SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Ponedjeljak, 07.07.2014.

KLASA OPTIMIST

ANTE TOMIĆ Obrazloženje otkaza suicidalnoj čistačici primjer je moralnog kretenizma

 

(JUTARNJI LIST, 5. srpnja 2014.) Čistačica se popela na prozor na drugome katu zgrade samoborskog Općinskog suda i bacila u dubinu. Bolan način umiranja koji je odabrala svjedoči o ozbiljnosti njezine namjere. Bio je to vrlo odlučan, odrješit pokušaj samoubojstva. Gospođica nije jedna od onih melodramatičnih šmizli koje popiju bočicu tableta ili rasijeku vene u kadi tople vode, sve škiljeći na vrata kad će netko banuti i usplahireno ih odnijeti na hitnu pomoć.

Ipak, nije joj uspjelo. Nekoliko sati kasnije polomljenu i polumrtvu nesretnicu je našla mater na ulici. Život joj je spašen, kirurzi su valjano napravili svoj posao, ponovno joj sastavili ruke i noge i rebra, a onda prepustili psihijatrima da zakrpaju njezinu izmučenu dušu, ono nedokučivo i bestjelesno nešto što uzvišenim smislom ispunjava hrpu mesa, kostiju i dreka od koje smo svi sastavljeni.

 

Život normalnih

No, dok ona u ružičastom frotirskom ogrtaču i papučama bezvoljno luta hodnicima, poslušno gutajući sve što joj brižne bolničarke posluže, i pileći ajngemaht i raskuhane mahune s faširancima i šarene pilulice koje joj isušuju usta i čine je pospanom i tupom, život je ne čeka. Život nas tobože normalnih, koji smo izvan žutih zidova ludnice, ide dalje, on zahuktan juri i ubrzava drobeći pod kopitima sve koji su slabiji, koji zaostaju, šepaju, koji su se u noći bez zvijezda izgubili na planinskoj stazi, koji su umorno pali ili se zaustavili samo da se, eto, časkom ubiju.

Predsjednik samoborskog Općinskog suda Darko Župančić nije mogao otrpjeti drskost čistačice. Što si ta koza umišlja, da je ona nekakva Ana Karenjina? Kakav je to red i način, poći prvo samovoljno i bez znanja pretpostavljenih okončati život usred radnog vremena, a zatim i taj kukavni čin sfušati, ostaviti ga napola obavljenim, ni vrit ni mimo. Da se ubila, svaka čast, Sud bi ožalošćenoj obitelji u ponedjeljak poslao uljudan brzojan sućuti, a već u utorak oglasio natječaj za upražnjeno radno mjesto, ali ovakva je situacija nedopustiva. Nezahvalnica se za pare poreznih obveznika špancira po psihijatriji, dok se u njihovoj časnoj ustanovi presipaju kante s otpacima, a prozori su sve prašnjaviji.Kad je vidio da su i ružičaste mirisne tablete u sudskim pisoarima okopnile i stanjile se, iznerviranom se predsjedniku prelila čaša strpljenja. Namrgođen je sjeo i natipkao otkaz čistačici, navodeći kako je "uslijed pokušaja samoubojstva u vrijeme radnog vremena ostao neizvršen posao koji je preuzela, a to je čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru." Upozorio je, osim toga, kako je "izgubljeno i povjerenje u namještenicu".

 

Ravnodušnost na tragediju

Ženska očito ima problema sa živcima, a ništa im nije pričala o tome, ničim nije najavila svoju gnjusnu, neodgovornu i asocijalnu gestu, koja bi se, napokon, mogla i ponoviti. Tko može garantirati da njoj neće opet šunuti da se baca, vješa, reže ili čak, strah nas je i pomisliti, popije kiselinu koju je uredno zadužila za čišćenje sanitarnih prostorija? I gdje smo onda? Kako ćemo nadležnima objasniti to nesvrhovito trošenje državnih resursa? Dobro, ovo posljednje s kiselinom Župančić ipak nije napisao, to sam ja nakitio, no i bez mojih ukrasa njegovo je obrazloženje otkaza siucidalnoj čistačici rijedak primjer moralnog kretenizma. Da ne povjerujete da je takva osoba sudac, dapače i predsjednik jednog općinskog suda, da su njemu povjerili da presuđuje u sporovima, da toga birokrata ravnodušnog na tuđu tragediju građani na korzu pozdravljaju kao pravičnu i mudru osobu i uvaženog člana zajednice.Ali, onda, opet, čemu se čuditi? Ne bi bilo prvi put. Od hrvatskih sudaca vidjeli smo i strašnijih svinjarija. Pa čemu bi, na kraju krajeva, moralni kretenizam samoborskog sudskog službenika bio drugačiji od moralnog kretenizma premijera Zorana Milanovića, koji je prije nekoliko dana, razgovarajući sa ženom koja je u poplavi izgubila kuću, mirno rekao da potpuno razumije njezinu muku jer je i njemu prošle godine pukla vodovodna cijev u stanu, pa se provalio zečiji nasip u kupaonici, a on i supruga jedva žive glave izvukli, kroz blatnjavu bujicu otplivali do dnevne sobe i popeli na regal, gdje su ih četiri dana kasnije promrzle i izgladnjele helikopterom spasili momci iz Gorske službe spašavanja.

 

Što se spašava?

Slušajući bešćutno lupetanje ove dvojice muškaraca, jednoga koji predstavlja sudsku, a drugoga izvršnu vlast u našoj slavnoj Republici, u mislima se vraćam na onu ubogu čistačicu, kojoj sada pretražuju krv i urin, lampicom joj svijetle u bjeloočnice, malim je čekićem kuckaju po koljenu i eksperimentiraju s različitim lijekovima ne bi li nekako ponovno složili njezinu skršenu psihu, i ne mogu da se ne upitam, čemu se truditi oko nje? Ako je ona na psihijatriji i otkrila kakav slabašan razlog za život, Župančić joj je dao drugi da ponovno pokuša sa samoubojstvom. Žena je, pobogu, bila nestabilna i dok je bila zaposlena, a zbog otkaza i čvršći od nje dižu ruku na sebe.

Zatim, i šire gledano, što njoj uopće spašavaju u bolnici? Ta duša o kojoj filozofi i svećenici već tisućama godina govore, to nešto nematerijalno, nevidljivo, nedjeljivo i vječno, ta plemenita, uzvišena, besmrtna božanska iskra što plamti u nama, dajući smisao našem ovozemaljskom trapljenju, postoji li to uopće? Slušajući hrvatskog premijera i samoborskog suca, s velikom pouzdanošću možemo zaključiti ‡ jok, zajebi. Nema duše. Ne postoji ništa izvan ovoga mesa, kostiju i govana.

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 05.07.2014.

»GDJE ĆE IM DUŠA« ODLUKA OPĆINSKOG SUDA U SAMOBORU ZGROZILA JAVNOST
Svjetski mediji objavili priču o otkazu suicidnoj čistačici


Vijest je emitirala agencija AFP te su je preuzeli kanadski Le Journal de Montreal, francuski Charente Libre, te belgijski i srpski dnevnici

(NOVI LIST, 5. srpnja 2014.) ZAGREB » »Zabranjen pokušaj samoubojstva za vrijeme radnog vremena«, »Hrvatski sud otpustio čištačicu zbog pokušaja samoubojstva« samo su neki od naslova pod kojima je u svjetskim medijima objavljena informacija o slučaju spremačice Općinskog suda u Samoboru kojoj je zbog pokušaja samoubojstva za vrijeme radnog vremena uručen izvanredni otkaz ugovora o radu.
Vijest je emitirala agencija AFP te su je preuzeli dnevnici poput kanadskog Le Journal de Montreal, francuskog regionalnog dnevnika Charente Libre, belgijskih dnevnika kako na francuskom tako i flamanskom jeziku. Vijest je objavio i američki Global post, dok je srpski portal Vesti online priču objavio pod naslovom: »Gde će im duša: Sud čistačici koja je pokušala da se ubije dao otkaz?!« (G. GA.)

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 04.07.2014.

(24sata, 4. srpnja 2014.) Predsjednik Općinskog suda u Samoboru Darko Župančić podnio je u petak Ministarstvu pravosuđa očitovanje o slučaju čistačice I. M. (28), kojoj je nakon pokušaja samoubojstva dao otkaz.
- Preispitat ću tu odluku s obzirom na to da je od sindikata došao zahtjev za zaštitu prava radnice. Tko radi, može i pogriješiti, a greške se mogu i ispraviti - izjavio je.
Pojasnio je da joj je jedino unutar 15 dana od primitka policijskog izvješća mogao dati izvanredan otkaz, bez obzira na to što je bila na bolovanju i da je imao razloga otpustiti je. U protivnom, tvrdi, nakon tog roka mogao dati samo osobno uvjetovan otkaz.
- A iz izvješća sam vidio da je i prije pokušala samoubojstvo te da ima psihičkih problema. To mi je pri zapošljavanju prešutjela. A ona nije bila samo čistačica koja pere podove nego je imala i ključeve suda. A takva osoba trebala bi biti staložena i sposobna za ovaj posao jer ima pristup spisima, zemljišnim knjigama, blagajni... - izjavljuje.
Dodaje da je i u trenutku pokušaja samoubojstva ostavila stražnja vrata suda otključana. Kaže da nije bešćutan i da je cijelo vrijeme bio u kontaktu s majkom i pitao za stanje čistačice I. M.
- Zadnji put me zvao prije mjesec dana i tek sad kada su novinari digli prašinu. U početku je zaista pitao za kćer, ali se već dugo vremena nismo bili čuli - kaže majka. I. M. od petka je u Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 04.07.2014.

Slučaj otkaza čistačici koja je pokušala samoubojstvo u svjetskim medijima 

 

 

 

 

 

 

A Croatian court fired its cleaning lady because she tried to commit suicide during working hours instead of cleaning, a trade union claimed Thursday.

"The poor woman... was actually accused of failing to clean the tribunals premises before trying to commit suicide and thus losing the employers trust," Sinisa Kuhar, secretary general of the state and local government employees union, told AFP.

The union said it would appeal the courts "cruel and absurd" decision.

Ivana Muhar tried to commit suicide in April as she jumped from the roof of the municipal court in Samobor, near Zagreb. The 28-year-old sustained serious injuries, and is currently being treated at a Zagreb psychiatric hospital.

The tribunal last month terminated her employment arguing that due to her suicide attempt "during working hours her duties were not fulfilled".

Extracts of the ruling, published on the unions website, said the young woman thus "committed an extremely severe violation of working obligations" and lost her "employers trust".

The Croatian government has faced stiff union resistence to its attempts to outsource non-core services such as cleaning, with unions forcing a referendum on the issue later this year.

Contacted by AFP, the tribunal could not provide an immediate comment. 

 

(VESTIonline, 4. srpnja 2014.) Prema policijskom izveštaju, koji je poslodavac iskoristio za obrazloženje otkaza, radnica je 07. aprila pokušala da se ubije skokom s krova Opštinskog suda u Samoboru. Zadobila je teške povrede, a posle lečenja u KBC-u Zagreb lečenje je nastavila u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan. Poslodavac Župančić tešku životnu dramu spremačice iskoristio je da bi joj uručio otkaz s obrazloženjem da ona zbog pokušaja samoubistva nije obavila posao za koji je zadužena - čišćenje zgrade suda.
Pozivajući se na odredbe Zakona o radu, predsednik suda navodi: "Nameštenica I.M. nije postupala u skladu s navedenim jer je usled pokušaja samoubistva za vreme radnog vremena ostao neizvršen posao koji je preuzela - čišćenje prostorija Opštinskog suda u Samoboru, a takvo njeno ponašanje je protivno i Etičkom kodeksu državnih službenika".
Hrvatski Sindikat državnih i lokalnih službenika i nameštenika, potez predsednika suda u Samoboru nazvao je besprimernim, navodeći da je "nesrećna žena de facto optužena zbog toga što pre pokušaja samoubistva nije počistila do kraja zgradu suda".  

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 04.07.2014.

HRVATSKA STVARNOST SLUČAJ OTKAZA SPREMAČICI KOJA SE HTJELA UBITI
Ministarstvo pravosuđa preispitat će bizarnu odluku Suda u Samoboru

Sud u Samoboru trebat će pripremiti još jedno očitovanje i to pučkoj pravobraniteljici. Zbog pokušaja suicida čistačica nije očistila prostorije suda, te je dobila izvanredni otkaz
Gabrijela GALIĆ


(NOVI LIST, 4. srpnja 2014.) ZAGREB » Ministarstvo pravosuđa, kako neslužbeno doznajemo, zatražilo je očitovanje od Darka Župančića, predsjednika Općinskog suda u Samoboru zbog slučaja izvanrednog otkaza namještenici - spremačici - koja je prema mišljenju poslodavca pokušajem samoubojstva »uslijed psihičke rastrojenosti« počinila »osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa«.

Nesretna žena zbog pokušaja samoubojstva, nije počistila urede Općinskog suda, a neobavljanje radnih zadataka rezultiralo je i »gubitkom povjerenja« poslodavca u radnika. Izvanredni otkaz, odnosno njegovo obrazloženje za koje je teško naći pristojnu riječ, šokirao je sindikate. Komentiraju kako su se svega nagledali, ali se ne sjećaju takve nehumanosti poslodavca.
to je izvanredni otkaz ispisan za vrijeme radnikova bolovanja zakoninjenicu na kojoj se on temelji.
Što će se u slučaju izvanrednog otkaza, jer radnica zbog pokušaja samoubojstva nije obavila radne zadatke, dalje zbivati i hoće li biti kakvih sankcija prema predsjedniku Općinskog suda u Samoboru, ovisit će o očitovanju koje resorno ministarstvo od njega očekuje.


No, Sud u Samoboru trebat će pripremiti još jedno očitovanje i to pučkoj pravobraniteljici. Ured pučke pravobraniteljice za slučaj izvanrednog otkaza radnici koja zbog pokušaja samoubojstva nije očistila prostorije suda, doznao je iz članka objavljenog u našem listu te je odmah reagirao. »Sukladno našim ovlastima, koje uključuju i djelovanje na vlastitu inicijativu, žurno smo pokrenuli ispitni postupak te zatražili očitovanje Suda u Samoboru«, rečeno nam je u Uredu pučke pravobraniteljice. Hoće li i kada to očitovanje stići uredu pučke pravobraniteljice stići teško je procijeniti s obzirom da nema propisanog roka.

 

Radnica na liječenju

Nesretna radnica koja je za radnog vremena pokušala počiniti samoubojstvo, te je zadobila teške ozljede, nalazi se na liječenju. Sindikat državnih službenika i namještenika podnio je zahtjev za zaštitu prava radnice, a sljedeći korak najvjerojatnije je sudski postupak i osporavanje izvanredog otkaza.

 

SKANDALOZAN RAZLOG ZA OTKAZ

MAJKA U ŠOKU "Kako ću kćerki reći da je otpuštena jer, dok se bacala sa zgrade, nije čistila sud?"

Autor: Sandra Bolanča

 

(JUTARNJI LIST, 4. srpnja 2014.) "Te večeri, 7. travnja, Ivana mi se nije javljala na mobitel. Budući da je pomalo nestabilna, dogovor je bio da se redovito čujemo mobitelom. Njezina popodnevna smjena inače je od 14 do 22 sata, međutim, to poslijepodne nije mi se javljala ni na mobitel ni na fiksni telefon i oko 20 sati odlučila sam prošetati do zgrade Općinskog suda. Kad sam došla, Ivana je ležala je na tlu, sva polomljena. Bacila se s drugog kata, sreća da je pala na zemlju, a ne na beton. Nije nam lako, a sad uz zdravstvene nevolje i taj izvanredni otkaz. Ona je trenutno jako krhka i ne može se boriti za svoja prava, ja to moram učiniti umjesto nje. Moram sada biti jaka i za Ivanu i sebe ..."

Polako je, otirući znoj s čela, govorila gospođa Ana Muhar, 60-godišnja majka Ivane, čistačice na Općinskom sudu u Samoboru, koja je u travnju ove godine pokušala počiniti samoubojstvo skokom sa zgrade suda. Krhka, nesretna i deprimirana, 28-godišnja Ivana se očito nije znala nositi s teretom života.

Te travanjske večeri popela se na drugi kat suda, ušla u sobu broj 14 i skokom s prozora odlučila je okončati život.

Pad je preživjela, zadobila je 13 fraktura i brojna nagnječenja, uslijedile su operacije na zagrebačkom Rebru, a potom je prebačena u Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Jankomiru.

Njezin slučaj, međutim, vjerojatno bi ostao anoniman da predsjednik Općinskog suda u Samoboru Darko Župančić nije nesretnoj čistačici uputio izvanredni otkaz, i to s gotovo dva mjeseca zakašnjenja (izvanredni otkaz mora se uručiti u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu zbog koje se dobiva spomenuti otkaz). "Uslijed pokušaja samoubojstva u vrijeme radnog vremena ostao je neizvršen posao koji je preuzela, a to je čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru", među ostalim piše u pismenom rješenju predsjednika suda.

"Dopis je stigao 16. lipnja, Ivana je tada bila hospitalizirana, nalazila se u psihijatrijskoj bolnici jer joj treba stručna pomoć. Nisam mogla vjerovati!" uzdahnula je Ivanina majka Ana.

Budući da je Ivana nekidan dobila visoku temperaturu, iz psihijatrijske bolnice Jankomir prebacili su je na intenzivni odjel KBC-a Sestre milosrdnice. Majka Ana posjećuje je svaki dan.

"Nakon Vinogradske, vraća se u psihijatrijsku bolnicu, mora dobiti daljnju terapiju. Ne vjerujem da će neko vrijeme biti radno sposobna, ali valjda ova država vodi računa i o onima kojima treba pomoći", zabrinuta je majka.

Ne krije da je Ivana imala problema. Po stručnoj spremi slastičarka, na prijašnjem poslu mjesecima nije dobivala plaću. Dala je otkaz i godinu dala bila nezaposlena. Međutim, kada se ukazala prilika za sezonski posao na moru, Ivana je od straha popila tablete i završila na ispumpavanju želuca. Konačno se, u kolovozu 2013., zaposlila na Općinskom sudu u Samoboru. I njezina majka Ana radila je kao spremačica na istom sudu i ondje je zaradila mirovinu. Je li razočarana odlukom bivšeg poslodavca? Oči su joj se napunile suzama.

"Obratila sam se Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, nadam se da će se oni založiti za Ivanino pitanje", rekla je majka.

Darko Župančić, predsjednik Općinskog suda u Samoboru koji je potpisao izvanredni otkaz nesretnoj ženi, na godišnjem je odmoru, ali je putem mobitela potvrdio da ostaje pri svojoj odluci.

"Moram reći da je spremačica na razgovoru za posao, na koji je primljena lani, prešutjela da je psihički bolesnik. Nije rekla da je već pokušala samoubojstvo", kaže Župančić. Smatra li ipak da je izvanredni otkaz u ovakvim okolnostima bešćutni potez?

"Probajte razumjeti, ja kao predsjednik suda ne mogu dozvoliti da takva osoba bude zaposlena u takvoj instituciji. Ona bi samoubojstvo mogla ponovno pokušati, navečer ne može sama ostati u zgradi, to je i sigurnosni problem", kaže Župančić.

 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 03.07.2014.

(24sata, 3. srpnja 2014.) Ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Općinskog suda u Samoboru da se žurno očituje o slučaju čistačice I. M. (28). Njoj je predsjednik suda Darko Župančić dao otkaz jer je pokušala samoubojstvo tijekom radnog vremena, pa nije očistila sud. To nam je potvrdio i predsjednik Župančić.
- Vraćam se s godišnjeg i istina je da je ministarstvo tražilo moje očitovanje. Iskreno mi je žao gospođe i nadam se da će se brzo oporaviti. Ali odluku o njenom otkazu donio sam na temelju zakona, pa ostajem pri tome - izjavio je.
Potvrdio je da je podnesen i zahtjev za zaštitu prava I. M., odnosno prigovor na otkaz. Učinio je to Sindikat državnih i lokalnih namještenika.
Majka I. M. kaže da ju u međuvremenu nitko nije kontaktirao sa suda.
- Trebala sam podignuti papire o otkazu, ali su mi iz sindikata savjetovali da to ne radim jer će podnijeti prigovor - rekla je.
Njena kći još se oporavlja u bolnici.  

 

(SLOBODNA DALMACIJA, 3. srpnja 2014.) U moru teških priča o otkazima lišenih svake ljudskosti i dostojanstva, najnoviji slučaj samoborske namještenice Ivane Muhar posebno je bešćutan. Ivana je do 16. lipnja, kad je dobila izvanredni otkaz ugovora o radu, bila zaposlena kao spremačica na Općinskom sudu u Samoboru.

Nesretna je žena navečer 7. travnja u potpunom psihičkom rastrojstvu pokušala izvršiti samoubojstvo. Skočila je s prozora na krovu zgrade Suda i pri tome zadobila teške tjelesne ozlijede. Iz liječničke dokumentacije vidljiv je cijeli niz fraktura, a pacijentica je u besvjesnom stanju odvezena u KBC Zagreb.

I dok je u teškom psihičkom i fizičkom stanju ležala u bolnici, 16. lipnja, njezin poslodavac, predsjednik Općinskog suda u Samoboru, Darko Župančić potpisao je izvanredni otkaz njezina Ugovora o radu. Kao razloge otkaza naveo je „osobito teške povrede iz radnog odnosa i gubitka povjerenja", odnosno kršenja Etičkog kodeksa državnih službenika, tj. ponašanje kojim je naštetila ugledu državne službe.

- Tako je nesretna žena, koja se još uvijek nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan" u Jankomiru, de facto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubojstva nije počistila zgradu suda i time izgubila povjerenje svog poslodavca, predsjednika Općinskog suda. Pokazala je, kako je on u otkazu naveo ponašanje suprotnog Etičkom kodeksu državnih službenika, koji se na nju kao namještenica uopće ne odnosi i ne primjenjuje - zgraža se Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Kuhar kaže kako korištenje ljudske tragedije kao razlog za izvanredni otkaz i optužbe za neetično ponašanje ne predstavlja ništa drugo nego njezino ponovno bacanje kroz prozor sudske zgrade.

- Šteti li ugledu državne službe više samodestruktivni čin rastrojene namještenice ili svjesna odluka predsjednika Suda o otkazu rada u takvim okolnostima? Tko bi s trunkom empatije mogao svojoj zaposlenici u trenutku kad se više nije mogla nositi sa životom, zamjerati što nije počistila prozor s kojeg se bacila? - ogorčen je Kuhar.

Pravnica SDLS-a Sanja Serdar objašnjava kako je uz to što je bešćutan, otkaz i nezakonit.

- Budući se ne radi o redovnom nego izvanrednom otkazu, poslodavac ga je mogao dati najkasnije u roku od 15 dana od nesretnog događaja, a ne nipošto tek 16. lipnja - tumači Sanja Serdar.

Sindikat je cijelu dokumentaciju poslao pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

Glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov potvrdio nam je da su obaviješteni o cijelom slučaju i da vrše nadzor koji još nije gotov. Do suca Župančića jučer nismo uspjeli doći. A.B.K.

 

...za uvećanje klikni na sliku 

(VEČERNJI LIST, 3. srpnja 2014.) Čistačici Općinskog suda u Samoboru uručen je izvanredni otkaz jer je, kako je obrazloženo, "uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo". Nesretna radnica se početkom travnja između 20 i 20.30 sati pokušala ubiti skokom s krova Općinskog suda u Samoboru, a nakon KBC-a Zagreb liječenje je nastavljeno u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan", piše Novi list.

Predsjednik Općinskog suda Darko Župančić naveo je u obrazloženju kako čistačica zbog pokušaja samoubojstva nije obavila posao. Župančić je pokušaj samoubojstva okarakterizirao kao "osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa i gubitak povjerenja".

- Namještenica I.M. nije postupala u skladu s navedenim jer je uslijed pokušaja samoubojstva za vrijeme radnog vremena ostao neizvršen posao koji je preuzela - čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru, a takvo njeno ponašanje je protivno i Etičkom kodeksu državnih službenika - naveo je predsjednik suda u obrazloženju.

Njegov potez Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika ocijenio je bešćutnim. Ističu i kako je otkaz napisan dva mjeseca nakon navedenog događaja te podsjećaju kako se izvanredni otkaz može uručiti samo u roku od 15 dana. 

 

 

...za uvećanje klini na sliku 

Predsjednik Općinskog suda u Samoboru okarakterizirao je pokušaj samoubojstva kao "tešku povredu radne obveze i gubitak povjerenja"

(JUTARNJI LIST, 3. srpnja 2014.) ZAGREB - Predsjednik Općinskog suda u Samoboru Darko Župančić, uručio je izvanredni otkaz spremačici koja je "uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo", javlja Novi list . Prema policijskom izvještaju kojeg je poslodavac iskoristio za obrazloženje izvanrednog otkaza, radnica se 07. travnja u vremenu od 20 do 20.30 sati pokušala ubiti skokom s krova Općinskog suda u Samoboru. 

Zadobila je teške ozljede, a nakon liječenja u KBC-u Zagreb od konca travnja liječenje je nastavila u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

Poslodavac Župančić životnu dramu spremačice iskoristio je kako bi joj uručio izvanredni otkaz s obrazloženjem kako ona zbog pokušaja samoubojstva nije obavila posao kojeg je preuzela - čišćenje zgrade suda.

Pozivajući se na odredbe Zakona o radu, predsjednik Općinskog suda u Samoboru navodi: "Namještenica I.M. nije postupala u skladu s navedenim jer je uslijed pokušaja samoubojstva za vrijeme radnog vremena ostao neizvršen posao koji je preuzela - čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru, a takvo njeno ponašanje je protivno i Etičkom kodeksu državnih službenika.

Nadalje, valja istaći, da je uslijed opisanog ponašanja namještenice, iz kojeg proizlazi da je ista pokušala samoubojstvo za vrijeme radnog vremena, ostao neizvršen posao koji je preuzela, te da je njeno ponašanje suprotno zakonu, pa je izgubljeno i povjerenje u namještenicu, jer bi ista i ubuduće mogla jednako tako postupati i kršiti svoje obaveze iz ugovora o radu, zbog čega je istoj valjalo otkazati ugovor o radu na neodređeno vrijeme zbog osobito teških povreda iz radnog odnosa i gubitka povjerenja jer uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć."

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, potez predsjednika Općinskog suda u Samoboru nazvao je bešćutnim, navodeći kako je "nesretna žena de facto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubojstva nije počistila zgradu suda".

Sindikat ističe i kako se Etički kodeks, na koji se poslodavac poziva, ne primjenjuje na namještenike. Sam otkaz, pak, napisan je više od dva mjeseca nakon što je namještenica, prema mišljenju poslodavca, pokušajem samoubojstva osobito teško povrijedila obveze iz radnog odnosa i narušila povjerenje. Ne ulazeći u obrazloženje poslodavca, koje samo dovoljno govori, nije zgoreg podsjetiti da se izvanredni otkaz može uručiti samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je informaciju o ovom slučaju te ga provjerava, piše Novi list. 

 

(Dnevno.hr, 3. srpnja 2014.) Izvanredni otkaz uručen je čistačici Općinskog suda u Samoboru jer je, kako je obrazloženo, "uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo". Naime, početkom travnja između 20 i 20:30 sati nesretna radnica se pokušala ubiti skokom s krova Općinskog suda u Samoboru, a nakon KBC-a Zagreb liječenje je nastavljeno u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan", piše.

U svojem obrazloženju kako predsjednik Općinskog suda Darko Župančić naveo je kako čistačica zbog pokušaja samoubojstva nije obavila posao. Pokušaj samoubojstva Župančić je okarakterizirao kao "osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa i gubitak povjerenja".

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika njegov potez ocijenio je bešćutnim. Otkaz je napisan dva mjeseca nakon navedenog događaja te sindikat podsjeća kako se izvanredni otkaz može uručiti samo u roku od 15 dana. 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 02.07.2014.

BEŠĆUTNOST NA DJELU

SDLSN: Dao otkaz čistačici koja je pokušala samoubojstvo jer prije nije počistila

 

(Narod.hr, 2. srpnja 2014.) Prema riječima glavnog tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Siniše Kuhara namještenica Ivana Muhar, zaposlena kao čistačica na Općinskom sudu u Samoboru, koja je 25. travnja ove godine uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo, bacivši se s prozora na krovu zgrade Suda i pri tome zadobila teške tjelesne povrede, 16. je lipnja dobila izvanredni otkaz ugovora o radu zbog „osobito teške povrede iz radnog odnosa i gubitka povjerenja", odnosno kršenja Etičkog kodeksa državnih službenika, tj. ponašanja kojim je naštetila ugledu državne službe.

"Tako je nesretna žena, koja se trenutno nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici „Sveti Ivan" u Jankomiru, de facto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubojstva nije počistila zgradu suda i time izgubila povjerenje svog poslodavca - predsjednika Općinskog suda i ponašanjem suprotnom Etičkom kodeksu državnih službenika, narušivši time i povjerenje građana u državnu službu koju, uzgred rečeno, kao namještenica uopće ne obavlja, niti se na nju spomenuti Etički kodeks državnih službenika primjenjuje", naglasio je Kuhar.

Pojašnjava kako namještenica Ivana Muhar sama i uz pomoć liječnika tek treba smoći snage suočiti se sa životom i samoubilačkim činom kojim ga je pokušala prekinuti i pitanje je hoće li nakon toga uopće biti sposobna nastaviti raditi svoj posao čistačice, ali njezinu ljudsku tragediju prikazati kao razlog za izvanredni otkaz i optužiti ju za neetično ponašanje ne predstavlja ništa drugo nego njezino ponovno bacanje kroz prozor sudske zgrade, ali ovoga puta od strane predsjednika Općinskog suda koji je odluku o izvanrednom otkazu potpisao.

"Sindikat se stoga pita je li ugledu državne službe više naškodio samodestruktivni čin psihički rastrojene čistačice ili svjesna odluka predsjednika Suda o otkazu rada ovom nesretnom ljudskom biću, jer u trenutku kad se više nije mogla nositi sa životom nije počistila oko sebe i opravdala njegovo povjerenje kao poslodavca te će se zbog svega obratiti ministru pravosuđa, pučkoj pravobraniteljici i ministru uprave, uzdajući se u njihovu ljudsku solidarnost i pristojnost", stoji u priopćenju SDLSN. 

 

BEŠČUTNOST PREDSJEDNIKA OPĆINSKOG SUDA SAMOBOR
Dao otkaz čistačici koja je pokušala samoubojstvo jer prije nije počistila

Sindikat se pita je li ugledu državne službe više naškodio samodestruktivni čin psihički rastrojene čistačice ili svjesna odluka predsjednika Suda o otkazu, jer u trenutku kad se više nije mogla nositi sa životom nije počistila oko sebe i opravdala njegovo povjerenje kao poslodavca  

(SDLSN, 2. srpnja 2014.) Namještenica Ivana Muhar, zaposlena kao čistačica na Općinskom sudu u Samoboru, koja je 25. travnja ove godine uslijed psihičke rastrojenosti pokušala izvršiti samoubojstvo, bacivši se s prozora na krovu zgrade Suda i pri tome zadobila teške tjelesne povrede, 16. je lipnja dobila izvanredni otkaz ugovora o radu zbog „osobito teške povrede iz radnog odnosa i gubitka povjerenja", odnosno kršenja Etičkog kodeksa državnih službenika, tj. ponašanja kojim je naštetila ugledu državne službe.
Tako je nesretna žena, koja se trenutno nalazi na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici „SVETI IVAN" u Jankomiru, de facto optužena zbog toga što prije pokušaja samoubojstva nije počistila zgradu suda i time izgubila povjerenje svog poslodavca - predsjednika Općinskog suda i ponašanj suprotnog Etičkom kodeksu državnih službenika, narušivši time i povjerenje građana u državnu službu koju, uzgred rečeno, kao namještenica uopće ne obavlja, niti se na nju spomenuti Etički kodeks državnih službenika primjenjuje.

...za uvećanje klikni na sliku 

Namještenica Ivana Muhar sama i uz pomoć liječnika tek treba smoći snage suočiti se sa životom i samoubilačkim činom kojim ga je pokušala prekinuti i pitanje je hoće li nakon toga uopće biti sposobna nastaviti raditi svoj posao čistačice, ali njezinu ljudsku tragediju prikazati kao razlog za izvanredni otkaz i optužiti ju za neetično ponašanje ne predstavlja ništa drugo nego njezino ponovno bacanje kroz prozor sudske zgrade, ali ovoga puta od strane predsjednika Općinskog suda koji je odluku o izvanrednom otkazu potpisao.
Sindikat se stoga pita je li ugledu državne službe više naškodio samodestruktivni čin psihički rastrojene čistačice ili svjesna odluka predsjednika Suda o otkazu rada ovom nesretnom ljudskom biću, jer u trenutku kad se više nije mogla nositi sa životom nije počistila oko sebe i opravdala njegovo povjerenje kao poslodavca te će se zbog svega obratiti ministru pravosuđa, pučkoj pravobraniteljici i ministru uprave, uzdajući se u njihovu ljudsku solidarnost i pristojnost. S. Kuhar        

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 01.07.2014.

Za referendum protiv outsourcinga 624.000 potpisa


ZAGREB, 1. srpnja 2014. (Hina) - Predstavnici 17 sindikata, koji su tijekom dva tjedna prikupljali potpise građana za referendum protiv outsourcinga u javnom sektoru, prikupili su 624.000 potpisa, što znači da se potpisalo 16,77 posto birača, a to je značajno više od potrebnih 10 posto, izvijestili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.
Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić najavio je da će u idućih desetak dana sindikati sve potpisane liste prirediti za predaju predsjedniku Hrvatskog Sabora, a planiraju ih predati uoči ljetne stanke, početkom tjedna u kojem će Sabor završiti s radom.
Sindikati ne očekuju da će se Vlada "služiti smicalicama i odugovlačiti s referendumom", pa smatraju da bi provjera potpisa mogla završiti do kraja rujna, a referendum biti proveden u listopadu.
"Očekujemo da će se Vlada Zorana Milanovića pokazati demokratskom i poštivati volju svojih građana jer se ne mogu ignorirati 624.000 potpisa", rekao je Stipić.
Najavio je da će 17 sindikata nakon predaje potpisa odmah započeti s pripremama za organizaciju referendumske kampanje tijekom koje će građane nastojati uvjeriti da izađu na referendum i glasaju za donošenje Zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru.
Ključno je uvjeriti građane da outsourcing (davanje pomoćnih poslova privatnim tvrtkama) i spin-off (izdvajanje u državnu tvrtku) ne nude veću kvalitetu i uštede, kaže Stipić.
Najveći odaziv u prikupljanju potpisa od 22 posto bio je u Zagrebu, a slijede Osječko-baranjska županija s 21 posto, Krapinsko-zagorska s 20 posto te Bjelovarsko-bilogorska s 19 posto građana. Ni u jednoj županiji, naglašavaju sindikati, nije se odazvalo manje od 10 posto građana.
Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek upozorila je kako je KBC Zagreb, unatoč Vladinoj odluci da se ne ide s outsourcingom u zdravstvu, raspisao natječaj te je pred sklapanjem ugovora s tvrtkom Adria grupa za 30 spremačica koje bi trebale zamijeniti postojeće spremačice koje se raspodjeljuje na drugo mjesto.
Avberšek tvrdi da je bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić taj ugovor poništio još u ožujku te najavljuje tužbu protiv Vlade, sanacijskog vijeća i ravnatelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića.

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 27.06.2014.

Radnički rezervat

 

(NOVOSTI, 27. lipnja 2014.) OUTSOURCING je plaćanje drugom što radiš sam; podjela dobiti zarađene na tuđoj nesreći; unutarnje čišćenje putem vanjskog pranja novca; socijaldemokracija na djelu - neki su od dosad zaprimljenih ironičnih prijedloga pristiglih na natječaj za hrvatsku inačicu rijeći outsourcing i spin-off koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) raspisao krajem prošlog tjedna i kojim su sindikalisti odlučili olakšati razumijevanje stvarnosti i događaja kojima svjedoče.
Kako se navodi, cilj natječaja je bolje razumijevanje procesa koji su navodno neminovni, a rezultiraju degradacijom tisuća građana, njiihovom segregacijom i zatvaranjem u rezervate namijenjene „izdvojenim" radnicima. Prema riječima SINIŠE KUHARA, glavnog tajnika SDLSN-a, outsourcing i spin-off već su razobličeni kao pogubni društveni procesi.
- Što znače ove riječi najbolje su rekli građani koji su potpisali sindikalnu inicijativu za referendum o donošenju zakona kojim bi se zabranio bilo kakav oblik izdvajanja pomoćnih i neosnovnih djelatnosti iz državnih i javnih službi. Njih gotovo pola milijuna je nazrelo prijevaru s ciljem daljnje privatizacije svega što je preostalo. Nakon obiteljskog srebra, privatizirati se mogu jedino ljudi, a na prodaju se prvo nude društveno slabi - poručuje Kuhar i navodi da se globalni sustav društvene nepravde neće urušiti sam od sebe, ali i da nudi sve zloćudnija tehnomenadžerska kvazirješenja i spasonosne formule, i to na sve nerazumljivijem jeziku.
Stoga sindikati i raspisuju natječaj za prijevod, a na njemu, poručuje Kuhar, ne očekuju niti pozivaju nikoga iz sadašnje Vlade, u kojoj mnogi imaju talent za jezik, primjerice ministar SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ koji se, govoreći o proračunu, proslavio engleskom riječju wobble (klimav). Kuhar kaže da je i na jezičnoj razini ova vlast karikaturalna.
- Možda bi nam bilo mudrije kada bi netko konačno stavio nogu politici kukurikavaca i stvari zaustavio prije nego što prođe ova zadnja i, po svemu sudeći, ničim zaslužena godina na vlasti - zaključuje Kuhar.
Miroslav Edvin Habek

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 25.06.2014.

ŠEST MJESECI KAOSA
Iznajmljivači na crno bez ikakva nadzora


(SLOBODNA DALMACIJA, 25. lipnja 2014.) Punih šest mjeseci nakon što je, navodno radi racionalizacije i veće učinkovitosti, ukinut Državni inspektorat, u kontrolama nelegalnog rada i rada na crno, posebno u turizmu, vlada potpuni kaos, neorganiziranost i nered.

Pokazalo se, naime, kako je solidna državna institucija koja je imala 800 profesionalnih inspektora dobre učinkovitosti nakon 15 godina rada paušalnom odlukom ukinuta, a da se nije točno znalo što se i kako želi od novog ustroja, pa tako na terenu stvari ne funkcioniraju s inspekcijama ni pola godine od njihove "reorganizacije".

Podsjetimo, tada je rečeno kako će poslove Državnog inspektorata od siječnja ove godine preuzeti ministarstva financija (Carinska uprava), gospodarstva, rada i mirovinskoga sustava, poljoprivrede i turizma, u čiji sastav su ušli inspektori. Ali, šest mjeseci kasnije, čini se da se malo toga pomaklo s mjesta.

 

Sele ih iz zgrade u zgradu

Tako neki inspektori koji su od siječnja ove godine raspoređeni u pet ministarstava još uvijek nemaju ni rješenje o radu s novim poslodavcem, inspektorima koji su dodijeljeni Carinskoj upravi ne priznaje se iskustvo pa moraju polagati stručne "carinske" ispite, sve inspekcije muku muče kako doći do automobila za rad na terenu, zakoni nisu usklađeni s novim ustrojem, građani ne znaju kome što prijavljivati...

Telefoni mnogima još ne rade, još uvijek se inspektore seljaka iz zgrade u zgradu, u nadzore ih šalju njihovim osobnim automobilima!

Da je stanje upravo takvo, potvrdili su nam u razgovoru inspektori za područje gospodarske djelatnosti, carinski i turistički inspektori, želeći ostati anonimni kako ne bi ugrozili radna mjesta. Jednoglasni su u tvrdnji da bi inspektori htjeli raditi, kako se šefovi trude da nešto pokrenu, ali jednostavno im to nije moguće. Tapka se u mjestu već pola godine u stalnom iščekivanju naputaka, promjena zakona, usklađivanja i dogovora među ministarstvima. A na terenu - kaos!

 

Prijava je protokolirana...

- Ministarstva nisu bila pripremljena ni organizirana da nas preuzmu. Inspektori su stručni ljudi koji znaju svoj posao, ali kako raditi kada su ukinuli inspekcijske urede na Braču, Hvaru, Korčuli?! Tamo nema ni jednog inspektora, sve su povukli u Split pa ljudi sada putuju svaki dan, a na otocima nitko ništa ne kontrolira.

Kad dobijemo prijavu, protokoliramo je, stavimo u plan pa kad dođe na red... U našoj nadležnosti nije nelegalni rad, nego zaštita potrošača koji nije zadovoljan uslugom - kaže nam gospodarski inspektor.

A kako to izgleda u stvarnom životu govori činjenica da od početka godine niti jedan nelegalni apartman ili hotel nije zatvoren! Naime, iako je Ministarstvo financija po dogovoru dobilo nadzor nad područjem roba i usluga, boravišne pristojbe, nadzor zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine te zaštite intelektualnog vlasništva, kao i nad naplatom proračunskih i drugih prihoda, oko nadzora nad nelegalnim iznajmljivanjem navodno još traje dogovaranje.

 

Carinski ispit

- Carinskim inspektorima je rečeno da kontroliraju naplatu boravišne pristojbe, ali mislim da je i to na čekanju. Turističko iznajmljivanje uopće ne kontroliramo niti bilo što drugo iz turizma, radimo druge poslove. Mislim da niti jedan nadzor iz turizma nije napravljen. Kolege koji su došli iz inspektorata ne mogu sami u nadzor jer moraju položiti carinski ispit pa idu u paru s carinicima.

Imamo samo jedan službeni automobil, a istovremeno automobili bivšeg Državnog inspektorata stoje na našem parkiralištu i nitko ih ne koristi - priča nam carinski inspektor iz jadranske podružnice.

Na naš pisani upit o tome Carinskoj upravi i Ministarstvu financija, ni za dva dana nismo dobili odgovor.

Po novim odredbama nelegalni rad nekog apartmana bez dozvole nije više u nadležnosti Turističke inspekcije koja brine o uvjetima i načinu pružanja usluga u turizmu, ali samo za one koji imaju registriranu djelatnost.

Turistička inspekcija kao da se najbrže ustrojila i nastavila s radom, možda i stoga što su u njoj dugogodišnji inspektori koji su te poslove i ranije obavljali, ali i njihov rad ne ide bez teškoća. Od Zadra do Dubrovnika teren pokriva samo 15 turističkih inspektora s jednim automobilom, saznajemo. A još lani taj je posao u sezoni obavljalo i do stotinjak ljudi.

- Ministarstvo turizma je preuzelo 59 turističkih inspektora i sedam službenih automobila. Mi kontroliramo je li obavljanje djelatnosti u skladu sa zakonom i rješenjima koja vlasnik ima, ali u nadzoru utvrđujemo i druge nepravilnosti i prosljeđujemo informaciju o tome drugim ministarstvima u čijoj je to nadležnosti. Mi nismo nadležni za neregistriranu djelatnost, ali se radi zaštite gosta trudimo biti stalno na usluzi građanima - kazala nam je dr. sc. Jasna Štiglec, dugogodišnja voditeljica Turističke inspekcije.

U svakom slučaju, čini se da je u pitanju još jedna brzopleta i ničim utemeljena reorganizacija inspektora koja se u praksi pokazala lošom. To uviđaju čak i njezini autori u Vladi, ali čini se da za sada ne misle ništa mijenjati. RUŽICA MIKAČIĆ


Turistički inspektori obavili 4000 nadzora

Od 1. siječnja do 12. lipnja 2014. godine, turistički inspektori su obavili oko 4 tisuće inspekcijskih nadzora ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu. U 77 posto slučajeva objekti su poslovali u skladu s propisima.

Utvrđeno je 1036 raznih povreda propisa, na temelju kojih je podneseno 687 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka i izdano 210 prekršajnih naloga. Turistički inspektori su donijeli i 375 upravnih rješenja, od čega je 50 usmenih rješenja o zabrani rada - kažu u Turističkoj inspekciji.

 

Rasulo ih u pet ministarstava

Inspektori su podijeljeni u pet ministarstava, ovisno o tome što kontroliraju, a evo kako to izgleda: ako u kafiću niste dobili račun za kavu, to je u nadležnosti financijskih inspektora. Ako vam kava nije bila dobra pa imate prigovor na uslugu, to rješava gospodarska inspekcija.

Ako sumnjate da netko tamo zapošljava konobare na crno, prijavite ga inspekciji rada, a ako vas zanima ima li vlasnik sva rješenja i zadovoljava li zakonske uvjete za pružanje usluga u turizmu, e tu onda dolazi nadležnost turističkog inspektora. Carinskim inspektorima trebalo bi prijaviti nelegalan rad i neplaćanje boravišne pristojbe, a tu su još i sanitarni i poljoprivredni inspektori...

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Vlada kreće s provođenjem trećeg modela - 'in house'

Vlada kreće s provođenjem trećeg modela - 'in house'

Usporeni outsorcing Lider/Jutarnji list Nakon što je Vlada odustala od klasičnog outsourcinga i spin-offa pratećih djelatnosti u javnom sektoru, Milanovićev uži kabinet, doznajemo, donio je načelnu odluku da se krene s provedbom trećeg modela nazvanog “in house”, odnosno samostalnog poboljšanja efikasnosti unutar državnih institucija.

Opširnije

Hrvatska po socijalnoj pravdi pri dnu EU ljestvice

Hrvatska po socijalnoj pravdi pri dnu EU ljestvice

ZAKLADA BERTELSMANN: RASTUĆE DRUŠTVENE RAZLIKE UGROŽAVAJU STABILNOST DRŽAVA Zadrta politika stroge štednje te strukturne reforme, koje teže ekonomskoj i proračunskoj stabilizaciji, teško su potkopale sustave socijalne sigurnosti, kao i sposobnost zemalja za ulaganje u budućnost

Opširnije

Nezavisni hrvatski sindikati poduprli referendum ‘U ime obitelji’ o izbornom sustavu

Nezavisni hrvatski sindikati poduprli referendum ‘U ime obitelji’ o izbornom sustavu

‘ZA BOLJITAK SVIH GRAĐANA’ (Narod.hr) Nezavisni hrvatski sindikati na čelu s predsjednikom Krešimirom Severom poduprli su inicijativu “U ime obitelji” za provođenje referenduma o promjeni izbornog sustava kojom bi se građani nakon više od 20 godina mogli izjasniti žele li promjenu načina izbora zastupnika koji ih predstavljaju u Hrvatskom saboru, objavila je Građanska inicijativa.

Opširnije

Sindikati ustraju na referendumu i ako Vlada odustane od spin-offa

Sindikati ustraju na referendumu i ako Vlada odustane od spin-offa

(SLOBODNA DALMACIJA) Ako Vlada i odustane od spin-offa kao modela za izdvajanje pratećih službi u javnom sektoru, kako je to najavljeno u medijima, sindikati ostaju kod zahtjeva za provedbom referenduma za koji su prikupili više od 600.000 potpisa.

Opširnije

Više od 7900 poslodavaca ne isplaćuje plaće

Više od 7900 poslodavaca ne isplaćuje plaće

Poražavajuće statistike Lider/Hina, 16. rujna 2014. 08:20 Porezna uprava objavila je danas na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće svojim radnicima, a takvih je po današnjim pokazateljima ukupno 7.907 sa 31.324 zaposlenih.

Opširnije

Mrsić: Ako bude problema opet ćemo mijenjati ZOR

Mrsić: Ako bude problema opet ćemo mijenjati ZOR

PRVE PRIMJEDBE NA ZAKON Trudnice ostaju maksimalno zaštićene, podsjetio je ministar (GLAS SLAVONIJE) Novi Zakon o radu primjenjuje se mjesec dana, a usklađivanjem i drugih dvaju zakona s područja radnoga zakonodavstva - Zakona o reprezentativnosti i Zakona o zaštiti na radu - otpočela je reforma hrvatskog tržišta rada koja treba pridonijeti nesmanjenoj sigurnosti radnika, boljoj poziciji poslodavaca, ali i uspješnosti čitavog nacionalnog gospodarstva.

Opširnije

HNB: Pad BDP-a mogao bi biti veći od ranije prognoze

HNB: Pad BDP-a mogao bi biti veći od ranije prognoze

Poslovni.hr/Hina Realni BDP u ovoj bi se godini mogao smanjiti snažnije nego što je HNB prognozirao u srpnju. Realni bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj bi se godini mogao smanjiti snažnije nego što je Hrvatska narodna banka (HNB) prognozirala u srpnju, kada je njena prognoza bila pad za 0,2 posto, procjena je analitičara HNB-a.

Opširnije

Analitičari kritiziraju Vladu: Strategija vam je stara 50 godina!

Analitičari kritiziraju Vladu: Strategija vam je stara 50 godina!

U DIVLJAKA LUK I STRIJELA... Ante Babić: EU će je vratiti...Vedrana Pribičević: Lobirala je politika...Željko Lovrinčević: Nije relevantno... (SLOBODNA DALMACIJA) Ekonomski analitičari redom su se vrlo kritički osvrnuli na Industrijsku strategiju koju je Vlada usvojila u četvrtak. Jedino što su pozitivno mogli reći jest činjenica da je uopće donesena, pa će se na osnovi nje moći povlačiti sredstva Europske unije.

Opširnije

Sindikat u HT-u: Dijele se otkazi, a zapošljava 1000 studenata

Sindikat u HT-u: Dijele se otkazi, a zapošljava 1000 studenata

(HRT) Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) pozvao jeUpravu Hrvatskog telekoma (HT) da povuče odluku o otpuštanju 156 radnika do 1. listopada, te da sa socijalnim partnerima postigne sporazum kako bi se otpuštanje svelo na najmanju moguću mjeru.

Opširnije

HZZ: Krajem kolovoza 289.889 nezaposlenih

HZZ: Krajem kolovoza 289.889 nezaposlenih

Poslovni.hr/Hina To je šesti mjesec zaredom kako nezaposlenost pada na mjesečnoj razini, a peti mjesec zaredom kako se bilježi smanjenje broja nezaposlenih i na godišnjoj razini, na što imaju utjecaja i sezonska kretanja. Krajem kolovoza u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su 289.889 nezaposlene osobe, što je smanjenje za 2,1 posto ili za 6.205 osoba u odnosu na srpanj, dok je na godišnjoj razini, u usporedbi s kolovozom 2013., broj nezaposlenih manji za 7,6 posto ili za 23.786 osoba, objavio je danas HZZ.

Opširnije

RBA: Teška situacija na tržištu rada

RBA: Teška situacija na tržištu rada

Analize Lider/Hina U srpnju je nastavljen rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini, što se zahvaljuje sezonskim kretanjima, dok je na godišnjoj razini zaposlenost pala, što ukazuje na i dalje tešku situaciju na tržištu rada, ocjenjuju analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Opširnije

Smije li vam šef nakon posla poslati e-mail?

Smije li vam šef nakon posla poslati e-mail?

ANTISTRESNI ZAKON Njemačka najavila zabranu poslovnih online kontakata izvan radnog vremena, Hrvatima takva ideja zanimljiva AUTORI: Petra Maretić Žonja, Marina Šunjerga (VEČERNJI LIST) Koliko vam se puta dogodilo da vam šef i nakon radnog dana putem maila zada novi radni zadatak? Ili da očekuje od vas da ste dostupni i nakon odlaska s posla pa se i naljuti na vas ako mu se ne javite sa slobodnog vikenda ili u kasnim večernjim satima?

Opširnije

KOLUMNA: Vlada otkrila toplu vodu

KOLUMNA: Vlada otkrila toplu vodu

Iza pozornice Branka Podgornika Autor: Branko Podgornik Odlukom da sniženim porezima poveća plaće, Vlada je neizravno priznala da njezina politika štednje ne daje rezultate, ni u smanjenju državnih dugova, niti u gospodarstvu. Naprotiv, posljedice višegodišnjeg stiskanja javne i osobne potrošnje su porazne

Opširnije

Promjena poreza na dohodak ide još ove godine: Najviša stopa na plaće iznad 13.200 kuna

Promjena poreza na dohodak ide još ove godine: Najviša stopa na plaće iznad 13.200 kuna

NAJAVA PREMIJERA I MINISTRA FINANCIJA Milanović je na konferenciji za novinare rekao da su izmjene poreza na dohodak usmjerene k povećanju konkurentnosti i potrošnji, a u uvjeren je da će mnogi poslodavci iskoristiti mogućnost i povećati plaće svojim zaposlenicima

Opširnije

Sever: Vlada ne zna upravljati, trči za vlastitim repom

Sever: Vlada ne zna upravljati, trči za vlastitim repom

KRITIKA: HRVATSKA POGORŠALA KONKURENTNOST Investitorima je, po ocjeni poslodavaca, u vrhu zapreka nedjelotvorna državna administracija, politička nestabilnost, korupcija, porezi i dostupnost kredita (NOVI LIST) ZAGREB » Hrvatska je pala za dva mjesta na ljestvici svjetske globalne konkurentnosti, prema izvješću Svjetskog gospodarskog foruma za ovu godinu. Lani je Hrvatska je bila na 75. mjestu od 144 države, a sada je došla na 77. poziciju, ponajprije zbog nedjelotvorne državne administracije. To su pokazali rezultati redovite ankete među voditeljima poduzeća, koje je jučer objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK), sastavljeno od predstavnika poslodavaca, sindikata, Vlade i sveučilišta.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Vlada je ovih dana medijima i javnosti "otkrila istinu" o čak 367 dodataka na plaće u javnoj upravi, najavljujući uštede na tom "planu". Mislim da...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja