SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Petak, 14.11.2014.

JutarnjiLIST o novom kolektivnom ugovoru za HEP grupu

(JUTARNJI LIST, 14. studenoga 2014.) Za zaposlenike HEP-a, po svemu sudeći, kriza u državi ne postoji. Od 1. listopada dobili su novi Kolektivni ugovor kojim im je nova Uprava na čelu s Pericom Jukićem zajamčila brojna materijalna prava i pogodnosti kakve mnogi drugi zaposleni, uključujući i njihove kolege iz državne uprave, a pogotovo zaposleni u privatnom sektoru, mogu samo sanjati.

 

Ostala im sva prava

Prema novom Kolektivnom ugovoru, oko 11 tisuća zaposlenih u HEP grupi imat će pravo na - regres za godišnji, uskrsnicu, dar za dijete, naknadu za topli obrok. A osim dodatka na ukupni staž radnicima HEP-a zagarantiran je i dodatak na plaću za neprekidni radni staž u toj kompaniji od 0,15 posto po godini staža, tzv. nagrada za vjernost. Osim svih navedenih materijalnih prava koje je Uprava dala radnicima, KU se obvezao i da će, ako budu dobri poslovni rezultati, zaposleni dobiti i stimulativni dodatak na plaću koji bi se isplaćivao na temelju godišnje mase za plaće.

Sva ta prava radnicima HEP-a zajamčena su do 30. lipnja 2016. godine, jer je na taj rok ugovor sklopljen, a osim toga njime je jasno propisano da se - ne može otkazati prije isteka roka.

I ne samo to - novi predsjednik Uprave HEP-a i 14 njegovih kolega, direktora ostalih poduzeća iz grupe, u novi KU su uglavili i odredbu da se materijalna prava zaposlenih mogu i povećati odnosno dodati nova poput rekreacije za radnike, osiguranje, stipendiranje djece... Osim toga zaposlenicima HEP-a zagarantirana su sva prava iz KU i u slučaju da se dijelovi HEP-a privatiziraju. U tom slučaju bi se i na radnike u toj novoj tvrtki primjenjivala sva prava iz ovog KU dok se ne sklopi novi, a najdulje godinu dana.

 

Proračunska rupa

Tako dok Milanovićeva Vlada muku muči s ogromnom proračunskom rupom koja bi u 2015. trebala biti 12 milijardi kuna, pa se najavljuje i smanjenje plaća za zaposlene u državnom sektoru, državno poduzeće HEP to kao da se ne tiče. Činjenica je da je HEP u 2013. godini poslovao iznimno dobro pa im je dobit nakon oporezivanja iznosila 1,3 milijarde kuna, a u prvih devet mjeseci ove godine je, prema tvrdnjama njihovih sindikata - 2,3 milijarde kuna. I upravo je to glavni argument Sindikata HEP-a kojim brane ovakav Kolektivni ugovor.

- Nas se ne može uspoređivati s državnim i javnim sektorom. HEP je trgovačko društvo koje je na tržištu, poput Končara i Konzuma, jedino što nam je vlasnik država. I lani i ove godine HEP-ova dobit se mjeri u milijardama kuna. Pa zar radnici HEP-a nisu tome pridonijeli i nisu li zaslužili prava poput toplog obroka i prijevoza?! Pet mjeseci smo imali Pravilnik i nikakva prava. A iz HEP-a je otišlo 1800 ljudi i nitko nije ni trepnuo - u dahu će reći predsjednik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Dubravko Čorak koji zastupa oko 7 tisuća radnika HEP-a.

Čorak nije zabrinut za reakcije iz Vlade koja je početkom prošle godine dala naputak da se prava iz kolektivnih ugovora režu i u javnim tvrtkama.

- Ne zanimaju me ni Milanović ni Vrdoljak. Ako Vlada misli da nemamo pravo na ovakav Kolektivni, neka ga raskine! - odlučno poručuje Čorak. Podsjeća međutim da je njihov KU raskinula Račanova Vlada, zbog čega su podnijeli sudsku tužbu i dobili spor.

 

Ogorčeni kolege

Novi rastrošan Kolektivni ugovor HEP-a već je naišao na oštre kritike i to od kolega iz drugih sindikata. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) upozorava kako sada ono "što Vlada i ministri ukidaju u javnim i državnim službama, od Vlade imenovani direktori ugovaraju u državnim tvrtkama".

- Dodaci na plaću za neprekidni staž i dodaci na prehranu radnika prava su koja je Vlada silom zakona i pregovaračke batine uskratila zaposlenima u javnoj upravi i istovremeno planira nova smanjenja plaća u slučaju da joj ne pođe za rukom uštedjeti dodatnih 650 milijuna kuna kroz smanjenje broja zaposlenih i racionalizaciju poslovanja, što joj u pravilu ne polazi za rukom - naglašava glavni tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar koji smatra da ovakva situacija ukazuje na nepostojanje politike plaća u javnom sektoru, odnosno mehanizma kojim bi se one uskladile na dulji rok.

- Stoga svatko tko radi u javnoj službi i državnom tijelu ima puno pravo zapitati se zašto je njemu država maćeha, a ne manje vrijednim radnicima HEP-a brižna majka sina jedinca - slikovito opisuje Kuhar. HEP-ovi sindikati imaju odgovor za kolege u državnom sektoru.

- Briga me za državne sindikate. Napadaju nas jer nisu sposobni na isti način zaštiti svoje članove - kaže Čorak.

 

Osiguran im je i dar za djecu te uskrsnica

 • regres za godišnji: 2500 kuna neto
 • uskrsnica: 400 kuna bon ili dar u naravi
 • nagrada za dugogodišnji rad: od 1500 (za 10 godina) do 5500 kn (za 45 godina staža u HEP-u)
 • dodatak za radni staž kod poslodavca: 0,15 posto za po godini staža
 • dodatak na ukupni staž: 0,5 posto po godini staža
 • stimulativni dodatak (prema ostvarenim rezultatima HEP-a): sredstva za to iznose do 0,65 posto od ukupne mase za plaće
 • poklon za djecu za Božić: 600 kuna (novac ili bon)
 • potpora za rođenje djeteta: 3326 kuna
 • dobrovoljni mirovinski fond HEP-a: svakome članu jednokratno 400 kuna plus godišnji poticaj od 15 posto na uplaćeni doprinos godišnje, do maksimalno 740 kuna
 • otpremnina: 60 posto bruto plaće po godini staža
 • dodatak na prehranu: 0,92 bodova po satu (vrijedost boda 7,14 kn bruto)

Komentar Mladena Plešea: Država pala pred ucjenom

Ucjene sindikata Hrvatske elektroprivrede da će, ako se ne potpiše kolektivni ugovor, štrajkati, što bi moglo dovesti do problema s opskrbom struje jer će, kako su još ranije najavili, polako, bez žurbe procjenjivati kada će pristupiti otklanjanju kvarova, odazivati se na pripravnost i prekovremeni rad, očito su pred zimske hladnoće uplašile Upravu i Vladu. Pa su pristali na uvjete koji su ostalim tvrtkama u državi apsolutno nezamislivi. I koji će izazvati ogorčenje u javnosti. HEP je neracionalan mastodont pod kontrolom HNS-a i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji bezobzirno guta novac građana, u kojemu se krši zakon o javnoj nabavi, gdje je državna revizija utvrdila da je samo na projektu HE Ombla koji nije realiziran, potrošeno 28,7 milijuna kuna.

Ali unatoč tome HEP-ovi sindikalisti toliko su se obahatili da u vrijeme kada svaki pojedinac, obitelj, tvrtka, država, maksimalno štede da bi smanjili troškove i dugove te preživjeli kao zajednica, dijele lekcije i optužuju druge sindikate da su sami krivi što se i oni nisu uspjeli izboriti za bolje uvjete. I pritom im ne pada na pamet postaviti pitanje što bi se dogodilo s gospodarstvom i financijama kada bi se svi, ne mareći za dugogodišnju krizu, ponašali tako bezobzirno i ucjenjivački. 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 13.11.2014.

NEKA CVATE TISUĆU CVJETOVA
Ono što Vlada i ministri ukidaju u javnim i državnim službama, od Vlade imenovani direktori ugovaraju u državnim tvrtkama

 

Svatko tko radi u javnoj službi i državnom tijelu ima puno pravo zapitati se zašto je njemu država maćeha, a ne manje vrijednim radnicima HEP-a brižna majka sina jedinca

(SDLSN, 13. studenoga 2014.) U Narodnim novinama od 12. studenoga objavljen je Kolektivni ugovor za HEP grupu, što samo po sebi nije ništa čudno, jer je to dobra praksa kad su u pitanju kolektivni ugovori državnih poduzeća.
Međutim, s obzirom na njime ugovorena prava, koja također ne predstavljaju ništa neobičnoga, ali su ugovorena u trenutku kad Vlada zakonima u javnim i državnim službama uskraćuje konzumiranje tih istih prava i metodom ucjene ih izbacuje iz granskih kolektivnih ugovora, postavlja se pitanje može li Vlada i njezini ministri u javnoj upravi provoditi restriktivnu politiku, a direktori koje je imenovala u državnim poduzećima ne.


Konkretno, radi se o dodacima na plaću za neprekidni staž u HEP-u i dodatku za prehranu radnika, kao pravima koja je Vlada silom zakona i pregovaračke batine uskratila zaposlenima u javnoj upravi i istovremeno planira nova smanjenja plaća u slučaju da joj ne pođe za rukom uštedjeti dodatnih 650 milijuna kuna kroz smanjenje broja zaposlenih i racionalizaciju poslovanja, što joj u pravilu ne polazi za rukom u opsegu koji omogućava daljnje ne zadiranje u plaće i materijalna prava.
Ovakva situacija ukazuje na nepostojanje politike plaća u javnom sektoru, odnosno mehanizma kojim bi se one harmonizirale na duži rok.
Stoga svatko tko radi u javnoj službi i državnom tijelu ima puno pravo zapitati se zašto je njemu država maćeha, a ne manje vrijednim radnicima HEP-a brižna majka sina jedinca. S. Kuhar

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 12.11.2014.

SMJERNICE 

Držimo fige Vladi, ali očekujemo najgore

Kad god je aktualna hrvatska vlada imala optimističan i pričuvni plan, onaj prvi se nikad nije ostvario 

Vlada se nada da će uštedjeti na klauzuli 1 za 2 i činjenici da i službenicima vrijeme prolazi 

(SDLSN, 12. studenoga 2014.) Zaposleni u državnim i javnim službama ponovno svjedoče Vladinom licitiranju s njihovim plaćama i materijalnim pravima u narednom razdoblju.

Vlada, kao i svaki puta dosad, novo smanjenje plaća uvjetuje prethodno neuspješno provedenim aktivnostima na području ušteda i racionalizacije poslovanja, a budući da iz iskustva s „uspješno" provedenim projektima aktualne vlasti znamo da se oni rijetko događaju, držimo joj fige, ali očekujemo najgore.
Iako je premijer Zoran Milanović već rekao kako štednja sama sebi ne može biti svrha, kao i da je štednja besmislena bez proizvodnje, Vlada nastavlja s politikom štednje u javnoj upravi i smanjenjem potrošnje u hrvatskom društvu, koje uz takvu politiku spas može očekivati tek primjenom klauzule 1 za 2, odnosno, u stvarnosti, ako na dva umrla ili otišla u inozemstvo dolazi jedan, s hipotekom rođeni građanin.
No, više od srpnja kada bi, po tko zna koji put, premijer, potpredsjednik/ca Vlade ili ministar financija, mogao lakonski priopćiti kako Vlada ponovno nije uspjela dovoljno uštedjeti, a ni hrvatsko gospodarstvo reanimirati, pa mora još malo rezati plaće i ljude, Sindikat se boji parlamentarnih izbora i dosad skrivenih „rezultata" Vlade koji bi tek mogli izaći na vidjelo.
Ali tada tko živ, tko mrtav, a imamo osjećaj da Vlada ima problem sa uživaocima prava na život.
Trebalo bi i ta prava malo skresati i smanjiti „masu" koja opterećuje državni proračun. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 12.11.2014.

VEČERNJI LIST o Vladinim ekonomskim smjernicama

...za čitanje klikni na sliku

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 10.11.2014.

DRUGARSKA SAMOKRITIKA
Bio sam zaveden, ali sada znam, istina je samo jedna - Partijska

Kad srušiš jednu laž, ostale padaju same od sebe 

(SDLSN, 10. studenoga 2014.) Prije nekih godinu i pol dana kontaktirale su me osobe koje sam poznavao, čak s njima i radio dugi niz godina u tadašnjem Ministarstvu rada i socijalne skrbi i onako kolegijalno, gotovo prijateljski, uvjerile me kako se u sadašnjem Ministarstvu socijalne politike i mladih ljudi zapošljavaju samo zato jer su članovi SDP-a.
„Nemaju čak ni rješenja o rasporedu na radno mjesto", govorili su mi moji dojučerašnji kolege i tražili da se Sindikat obrati institucijama i medijima, što sam, zaveden njihovim tobože pravdoljubivim motivima i učinio.
E da su mi tad oči bile otvorene kao danas, zahvalio bi im se na ponuđenoj kavi i „informacijama" i rekao da si nađu nekog drugog kome će to prodati.
No, mlad i naivan kakav sam bio prije godinu i pol (otada sam ubrzano sazrio i ostario), povjerovao sam im i u medije sam plasirao njihove gnjusne insinuacije i klevetničke objede, nanoseći ničime zasluženu štetu najvišim dužnosnicima Vlade i Partije pa čak se i obratio, bahato i bezobrazno, institucijama koje obavljaju svoj posao.
I zato sada, kada znam pravu istinu, pišem ovu drugarsku samokritiku i svima dajem na znanje da sam nitko i ništa, slijep i slabovidan, glup i naivan, bolesno prijemčiv na podrivanja i podmetanja, zaveden i unovačen od pete kolone i neporaženih snaga unutarnjeg neprijatelja.
Ipak, vjerujem da za mene ima nade, jer u ovoj zemlji postoje institucije koje nadu vraćaju svakodnevno pa čak i ovakvima poput mene. I nisu to samo policija, tužilaštvo, sudovi i drugi branitelji istine na prvoj crti bojišnice pravne države. Ima tu sasvim tihih i nenametljivih institucija, ali njihov je sitni vez svejedno vrijedan poput paške čipke.
Jednoj takvoj instituciji - Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dugujem svoj moralni oporavak, a možda čak i potpuno izlječenje od maligne bolesti koja podriva cijeli društveni poredak - manjka povjerenja u institucije koje samo rade svoj posao.
Ali kako ga rade. Majstorski. Besprijekornom argumentacijom mlate po objedama i klevetama i, u ovom mom slučaju, gnjusnim podmetateljima i sve to samo zato što vole istinu i ljude.
Ovu kratku šahovsku partiju u kojoj sam doživio mat u dva poteza od Povjerenstva opisat ću ukratko jer je toliko i trajala.

Klikni za uvećanje... 

Dakle, iz motiva kojih se danas gnušam, prijavio sam Povjerenstvu da je jedan SDP-ov odličnik u jednom ministarstvu zaposlio dvoje svojih partijskih kolega i omogućio im da rade na crno, bez papira, nekoliko mjeseci prije nego što im je potrebne papire sredio.
Moj zloguki cerek je utišan pravorijekom Povjerenstva koje je odmah utvrdilo da partijska knjižica nije relevantna okolnost u cijelom slučaju, da je jedan od njih imao zaključen ugovor o poslovnoj suradnji kao nov i u službeničkom zakonodavstvu dotad nepoznat, ali ne zato manje zakonit institut, a onaj drugi uopće nije radio do 2. travnja 2012. godine, od kada je sasvim zakonito (a kako bi drugačije) primljen u (kabinetsku) državnu službu.
Umjesto da me ovo otrijezni, ja se ponovno sastajem s petokolonašima i od njih dobivam „mailove" koji tobože dokazuju da je jedan od zaposlenih SDP-ovaca radio i prije 2. travnja 2012. godine i kao takav, zajedno s ostalim zaposlenima primao različite obavijesti o svakodnevnim događajima i zadacima u ministarstvu. kako bi potkrijepili svoje lažne navode čak su me uvjerili kako su ga viđali po hodnicima, da su se dvije kolegice čak morale iseliti iz svoje sobe da bi on u nju ušao jednog ponedjeljka, par mjeseci prije nego što je legalno zaposlen, a dvije takve spodobe ponudile su i o tome posvjedočiti na način da im se ne oda identitet.

Klikni za uvećanje... 

U stanju dubokog psihičkog rastrojstva kakav je svojstven svim lažnim denuncijantima, sve sam ponovno prijavio Povjerenstvu, koje je gotovo odmah i postupilo, razriješivši me pritom opsjednutosti kojoj sam dugo robovao i koja me je, poput mrene na duši, priječila vidjeti pravu istinu.
A ona je sljedeća. Nevin i čist, kakvi su samo najbolji među drugovima, optuženi je SDP-ovac radio čak kod dva druga poslodavca sve do 2. travnja 2012. godine, kad je zakonito i časno zaposlen u ministarstvu svoje stranačke kolegice, a što je razvidno iz podataka Porezne uprave i mirovinskog kod kojih je bio uredno prijavljen. Poruke koje je navodno dobivao putem elektronske pošte prije 2. travnja 2012. godine Povjerenstvo nije komentiralo, kao ni „ponudu" svjedočenja dvoje bijednika o tome da su ga i prije tog datuma viđale po ministarstvu pa čak s njime i čavrljale, kako se to već radi po uredskim hodnicima. Jer, kad jednom istina izbije na vidjelo, lažni dokazi padaju sami od sebe.
Ako imaš poreznu prijavu i prijavu mirovinskog od drugog (pa čak i dva druga) poslodavca, čemu gubiti vrijeme na optužbe da je ta osoba u isto vrijeme radila kod drugog poslodavca. Samo je po sebi nepojmljivo da jedan drug ne radi na svom (pardon - dva posla) poslu na kojem je prijavljen, nego na drugom (trećem) na kojem još nije. A o mailovima i lažnim svjedocima da ne govorimo.

Klikni za uvećanje... 

Nakon tako transparentno i školski provedenog postupka Povjerenstva sve su laži i objede na račun dvoje nevinih i slučajno SDP-ovih članova srušene poput domina, a tako i najgora među njima - da je sve to organizirala i omogućila visoka državna dužnosnica, također slučajno ugledna SDP-ovka.
I zato im se danas, kada sam progledao, svima iskreno, onako drugarski, ispričavam, a imena im neću spominjati jer toga nisam dostojan.
Ne tražim ni da mi oproste, jer ja to sebi nikad neću. Tek hvala Povjerenstvu koje mi je pomoglo pronaći unutarnji mir. Zasluženo osramoćen, ali miran i pun povjerenja u institucije koje rade svoj posao. Hvala Vam.
Vaš Siniša Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 10.11.2014.

JUTARNJI LIST o SDP-ovom kadrovskom samoposluživanju u APIS-u

...za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 06.11.2014.

JUTARNJI LIST o odugovlačenju odluke o referendumu protiv izdvajanja

...za uvećanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 05.11.2014.

HRVATSKA NA EUROPSKOM DNU

Što za Hrvate znači "biti najgori" u Europskoj uniji?

 

Hrvatska na europskom dnu, a premijer i ministar financija i drugi dan bez ikakvog komentara na negativne prognoze Europske komisije koja nam predviđa najgori gospodarski rast od svih zemalja Unije.

(RTL, 5. studenoga 2014.) Gomila spisa na radnom stolu u Poreznoj upravi - Snježanina su svakodnevnica. U 34 godine koliko radi na svojoj je koži osjetila brojne rezove. Ne vidi kako bi više mogla pomoći proračunu.

 

"Kada smo 2001. godine pali sa 25 do 30 posto sa smanjenjem plaća, nako toga ukidanje toplog obroka, naknade za godišnji odmor, božićnice smo se odrekli, 6 posto plaće, 3 posto plaće, pa opet 3 posto plaće, to je katastrofa i sad ovo zadnje je bilo 4,8 i 10 posto u ovoj godini", komentirala je Snježana Mesek, upravna referentica u Poreznoj upravi.

No proračunu sve to nije bilo dovoljno. Deficit je i dalje prevelik, a praksa da se troši više nego što se zarađuje, stručnjaci tvrde - nije održiva. Potrebni su nimalo popularni rezovi.

Otpuštanja u javnom sektoru, linearno rezanje plaća, niža razina zdravstvene zaštite, smanjivanje broja lokalnih jedinica ili pak novo rezanje socijalnih prava neka su od rješenja.

 

"Ako se rezati mora, onda se mora. Potrebno je provesti linearno smanjenje rashoda od kojeg bježimo zadnjih 5 godina. Zašto linearno? Zato da se svim korisnicima državnog proračuna smanje prihodi na isti način", smatra Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Pa tako i onima koji iz proračuna primaju plaću.

"Kod nas referent sa visokom stručnom spremom ima 5 tisuća kuna plaću, stvarno ponižavajuće za nekoga tko je završio fakultet. Dodatnih 5 posto na ova sva sniženja, to je opća katstrofa jer je pitanje kako bi čovjek uopće preživio mjesec", dodaje Mesek.

Da rješenje više nije na rashodovnoj strani uvjereni su i sindikati. Povećati se trebaju prihodi, ali ne povećavanjem poreza.

 

"Nego umjesto toga treba naći gospodarske mjere i potpore, poticaje koji će potaknuti rast gospodarstva i potaknuti potrošnju kako bi se na drugoj strani lakše punio proračun prvenstveno kroz PDV, kao porez na potrošnju, ali i kojima bi i ohrabrila građane da mogu više trošiti", poručuje Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sigurno je točno - jedino da, kad je u pitanju proračun - ovako više ne može. Bez odlučnih promjena bit će sve teže.

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 05.11.2014.

Provjera broja i vjerodostojnosti potpisa provest će se na slučajnom uzorku kojeg će utvrditi Državni zavod za statistiku.

(Ministarstvo uprave, 5. studenoga 2014.) Dana 5. studenoga 2014. godine Ministarstvo uprave je, temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske, zaprimilo od Hrvatskog sabora popisni materijal radi provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.

Uzorak potpisa nad kojima će se obaviti provjera broja i vjerodostojnosti odredit će Državni zavod za statistiku, a o rezultatima provjere Ministarstvo uprave izvijestit će Vladu Republike Hrvatske. 

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 05.11.2014.

JUTARNJI LIST i SLOBODNA DALMACIJA o sindikalnom organiziranju u HV-u 

...za čitanje klikni na sliku

...za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Njemački minimalac za hrvatske kamiondžije?

Njemački minimalac za hrvatske kamiondžije?

GOSPODARSTVO (Deutsche Welle) Uvođenje minimalne satnice u Njemačkoj moglo bi imati posljedica i po hrvatske vozače kamiona. Njemački minimalac odnosi se i na one strane vozače koji su u Njemačkoj samo u tranzitu. Sada se uključio i Bruxelles.

Opširnije

BORBA ZA JAVNI INTERES Zajednička borba udruga i sindikata

BORBA ZA JAVNI INTERES Zajednička borba udruga i sindikata

(Danas.hr) Udruga Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Sindikat metalaca Hrvatske i Nezavisni sindikat "Socijalna pravda" organizirali su u Slavonskom Brodu tribinu pod nazivom "Širenje područja suradnje: udruge i sindikati u zajedničkoj borbi za javni interes".

Opširnije

Živimo kraće, bolesniji smo i manje ulažemo u zdravlje

Živimo kraće, bolesniji smo i manje ulažemo u zdravlje

Marija Crnjak Hrvatska je prvi put u redovnom godišnjem izvješću Europske komisije, a koristili su se zadnji dostupni podaci koji se odnose na niz indikatora kvalitete zdravstvenih sustava i razine zdravstvene zaštite. (POSLOVNI DNEVNIK) Iako je većina zemalja Europske unije u krizi nastojala zadržati razinu prava svojih građana na osnovne zdravstvene usluge, u polovini zemalja smanjeni su izdaci za zdravstvo, dok je u ostalima nastupila stagnacija.

Opširnije

Nužan je novi model poslovanja

Nužan je novi model poslovanja

Globalni gospodarski sustav nije dobar za 6 milijardi ljudi, upozorili su sindikalni lideri na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Radnici i njihove obitelji trebaju novi model poslovanja kako bi se zaustavilo uništavanje demokracija i gospodarstava.

Opširnije

U Davosu se očekuje rasprava o uvođenju bezuvjetnog temeljnog prihoda

U Davosu se očekuje rasprava o uvođenju bezuvjetnog temeljnog prihoda

(Index.hr) IZVRŠNA direktorica Oxfam Internationala Winnie Byanyima je izabrana za supredsjedateljicu Svjetskoga gospodarskog foruma (WEF) u Davosu. Byanyima će globalne lidere pozvati na provođenje plana od sedam točaka među kojima je i uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda za najsiromašnije, javlja Bien.

Opširnije

Stopa anketne nezaposlenosti u trećem kvartalu 2014. 15,7 posto

Stopa anketne nezaposlenosti u trećem kvartalu 2014. 15,7 posto

U odnosu na treće tromjesečje 2013., broj zaposlenih je za pet posto veći, dok je broj nezaposlenih niži za 2,5 posto, pa se posljedično i stopa nezaposlenosti u promatranom razdoblju spustila za jedan postotni bod banka.hr/RBA analitičari

Opširnije

Zagrebparking vozačima već godinama ne plaća beneficirani radni staž

Zagrebparking vozačima već godinama ne plaća beneficirani radni staž

Poslovni.hr/Hina U Holdingovoj podružnici smatraju da ga i ne trebaju plaćati i traže očitovanje dvaju ministarstava zbog različitog tumačenja zakona. Vozačima već 15 godina ne uplaćuju beneficirani radni staž, iako prema zakonu imamo pravo na njega - kaže sada već bivši vozač pauk vozila Zagrebparkinga, Damir Babić. Namjerava tužiti gradsku tvrtku jer nije postupila u skladu sa Zakonom o radnom stažu s uvećanim radnim vremenom (ZSOPT) pa mu nije dodatno uračunano vrijeme provedeno na poslu, odnosno na svakih 12 mjeseci još tri mjeseca rada.

Opširnije

Čestitka ministra rada i mirovinskoga sustava povodom Dana socijalnog partnerstva 2015. godine

Čestitka ministra rada i mirovinskoga sustava povodom Dana socijalnog partnerstva 2015. godine

(MRMS) ZAGREB, 21. siječnja 2015. – Povodom Dana socijalnog partnerstva, koji se kao uspomena na početak tripartitnog dijaloga u Republici Hrvatskoj 1994. godine obilježava na današnji dan, želio bih uputiti iskrene čestitke socijalnim partnerima.

Opširnije

Sever: Ugroženi su i korisnici kredita u eurima, Vlada treba ukinuti valutnu klauzul

Sever: Ugroženi su i korisnici kredita u eurima, Vlada treba ukinuti valutnu klauzul

(Index.hr) ODLUKU Vlade Zorana Milanovića da na godinu dana fiksira tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever opisao je narodnom poslovicom "Brigo moja prijeđi na drugoga". U priopćenju poslanom medijima Sever izražava uvjerenje da će fiksiranje tečaja franka značiti trenutno olakšanje za dužnike, ali tvrdi da se radi o "prigušivanju plamena požara kojem se istovremeno ne gasi i žar pa se lako može ponovo razbuktati".

Opširnije

Proleteri, ne bojte se

Proleteri, ne bojte se

(NOVI LIST) Strah. To je najčešći razlog zbog kojeg radnici ne reagiraju onda kada treba reagirati. Zbog straha se ne usude tražiti ono što im pripada i to je svih ovih godina iza nas nebrojeno puta viđeno. Strah od gubitka radnog mjesta, strah zbog mogućih egzistencijalnih problema, strah da bi bilo koja akcija mogla uroditi reakcijom poslodavca... Pa i strah da bi dizanje glasa radniku moglo suziti prostor na tržištu rada, jer tko bi htio »svadljivca« na platnom spisku.

Opširnije

U kontinentalnoj Hrvatskoj 2,4 milijuna radno sposobnih, ali samo 45 posto radi

U kontinentalnoj Hrvatskoj 2,4 milijuna radno sposobnih, ali samo 45 posto radi

NOVI STATISTIČKI PODATCI OTKRIVAJU SAV HRVATSKI JAD (GLAS SLAVONIJE) Novi podatci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako u kontinentalnoj Hrvatskoj ima 2,409.000 radno sposobnih osoba ili 66,7 posto od ukupnog broja u Hrvatskoj, dok je u jadranskoj Hrvatskoj 1.205.000 osoba starijih od 15 godina, što je 33,3 % od ukupnog radno sposobnog stanovništva u zemlji.

Opširnije

Godišnje istraživanje o zapošljavanju i socijalnoj politici

Godišnje istraživanje o zapošljavanju i socijalnoj politici

(ec.europa.eu) Jedan je to od glavnih rezultata Pregleda razvoja u području zapošljavanja i socijalne politike za 2014., u kojem se daje osvrt na posljedice recesije, ističe potreba za ulaganjem u razvoj i očuvanje odgovarajućih vještina radne snage radi potpore produktivnosti te opisuje izazov koji predstavlja ponovna uspostava konvergencije među državama članicama.

Opširnije

Oxfam: 1 posto najbogatijih iduće godine će posjedovati više od ostatka populacije

Oxfam: 1 posto najbogatijih iduće godine će posjedovati više od ostatka populacije

Piše: Media servis, M.R., J.C. (Index.hr) PREMA istraživanju humanitarne organizacije Oxfam objavljeno je kako će 1% najbogatijih ljudi svijeta uskoro posjedovati više nego ostatak svjetskog stanovništva. Izvještaj koji dokazuje da bogati postaju bogatiji objavljen je uoči Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu koji okuplja poslovne ljude i političare. Prema Oxfamu imetak 1% najbogatijih od 2009. do 2014. porastao je s 44 na 48% svjetskog bogatstva, a 2016 trebalo bi premašiti 50%. Istovremeno, u 2014. je 80 posto najsiromašnijih kontroliralo tek 5,5 posto ukupnog svjetskog bogatstva.

Opširnije

Spora pravda: Bivši radnik Gredelja dobio presudu, a tvrtka otišla u stečaj

Spora pravda: Bivši radnik Gredelja dobio presudu, a tvrtka otišla u stečaj

Sudskim putem dokazao šikaniranje Autor: Gabrijela Galić Mladen Bibić došao je do egzistencijalnog dna, obolio fizički i psihički, ali nije posustao. Sada, kada mu je sud dao za pravo, slijedi nova bitka – kako se naplatiti od poslodavca koji je završio u stečaju

Opširnije

Zašto nijedan sektor ne prati pojeftinjenje goriva?

Zašto nijedan sektor ne prati pojeftinjenje goriva?

POTROŠAČI SE OSJEĆAJU PREVARENO Blaga utjeha hrvatskim građanima, kojima automobil još nije luksuz, je najava da u utorak slijedi novo pojeftinjenje goriva. Ima li kakve šanse da napokon izazove možda lančanu reakciju nekih drugih pojeftinjenja?

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je u stožeru (štabu) Ive Josipovića komentirao Kolindu Grabar Kitarović i HDZ riječima: "Mi smo država, a oni su hajdučija". Mislim da je to...

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja