SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Petak, 05.12.2014.

GRAD OPATIJA Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnike gradske uprave

 

(www.opatija.hr, 4. prosinca 2014.) Nakon uspješno vođenih i okončanih pregovora oko novog Kolektivnog ugovora sa predstavnicima Sindikata, novi Kolektivni ugovor za djelatnike gradske uprave Grada Opatije danas su u uredu gradonačelnika potpisali gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Boris Pleša, te predsjednik opatijske sindikalne podružnice Željko Harbaš.

Na potpisivanju su bili nazočni i pročelnik gradskog UO za financije i društvene djelatnosti Danijel Jerman, te pročelnica Ureda Grada Helena Masarić, viša stručna suradnica za radne odnose u Gradu Opatija Tamara Pičuljan, potom glavni tajnik Sindikata Siniša Kuhar, i pravna savjetnica u Sindikatu Marina Haklin, kao predstavnici pregovaračkih timova dviju strana. 

Tijekom pregovaranja Sindikat je pokazao razumijevanje za ukupnu gospodarsku situaciju te je prihvatio ponovno umanjenje osnovice za obračun plaće za iduću godinu, od 3%, kojeg iznosa se gradska uprava odriče već treću godinu. Materijalna prava su zadržana, opet u smanjenom iznosu, a takav dogovor da će materijalna prava biti manja od predviđenih osnovnim ugovorom počeo je s božićnicom 2011. g. Tako se i iduće godine božićnica, regres za godišnji odmor isplaćuju u manjem neoporezivom iznosu, dnevnica za put u zemlji je dalje upola manja, a koeficijenti za izračun jubilarne nagrade su trajno smanjeni. Ova materijalna prava se primjenjuju i na zaposlenike gradskih ustanova. Ponovno je suspendirano pravo na uvećanje plaće kojim se osnovnim tekstom ugovora potiče usavršavanje službenika, te i sljedeće godine nema povećanja plaće zbog završenog magisterija, doktorata ili poslijediplomskog specijalističkog studija. Novina je da je kolektivni ugovor zaključen na razdoblje od tri godine.

 

Boris Pleša je izjavio da je zadovoljan tijekom pregovora, te zahvalio na suradnji drugoj strani, predstavnicima Grada Opatije, naglasivši da tijekom pregovora nije bilo disonantnih tonova, jer su obje strane uvažile aktualnu ekonomsku situaciju, te će kada se ukupna situacija poboljša, dodao je Pleša, stečena prava djelatnicima i vratiti u prvobitne okvire kolektivnog ugovora.

Gradonačelnik Dujmić ovom je prigodom rekao da opatijska gradska uprava nije čekala nikakve naputke s viših instanci o tome da se treba prilagoditi aktualnoj ekonomskoj situaciji, već je proaktivno djelovala, kada je prije nekoliko godina u dogovoru sa predstavnicima sindikata umanjila prava djelatnika u gradskoj upravi koja imaju temeljem Kolektivnog ugovora.

Sindikalni povjerenik u Gradu Opatiji Željko Harbaš spomenuo je kako biti povjerenikom definitivno nije zahvalna pozicija, no ipak je zadovoljan što su ovi pregovori bili konstruktivni, a Kolektivni ugovor potpisan uz uvažavanje argumenata obiju strana.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 03.12.2014.

JEDNA STRANKA - DVA RJEŠENJA 

Gdje si bio Peđa kad je Milanka predlagala ograničavanje tržišnog natjecanja?

(SDLSN, 3. prosinca 2014.) Predsjednik saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin, danas je na sjednici ovoga tijela izjavio kako bi moguća referendumska odluka o zabrani "outsourcinga" u javnoj upravi uvela državnu ekonomiju kakve se ne bi postidjele ni zemlje bivšeg sovjetskog bloka te kako bi zabrana ograničila poduzetničke slobode.

Pritom je, naravno, zaboravio na prijedlog svoje kolegice i potpredsjednice Vlade Milanke Opačić o osnivanju državnog poduzeća u kojem bi se zaposlilo gotovo 27 tisuća namještenika iz javnih i državnih službi, a koji bi državni mastodont jedini obavljao takve poslove u javnoj upravi.

Ovaj državni monopol tada ga nije zasmetao i svojoj partijskoj drugarici nije uputio posprdne kritike, ali nas kratkotrajno povijesno pamćenje još uvijek služi.

Stoga se zajedno podsjetimo što je predlagala Milanka, a Peđa prešutio... S. Kuhar 

 

(VEČERNJI LIST, 16. lipnja 2014.) Vlada je donijela konačnu odluku - odustaje od outsourcinga i odlučila se za model spin offa. To znači da će oko 24 tisuće zaposlenika, koji u bolnicama, školama i ostalim javnim ustanovama rade na pomoćnim poslovima koji nisu osnovna djelatnost (čišćenje, kuhanje, održavanje...), biti prebačeno u novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu.
(Milanka Opačić za RTL, 16. lipnja 2014.) "Razmatrajući tri modela procijenili smo da je spin off model, po kojem će se osnovati trgovačko društvo, isplativ za državne uštede i najmanje stresan za zaposlenike koji rade u neosnovnim djelatnostima u javnom sektoru", rekla je Opačić novinarima.
(Peđa Grbin, 3. prosinca 2014.) „Takva referendumska odluka uvela bi državnu ekonomiju, kakve se ne bi postidjele ni zemlje bivšeg Sovjetskog bloka. Europsko pravo predviđa socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo, ali i jasno govori članicama EU kada mogu ograničiti tržišno natjecanje."
Sindikati nisu obrazložili prijedlog kojima traže zabranu bilo kakvog angažiranja vanjskih tvrtki u javnim i državnim službama - objasnio je Peđa Grbin te ustvrdio da upravo zbog svega navedenoga drži da ovo referendumsko pitanje ne udovoljava testu proporcionalnosti između ograničavanja poduzetničkih sloboda i potrebe za takvim ograničenjem.

 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 03.12.2014.
(Narod.hr, 3. prosinca 2014.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH odlučio je predsjedniku saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđi Grbinu, dodijeliti priznaje za promicanje demokracije, zbog toga što je na čelu ovog odbora nastavio slijediti svijetlu stazu (sendero luminoso) svoje prethodnice Ingrid Antičević Marinović u obliku instituta „šutljive demokratske nazočnosti" socijalnih partnera na sjednicama Odbora.

"Grbin, naime, kao i njegova vrla prethodnica, nema običaj predstavnicima sindikata nazočnima na odboru kojim predsjeda dati i riječ, ali im zato omogućava šutljivu demokratsku nazočnost, stranu nekim drugim saborskim odborima, na kojima se predstavnici sindikata natječu u besplodnim kvazidemokratskim verbalnim istupima. Naš Peđa, međutim, drži kako demokraciju utjelovljuje sam po sebi pa mu stoga nema tko na njegovom odboru pričati o temi o kojoj se raspravlja, a da nije član odbora, neovisno o činjenici je li šutljivi nazočnik ujedno i inicijator i krivac za tu temu", istaknuli su.

SDLSN stoga posve neutemeljenom drži izjavu predstavnika referendumske inicijative, Željka Stipića, kako ne davanje riječi sindikalcima predstavlja udar na demokraciju.

"Priznanje Peđi Grbinu ujedno je i priznanje SDP-u, koji ovime pokazuje kako ne namjerava robovati prividnim i lažnim manifestacijama demokracije, kakvima je pribjegavao za vrijeme progonstva u oporbi, tijekom kojeg razdoblja su na sjednicama odbora kojima su predsjedavali SDP-ovci predstavnici sindikata ne samo bili dobrodošli, nego su na sjednice čak bili i pozivani te poticani na javno govorenje, posebice ako se radilo o kritici prijedloga tadašnje pozicije", pojasnili su rekavši kako sadašnje ponašanje SDP-a pokazuje da je ova partija ušla u fazu zrelosti, u kojoj joj mišljenje drugih samo ide na živce, a pravo na demokratski pluralizam priznaje samo svojim članovima i to prije nego što ih izbaci iz partije.

Podsjećamo, Peđa Grbin je vezano za prvi građanski referendum tvrdio kako saborski zastupnici moraju potvrditi odluku birača na referendumu te da neće "podići ruku" i potvrditi referendumsku odluku birača. Unatoč tome što je predsjednik saborskog Odbora za Ustav pokazao takvo temeljno nepoznavanje Ustava i dalje je glasnogovornik premijera Milanovića o ustavnim pitanjima.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav tumačio je Ustav suprotno mišljenjima 11 profesora Ustavnoga prava koji su ranije zajedničkom otvorenom izjavom naglasili da ukoliko 10 posto birača zatraži izmjenu Ustava, Sabor mora raspisati ustavotvorni referendum te bi „odbijanje Hrvatskog sabora da raspiše referendum nakon što su ispunjene sve formalno-pravne pretpostavke za njegovo raspisivanje predstavljalo negiranje same biti referenduma narodne inicijative(...)". 

 

SDLSN Peđi Grbinu dodijelio priznanje za promicanje demokracije "svijetla staza"

Priznanje Peđi Grbinu ujedno je i priznanje SDP-u, koji ovime pokazuje kako ne namjerava robovati prividnim i lažnim manifestacijama demokracije, kakvima je pribjegavao za vrijeme „progonstva" u oporbi

(SDLSN, 3. prosinca 2014.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH odlučio je predsjedniku saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđi Grbinu, dodijeliti priznaje za promicanje demokracije, zbog toga što je na čelu ovog odbora nastavio slijediti svijetlu stazu (sendero luminoso) svoje prethodnice Ingrid Antičević Marinović u obliku instituta „šutljive demokratske nazočnosti" socijalnih partnera na sjednicama Odbora.
Grbin, naime, kao i njegova vrla prethodnica, nema običaj predstavnicima sindikata nazočnima na odboru kojim predsjeda dati i riječ, ali im zato omogućava „šutljivu demokratsku nazočnost", stranu nekim drugim saborskim odborima, na kojima se predstavnici sindikata natječu u besplodnim kvazidemokratskim verbalnim istupima.
Naš Peđa, međutim, drži kako demokraciju utjelovljuje sam po sebi pa mu stoga nema tko na njegovom odboru pričati o temi o kojoj se raspravlja, a da nije član odbora, neovisno o činjenici je li „šutljivi nazočnik" ujedno i inicijator i krivac za tu temu.
SDLSN stoga posve neutemeljenom drži izjavu predstavnika referendumske inicijative, Željka Stipića, kako ne davanje riječi sindikalcima predstavlja udar na demokraciju.
Priznanje Peđi Grbinu ujedno je i priznanje SDP-u, koji ovime pokazuje kako ne namjerava robovati prividnim i lažnim manifestacijama demokracije, kakvima je pribjegavao za vrijeme „progonstva" u oporbi, tijekom kojeg razdoblja su na sjednicama odbora kojima su predsjedavali SDP-ovci predstavnici sindikata ne samo bili dobrodošli, nego su na sjednice čak bili i pozivani te poticani na javno govorenje, posebice ako se radilo o kritici prijedloga tadašnje pozicije.
Sadašnje ponašanje SDP-a pokazuje da je ova partija ušla u fazu zrelosti, u kojoj joj mišljenje drugih samo ide na živce, a pravo na demokratski pluralizam priznaje samo svojim članovima i to prije nego što ih izbaci iz partije. S. Kuhar    

Pročitajte još...

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 03.12.2014.

POTPISI PREDANI 16.7.
Referendumsko pitanje protiv outsourcinga ide na ocjenu ustavnosti

 

Odbor je u zakonodavnu proceduru poslao i prijedlog novog zakona o referendumu kojim se, između ostaloga, definira novi način prikupljanja potpisa
AUTOR: Tea Romić

(VEČERNJI LIST, 3. prosinca 2014.) Odbor za Ustav odlučio je referendumsko pitanje o outsourcingu poslati na Ustavni sud na ocjenu ustavnosti. Laburist Dragutin Lesar imao je izdvojeno mišljenje jer nije bio zadovoljan predloženim obrazloženjem odluke u kojem stoji zaključak Odbora da je postavljeno referendumsko pitanje protuustavno, a zahtjev za raspisivanje referenduma nedopušten.

- Donese li ovakvu odluku, Sabor od Ustavnog suda ne bi tražio propitivanje ustavnosti referendumskog pitanja, nego zabranu referenduma - primijetio je Lesar kritizirajući obrazloženje u kojem stoji da ovo referendumsko pitanje ograničava poduzetničke slobode, zajamčene Ustavom i pravnim poretkom EU.

- Takva referendumska odluka uvela bi državnu ekonomiju, kakve se ne bi postidjele ni zemlje bivšeg Sovjetskog bloka. Europsko pravo predviđa socijalno osjetljivo tržišno gospodarstvo, ali i jasno govori članicama EU kada mogu ograničiti tržišno natjecanje. Sindikati nisu obrazložili prijedlog kojima traže zabranu bilo kakvog angažiranja vanjskih tvrtki u javnim i državnim službama - objasnio je Peđa Grbin te ustvrdio da upravo zbog svega navedenoga drži da ovo referendumsko pitanje ne udovoljava testu proporcionalnosti između ograničavanja poduzetničkih sloboda i potrebe za takvim ograničenjem.

Pozvao se i na odluku Ustavnog suda koji je prilikom odlučivanja o referendumu o ćirilici zaključio da referendumska inicijativa mora obrazložiti motive i razloge raspisivanja referenduma. Lesar je reagirao na ovo podsjetivši Grbina da su organizatori referenduma potpise Saboru predali 16. srpnja, a spomenuta odluka Ustavnog suda je donesena 12. kolovoza, dakle mjesec dana kasnije.

- Kako možete tražiti od organizacijskog odbora da poštuje odluku koja je donesena tek mjesec dana kasnije. Zato predlažem da se organizatorima da dodatnih osam dana da obrazlože svoj zahtjev za raspisivanje referenduma, kad već to tražite od njih - kazao je Lesar koji se ne slaže ni s tezom da ovako postavljeno pitanje vodi ka ograničavanju poduzetničkih sloboda.

- Onda je i Strategija upravljanja državnom imovinom protuustavna jer zabranjuje privatizaciju 27 tvrtki u državnom vlasništvu - primijetio je Lesar. Grbin mu je odgovorio da se ne poziva na odluku Ustavnog suda iz kolovoza ove godine, već iz lipnja 2009. godine.

- Uvjereni smo da je zahtjev nedopušten, protiv Ustavu i pravnom poretku EU - naglašava Grbin te dodaje i kako za razliku od ovog zahtjeva za raspisivanje referenduma, onaj zahtjev protiv monetizacije sadrži sva potrebna obrazloženja. Riječ je na sjednici Odbora zatražio i šef sindikata Preporod Željko Stipić, no Grbin mu nije dopustio govoriti uz obrazloženje kako nije član odbora.

- Ovo je neko novo shvaćanje demokracije, ja sam se nadao da poslije 24 godine nije u Hrvatskoj ovako nešto moguće. Ako vas netko pozove na sastanak, bilo bi pošteno da vam barem da priliku da u nekoliko riječi objasnite ono što ovdje traži objašnjenje - prigovorio je Stipić kasnije novinarima. Iako su možda danas zaustavili demokraciju, dodaje on, uvjeren je da će "konačan ceh za ovo što su danas napravili stići upravo one koji su to napravili". Saborski zastupnici će imati dovoljno vremena da se suoče s argumentima, dovoljno vremena da ne donesu pogrešnu odluku, naglašava Stipić.

- Prema našem sudu, na temelju ovakvog obrazloženja pogrešna bi odluka bila uopće naše pitanje slati na Ustavni sud, jer bez sučeljavanja argumenata, a ovdje ga nije bilo, govorila je jedna strana, strana koja misli da je u pravu. Mi smo naravno vjerovali da imamo pravo i mi iznijeti svoje argumente, nažalost, mi smo ušutkani. Danas je u Hrvatskom saboru ušutkana demokracija, a račun za to ušutkavanje demokracije bit će plaćen na izborima, bilo kojim i u bilo koje vrijeme - zaključio je Stipić. 

 

Odbor za Ustav: "outsourcing" na ocjenu ustavnosti

 

(HRT, 3. prosinca 2014.) Odbor za Ustav odlučio je Saboru predložiti da referendumsko pitanje o tzv. outsourcingu pošalje na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

Za su glasovali predstavnici SDP-a, HDZ-ovci na sjednicu nisu došli, a laburist Dragutin Lesar izdvojio je mišljenje, nezadovoljan obrazloženjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti. 

Smeta mu, naime, što je odbor u odluci naveo da referendumsko pitanje smatra protuustavnim jer ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Europskim ugovorom.

Ako ovako obrazložena odluka ode pred Ustavni sud, to je poziv Sabora da Ustavni sud zabrani referendum, rekao je Lesar.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin smatra da Sabor treba jasno reći što misli o referendumskom pitanju, o kojem će konačnu odluku donijeti Ustavni sud. Uvjeren je da bi donošenje predložene referedumske odluke spriječilo bilo kakvo angažiranje vanjskih tvrtki u javnim službama što bi u pitanje dovelo i postojeće ugovore, a usluge poput servisiranja informatičke opreme i čišćenja učinilo neefikasnijim i skupljim.

Donese li se takva referendumska odluka, to bi značilo na snagu bi stupio zakon s modelom kakvih se bi postidjele ni države bivšeg sovjetskog bloka, rekao je Grbin.

Sjednici odbora bili su nazočni i predstavnici sindikata, ali nisu dobili riječ, što je Željko Stipić ocijenio udarom na demokraciju.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 03.12.2014.

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 02.12.2014.

SDLSN predložio ocjenu ustavnosti i zakonitosti Vladine odluke o zabrani novog zapošljavanja

 

Sindikat okolnost da se odlukama Vlade Republike Hrvatske naizgled kratkotrajno i privremeno, a u stvarnosti dugoročno, suspendiraju ustavne i zakonske odredbe drži naročito opasnom po pravni poredak, jer se njima vladavina prava podvrgava obrnutoj hijerarhiji pravnih propisa, u kojoj su Ustav i zakoni manje vrijedni od odluka izvršne vlasti

(SDLSN, 2. prosinca 2014.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uputio je danas Ustavnom sudu RH prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske.

U prijedlogu SDLSN konstatira kako Vlada Republike Hrvatske ima dugu tradiciju zabranjivanja novog zapošljavanja u državnim i javnim službama.
Tako je i posljednja odluka o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika samo naslijedila Odluku o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske (NN 153/09) iz 2009. godine.
Prethodna Odluka iz 2009. godine generalno je zabranjivala zapošljavanje državnih službenika i namještenika, ali i predviđala da se, iznimno, dozvoljava „zapošljavanje na radna mjesta koja ostanu upražnjena zbog prestanka službe državnog službenika ili rada namještenika ukoliko nije moguće osigurati redovito obavljanje poslova preraspodjelom između postojećih državnih službenika i namještenika".
Važećom Odlukom se, međutim, takva mogućnost (iznimka) regulira na način da u slučajevima u kojima se obavljanje poslova radnog mjesta namještenika koja ostanu upražnjena zbog umirovljenja ili prestanka ugovora o radu ne može osigurati preraspodjelom poslova između postojećih namještenika, njihovo obavljanje povjerit će se vanjskim pružateljima usluga u skladu s važećim propisima, čime angažiranje vanjskih pružatelja usluga u ovakvim slučajevima postaje obvezujuće pravilo.
Ovakvom Odlukom, koja ima karakter općeg propisa i, kako pokazuje primjer Odluke iz 2009. godine, u pravilu predstavlja akt s višegodišnjim trajanjem, onemogućava se zapošljavanje državljanima Republike Hrvatske kao fizičkim osobama koje istovremeno nisu i gospodarski subjekti (poduzetnici), u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske na poslovima radnih mjesta namještenika.
Istovremeno, njome se obavljanje takvih poslova povjerava gospodarskim subjektima koji jedini udovoljavaju definiciji vanjskih pružatelja usluga, a što je razvidno iz odredbe članka 3. stavka 5. Zakona o državnim službenicima, koja govori o iznimnoj mogućnosti povjeravanja pomoćno-tehničkih i ostalih poslova „vanjskim pružateljima usluga u skladu s propisima o javnoj nabavi".
Dakle, Odlukom se na neograničeno vrijeme, „pro futuro", zabranjuje obavljanje pomoćno-tehničkih i ostalih poslova čije se obavljanje ne može osigurati preraspodjelom preostalih zaposlenika po namještenicima, bilo kao zaposlenicima na neodređeno ili određeno vrijeme, već isključivo po gospodarskim subjektima, koji jedini mogu biti vanjski pružatelji usluga.
To znači da će u razdoblju primjene Odluke umirovljenje ili prestanak rada namještenika nužno rezultirati angažiranjem vanjskih pružatelja usluga, koji će se tako naći u položaju privilegiranog posloprimca, suprotno citiranoj odredbi Ustava koja govori o mogućnosti prijma državljana Republike Hrvatske u javne službe pod jednakim uvjetima, kao i odredbi Zakona o državnim službenicima koja govori o namještenicima kao zaposlenicima državnih tijela, koji u pravilu obavljaju pomoćno-tehničke i ostale poslove u državnim tijelima.
Ovime se pomoćno-tehnički i ostali poslovi koji su, sukladno Zakonu o sustavu državne uprave i Zakonu o državnim službenicima, izvorno poslovi koji se obavljaju po namještenicima, pretvaraju u poslove koje mogu obavljati isključivo gospodarski subjekti.
Sindikat okolnost da se odlukama Vlade Republike Hrvatske naizgled kratkotrajno i privremeno, a u stvarnosti dugoročno, suspendiraju ustavne i zakonske odredbe drži naročito opasnom po pravni poredak, jer se njima vladavina prava podvrgava obrnutoj hijerarhiji pravnih propisa, u kojoj su Ustav i zakoni manje vrijedni od odluka izvršne vlasti.

Ono što je također interesantno jest to da Vlada RH Odlukom o zabrani zapošljavanja čini istu, premda dijametralno suprotnu, stvar koju spočitava sindikalnoj referendumskoj inicijativi za donošenje zakona kojim bi se onemogućilo izdvajanje pomoćnih i neosnovnih djelatnosti iz državnih i javnih službi - zabranjuje bilo kome osim privatnim poduzetnicima obavljanje takvih poslova.

No, s jednom bitnom razlikom - Vlada već sada krši pozitivne propise jer, za razliku od sindikalne referendumske incijative, njezina odluka već proizvodi pravne učinke. S. Kuhar  

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 02.12.2014.

SLOBODNA DALMACIJA o slučaju ukidanja radnog mjesta Cecilije Tolo   

...za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 01.12.2014.

NOVI LIST o inicijativi socijaldemokrata protiv povratka u socijalizam, kojom SDP štiti prava privatnih poduzetnika na zaradu preko leđa namješteničke sirotinje

...za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 01.12.2014.

GLAS SLAVONIJE o "doživotnoj karijeri" državnih službenika 

...za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 27.11.2014.

Sindikati podijeljeni oko zapošljavanja 349 službenika na EU poslovima

(HINA, 27. studenoga 2014.) Odluka Vlade o zapošljavanju 349 službenika na poslovima upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova izazvala je negodovanje u dijelu medija, ali i podjele među sindikatima od kojih jedni prosvjeduju protiv "povećanja birokracije", dok drugi upozoravaju da takve reakcije potiču "mržnju prema javnom sektoru".

Tako je Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) proglasila nedopustivim da Vlada povećava administraciju odlukom o zapošljavanju još 349 službenika, a istovremeno na vjetrometini ostavlja radnike Ine, Imunološkog zavoda i TLM-a.

HURS smatra da neuspjeh "tisuću službenika za privlačenje investicija" u povlačenju sredstava iz EU fondova pokazuje kako problem nije u broju ljudi, već u njihovoj nestručnosti, nezainteresiranosti i bezidejnosti.

Teško da će novi kontigent službenika išta promijeniti, poručuje HURS i podsjeća da je inozemni dug javnog sektora u zadnje tri godine porastao za 16,5 posto, na 2,4 milijarde kuna.

S druge strane, Vlada ne smatra potrebnim modernizirati pogone INA-e, ne zanima je koliko je Imunološki zavod važan i cijenjen, o realnom sektoru nikada nije vodila računa, a socijalne mjere prvi puta je pompozno donijela prije dva dana, ističe HURS.

Godinama smo upozoravali na nepodnošljivu lakoću kojom se tvornice, poduzeća i mali poduzetnici prepuštaju propadanju, a radnici bacaju na ulicu i postaju socijalni slučajevi, dok se umjesto smanjenja birokracija povećava na uštrb radnika, tvrdi predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Potpuno suprotno stajalište, međutim, javnosti upućuje Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske koji se obrušio na dio medija zbog njihova napada na Vladu i "nabijanja na nos činjenice kako se, eto, činovnici i dalje množe usprkos odluci te iste Vlade o zabrani novog zapošljavanja".

Medijskim napadima na zapošljavanje 349 specijaliziranih službenika javnosti se "ponovno servira dnevna porcija iracionalnog ponašanja vlasti i začina za obrok mržnje spram javnog sektora", smatra Sindikat državnih službenika.

Iz toga sindikata podsjećaju da je zapošljavanje na tzv. EU poslovima izuzeto od zabrane zapošljavanja još od 2009. godine, odlukom koju je donijela Vlada Jadranke Kosor.

Budući da se od tih 349 službenika traže neka specifična znanja, koja vjerojatno nisu dostupna na internom tržištu rada u državnoj službi, te da, ako se ta radna mjesta većim dijelom financiraju EU sredstvima, a novozaposleni će možda osigurati brže povlačenje novih i Hrvatskoj prijeko potrebnih sredstava iz EU fondova, na cijelu stvar ne treba gledati samo negativno, poručuje sindikat.

Osim toga, iz Sindikata državnih službenika ukazuju i na činjenicu da se uz zapošljavanje službenika na EU poslovima u sustavu obrane do 2017. godine provodi programirano otpuštanje oko 1500 državnih službenika i namještenika. 

 

NOVINARSKA ETIKA
Novo zapošljavanje kao prilika za profesionalno zavaravanje

 

Kad se činjenice ne poklapaju s unaprijed postavljenom tezom o novoj „svinjariji" Vlade RH, onda ih je najbolje zanemariti i prešutjeti

(SDLSN, 27. studenoga 2014.) Odluku Vlade o zapošljavanju 349 službenika na poslovima upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova dio medija je već poslovično iskoristio za napad na Vladu i nabijanje na nos javnosti činjenice kako se, eto, činovnici i dalje množe usprkos odluci te iste Vlade o zabrani novog zapošljavanja.
Javnosti se tako ponovno servira (svako)dnevna porcija iracionalnog ponašanja vlasti i začina za obrok mržnje spram javnog sektora.
Naslovima poput „Vlada zabranila novo zapošljavanje, no ipak će zaposliti još 349 službenika" ili „Dovodite 350 novih činovnika, hoćete li otpustiti 700 starih?", aludira se na važeće odluke Vlade o zabrani novog zapošljavanja u državnim tijelima i javnim službama, odnosno klauzulu 2 za 1 iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kojom je ugovoreno da će se tijekom 2014. godine na dva otišla zaposliti jedan novi službenik ili namještenik, sukladno mogućnostima državnog proračuna.
Međutim, premda su ove odluke objavljene u Narodnim novinarima, nitko se od novinara i redakcijskih urednika nije potrudio i pročitati ih ili, što je još gore ako su ih pročitali, informirati javnost što u njima zaista piše.

Naslov koji nudi dezinformaciju i mali citat u dnu sporednog priloga koji ukazuje na grešku u premisi zaključka. Nije li urednik novinara koji nije provjerio činjenice trebao poslati na "popravni"? (za čitanje klikni na sliku)  

Novinar tiskovine koja je objavila jedan od dva navedena članka čak je i nazvao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i dobio informaciju da je zapošljavanje na tzv. EU poslovima izuzeto od zabrane i to ne samo ove posljednje, nego i one iz 2009. godine koju je donijela Vlada Jadranke Kosor. Rečeno mu je i to od autora ovih redaka, kako se od ovih zaposlenika traže neka specifična znanja, koja vjerojatno nisu dostupna na internom tržištu rada u državnoj službi te da, ukoliko se ta radna mjesta većim dijelom financiraju EU sredstvima, a novozaposleni će možda osigurati brže povlačenje novih i Hrvatskoj prijeko potrebnih sredstava iz EU fondova, na cijelu stvar ne treba gledati samo negativno. Upozorili smo ga i na već javno izrečene stavove Sindikata o dvojbi treba li službenike koji kontroliraju EU sredstva bolje plaćati nego one koji troše ili nadziru trošenje hrvatskih poreznih obveznika.
No, kad se činjenice ne poklapaju s unaprijed postavljenom tezom o novoj „svinjariji" Vlade RH, onda ih je najbolje zanemariti i prešutjeti.
Eventualno povezivanje činjenice da se uz 349 novih službenika na EU poslovima, u sustavu obrane do 2017. godine provodi programirano otpuštanje oko 1500 državnih službenika i namještenika u takvim okolnostima teško je očekivati. S. Kuhar

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


U EU će do 2020. godine nedostajati oko milijun profesionalnih vozača

U EU će do 2020. godine nedostajati oko milijun profesionalnih vozača

MILJENKO GOČIN PREDSJEDNIK “SINDIKATA HRVATSKOG VOZAČA” To može biti šansa našim prijevoznicima da zauzmu nova tržišta, kaže Gočin (GLAS SLAVONIJE) Činjenica da je darđanski Ricardo postao najveći kamionski prijevoznik u zemlji, nije mogla izbjeći i zanimanje strukovnog sindikata “Sindikata hrvatskog vozača” u takvoj novonastaloj situaciji.

Opširnije

Zaposlenost u pet godina pala za više od 146 tisuća ljudi

Zaposlenost u pet godina pala za više od 146 tisuća ljudi

Najviše je pao broj zaposlenih u obrtima, i to za 49 tisuća, a slijede ih poljoprivrednici, trgovci, građevinari i radnici u prerađivačkoj industriji. (POSLOVNI DNEVNIK) U proteklih pet godina broj zaposlenih u Hrvatskoj smanjen je za preko 146 tisuća.

Opširnije

Stručnjaci, sindikalisti i aktivisti složni – vlast se potpuno odnarodila

Stručnjaci, sindikalisti i aktivisti složni – vlast se potpuno odnarodila

ZAKON O REFERENDUMU PROŠAO U PRVOM ČITANJU (Narod.hr) Jučerašnju podršku upućivanju Zakona o referendumu u drugo čitanje podržala je vladajuća većina i manjinski saborski zastupnici, unatoč protivljenju svih ustavnopravnih stručnjaka koji kažu kako će ovo biti korak unatrag za ionako krhku hrvatsku demokraciju. Ustrajanje vlasti na ovom problematičnom zakonu komentirali su za naš portal pravni savjetnik GI ‘U ime obitelji’ Krešimir Planinić, građanski aktivisti Tomislav Poljak i Ana Musa, te sindikalisti Krešimir Sever i Mijat Stanić

Opširnije

RASKOŠNI NATJEČAJ U DRŽAVNOJ TVRTKI Uzimaju na leasing 1275 radnika, a otpustili su ih 600

RASKOŠNI NATJEČAJ U DRŽAVNOJ TVRTKI Uzimaju na leasing 1275 radnika, a otpustili su ih 600

TIHI OUTSOURCING Autor: Dora Koretić Tvrtka koja ‘pati’ od viška zaposlenih sada traži šumare, konobare i kuhare, za što će izdvojiti oko 40 milijuna kuna (JUTARNJI LIST) Hrvatske šume, državna tvrtka sa 7529 zaposlenih, raspisala je prije dva dana “raskošni” javni natječaj: putem agencije za ustupanje radne snage, uzet će na leasing čak 1275 radnika, za što će tvrtka izdvojiti otprilike 40 milijuna kuna bez PDV-a.

Opširnije

Sabor poslao na ocjenu ustavnosti referendumska pitanja o "monetizaciji" i "outsourcingu"

Sabor poslao na ocjenu ustavnosti referendumska pitanja o "monetizaciji" i "outsourcingu"

U Saboru smatraju da bi posljedica nakon referenduma bila zabrana i drugih djelatnosti, a obuhvaćala bi i državne i županijske ceste (INDEX.HR) VEĆINA u Hrvatskom saboru odlučila je danas od Ustavnog suda zatražiti da ocijeni ustavnost referendumskih pitanja o zabrani koncesioniranja izgrađenih javnih cesta i izdvajanja pratećih djelatnosti iz javnih i državnih službi.

Opširnije

EK: Hrvatska u petoj kategoriji zemalja s makroekonomskim neravnotežama

EK: Hrvatska u petoj kategoriji zemalja s makroekonomskim neravnotežama

Analiza gospodarske situacije Lider/Hina Europska komisija u četvrtak je objavila izvješće s analizom gospodarske situacije u Hrvatskoj u kojoj su ponovno, drugi put zaredom, utvrđene makroekonomske neravnoteže Komisija je u sklopu Europskog semestra objavila tzv. zimski ekonomski paket, koji sadrži analize ekonomskih politika svih zemalja članica i eurozone u cjelini te dubinske analize za 16 zemalja koje imaju makroekonomske neravnoteže. Utvrđeno je, drugu godinu zaredom, da Hrvatska ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring.

Opširnije

Hrvatska u skupini zemalja s najnižom minimalnom plaćom u EU

Hrvatska u skupini zemalja s najnižom minimalnom plaćom u EU

NAJVIŠA U LUKSEMBURGU Najvišu je minimalnu plaću u siječnju ove godine, od 1.923 eura, imao Luksemburg, a najnižu Bugarska, od samo 184 eura (Novilist.hr) LUXEMBOURG/ZAGREB- Luksemburg je u siječnju ove godine imao najvišu definiranu minimalnu plaću među zemljama Europske unije, čak 10 puta veću nego Bugarska, a Hrvatska je pri vrhu skupine s niskim minimalnim plaćama, pokazuje u četvrtak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Opširnije

Stanić: Vlast samo kupuje vrijeme

Stanić: Vlast samo kupuje vrijeme

ZAGREB » Koordinator referendumske inicijative »Ne damo naše autoceste« Mijat Stanić optužio je jučer vladajuću Kukuriku koaliciju da time što se namjerava obratiti Ustavnom sudu u vezi referendumskog pitanja »želi kupiti vrijeme« – Očekujemo da će Sabor ipak imati dovoljno odgovornosti i da nas neće izlagati daljnjim troškovima, te da će raspisati referendum kako bi građani imali priliku reći da ne žele koncesioniranje autocesta, rekao je Stanić ispred zgrade Sabora uoči sjednice.

Opširnije

Posve nova pravila za referendum i prikupljanje potpisa

Posve nova pravila za referendum i prikupljanje potpisa

IZMJENE ZAKONA O REFERENDUMU Potpisi će se skupljati ili preko servisa e-građanin ili u uredima državne uprave (GLAS SLAVONIJE) Sabor je raspravljao o izmjenama Zakona o referendumu. Najveći problem za udruge, ali i za oporbu je činjenica da će se potpisi skupljati ili preko servisa e-građanin ili u uredima državne uprave. Kako je rečeno, neće se smjeti raspisivati referendum o temeljnim vrednotama iz Ustava kao ni o pravnoj stečevini EU.

Opširnije

Potvrđeno pravo na štrajk u Međunarodnoj organizaciji rada

Potvrđeno pravo na štrajk u Međunarodnoj organizaciji rada

ITUC/NHS – U Međunarodnoj organizaciji rada (MOR) došlo je do preokreta nakon razdoblja od dvije godine tijekom kojih su poslodavci u MOR-u globalni nadzorni mehanizam te UN-ove agencije doveli u slijepu ulicu, a sve s ciljem eliminiranja desetljećima stare jurisprudencije MOR-a koja štiti pravo na štrajk.

Opširnije

Hrvatska je socijalna država, nećemo mirovine vezati uz uplaćene doprinose

Hrvatska je socijalna država, nećemo mirovine vezati uz uplaćene doprinose

(NE)ODRŽIVI SUSTAV: NADLEŽNI OPTIMISTIČNI, DIO STRUČNJAKA PESIMISTIČAN O FISKALNOJ ODRŽIVOSTI MIROVINSKOG SUSTAVA HRVATSKE Mirovina za puni staž iznosit će gotovo 9.000 kuna, ali tek u 2040. godini, i to samo ako ekonomska kretanja budu povoljna

Opširnije

Omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini

Omjer umirovljenika i zaposlenih na rekordno niskoj razini

Upitna stabilnost mirovinskog sustava Lider/Hina Procjenjuje se da bi broj zaposlenih u Hrvatskoj u siječnju mogao pasti ispod 1,3 milijuna, pa će se dodatno pogoršati omjer umirovljenika i zaposlenih, koji je već sada na rekordno niskoj razini od 1,07, upozoravaju analitičari Hrvatske gospodarske komore

Opširnije

Stopa nezaposlenosti ponovno iznad 20 %

Stopa nezaposlenosti ponovno iznad 20 %

PETI MJESEC ZAREDOM RAST NEZAPOSLENOSTI (GLAS SLAVONIJE) U siječnju je u Hrvatskoj stopa registrirane nezaposlenosti porasla s 19,6 na 20,3 posto, što je peti mjesec zaredom kako raste, pokazuju to u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) a prenosi banka.hr.

Opširnije

Mir, mir, mir – sindikat je kriv

Mir, mir, mir – sindikat je kriv

(NOVI LIST) Radnici Pružnih građevina, tvrtke kćeri HŽ Infrastrukture, destabiliziraju poduzeće u kojem rade. Radnici su prije nekoliko dana prosvjedovali ukazujući na situaciju u kojoj se Pružne građevine nalaze, tražeći od mjerodavnih da pronađu put kako to poduzeće ne bi bilo uništeno. Vrlo jasno radnici traže posla od kojeg će živjeti. I zbog toga, kako je to vlasnik Pružnih građevina HŽ Infrastruktura zaključila – destabiliziraju tvrtku umjesto da predlože konkretne mjere štednje koje će firmu održati, odnosno »dođu s prijedlogom radničkog dioničarstva« jer je cilj »spasiti tvrtku i omogućiti joj da normalno posluje«.

Opširnije

Dogovorena izrada strategije reforme javne uprave

Dogovorena izrada strategije reforme javne uprave

(HRT) Sindikati, poslodavci i Vlada na sjednici GSV-a dogovorili su izradu strateškog dokumenta o reformi javne uprave koja bi se provela kroz idućihpet godina. Sve strane smatraju daje za uspjeh reforme potreban politički konsenzus, uključujući i stranke u opoziciji.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Vlada od sindikata prijedlogom Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike traži brisanje dodataka od 4, 8 i 10% na staž, čiju isplatu je već uskratila posebnim zakonom. Što mislite o tome?

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja