.

Uz prosvjede, organizirana je i obustava rada zbog koje je bilo zastoja u prometu. U pariškoj zračnoj luci otkazano je oko 20 posto letova, a u Roissyju su zabilježena kašnjenja.

Prosvjedima su se priključili i umjetnici koji pregovaraju o svojim naknadama za nezaposlenost.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 28.04.2016.

KRIVI NASLOV
Vlada mijenja Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika u kojem obveze ne postoje od 2003. godine

Ako članak 5. Ustava kaže da u Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom, onda valjda i zakoni moraju biti u skladu sa samima sobom, a zakon koji svojim nazivom implicira postojanje obveza koje više ne sadrži možda bi trebao naslov konačno uskladiti sa sadržajem 

 

(SDLSN, 28. travnja 2016.) Vlada Republike Hrvatske na današnjoj će sjednici utvrditi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i to po jubilarni 30-ti puta.

Sindikat u razloge posljednjih izmjena i dopuna ne namjerava ulaziti, ali podsjeća da zakon koji u svom naslovu sugerira postojanje obveza državnih dužnosnika takve obveze ne propisuje od 23. listopada 2003. godine, kada su stupanjem na snagu Zakona o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti prestale važiti odredbe članka 2. do 10. Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, temeljem čega je glava II. ovoga Zakona „OBVEZE DUŽNOSNIKA ZA VRIJEME OBNAŠANJA DUŽNOSTI" ostala bez sadržaja, a obveze dužnosnika sada propisuje drugi zakon - onaj koji regulira sukob interesa.
Tako danas u Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika od obveza nema ni „o" pa se postavlja pitanje treba li se i nadalje tako zvati ili bi naziv trebao odražavati njegov stvarni sadržaj, a to su samo prava.
Ako članak 5. Ustava kaže da u Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom, onda valjda i zakoni moraju biti u skladu sa samima sobom, a zakon koji svojim nazivom implicira postojanje obveza koje više ne sadrži možda bi trebao naslov konačno uskladiti sa sadržajem. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 27.04.2016.

... za preuzimanje letka klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 27.04.2016.

TRI MODELA
Ministrica nam je rekla kad kreće reforma lokalne samouprave


Autor: Helena Puljiz

Vlada Tihomira Oreškovića predstavit će akcijski plan provođenja reformi, a jedna od ključnih koju Hrvatska mora ubrzano provesti je reforma lokalne i područne samouprave. No na njen početak morat ćemo pričekati do kraja ove godine. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović najesen će javnosti predstaviti čak tri modela prema kojima bismo konačno krenuli u teritorijalni preustroj, a od ta tri provest će se onaj oko kojega se bude postigao širok politički i društveni konsenzus

(tportal.hr, 27. travnja 2016.) Svaki od modela nove organizacije sadržavat će razrađene instrumente financiranja rada jedinica lokalne i područne samouprave. S obzirom na izazovno gospodarsko i financijsko stanje u državi svaki od tri modela, koje priprema ministrica Dubravka Jurlina Alibegović, pratit će detaljna analiza financijskog učinka provedbe te razrađeni akcijski plan provedbe.

Hrvatska danas ima 428 općina i 127 gradova, 20 županija i Grad Zagreb. Prema podacima Ministarstva uprave, plaćamo čak 8.354 dužnosnika u predstavničkim tijelima lokalne samouprave (općinska i gradska vijeća, županijske skupštine, Skupština Grada Zagreba) te još 1.322 dužnosnika u izvršnim tijelima lokalne samouprave (župani, gradonačelnici, zamjenici župana, zamjenici gradonačelnika, zamjenici načelnika, gradonačelnik Zagreba i zamjenici).

Budući da se koalicijski partneri iz HDZ-a i Mosta slažu kako se reforma lokalne i područne samouprave mora provesti, ali se ne slažu oko načina i modela na koji će se to konačno i dogoditi, pitali smo ministricu Jurlinu Alibegović hoće li reforme biti i kad je možemo očekivati. Pitali smo i hoće li biti ukinute županije i smanjen broj općina i gradova, hoće li Hrvatska biti i regionalizirana. Most zagovara regionalizaciju i ukidanje županija, HDZ se ukidanju županija oštro suprotstavlja.

U ovom trenutku, naglašava ministrica, o konkretnom broju jedinica u budućem teritorijalnom ustroju, broju regionalnih jedinica i njihovoj ulozi u budućem sustavu lokalne i područne samouprave ne može govoriti jer se prikupljaju i obrađuju podaci. Analizirat će se sve: demografski, geografski, društveni, gospodarski i fiskalni pokazatelji, postojeći administrativni kapaciteti općina i gradova te teritorijalna distribucija javnih usluga.

"U odnosu na postojeće stanje predložit će se tri alternativna modela organizacije lokalne i područne (regionalne) samouprave koji će predstavljati kombinaciju prijedloga za teritorijalnu organizaciju (optimizacija lokalne samouprave kroz manje ili veće intervencije u postojeći teritorijalni ustroj) te prijedloga za promjene u načina organizacije obavljanja javnih usluga (utvrđivanje različitog opsega poslova koje obavljaju veće i manje jedinice lokalne samouprave). Svaki od predloženih modela organizacije sadržavat će razrađene instrumente financiranja rada jedinica lokalne i područne samouprave, mehanizme međuopćinske suradnje, financijske poticaje za dobrovoljno spajanje jedinica i sustav pomoći jedinica područne (regionalne) samouprave i središnje države općinama i gradovima koji nisu u mogućnosti sami obavljati poslove iz svoje utvrđene nadležnosti. Konačno, svaki od postojećih modela pratit će detaljna analiza financijskog učinka provedbe te razrađeni akcijski plan provedbe", ističe ministrica Alibegović Jurlina u izjavi za tportal.

Izrada prijedloga modela dovršit će se do jeseni 2016., nakon čega će sva tri prijedloga modela biti predstavljena na javnoj raspravi. Temeljem rezultata javne rasprave, u koju će biti uključeni predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave, socijalnih partnera, akademske zajednice i civilnog društva Vlada Republike Hrvatske odabrat će do kraja 2016. jedan od predloženih modela, uz nastojanje da se oko odabira modela postigne široki politički i društveni konsenzus.

Ministrica naglašava kako promjena u teritorijalnom ustroju predstavlja jednu u nizu mogućih mjera usmjerenih na održivu, učinkovitu javnu upravu na lokalnoj razini te da nju ne treba sagledavati kao cilj, već kao instrument cjelovite reforme lokalne i područne samouprave.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 27.04.2016.

USUSRET "MEĐUNARODNOM DANU DJEVOJAKA I ŽENA U ICT-U"
"Stop diskriminaciji žena": Zaposlenice HAKOM-a progovorile o diskriminaciji s kojom se susreću


Autor: dnevno.hr
"Upravo je HAKOM institucija koja sustavno diskriminira svoje zaposlenice, visokoobrazovane, stručnjakinje - žene", navode žene koje su bile ili su još uvijek zaposlenice ove Agencije.

(Dnevno.hr, 7. travnja 2016.) "Stop diskriminaciji žena u institucijama", poruka je javnosti ususret "Međunarodnom danu djevojaka i žena u ICT-u" („International Girls in ICT Day") koji 28. travnja 2016. organizira Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM),koju upućuju žene koje su bile ili su još uvijek zaposlenice ove Agencije.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Upravo je HAKOM institucija koja sustavno diskriminira svoje zaposlenice, visokoobrazovane, stručnjakinje - žene. Ova državna agencija u suradnji s partnerima tvrtkom Ericsson Nikola Tesla i Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, pokreće aktivnosti kako bi se podigla svijest među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi ICT sektor dok pojedine zaposlenice upravo od HAKOM-a trpe razne oblike diskriminacije.

„Međunarodni dan djevojaka u ICT-u" („International Girls in ICT Day"), na globalnoj razini obilježava Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) s ciljem da se potaknu djevojke i mlade žene da studiraju i ostvare karijere u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT). Slogan inicijative glasi "Proširimo vidik, promijenimo stav" te afirmira pozitivan pogled na školovanje žena za ova tradicionalno muška zanimanja.

Ovim putem želimo istaknuti licemjerstvo ovakvog događanja te dati podršku ženama zaposlenicama HAKOM-a koje trpe nasilje. Istaknimo da su te žene i majke, kojima nije dopušteno raditi, kojima su na najgrublji način oduzeta sredstva za život, koje su zbog diskriminacije oboljele i koje se sudski progoni. STOP DISKRIMINACIJI ŽENA U INSTITUCIJAMA!

Protivimo se svakom obliku diskriminacije žena i dajemo na znanje:

u HAKOM-u se sistematizacijom radnih mjesta ukidaju radna mjesta za majke za vrijeme korištenja rodiljnog/roditeljskog dopusta

u HAKOM-u se žene i majke otpušta kao poslovni višak, a onda se na njihova radna mjesta dovode drugi zaposelnici
u HAKOM-u se doktoricama znanosti zabranjuje znanstveni rad na fakultetu sa obrazloženjem da HAKOM nema interesa niti razloga za znanstveni rad žena
u HAKOM-u se ženama odbija zahtjeve za neplaćeni dopust zbog obiteljskih razloga
u HAKOM-u se ženama onemogućava korištenje prava iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, odnosno pravo na rad s polovicom punoga radnog vremena u dvostrukom trajanju neiskorištenoga roditeljskog dopusta
u HAKOM-u se obrazovane žene upućuje "neka doma čuvaju djecu" umjesto da rade
u HAKOM-u se žene koje ukazuju na moguće nepravilnosti u poslovanju sustavno diskriminira i omalovažava do te mjere da obolijevaju
u HAKOM-u se zaštitarima dostavljaju fotografije žena koje su pokušale osnovati sindikat kako bi im se zapriječio ulaz u Agenciju u kojoj su zaposlene
u HAKOM-u se žene koje na sudu svjedoče istinu otpušta, progoni, javno proziva i zastrašuje sa zaštitarima
HAKOM zbog pritisaka i nemoguće radne atmosfere napuštaju stručne i neovisne žene
HAKOM u svrhu zastrašivanja i ostvarivanja prijetnji, u medijima objavljuje osobne podatke o zdravlju svojih zaposlenica i njihove malodobne djece, kao i fotografije iz osobnih zbirki bez privole vlasnika zbirki
HAKOM samoinicijativno šalje dopise novim poslodavcima žena koje su otpustili, a u kojima žene neutemeljeno diskreditiraju
Vijeće HAKOM-a je umjesto žene ravnateljice, po zanimanju inženjerke, na mjesto ravnatelja imenovao podobnijeg muškarca koji u trenutku provedbe natječaja nije ispunjavao uvjete natječaja

Pozivamo udruge građana, Međunarodnu telekomunikacijsku uniju, novinare, te javnost da osude bilo kakav oblik diskriminacije i zlostavljanja žena u institucijama, te da se licemjerno ponašanje čelnih ljudi HAKOM-a jasno proglasi nedopuštenim. U protivnom će „Međunarodni dan djevojaka u ICT-u" promovirati poruku da je dopušteno žene smatrati opremom, a ne aktivnim i ravnopravnim dionikom u ICT zanimanjima."

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 27.04.2016.

JutarnjiLIST o novom krugu pregovora Vlade i sindikata o osnovici

...za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


'Neka Uprava odustane od isplate bonusa i podnese ostavke'

'Neka Uprava odustane od isplate bonusa i podnese ostavke'

Izvor: N1 "Očekujem da će ministar Romić izmijeniti ugovore, da će Uprava Hrvatskih šuma odustati od isplate bonusa i da će dati ostavku", kazao je na konferenciji za novinare šef šumarskog sindikata Željko Kalauz. Na konferenciji je osim Željka Kalauza, govorio i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Opširnije

Hrvatske šume otpustile stotine radnika, a šefovi će dobiti milijune kuna!?

Hrvatske šume otpustile stotine radnika, a šefovi će dobiti milijune kuna!?

TAJNI UGOVORI SDP-OVE VLASTI Tri člana uprave trebala bi podijeliti nevjerojatnih 5,28 milijuna kuna bonusa (GLAS SLAVONIJE) Javna je tajna da, u vrijeme dok se hrvatska država već godinama suočava s velikim financijskim poteškoćama, a građane (od kojih mnogi žive na rubu siromaštva), poziva na strpljenje, čelnici nekih državnih sustava imaju ugovore koji kao da su sklopljeni u Kataru, Singapuru ili nekoj drugoj izuzetno bogatoj državi.

Opširnije

Pravo na godišnji: Radnik koji da otkaz, ima pravo na naknadu za odmor

Pravo na godišnji: Radnik koji da otkaz, ima pravo na naknadu za odmor

PRESUDA SUDA EU-A Autor: Gabrijela Galić Europska direktiva o određenim vidovima organizacije radnog vremena predviđa da svaki radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor, neovisno o njegovom zdravstvenom stanju ZAGREB Radnik koji sam zatraži raskid radnog odnosa ostvaruje pravo na novčanu naknadu ako nije mogao u cijelosti ili djelomično iskoristiti pravo na plaćeni godišnji odmor. Presudio je to Sud Europske unije, pred kojim se našao slučaj jednog dužnosnika uprave grada Beča.

Opširnije

SHŽ zahtjeva isplatu plaće radnicima Održavanja vagona i RPV-a Slavonski Brod

SHŽ zahtjeva isplatu plaće radnicima Održavanja vagona i RPV-a Slavonski Brod

(Prigorski.hr) Sindikat hrvatskih željezničara (SHŽ) zatražio je u petak poštivanje odredaba Kolektivnih ugovora tvrtki Održavanje vagona i RPV-a Slavonski Brod po kojima su radnici tih tvrtki trebali dobiti plaće za lipanj do 20. u mjesecu, no nisu ih dobili.

Opširnije

Eurostat: Hrvatska među članicama EU-a s najvećim padom javnog duga

Eurostat: Hrvatska među članicama EU-a s najvećim padom javnog duga

Autor: HRT/Hina Hrvatski javni dug iznosio je na kraju prvog tromjesečja 288,35 milijardi kuna, 4,7 milijardi kuna ili 1,6 posto manje nego godinu dana prije, što predstavlja prvi pad javnog duga na godišnjoj razini od kada se prate ti podaci, pa se Hrvatska svrstala među članice EU-a s najvećim padom duga, pokazuje izvješće Eurostata.

Opširnije

Upućivanje radnika: Komisija raspravlja o mišljenjima nacionalnih parlamenata

Upućivanje radnika: Komisija raspravlja o mišljenjima nacionalnih parlamenata

Bruxelles, 20. srpnja 2016. Prijedlogom o upućivanju ne krši se načelo supsidijarnosti (EK) Kolegij povjerenika danas je donio Komunikaciju u kojoj preispituje svoj prijedlog revizije Direktive o upućivanju radnika u kontekstu mehanizma kontrole poštovanja načela supsidijarnosti koji je nekoliko država članica aktiviralo u svibnju. Komisija je pažljivo razmotrila njihova stajališta i zaključila da se prijedlogom revizije Direktive ne krši načelo supsidijarnosti.

Opširnije

Studija MMF-a: Iseljavanje krivo za slab rast stopa BDP-a zemalja istočne Europe

Studija MMF-a: Iseljavanje krivo za slab rast stopa BDP-a zemalja istočne Europe

DEMOGRAFSKA KRETANJA U 25 GODINA Autor: Jagoda Marić Da nije bilo tog iseljavanja, procjenjuju stručnjaci MMF-a, stopa rasta BDP-a u istočnoeuropskim zemljama, među kojima je i Hrvatska, bila bi veća u prosjeku za sedam postotnih poena

Opširnije

Hrvatska na dnu Europe: evo kako se druge zemlje bore protiv nezaposlenosti mladih

Hrvatska na dnu Europe: evo kako se druge zemlje bore protiv nezaposlenosti mladih

GENERACIJE BEZ PERSPEKTIVE Piše Zvonimir Savić Po stopi nezaposlenosti mladih Hrvatska se nalazi među četiri najlošije države EU-a. (SLOBODNA DALMACIJA) Tržište rada je mjesto gdje se možda i najbolje može procijeniti stanje nacionalnoga gospodarstva, jer visoka stopa zaposlenosti pridonosi ostvarivanju i drugih makroekonomskih ciljeva, poput visoke razine i visokih stopa rasta BDP-a. Sadašnje stanje hrvatskog tržišta rada otkriva i nepovoljnu strukturu i nezadovoljavajuću dinamiku promjena kad se uspoređujemo sami sa sobom i kada se uspoređujemo s ostalim članicama EU-a u vremenskoj dinamici.

Opširnije

10 godina hrvatske stagnacije: manje je stanovnika i zaposlenih, a više iseljenih

10 godina hrvatske stagnacije: manje je stanovnika i zaposlenih, a više iseljenih

ŽIVOT U HRVATSKOJ 2006. I 2016. Države iz srednjoeuropskog okruženja bile su uz bok Hrvatske, a Poljska i baltičke zemlje iza nas. Danas im svima gledamo u leđa AUTOR: Dijana Jurasić (VEČERNJI LIST) Prijedeset godina hrvatski građani vidjeli superspektivuu državi koja je bila na početku pristupnihpregovora s EU, vjerovali su da će imstandard rasti, da će s lakoćom otplaćivati kredite za stanove i aute. Što se deset godina poslijepromijenilou životu prosječnog građanina i ove zemlje?

Opširnije

Život na minimalcu: Ljudi nam odlaze, jer ne žele raditi za kikiriki

Život na minimalcu: Ljudi nam odlaze, jer ne žele raditi za kikiriki

POSLODAVCI SU KLJUČ PROBLEMA Autor: Gabrijela Galić Jedna od tih igrica u kojima se radnika zakida za zaradu jest i praksa dijela poslodavaca da sve one dodatke koje radnicima prema zakonu trebaju isplatiti (primjerice rad noću, prekovremeni rad, rad praznicima, blagdanima) utrpaju u bruto iznos minimalne plaće, umjesto da to bude dodatak koji bi radničko primanje malo podebljao.

Opširnije

KOLUMNA Vrijeme za kapitalizam s "ljudskim licem"

KOLUMNA Vrijeme za kapitalizam s "ljudskim licem"

IZA POZORNICE BRANKA PODGORNIKA Autor: Branko Podgornik U hrvatskoj politici nema reakcija na duboke promjene u Europi i svijetu. Političari su ostali bez sadržaja i sveli se na izborne aritmetičare – kao da se ništa bitno ne događa (Novilist.hr) Mnogi su se ovih dana zapanjili kad je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda rekla Financial Timesu kako »želi da MMF ima ljudsko lice«. Ta je institucija došla na loš glas, jer državama nameće privatizaciju, proračunsku štednju, lakše otpuštanje radnika u sklopu liberalizacije tržišta rada, kao i ostale »nepopularne« reforme. Direktorica Christine Lagarde želi sliku Fonda popraviti.

Opširnije

Potrošačke cijene u lipnju pale 1,6 posto

Potrošačke cijene u lipnju pale 1,6 posto

NASTAVAK DEFLACIJE Najnoviji podaci DZS-a ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom da je trend pada potrošačkih cijena ušao već u treću godinu (VEČERNJI LIST) U Hrvatskoj su u lipnju potrošačke cijene pale 1,6 posto na godišnjoj razini, što je ponajviše posljedica pada cijena goriva, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Opširnije

TKO JE KRIV? Nesigurnost radnika u Hrvatskoj sve veća - a bit će i gore

TKO JE KRIV? Nesigurnost radnika u Hrvatskoj sve veća - a bit će i gore

Autor: Josipa Krajinović Svaki peti radnik u Hrvatskoj zaposlen je na određeno vrijeme. Da je nesigurnost radnika sve veća pokazuje istraživanje Instituta za razvoj i međunarodne odnose. U prošloj je godini više od 95 posto novozaposlenih bilo prijavljeno na ugovor na određeno vrijeme, a samo 5 posto za stalno. Ovo istraživanje financirala je Europska Komisija, koju zanima sigurnost radnih mjesta u novim državama članicama.

Opširnije

Ovako na moru varaju sezonce iz Slavonije

Ovako na moru varaju sezonce iz Slavonije

ISKUSTVO OSJEČKOG KUHARA Slijedio je šok jer je sve dogovoreno preko noći palo u vodu (GLAS SLAVONIJE) Da je dio sezonskih radnika na Jadranu, a najviše ih je iz Slavonije, doista često u robovlasničkom, a ne radnom odnosu, kako je u ponedjeljak pisao Glas Slavonije, potvrdio nam je i 33-godišnji Osječanin B. L. (podaci poznati redakciji), koji ističe da mu više ne pada na pamet zaradu potražiti na taj način. Po struci je kuhar, a sezonske poslove radi od 2002. godine.

Opširnije

HZZ: Krajem lipnja 219.491 nezaposlena osoba

HZZ: Krajem lipnja 219.491 nezaposlena osoba

(LIDER) Krajem lipnja ove godine u Hrvatskoj je bila registrirana 219.491 nezaposlena osoba, što je 12.836 osoba ili 5,5 posto manje u odnosu na svibanj, čime je peti mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih na mjesečnoj razini, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Hrvatski sabor raspušta se 15. srpnja, na "vlasti" je tehnička Vlada, izvanredni izbori su nakon godišnjih odmora. Ova 2016. godina je...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja