SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Srijeda, 14.12.2016.

PISMO BOŽIĆU IZ DRŽAVNE UPRAVE

Dragi Božiću, dođi na vrijeme da mama ne pegla karticu!


Dragi Božiću,
pišem Ti jer mama kaže da ćeš ove godine doći kasnije, a možda tek druge godine.
Tata kaže da će mama zbog toga opet peglati karticu.
Ja znam da mama ne voli peglati, jer tata uvijek nosi majice koje se, kako kaže mama, na njemu same ispeglaju, pogotovo na trbuhu, ali tata kaže da karticu stalno pegla.
Ako je to ono kad kupuje bez novaca pa ga onda nikad nema jer mora platiti za karticu, moram priznati da mi nije sasvim jasno ko tu kome i što plaća.
Tata kaže da njega ništa ne pitam jer je on u blokadi i kako će njemu božićnicu ionako pojesti dug za kredit od stričeka Štefa kojemu je jamac, a mama kaže da će i nju stići ovrha ako tako nastavi.
Kad tako govore u šiframa ja ih ništa ne razumijem, osim da će božićnica koju mama dobije na sudu gdje piše što govore suci stići nakon Božića pa će zato kod nas i Božić doći kasnije.
Zato te molim Božiću da kao i dosad dođeš na vrijeme, kako se mama i tata ne bi opet svađali oko peglanja kartica i meni pod bor (imamo plastični od prošle godine) doneseš onaj autić na daljinski o kojem sam ti već pričao, a sad te opet podsjećam.
Vjeroučiteljica kaže da je Božić u srcu i mislim da je u pravu jer su za Božić svi malo bolji nego inače, ali kad dobiješ poklon još ti je ljepši.
Šaljem ti i crtež koji sam naslikao.
Voli te Danijel

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 14.12.2016.

ZAPELI PREGOVORI O POVEĆANJU PLAĆE
Sindikati u petak očekuju konačnu ponudu Vlade


(GLAS SLAVONIJE, 14. prosinca 2016.) Pregovori predstavnika Vlade i sindikata državnih službi o rastu osnovice za plaće nastavljaju se u petak, izvijestio je u utorak predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon još jednog kruga razgovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Radi se o realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto.
- Ništa nije dogovoreno, u petak bismo trebali znati kakva je konačna ponuda - rekao je Jagić napominjući da su razgovarali i o sastanku Vlade sa sindikatima javnih službi. "Vlada pokušava zadovoljiti državne i javne službe, i tu smo se našli u nekakvoj slijepoj ulici i nadam se da će se to riješiti do petka", kazao je Jagić.
Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar napomenuo je da su sindikati zamoljeni za "time out" kako bi Vlada usuglasila ponudu iza koje može stati. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su iz Vlade, nakon što su propali pregovori s javnim službama, zatražili nekoliko dana vremena da stvari ponovno poslože, a u petak će izići s novim prijedlogom i ponudom za povećanje osnovice.
- Razgovarali smo i o drugim stvarima vezanim uz sporazum i očekivali smo Vladinu ponudu, no nismo je dobili, i tu se otvaraju pitanja zanimljiva objema stranama - kazao je Pleša. Na upit je li im prihvatlijv model povećanja osnovice ponuđen javnim službama - tri posto 1. travnja i još tri 1. studenoga, Pleša je rekao kako prvo trebaju vidjeti što će ponuditi Vlada i da svaku ponudu koju dobiju moraju iskomunicirati sa sindikalnim članstvom.
- Imamo vremena do kraja godine jer se naš sporazum automatski aktivira od 1. siječnja 2017., kada počinju teći rokovi koji bi bili relevantni u eventualnim sudskim sporovima - pojasnio je. Odgovarajući na upit o mogućim sindikalnim akcijama, Pleša je rekao kako za njih ima vremena, a o tome ne želi špekulirati.
Sindikati javnih službi su, pak, nakon propalih pregovora o povećanju osnovice za plaće u otvorenom pismu pozvali premijera Andreja Plenkovića da ih nakon "neugodne završnice pregovora primi ili sazove pregovaračke timove obiju strana kako bi čuo punu informaciju i na temelju toga procijenio tko je doista pregovarao u dobroj vjeri, a tko je onemogućio konsenzus". Sindikalci su izrazili razočaranje Vladinim odnosom u pregovorima, ocijenivši ga ponižavajućim za sindikate i njihovih 250.000 članova koji s pravom očekuje da Vlada nakon sedam godina ispuni obveze o povećanju plaća i rješavanju pitanja dugova zaposlenima u javnim službama.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

Pleša: Imamo ugovor o automatizmu povećanja plaća i očekujemo realizaciju


(HRT, 13. prosinca 2016.) Sindikalni pregovarači državnih službi danas su u Ministarstvo rada došli čuti vladinu ponudu kojom bi se realizirao sporazum o povećanju osnovice plaće od 6%. No nakon dva i pol sata razgovora otišli su bez ponude. Na pregovore se vraćaju u petak.

Kad smo sklapali sporazum nije bilo važno dali stoji u definiciji "u 2 tromjesečja" ili "za 2 tromjesečja". Kad dođete u situaciju da sporazum realizirate onda se gleda svako slovo, svaka točka i zarez. Smatramo da je sporazum vrlo jasan očekujemo njegovu realizaciju. Danas s vladine strane nismo čuli niti jedan konkretan prijedlog i onda ga očekujemo u petak, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

Na pitanje jesu li njihove odredbe ugovora s Vladom bolje od odredbi ugovora sindikata javnih službi Pleša je rekao da je teško reći jesu li su odredbe ugovora državih sindikata bolje, ali su jednostavije i operativnije. Naš ugovor koji smo potpisali 2009. vrlo jasan. Onog trenutka kada se ostvare uvjeti, rast BDP-a za 2 tromjesečja u jednoj godini, da se odmah od sljedeće godine, u ovom slučaju od 1. siječnja 2017. da se osnovica automatski vraća na razinu osnovice iz 2009. godine, dodao je.

Ostaje sporno pitanje 2016. godine jer je BDP rastao i tijekom 2015., a onda je Državni zavod za statistiku počeo izvoditi s decimalama govoreći da je rast BDP-a 1.9999... To je veći bio način na koji se pokušavalo reći da rast nije ostvaren pa se ovi sporazumi ne mogu realizirati, izjavio je Pleša.

 

Sve je na stolu, nisam siguran u kojem će pravcu ići ponuda Vlade. Vidjet ćemo što će Vlada ponuditi. Imamo sporazum koji jasno definira automatizam primjene osnovice i povećanje plaće za 6%. Ako se to ne bi dogodilo, onda moramo ići pred naše članstvo i pitati što ćemo napraviti, rekao je Pleša.

Na pitanje što očekuje da će sutra Vlada na sjednici odlučiti po pitanju božićnica, odnosno hoće li se i kada isplatiti javnim i državnim službenicima, Pleša rekao kako misli da božićnica ne bi trebala biti sporna. Dobili smo informaciju da će božićnice biti, samo ne znamo ovaj mjesec ili idući. Ja se nadam ovaj mjesec, odgovorio je Pleša.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

Pregovori Vlade i sindikata državnih službi - bez dogovora


(HRT, 13. prosinca 2016.) Bez dogovora završio je današnji krug pregovora predstavnika sindikata, državnih službi i vladinog pregovaračkog tima o realizaciji sporazuma o rastu osnovice plaća za šest posto slijedom rasta BDP-a.

Pregovori će se nastaviti u petak.
Prema riječima predstavnika sindikata, nisu dobili konkretnu ponudu, nego su samo obaviješteni o pojedinostima jučerašnjeg neuspješnog pokušaja potpisivanja sporazum s javnim službama. Sindikati nisu mogli potvrditi ni hoće biti isplaćene božićnice, no očekuju da hoće.
Uoči početka sastanka predsjednik Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša istaknuo je da će insistirati na ispunjenju sporazuma i 6-postotnom povećanju osnovice od početka godine. "Vidjet ćemo što će nam vladina strana ponuditi, posebice u kontekstu jučerašnjih događaja, dodao je. Pojasnio je kako svaki sporazum koji potpišu sindikati javnih ili državnih službi vrijedi i za one druge. Odgovarajući na novinarski upit rekao je da će božićnice biti isplaćene i u javnim i u državnih službama i da bi to prema neslužbenim informacijama, moglo biti još ove godine.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da im je prihvatljiva vladina ponuda o povećanju osnovice 1. travnja i 1. studenog iduće godine.

 

Ne zna se kad će se nastaviti pregovori s osam sindikata javnih službi. Sindikalisti ističu da nisu mogli pristati na uvjete Vlade - nižu osnovicu plaća za 2016., preispitivanje pravne utemeljenosti i isplatu božićnica u siječnju. Zatražili su i sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. "Predsjednik Vlade bi trebao imati punu infomaciju tko je pokušavao u iskrenoj namjeri postići konsenzus i dogovor, tko je pregovarao u dobroj mjeri, i tko je nemogućim zahtjevima onemogućio konsenzus i dogovor", izjavio je predsjednik Matice sindikata i potpredsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

TVRDO PREGOVARANJE
Vlada pokušava unijeti razdor među sindikate


Nakon što su u ponedjeljak propali gotovo cjelodnevni pregovori Vlade s osam sindikata javnih službi o povećanju plaća javnih službenika, oni bi trebali biti nastavljeni danas u 11 sati, ali s predstavnicima sindikata državnih službenika. Iako nije precizirano kada će se nastaviti pregovori sa sindikatima javnih službenika, izvjesno je da će se oni odvijati u puno sumornijem ozračju jer je Vlada sporazum koji je bio osnova za te pregovore proglasila pravno dvojbenim, na što su sindikati poručili kako Vlada nije pregovarala u dobroj vjeri i najavili tužbe

Autor: Tomislav Oharek

"Posljednjih nekoliko tjedana pregovaramo u dobroj vjeri, međutim, pozicije s kojih smo polazili mi, a s druge strane naši sindikalni partneri, bile su vrlo različite. Da smo imali vremena, vjerujem da bismo postigli dogovor i vjerujem da ga možemo postići.

Mi ćemo se ponašati odgovorno prema proračunu RH. Bez obzira na činjenicu što neki misle da nepoštivanjem njihovih ideja mi ne poštujemo mišljenje svih građana Hrvatske. Dobra vjera postoji. Želja za razgovorom postoji", rekao je u ponedjeljak ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te jedan od pregovarača, odgovorio mu je da je potpisao velik broj sporazuma, a što se tiče pravne valjanosti, pitao se bi li ih Ćorić i Marić držali punih osam sati kada bi bila istina da sporazum nije pravno valjan.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, rekao je da je njegov sindikat u boljoj poziciji od onih koji zastupaju javne službenike.

"Sporazum koji smo mi potpisali 2009. puno je jednostavniji. U trenutku kada se rast BDP-a ostvari dva tromjesečja zaredom, dva ili više posto osnovice se vraća. Danas imamo sastanak s pregovaračkim odborom Vlade i očekujemo realizaciju tog sporazuma koji je vrlo jasan. Možda ne bismo trebali doći na sastanak jer je riječ o automatizmu, ali ćemo doći jer smo ozbiljni partneri", rekao je Pleša.

S njime se složio i Ćorić, poručivši kako taj sporazum nije sporan.

"Kada govorimo o rastu plaća nakon dva uzastopna tromjesečja rasta BDP-a, nije isto kod državnih i javnih službenika. Kod državnih se rast podrazumijeva automatikom, a kod javnih nije tako izražen automatizam. Kod javnih su sporni dijelovi koji se tiču prilagodbe, odnosno konvergencijskog momenta, a sporna su i pitanja potpisa, na određenim dokumentima ima niz pravnih anomalija. Vlada je u petak, odnosno jučer, imala želju potpisati. To je nesporno. Jučer smo na sastanku govorili o pruženoj ruci, odnosno kompromisu obiju strana", rekao je Ćorić.

Što o toj ruci misli, odgovorio mu je Ribić:

"Narušili ste sve moguće principe koje ste mogli. Gospodarstvo je iz krize izišlo prije dvije godine, deficit srušen na 1,6 posto, kako nema novca? Samo nikad nema novca za ove ljude, medicinske sestre, znanstvenike... Ova zemlja ostaje bez najvažnijeg resursa, bez dijamanata izbrušenih u obrazovnom sustavu. Javni sektor služi svim slojevima ove zemlje", naglasio je Ribić i dodao:

"Hvalili smo riječi Plenkovića, ali, naravno, svi iščekujemo djela. Očekujemo da se uključi u ovu priču jer je riječ o moralnoj vjerodostojnosti ove vlasti. Mogu reći da ministar i premijer mogu biti mirni tijekom Božića i nove godine. Jesam dovoljno rekao?" poručio je Ribić.

Ćorić mu je odgovorio da je premijer jasno artikulirao stavove kojima će se ova vlada voditi tijekom mandata.

"Mi smo predvidjeli u okviru cijelog paketa rješenja 700 milijuna kuna u 2017. godini, a to preliveno na 2018. treba ići do dvije milijarde kuna, ako to nije pozitivan iskorak, ne znam što jest", pitao se Ćorić.

"U smjernicama koje smo primili toga uopće nije bilo. To ne mijenja optiku. Koliko je to opterećenje, nas nije briga, naša je briga da se ispoštuju obveze prema 250.000 ljudi. Vlada je podmetnula sindikatima da pristanemo na nešto što bi derogiralo vjerodostojnost sindikata u razdoblju od punih sedam godina", zaključio je Ribić, na što je Pleša pomirljivo dodao kako se nada dobrom rješenju.

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 13.12.2016.

OPATIJA: Potpisani ugovori oko osnovica plaća za djelatnike gradske uprave i gradskih ustanova

(Opatija.hr, 13. prosinca 2016.) U uredu gradonačelnika danas je potpisan Sporazum o visini osnovice za 2017. godinu u gradskoj upravi Grada Opatije, Dječjem vrtiću Opatija i Festivalu Opatija, kao i aneksi Kolektivnih ugovora kojima se reguliraju pojedina materijalna prava.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar, kao predstavnica jednog od Sindikata koji djeluje u Dječjem vrtiću Opatija, u ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske za Grad Opatiju i Festival Opatiju prisustvovao je sindikalni povjerenik Željko Harbaš. U ime Osnivača Dječjeg vrtića i Festivala Opatija, odnosno Poslodavca za gradsku upravu, akte je potpisao gradonačelnik Ivo Dujmić.

Predstavnici ugovornih strana usuglasili su se da visina osnovice, kao i materijalna prava, ostaju na razini 2016. godine. Podsjećamo da je u 2016. godini osnovica za obračun plaće u Dječjem vrtiću Opatija i Gradskoj knjižnici i čitaonici V.C. Emin Opatija uvećana za 5% dok je zaposlenicima Grada, Festivala i Javne vatrogasne postrojbe, kojima je umanjena osnovica za 3% u 2013., 2014., 2015. godini, vraćena na iznos prije umanjenja.

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 12.12.2016.

DVOSTRUKA KAZNA
Otac alimentaciju za djecu nije plaćao majci, a kad je ona nije platila njemu - izgubila je posao

Gubitak jedinog izvora prihoda za osuđenu osobu kudikamo je stroža sankcija od one izrečene u kaznenom postupku
    
Donedavna djelatnica općinskog suda nakon mučne obiteljske situacije suočila se sa sudskom osudom koja ju je stajala i radnog mjesta

AUTOR: Romana Kovačević Barišić

(VEČERNJI LIST, 12. prosinca 2016.) Pravomoćna presuda radi neplaćanja alimentacije za obveznika uzdržavanja znači ovrhu. Ako je pravomoćno osuđena osoba ujedno državni službenik, ostat će i bez posla. To se dogodilo 52-godišnjoj majci dvoje djece, S. M. (podaci poznati redakciji), do studenog zaposlenoj na mjestu administratorice jednog općinskog suda. Svatko će prvo pomisliti: pa zašto nije plaćala alimentaciju?! Odgovor treba tražiti u poremećenim obiteljskim odnosima koji uključuju i nasilje. Djecu je sud naizmjence na skrb povjeravao ocu pa majci, a dok su kao mala, nakon rastave, bila kod majke, otac nije plaćao alimentaciju i za to je ostao dužan 55.000 kn.

 

Dugove ostavio bivšoj supruzi

Nije imao prihoda pa se nije imalo otkud ni naplatiti - kao što to prečesto biva! Zajedničke dugove ostavio je bivšoj supruzi, pa i otplatu automobila - koji je odvezao sa sobom.

- Kad sam kćer ispisivala iz vrtića, ispalo je da ga nije plaćao iako je to preuzeo na sebe. Nisam plaćala alimentaciju jer sam znala da bi on uzeo taj novac. Djeci sam davala kad god sam i koliko mogla. Kćer su ponovno dodijelili meni nakon što su je bivši suprug i sin, koji je sad punoljetan, teško premlatili - kazala je. Osuđena je ljetos, a bez posla je ostala prije mjesec dana. Kako će s 52 godine naći novi, pitanje je. Sindikat državnih službenika pokušava joj pomoći. U Uredu pučke pravobraniteljice održan je i sastanak na kojem je zaključeno kako u njegovo rješavanje treba uključiti više resora, ali se do danas nije ništa promijenilo.

 

Gubitak izvora egzistencije

Prema Zakonu o državnim službenicima, državna služba prestaje službeniku po sili zakona kad je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci, odnosno kad je osuđen za kazneno djelo koje je zapreka za prijam u državnu službu.

- Ovakvim se uređenjem državni službenici osuđeni za kazneno djelo koje nema veze sa službom koju obavljaju, niti na nju utječe, dvostruko kažnjavaju, pri čemu sankcija prestanka službe odnosno gubitak izvora egzistencije predstavlja nesrazmjernu i kudikamo strožu sankciju od one izrečene u kaznenom postupku. Time se, u slučaju S. M., dovodi u pitanje i svrha kazne izrečene u kaznenom postupku jer se ona izriče sa svrhom osvješćivanja i promjene inkriminiranog ponašanja, a gubitak izvora zarade sigurno neće doprinijeti redovitom plaćanju alimentacije - kaže Siniša Kuhar iz Sindikata.

Na Pravnom su fakultetu raspravljali o slučaju i izradit će, kažu, pravno mišljenje o ovom slučaju.

- Ne ulazeći u pravno tumačenje, smatram kako se u ovom slučaju nije dovoljno vodilo računa o primjerenosti kazne ni o dobrobiti djece koja ostaju bez mogućnosti da jedan od roditelja doprinosi za njihovo uzdržavanje. Smatram kako prvenstveni interes pravde ne može uvijek biti doslovna primjena članka zakona bez vođenja računa o kontekstu i širim posljedicama koje izrečena kazna može proizvesti. Vjerujem da će se u budućnosti naći način da se promijeni (ospori) izrečena presuda te da se postojeća pravna regulativa uskladi s načelom razmjernosti u izricanju kazni - mišljenja je prof. Nino Žganec, predstojnik Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 10.12.2016.

NOVI LIST o rezultatima pregovora o sporazumu o osnovici

... za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 09.12.2016.

IZBORILI SE ZA 6% POVEĆANJA
Zaposlenima u javnim službama rast će plaće, a dobit će i božićnicu

Kompromis: sindikati će se odreći potraživanja za 6 posto povećanja plaća u 2016. godini 

AUTOR: Romana Kovačević Barišić

(VEČERNJI LIST, 9. prosinca 2016.) Osnovica plaća u javnim službama od 1. travnja 2017. godine porast će za tri posto, a još toliko rast će od 1. studenog. Takav su dogovor danas postigli predstavnici sindikata javnih službi s Vladinim pregovaračkim timom, a njime će se poštovati obveza prema zaposlenima u javnim službama zapisana 2009. godine u sporazumu o rastu plaća od šest posto nakon što BDP dva kvartala zaredom raste dva posto. Sindikati su iscrpljeni, ali zadovoljni izašli s petosatnog sastanka u Ministarstvu rada. Pravnici obiju pregovaračkih strana imat će radni vikend jer će dogovoreno pretočiti u tekst Dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru koji bi trebalo u ponedjeljak ujutro i potpisati.


Pregovori početkom 2017.

- Strateški cilj je postignut - kaže Ljubica Pilić iz Sindikata zaposlenih u kulturi, jednog od šest sindikata potpisnika TKU-a, dodavši da će se o svemu ostalom nastaviti pregovarati naknadno. Naime, u ponedjeljak istječe Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i od utorka je na snazi tzv. produljena primjena tog ugovora, a za to se vrijeme on ne može mijenjati. Stoga je jasno da su sindikati u pet do dvanaest uspjeli postići pristanak druge strane na svoje glavne zahtjeve. Do Božića će im biti isplaćene i božićnice zajamčene TKU-om, u ukupnom iznosu od 370 milijuna kuna, odnosno 1250 kuna po zaposlenom.

- Ministar Marić rekao je da novac za božićnice nije osigurao, ali da ćemo božićnice ipak dobiti. Isto je tako bilo i s regresom, nije predviđen, ali je bio isplaćen iako se za to nije unaprijed osigurao novac - navodi Ljubica Pilić.

Dodatak TKU-u za javne službe vrijedit će do 1. kolovoza 2017. godine, ali će u njemu jasno biti utvrđeni termini povećanja i u travnju i u studenom. Zašto će onda vrijediti do ljeta? Zato što do tada vrijedi temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, a Vladi je stalo da ti dokumenti budu i terminski usklađeni, objašnjava Branimir Mihalinec, koordinator sindikalnog pregovaračkog tima i čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

 

Kriza je završila

- Krajem prvog kvartala sljedeće godine započinjemo pregovore o novom, višegodišnjem kolektivnom ugovoru u kojem će morati biti utvrđena dinamika usklađivanja plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu. Vrijeme krize je prošlo i trebamo nakon sedam godina postaviti metodologiju kojom će se konačno doći do pravednih plaća za javne službenike - kaže Mihalinec. A postave li se stvari tako, napominje, dug za 2016. godinu u tom slučaju nije toliko značajan.

Naime, svaki je dogovor kompromis pa tako i u ovom slučaju sindikati od nečega moraju odustati. Iako stoje pri tome da im Vlada duguje i da zaposleni imaju pravo na 6-postotno povećanje plaća i u 2016. godini, tog će se potraživanja, kako stoje stvari, odreći. To više jer se sudska praksa za utužene jubilarne nagrade pokazala poprilično neujednačena, pa dok su neki po istoj osnovi tu tužbu dobili, u drugom slučaju pojedinci su je pod jednakim okolnostima izgubili. Inače, sindikati procjenjuju da dug države javnim službama iznosi između 1,4 i 1,5 milijardi kuna.

 

Isto i državnim službenicima

Jednako kao javnim službenicima, odnosno zaposlenima u školstvu, na fakultetima, u zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi - kazalištima, arhivima i sl., povećanje osnovice za plaće sljedeće godine, kao i isplata božićnica u periodu od iduća dva tjedna, koliko do Božića preostaje, uslijedit će i državnim službenicima, odnosno zaposlenima u ministarstvima, agencijama, Poreznoj i Carinskoj upravi...

Naime, i dosadašnja praksa, ali i usmene najave ministra financija i Vladina pregovaračkog tima ovih dana govore da se sve što uspiju ispregovarati javnoslužbenički sindikati primjenjuje i na državne službenike.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika u ponedjeljak će također biti na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u 8.30 jer su supotpisnici Dodatka TKU-a za javne službe, jer i tamo imaju članova.

- U utorak već imamo dogovoren sastanak za istu stvar u državnoj službi. Obično su se dosad isti uvjeti primjenjivali i za državne i za javne službenike - govori Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 09.12.2016.

Vlada i sindikati dogovorili rast osnovice za tri posto u travnju i tri posto u studenom

 

(HRT, 9. prosinca 2016.) Višesatni pregovori predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi završili su u petak dogovorom o tri postotnom povećanju osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u travnju, te potom tri postotnom povećanju u studenom 2017. godine.

Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi izjavila je novinarima nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da je postignut dogovor o povećanju osnovice, ali ostala pitanja nisu do kraja riješena. Tekst sporazuma trebao bi biti usuglašen na radnom sastanku u subotu, a ako se postigne dogovor sindikati očekuju da će sporazum potpisati u ponedjeljak, rekla je. Pilić ne očekuje probleme kod usuglašavanja teksta jer postoji volja kod obiju strana da se to završi.

Na novinarski upit što je s vraćanjem duga zaposlenima u javnim službama za 2016. godinu Pilić je odgovorila kako o tome sada ne može govoriti jer će se na tome još raditi. Vidimo neko rješenje, iako to nije ono što bismo htjeli, ali pregovori uvijek završavaju kompromisima, istaknula je. Nema druge nego zasukati rukave i postići dogovor jer Temeljni kolektivni ugovor za javne službe istječe u ponedjeljak, 12. prosinca, pa imamo mogućnost izmjenama i dopunama TKU-a provesti ovo što smo dogovorili, rekla je Pilić.

Vlada je sindikatima u prošlom krugu pregovora ponudila povećanje osnovice za plaće od 1. siječnja za dva posto te još dva posto od 1. prosinca 2017. U vezi s dugom ponudila je isplatu sto milijuna kuna u siječnju 2017. i sto milijuna kuna u siječnju 2018.

Sindikati su to odbili naglasivši da ne odustaju od povećanja osnovice za ukupno šest posto tijekom 2017. godine, te ponudili da se to povećanje razlomi u dva djela, pa bi se prvo povećanje od tri posto primjenjivalo od 1. siječnja, a još tri posto od 1. srpnja. Također su upozorili da ukupni dug za neisplaćena povećanja iznosi 1,4 ili 1,5 milijardi kuna, ali spremni su na kompromis ako Vlada prihvati predloženo povećanje osnovice za šest posto.

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Izrazito visoka stopa dugotrajnog siromaštva djece: Neki roditelji su očajni kada djetetu moraju platiti izlet, a nemaju ni za hranu

Izrazito visoka stopa dugotrajnog siromaštva djece: Neki roditelji su očajni kada djetetu moraju platiti izlet, a nemaju ni za hranu

U HRVATSKOJ SVE VIŠE GLADNIH U protekla dva tjedna gladno na spavanje išlo je 21,3 posto članova kućanstava, a 43,5 posto roditelja ponekad je gladno radi zadovoljavanja potreba djece. Iako žive u siromašnim kućanstvima istraživanje je pokazalo da 73,7 posto djece smatra kako žive prosječno kao većina, njih 23,3 smatra da su siromašni, a samo jedno dijete istraživačima je reklo da su jako siromašni

Opširnije

Prosvjed riječkih kulturnjaka: vrijedi li naša diploma manje?

Prosvjed riječkih kulturnjaka: vrijedi li naša diploma manje?

AUTOR: Gloria Fabijanić Jelović (HRT Radio Rijeka) Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat obrazovanja, medija i kulture organizirali su javni prosvjed ispred zgrade Grada Rijeke. Na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak kulturnjaka: predstavnici svih ansambala HNK Ivana pl Zajca, knjižničara, glazbenika i muzealaca.

Opširnije

Europska federacija prometnih radnika piše Petrovu, Butkoviću i Ćoriću

Europska federacija prometnih radnika piše Petrovu, Butkoviću i Ćoriću

(SZH) U ime Europske federacije prometnih radnika (ETF) i više od 840.000 željezničara glavni tajnik ETF-a, Eduardo Chagas, uputio je pismo Boži Petrovu, predsjedniku Sabora, Tomislavu Ćoriću, ministru rada i mirovinskog sustava te Olegu Butkoviću, ministru pomorstva, prometa i infrastrukture izražavajući zabrinutost zbog uznemirujućeg stanja tijekom restrukturiranja društva HŽ Cargo d.o.o.

Opširnije

Radnici u malim tvrtkama gotovo bez ikakve zaštite

Radnici u malim tvrtkama gotovo bez ikakve zaštite

NEZGODNO Posljedica politike EK-a o "olakšavanju poslovanja" manjim poduzećima U malim poduzećima (10 do 49 zaposlenih) sindikat ili radničko vijeće radnike zastupaju u 30 posto slučajeva, a u mikro tvrtkama (5 do 9 osoba) samo 17% radnika iza sebe ima sindikat ili radničko vijeće

Opširnije

Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

Život u Hrvatskoj sve skuplji: "Treba reći da se ovog poskupljenja treba ozbiljno bojati''

OD HRANE DO PRIJEVOZA Piše: Ivan Forjan Život u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana sve je skuplji. (Dnevnik.hr) Zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima su narasle cijene gotovo svega - od hrane do prijevoza. I dok sindikati strahuju, stručnjaci smiruju i poručuju - blagi rast cijena pozitivno će se odraziti na ukupnu ekonomsku sliku.

Opširnije

Radnici trebaju nadu!

Radnici trebaju nadu!

ETUC/NHS/SSSH - Povodom obljetnice Rimskih ugovora 25. ožujka u Rimu će se održati sastanak na vrhu šefova vlada i država članica EU. To je prigoda na kojoj oni koji donose odluke u ime svih građana država članica EU rasprave i analiziraju situaciju u Europskoj uniji i donesu odluke koje će biti na dobrobit radnika i svih građana EU.

Opširnije

Udar na slobodu radničkog organiziranja

Udar na slobodu radničkog organiziranja

(szh.hr) U Hrvatskoj, u okolnostima restrukturiranja koje ne poboljšava poslovanje, nego se temelji na uštedi otpuštanjem radnika i koje nužno vodi do sve lošijih rezultata poslovanja, predstavnici radnika obavljaju svoju funkciju, ukazuju na propuste i na druge se načine protive negativnom trendu poslovanja. Kada ne uspije „ušutkati“ predstavnike radnika, uprava društva poseže za izmjenama Pravilnika o organizaciji, a sve pod okriljem provođenja plana restrukturiranja.

Opširnije

Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća u SMŽ

Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća u SMŽ

(www.smz.hr) Župan Ivo Žinić je, u nazočnosti svoje zamjenice Anite Sinjeri-Ibrišević, u ponedjeljak, 13. ožujka 2017. godine, s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i četiriju sindikata potpisao Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Opširnije

Radnici u 7 zemalja EU danas u gorem položaju nego prije osam godina

Radnici u 7 zemalja EU danas u gorem položaju nego prije osam godina

NHS/ETUC - Radnici još uvijek ne osjećaju gospodarski oporavak - plaće su niže nego prije osam godina u sedam država članica Europske unije, pokazalo je novo istraživanje „Benchmarking Working Europe 2017“ koje su proveli Europski sindikalni institut i Europska konfederacija sindikata.

Opširnije

Povećanje radnog vijeka na 67 godina života - od 2030.

Povećanje radnog vijeka na 67 godina života - od 2030.

KASNIJE U MIROVINU Promjene bi zahvatile one rođene nakon 1962. godine (GLAS SLAVONIJE) Sve su veći pritisci da se ubrza proces koji danas predviđa kako bi 2038. hrvatski građani trebali raditi do 67. godine života. Tako bi postupno produljenje radnog staža moglo započeti 2030. godine, a promjene bi zahvatile one rođene nakon 1962. godine. Od iste godine u prijevremenu mirovinu će se moći tek sa 62 godine.

Opširnije

Održana 16. sjednica županijskog GSV-a

Održana 16. sjednica županijskog GSV-a

(www.bpz.hr) Slavonski Brod, 9. ožujka 2017 - Na današnjoj 16. sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća Brodsko-posavske županije održanoj u Velikoj vijećnici, za novog predsjednika jednoglasno je izabran Mato Stanković. Također jednoglasno, za potpredsjednike izabrani su Stjepan Bošnjaković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo u ime Brodsko-posavske županije i Ivica Kožul u ime poslodavca.

Opširnije

Drugi stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“

Drugi stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“

NHS – Zbog velikog interesa Nezavisni hrvatski sindikati su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 10. ožujka 2017. godine održali drugi stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“ za povjerenike radnika zaštite na radu i druge zainteresirane u sindikatima udruženim u NHS.

Opširnije

Krajem veljače u evidenciji HZZ-a 238.934 nezaposlenih

Krajem veljače u evidenciji HZZ-a 238.934 nezaposlenih

MANJI POSTOTAK NEZAPOSLENIH U Hrvatskoj su krajem veljače bile registrirane 238.934 nezaposlene osobe, što je 2,1 posto ili 5.200 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjoj razini broj nezaposlenih manji je za 17,4 posto ili 50.495 osoba, objavio je u petak Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)

Opširnije

Potpisan privremeni TKU za javne službe

Potpisan privremeni TKU za javne službe

MINISTAR ĆORIĆ ZADOVOLJAN (Novilist.hr) Članovi Vladinog i sindikalnog pregovaračkog odbora potpisali su u četvrtak privremeni Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlene u javnim službama na rok do 1. kolovoza, odnosno produžene primjene do 1. studenoga kojim se zadržavaju sva stečena prava zaposlenika prema dosadašnjem TKU koji istječe 12. ožujka.

Opširnije

Prvi stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“

Prvi stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“

NHS – Nezavisni hrvatski sindikati su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 9. ožujka 2017. godine održali stručni seminar „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“ za povjerenike radnika zaštite na radu i druge zainteresirane u sindikatima udruženim u NHS.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Prije ljeta bi trebali započeti pregovori o novom kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Očekujem da će...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja