SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
SDLSN - Povratak na početnu stranicu SDLSN - Povratak na početnu stranicu
Utorak, 24.02.2015.

 

U pucnjavi kod Požege ozlijeđeni su muškarac i žena

(VEČERNJI LIST, 25. veljače 2015.) Policija javlja kako je treća osoba koja je sudjelovala u pucnjavi, zatvorena obiteljsku kuću i prijeti da će se ozlijediti

AUTOR: Vecernji.hr
Muškarac i žena ozlijeđeni su u pucnjavi koja se jutros oko 8 sati dogodila u Pavlovcima kod Brestovca.

 

Kako javlja policija, treća osoba koja je sudjelovala u pucnjavi, zatvorena je u obiteljsku kuću i prijeti da će se ozlijediti pa je pozvana Specijalna jedinica policije iz Osijeka.

Napadač je, prema pisanju portala 034portal.hr navodno bivši zatvorenik koji je upucao dvoje supružnika. Oboje ranjenih su u šok-sobi. Žena ima prostrelnu ranu ramena, a muškarcu je propucan trbuh. Oboje su trenutačno na operaciji te nisu u životnoj opasnosti iako su pretrpjeli teške ozljede. Napadač je također iz Pavlovaca i poznat je policiji.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske tvrdi kako je nastrijeljeni muškarac pravosudni policajac kojem je napadač, bivši istražni zatvorenik, već prije prijetio. Činio je to i tijekom boravka u zatvoru, o čemu je obaviještena policija i sud, koji ga je pustio na slobodu krajem siječnja ove godine, poručuju.

Od 7.52 sati, državna cesta D-38 u mjestu Brestovac je zatvorena stoga policija moli građane za razumijevanje te da koriste alternativne pravce Požega - Velika-Pasikovci - Pakrac i Brestovac - Nova Gradiška - Okučani - Pakrac. 

 

NAPADAČ SE ZABARIKADIRAO
DRAMA KOD POŽEGE Izašao iz zatvora prije mjesec dana, ranio supružnike i sada prijeti da će se ubiti!

 

Autor: Portal Jutarnji.hr, Nikola Patković

(JUTARNJI LIST, 25. veljače 2015.) Policija je blokirala sve ulaze u selo kod Požege, traži napadača koji je iz vatrenog oružja upucao dvoje supružnika.

- Budući da je treća osoba, koja je sudjelovala u pucnjavi, zatvorena u obiteljsku kuću i prijeti da će se ozlijediti, pozvana je Specijalna jedinica policije iz Osijeka, stoji u najnovijem priopćenju policije, a potpisuje ga glasnogovornica Ivana Radić.

Ozlijeđeni su prevezeni vozilom Hitne pomoći u bolnicu.

Žena ima prostrijelnu ranu ramena, a muškarcu je propucan trbuh. Oboje su trenutačno na operaciji u požeškoj bolnici, no nisu u životnoj opasnosti iako su pretrpjeli teške ozljede. Oboje su iz Pavlovca, kao i napadač koji je i poznat je policiji. Kako doznajemo, napadač je pucao u susjede, s kojima je bio u sukobu zbog sudskog spora, no pojedinosti zasad nisu poznate.

Napadač je prije mjesec dana izašao iz zatvora. 

 

Sindikat: Bivši zatvorenik i ranije prijetio pravosudnom policajcu

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) od ministra pravosuđa, ministra unutarnjih poslova i ravnatelja uprave za zatvorski sustav traži istragu zbog jutrošnjeg ranjavanja pravosudnog policajca i njegove supruge od strane bivšeg zatvorenika kod Požege.

U priopćenju ističu kako se radi se o bivšem istražnom zatvoreniku koji je već ranije prijetio nastrijeljenom pravosudnom policajcu, a činio je to i tijekom boravka u zatvoru, o čemu je obaviještena policija i sud, koji ga je pustio na slobodu krajem siječnja ove godine.

Međutim, usprkos ovim saznanjima nadležnih državnih i pravosudnih tijela, bivši je zatvorenik svoju prijetnju i ostvario nastrijelivši pravosudnog policajca kojem je već ranije prijetio puškom sačmaricom u trbuh, a njegovu suprugu u rame na kućnom pragu njihova doma.

Također, SDLSN od Ministarstva pravosuđa i Uprave za zatvorski sustav traži preispitivanje odluke o spajanju zatvora i kaznionice u Požegi, budući da se radi o različitim tipovima penalnih ustanova u kojima se primjenjuju drugačiji sigurnosni standardi. 

 

NASTRIJELJEN NA KUĆNOM PRAGU
SDLSN traži istragu ranjavanja pravosudnog policajca


(SDLSN, 24. veljače 2015.) POŽEGA - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske od ministra pravosuđa, ministra unutarnjih poslova i ravnatelja uprave za zatvorski sustav traži istragu zbog jutrošnjeg ranjavanja pravosudnog policajca i njegove supruge od strane bivšeg zatvorenika kod Požege.
Kako saznajemo, radi se o bivšem istražnom zatvoreniku koji je već ranije prijetio nastrijeljenom pravosudnom policajcu, a činio je to i tijekom boravka u zatvoru, o čemu je obaviještena policija i sud, koji ga je pustio na slobodu krajem siječnja ove godine.
Međutim, usprkos ovim saznanjima nadležnih državnih i pravosudnih tijela, bivši je zatvorenik svoju prijetnju i ostvario nastrijelivši pravosudnog policajca kojem je već ranije prijetio puškom sačmaricom u trbuh, a njegovu suprugu u rame na kućnom pragu njihova doma.
Također, SDLSN od Ministarstva pravosuđa i Uprave za zatvorski sustav traži preispitivanje odluke o spajanju zatvora i kaznionice u Požegi, budući da se radi o različitim tipovima penalnih ustanova u kojima se primjenjuju drugačiji sigurnosni standardi. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 24.02.2015.

 

(Narod.hr, 24. veljače 2015.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH predlaže da se bista Josipa Broza Tita, koja ovih dana izaziva javne medijske polemike, proda na humanitarnoj aukciji, a novac podijeli socijalno ugroženim građanima.

"Tako bi se konačno razriješilo ovo važno društveno pitanje, predsjednički ured smanjio za jednu glavu, a štovatelji lika i djela Josipa Broza imali bi priliku licitiranjem na aukciji utvrditi njegovu povijesnu cijenu", poručili su iz SDLSN-a dodavši: "Naravno, ukoliko ga za više para ne bi kupili osporavatelji njegove povijesne uloge na ovim prostorima". 

 

PRIJEDLOG SINDIKATA
Titovu bistu prodati na aukciji, a novac podijeliti potrebitima


(SDLSN, 24. veljače 2015.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH predlaže da se bista Josipa Broza Tita, koja ovih dana izaziva javne medijske polemike, proda na humanitarnoj aukciji, a novac podijeli socijalno ugroženim građanima.
Tako bi se konačno razriješilo ovo „važno" društveno pitanje, predsjednički ured smanjio za jednu „glavu", a štovatelji lika i djela Josipa Broza imali bi priliku licitiranjem na aukciji utvrditi njegovu povijesnu „cijenu".
Naravno, ukoliko ga za više para ne bi kupili osporavatelji njegove povijesne uloge na ovim prostorima. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 24.02.2015.

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 21.02.2015.

Prenosimo iz GLASA SLAVONIJE

...za čitanje klikni na sliku 

 

GLAVNI TAJNIK SDLSN-A REPUBLIKE HRVATSKE

Siniša Kuhar: Za vlast je podobnost uvijek ispred stručnosti

 

(GLAS SLAVONIJE, 21. veljače 2015.) Na izvješće Inspektorata rada u svezi udaljavanja s posla zaposlenice u agenciji APIS, burno se reagirali iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

O čemu je zapravo riječ, zašto je Inspektorat donio rješenje da u APIS-u nije bilo nepravilnosti, pitali smo Sinišu Kuhara, glavnog tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske?

- Sindikat je od Inspektorata rada u listopadu prošle godine zatražio inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u većinskom državnom vlasništvu - APIS IT - zbog udaljenja s posla predstavnice radnika u Nadzornom odboru društva za vrijeme trajanja postupka donošenja sudske odluke o nadomještaju suglasnosti radničkog vijeća o otkazu ugovora o radu iz razloga uvjetovanih skrivljenim ponašanjem radnika. Naime, riječ je o redovnom, a ne izvanrednom otkazu ugovora o radu u postupku kojeg Zakon o radu ne poznaje kao mogućnost udaljenja s posla, dok takvu mogućnost izrijekom navodi kod izvanrednog otkaza. To je razvidno i iz presude Vrhovnog suda, koju je Sindikat priložio svom zahtjevu za inspekcijskim nadzorom u APIS-u, u kojoj je ova vrhovna sudska instanca još 2006. godine zauzela stajalište o nemogućnosti udaljenja s posla u postupku redovnog otkaza. Međutim, Inspektor rada koji je proveo nadzor, kao i ravnatelj Inspektorata koji je potpisao izvješće o obavljenom nadzoru dostavljeno Sindikatu gotovo četiri mjeseca nakon obavljenog nadzora, nisu se na okolnost udaljenja s posla radnice osvrnuli ni jednom riječju, niti su u tome našli ičega spornog...
Ne možemo se oteti dojmu da je ovakav nalaz i izvješće napisano tako da se APIS biranim riječima ne optuži za ono što je učinio - nezakonito udaljio svoju zaposlenicu s posla, i kako bi mu se istovremeno pružio dokaz u mogućem sudskom postupku da prava zaposlenice nisu umanjena. Drugim riječima, zapisnik i izvješće su "izbalansirani" u korist APIS-a i Inspektorat rada je u konkretnom slučaju napustio objektivnu distancu koju treba imati u odnosnu na obje strane u postupku, što nedvojbeno proistječe iz činjenice da je "utvrđeno" nepostojanje umanjenja prava i radnog odnosa u slučaju u kojem se kasnije implicira kršenje Zakona o radu.

U javnosti se na APIS gleda kao na ekspozituru za uhljebljenje SDP-ovih kadrova, navodno i članova njihovih obitelji i prijatelja. Je li stanje doista tako dramatično?

- APIS je paradigma političke podjele plijena koja se događa nakon svake promjene snaga izazvane političkim izborima na državnoj i lokalnoj razini. Od dva člana skupštine APIS-a, jedan, i to onaj većinski, predstavnik je SDP-a, dok su od tri člana uprave sva tri iz redova Socijaldemokratske partije. Za vjerovati je napisima u medijima i tvrdnjama samih zaposlenika da se i kadrovska politika u njihovom "mandatu" rukovodi većinskim SDP-ovskim principom, ali ju je nemoguće dokazati, jer je članstvo u političkim strankama zakonom zaštićeni osobni podatak, a ako je riječ o "low profile" članovima političkih stranaka ne postoji mogućnost indirektnog saznanja o njihovom članstvu u ovoj ili onoj opciji, kao ni o rodbinskoj ili prijateljskoj povezanosti. No, ako u jednoj maloj i ljudskim resursima oskudnoj zemlji poput Hrvatske političke elite u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama stalno i iznova rukovodeću strukturu formiraju isključivo iz stranačkog "bazena", nije li logično da i takva bogomdana struktura, nove kadrove novači po istom principu. Na taj se način u državnim tijelima, tvrtkama i agencijama koje bi morale počivati na profesionalizmu i kompetenciji zaposlenih, stranačka, a u ovom slučaju partijska pripadnost, promovira kao najsigurniji i najizgledniji karijerni put te istovremeno zanemaruje činjenica da interes takvih pravnih entiteta nije da imaju politički homogenu strukturu, nego stručni integritet.

Što još može učiniti Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika da se takvo stanje u APIS-u konačno promijeni, riješi?

- Sindikat, udruge civilnog društva i mediji dužni su ukazivati na zlouporabe demokratskih mehanizama odlučivanja koje rezultiraju instaliranjem rukovodećih političkih struktura u državnim tijelima, javnim ustanovama i tvrtkama, jer takvo kadroviranje i vraćanje "duga" lojalnim stranačkim/partijskim vojnicima i aparatčikima dovodi do atrofije kapaciteta organizacijskih struktura kojima je pokretač politička volja. Ove zlouporabe ne umanjuje ni okolnost što se na rukovodeća mjesta imenuju ljudi koji su istovremeno i podobni i stručni, jer svoje postavljenje i ostanak na "radnom mjestu" ne duguju svojoj stručnosti i rezultatima rada, već političkoj opciji koja ih je instalirala. Dobri rezultati rada neće ih spasiti od sječe glava nakon promjene vlasti, kao što ih ni vlastita nekompetentnost neće smijeniti dok izvršavaju političke zadaće i zbrinjavaju stranačke/partijske i druge kadrove kada se to od njih zatraži. Obični radnici koji se takvoj politici suprostavljaju na bilo koji način, bilo odbijanjem nezakonitih zadaća bilo iznošenjem prljavog veša u javnost, riskiraju nezakonito udaljenje s posla i žmirenje nadležnih inspekcijskih tijela na jedno ili oba oka na takvu praksu, kako bi se svima poslala jasna poruka kako će proći ako se drznu dovoditi u pitanje "prirodni" tijek stvari. Tako je prošla i radnica APIS-a, koja na radnom mjestu šefice računovodstva nije pokazala dovoljnu kooperativnost, a u Nadzornom odboru drznula se postavljati nezgodna pitanja, pa je nakon toga "netko" anonimnom porukom u najboljoj maniri komunističkog prokazivanja neprijatelja naroda upravu APIS-a obavijestio o "inkriminirajućem" događaju iz (pazi sad) 2012. godine, zbog koje je poslodavac bio "prisiljen" pokrenuti postupak redovitog otkaza skrivljenim ponašanjem radnika.
Razgovarao: Darko JERKOVIĆ 

Ispis   Pošalji na mail


Subota, 21.02.2015.

SLOBODNA DALMACIJA o Grčićevim multipraktik službenicima

...za čitanje klikni na sliku 

Ispis   Pošalji na mail


Petak, 20.02.2015.

(Narod.hr, 20. veljače 2015.) "Ministar ruralnog razvoja i fondova EU Branko Grčić odlučio je Vladinoj odluci o zabrani zapošljavanja namještenika doskočiti na originalan način - dodjeljivanjem pomoćno-tehničkih poslova službenicima", istaknuli su iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

"Nesretni su namještenici tako, pored činjenice da se više ne mogu zapošljavati u državnim i javnim službama na poslovima čišćenja, održavanja, pripreme i serviranja obroka, dobili i nelojalnu konkurenciju u obliku službenika sa visokom stručnom spremom, koji se umjesto njih angažiraju na pomoćno-tehničkim poslovima", pojasnili su dodavši: "Da je tako potvrđuje prijedlog pravilnika o unutarnjem redu MRRFEU u kojem se službenicima raspoređenima na radno mjesto voditelja Odjela za opće poslove i višeg stručnog savjetnika, za koje je uvjet da se radi o magistru struke ili stručnom specijalistu prava ili tehnologije prometa i transporta ili sigurnosnih i obrambenih znanosti dodjeljuju pomoćno-tehnički poslovi".

Istaknuli su kako prema novom pravilniku voditelj odjela i viši stručni savjetnik koji koordiniraju poslove vezane za upravljanje imovinom i uredskim prostorima, izrađuju prijedlog plana obrane ministarstva, odnosno daju stručna mišljenja i provode postupke koji se odnose na upravljanje imovinom koju koristi ministarstvo, pribavljaju potrebne suglasnosti o nekretninama, sudjeluju izradi i donošenju akata ministarstva i drugog, istovremeno pomažu u čišćenju snijega i prijenosa dijelova uredskog namještaja.

„Ne znamo hoće li ministar Grčić svom višem stručnom savjetniku naložiti da nakon obavljanja formalnosti oko preseljenja ministarstva i izrade akata o zaštiti na radu u novu zgradu iz stare prenese uredski namještaj i usput počisti snijeg ispred ulaza, ali sudeći po pravilniku koji je predložio, mogao bi", ocijenili su te dodali kako na ovakav prijedlog pravilnika o unutarnjem redu suglasnost bi trebalo dati Ministarstvo uprave, temeljem Zakona o državnim službenicima i njime propisanom podjelom poslova na službeničke i namješteničke odnosno poslove državne uprave i pomoćno-tehničke poslove.

„Kada bi se slično razmišljalo u Vladi i Saboru, najmlađi ministar mogao bi kolegama za vrijeme sjednice raznositi materijale i točiti vodu kad im presuši ministarsko grlo, a saborskog zastupnika koji zadnji uđe na zasjedanje zapala bi dužnost prebrojavanja glasova i čišćenja sabornice po završetku rasprave.
Konobare i čistaćice mogli bi otpustiti, a i problem s outsourcingom više ne bi postojao", zaključili su iz SDLSN-a. 

 

DOVITLJIVI MINISTAR
Grčić uvodi više stručne savjetnike za čišćenje snijega i prijenosa dijelova uredskog namještaja


(SDLSN, 20. veljače 2015.) Ministar ruralnog razvoja i fondova EU Branko Grčić odlučio je Vladinoj odluci o zabrani zapošljavanja namještenika doskočiti na originalan način - dodjeljivanjem pomoćno-tehničkih poslova službenicima.
Nesretni su namještenici tako, pored činjenice da se više ne mogu zapošljavati u državnim i javnim službama na poslovima čišćenja, održavanja, pripreme i serviranja obroka, dobili i nelojalnu konkurenciju u obliku službenika sa visokom stručnom spremom, koji se umjesto njih angažiraju na pomoćno-tehničkim poslovima.
Da je tako potvrđuje prijedlog pravilnika o unutarnjem redu MRRFEU u kojem se službenicima raspoređenima na radno mjesto voditelja Odjela za opće poslove i višeg stručnog savjetnika, za koje je uvjet da se radi o magistru struke ili stručnom specijalistu prava ili tehnologije prometa i transporta ili sigurnosnih i obrambenih znanosti dodjeljuju pomoćno-tehnički poslovi.

Prema novom pravilniku voditelj odjela i viši stručni savjetnik koji koordiniraju poslove vezane za upravljanje imovinom i uredskim prostorima, izrađuju prijedlog plana obrane ministarstva, odnosno daju stručna mišljenja i provode postupke koji se odnose na upravljanje imovinom koju koristi ministarstvo, pribavljaju potrebne suglasnosti o nekretninama, sudjeluju izradi i donošenju akata ministarstva i drugog, istovremeno pomažu u čišćenju snijega i prijenosa dijelova uredskog namještaja.
Ne znamo hoće li ministar Grčić svom višem stručnom savjetniku naložiti da nakon obavljanja formalnosti oko preseljenja ministarstva i izrade akata o zaštiti na radu u novu zgradu iz stare prenese uredski namještaj i usput počisti snijeg ispred ulaza, ali, sudeći po pravilniku koji je predložio, mogao bi.

Na ovakav prijedlog pravilnika o unutarnjem redu suglasnost bi trebalo dati Ministarstvo uprave, temeljem Zakona o državnim službenicima i njime propisanom podjelom poslova na službeničke i namješteničke odnosno poslove državne uprave i pomoćno-tehničke poslove.

Kada bi se slično razmišljalo u Vladi i Saboru, najmlađi ministar mogao bi kolegama za vrijeme sjednice raznositi materijale i točiti vodu kad im presuši ministarsko grlo, a saborskog zastupnika koji zadnji uđe na zasjedanje zapala bi dužnost prebrojavanja glasova i čišćenja sabornice po završetku rasprave.
Konobare i čistaćice mogli bi otpustiti, a i problem s „outsourcingom" više ne bi postojao. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Ponedjeljak, 16.02.2015.

A TKO NADZIRE INSPEKTORAT?
Inspektorat rada u službi zataškavanja nezakonitosti u APIS-u

Inspektorat rada iz činjenice da Zakon o radu ne predviđa sankciju u slučaju nezakonitog udaljenja s posla radnika u postupku redovnog otkaza izvodi dalekosežan i APIS IT-u pogodujući zaključak o nepostojanju povreda iz radnih odnosa te zaposlenicu čije je pravo na rad uskraćeno upućuje da svoja prava potražuje pred nadležnim sudom

(SDLSN, 16. veljače 2015.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske zaprimio je danas izvješće Inspektorata rada o inspekcijskom nadzoru provedenom u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) temeljem traženja Sindikata od 10. listopada 2014. godine.
U izvješću se navodi, suma sumarum, kako kod APIS IT-a kao poslodavca nisu utvrđene povrede iz radnih odnosa iz nadležnosti Inspektorata rada.
Ovakav se nalaz temelji na pravoj pravnoj akrobaciji s ciljem zataškavanja nezakonitosti u tvrtci koja se u javnosti etiketira kao ekspozitura za uhljebljivanje SDP-ovih kadrova, članova njihovih obitelji i prijatelja.
Podsjećamo, Sindikat je reagirao na udaljenje s posla predstavnice radnika u Nadzornom odboru poslodavca, ukazujući kako je takvo udaljenje prema Zakonu o radu i praksi Vrhovnog suda nezakonito, budući da APIS IT protiv svoje zaposlenice nije pokrenuo postupak izvanrednog otkaza, već redovnog otkaza skrivljenog ponašanjem radnika.
Međutim, Inspektorat rada iz činjenice da Zakon o radu ne predviđa sankciju u slučaju nezakonitog udaljenja s posla radnika u postupku redovnog otkaza izvodi dalekosežan i APIS IT-u pogodujući zaključak te zaposlenicu čije je pravo na rad uskraćeno upućuje da svoja prava potražuje pred nadležnim sudom.

No, nije li upravo zadaća Inspektorata rada osigurati dosljednu primjenu ZOR-a? 

ZOR predviđa udaljenje s posla samo u slučaju izvanrednog otkaza 

Da bi stvar bila još gora, Sindikat je Inspektoratu dostavio presudu Vrhovnog suda iz 2006. godine, koji je stajalište o (ne)dopuštenosti udaljenja s rada zauzeo dok to još nije jasno stajalo u ZOR-u, a sada kad to tamo izrijekom i piše dvojbe ne bi trebalo biti - Zakon je prekršen.
Inače, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u sklopu kojega se nalazi i Inspektorat rada voli se pozivati na presude Vrhovnog suda kada mu idu u prilog, ali ako već zanemaruje stajalište ove najviše sudske instance, za očekivati je da će barem napisati kako Zakon o radu ne predviđa udaljenje s posla kod redovitog otkaza.

Kad im to odgovara u MRMS se rado pozivaju na presude Vrhovnog suda (vidi gore), ali kada im to ne ide u prilog na njih se ne osvrću (vidi dolje)

 

Inspektorat rada još cinično tvrdi da prava iz rada zaposlenice koja je nezakonito udaljena s posla nisu umanjena, jer dobiva plaću i naknadu za članstvo u Nadzornom odboru te da joj rad u Nadzornom odboru nije onemogućen, premda njezin posao nije samo rad u Nadzornom odboru već i onaj na radnom mjestu voditeljice Odjela skladišta, koji zbog udaljenja s posla ne može obavljati.

Pored toga, ne sastoji li se pravo na rad od rada, a ne samo plaće za rad?
Sindikat će na ovakvu diskriminirajuću i za poslodavca pogodujuću praksu upozoriti Pučku pravobraniteljicu i svoju sindikalnu središnjicu - Nezavisne hrvatske sindikate i postavlja pitanje: „Tko kontrolira Inspektorat rada?". S. Kuhar 

Pročitajte još... 

Ispis   Pošalji na mail


Utorak, 10.02.2015.

POSJET LEPOGLAVI
Miljenić: Odustajemo od nove kaznionice u Šibeniku

 
(SLOBODNA DALMACIJA, 10. veljače 2015.) Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je u utorak u Lepoglavi, nakon obilaska tamošnje kaznionice s članovima saborskog Odbora za pravosuđe, da je situacija u hrvatskim zatvorima puno bolja nego prije tri godine što se tiče kapacitiranosti.

Miljenić je rekao da se u zadnje tri godine od 5.200 došlo na 3.663 zatvorenika, a da je kapacitet zatvorskog sustava dignut na 3.900. No, dodao je, iako je ukupna brojka i više nego usklađena, još uvijek postoji problem u zatvorenim odjelima gdje je još uvijek iznad 100 posto opterećenja, pa se i tu sada radi na povećanju kapaciteta.

Razloge smanjenja broja osoba na izdržavanju kazne ministar vidi u izmjeni Kaznenog zakona, odnosno uvođenju sustava probacije te drugačijim radom unutar sustava gdje se sve više osoba, koje zadovoljavaju uvjete, šalje u poluotvoreni sustav koji ih priprema za izlazak na slobodu.

Miljenić je potvrdio odustajanje od gradnje nove kaznionice u Šibeniku, jer je riječ o projektu koji je financijski nemoguć u ovom trenutku - "teži" je od milijardu kuna. Istaknuo je kako razvoj zatvorskog sustava treba promatrati na način da se ide u gradnju manjih zatvorskih jedinica. Ocijenio je i kako se razina sigurnosti zatvorskog sustava, s postojećim financijskim sredstvima, održava na zadovoljavajućoj razini, dugovi su svedeni na minimum, a dosta je novca uloženo u poboljšanje uvjeta, "koji nisu idealni, ali se ide na bolje".

Istaknuo je kako je smanjenjem broja zatvorenika smanjena i potreba za zaposlenicima u zatvorskom sustavu. "Po sistematizaciji nedostaje oko 30 posto stražara. Dio toga se kompenzira kroz prekovremene sate, a dio na druge načine, no zbog toga nema ekscesa", zaključio je Miljenić.

Ministar novinarima nije znao reći točan broj pritužbi zatvorenika, iako zna da ih ima jako puno, ali ih je najveći broj odbijen. One prihvaćene najviše se odnose na vremena prekapacitiranosti zatvorskog sustava.

U obilasku Kaznionice u Lepoglavi bila je i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja je napomenula kako se već godinama ukazuje na loše stanje u zatvorima, iako svjesna da to nije stvar koja se može rijepiti preko noći. Nažalost, dodala je, Hrvatska još uvijek ne može zatvorenicima osigurati uvjete od četiri četvorna i deset kubičnih metara po zatvoreniku, ali da na tome treba raditi. Potrebnim smatra i nadzor nad kvalitetom pružanja zdravstvene usluge u zatvorima izdvojiti iz sustava pravosuđa te uključiti u sustav zdravlja.

Član saborskog Odbora Josip Kregar rekao je kako se vide ozbiljna nastojanja da se smanje ne samo incidenti, nego i frustracija zatvorenika koji smatraju da imaju prava, ali da ih ne mogu realizirati, zbog čega i pišu tužbe. "Stekao sam dojam da su otklonjene neke od stvari na koje smo upozoravali", kazao je.

Upravitelj Kaznionice Mladen Posavec rekao je da kaznu u Lepoglavi u ovom trenutku izdržava 587 zatvorenika, zaposleno je 410 službenika, od čega 240 stražara. Što se tiče zatvorenika, više od 150 njih je s kaznama većim od 15 godina, dok je onih s dugotrajnom kaznom zatvora oko 80, a prosječna je kazna 12 godina zatvora.

Ispis   Pošalji na mail


Četvrtak, 05.02.2015.

Sabor o izvješću predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti


(HRT, 5. veljače 2015.) Sabor je otvorio raspravu o izvješću o stanju sudbene vlasti, koje prvi put parlamentu podnosi predsjednik Vrhovnog suda. Riječ je o izvješću za pretprošlu godinu.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin predstavio je promjene u organizaciji sudova, iznio pregled kretanja sudskih predmeta te podatke o proračunskom novcu namijenjenom pravosudnim tijelima.

Prema izvješću, ukupan broj sudova u 2007. godine smanjen je za 95 sudova, daljnja racionalizacija obavljena je na prelasku iz 2009. u 2010. godinu smanjenjem broja prekršajnih sudova na 63, a na prelasku 2010. u 2011. godinu smanjen je broj županijskih sudova na 15 te trgovačkih sudova na 7.

U 2012. godini provedena je reforma upravnog suđenja. Na kraju 2013. godine ustanovljeno je 159 sudova, djelovala je 51 stalna služba, a dva ustanovljena suda nisu počela s radom.

U Izvješću je dan pregled kretanja predmeta od 2007. godine do 2013. godine, iz kojeg je vidljivo da sudovi riješe veći broj predmeta od zaprimljenog broja, čime se bilježi stalni pad broja neriješenih predmeta. Analiza priljeva predmeta pokazuje rast broja novih predmeta svake kalendarske godine, osobito veći priljev predmeta na općinske sudove, veći priljev predmeta likvidacije i stečaja na trgovačkim sudovima.

Podaci o proračunskim sredstvima namijenjenim pravosudnim tijelima ukazuju na trend smanjenja sredstava, pa proračunska sredstva za 2013. godinu visinom čine samo 86,36 psoto od proračuna 2009. godine. Izdaci za zaposlene čine 84 posto proračuna, a preostali iznos odnosi se na materijalne troškove.

Pročitaj još...

Ispis   Pošalji na mail


Srijeda, 04.02.2015.

(Narod.hr, 4. veljače 2015.) "Zaposlenici Hrvatskog olimpijskog odbora, njih 58, još uvijek nisu primili plaću za prosinac 2014. godine i sa zebnjom očekuju dan kada će im banke blokirati tekuće račune zbog dospjelih potraživanja po kreditima i drugim obvezama", istaknuli su iz Sindikata državnih službenika i namještenika RH.

SDLSN RH namjerava stoga „uskočiti" s pozajmicom svojim članovima kako se to ne bi dogodilo, ali ukazuje i na činjenicu da (ne)sportski rat koji na relaciji HOO - MZOS traje još od mandata ministra Željka Jovanovića sportaše i djelatnike u sportu čini kolateralnim žrtvama nesposobnosti jedne i druge strane da prevladaju političke i osobne animozitete u korist sporta/športa, koji bi im trebao biti prvi i jedini interes.

"Iako Zakon o radu u slučaju neisplate plaće predviđa štrajk kao legitimni odgovor sindikata, on bio u ovom slučaju predstavljao nastavak dosadašnje politike drugim sredstvima, jer bi i HOO kao poslodavac i MZOS kao ruka koja odrješuje proračunsku kesu za neisplatu plaća radnicima najvjerojatnije okrivili drugu stranu", pojasnili su rekavši kako SDLSN stoga poziva HOO i MZOS da zajednički pronađu rješenje kako bi radnici u HOO konačno dobili svoje plaće i pokazali kako se pat pozicija u sportu/športu može razriješiti i prije promjene vlasti na parlamentarnim izborima, odnosno eventualnog vraćanja slova „š" u nazivu MZOS. 

 

BEZ PLAĆE ZA PROSINAC
Zaposlenici HOO kolateralne žrtve (ne)sportskog rata

(SDLSN, 4. veljače 2015.) Zaposlenici Hrvatskog olimpijskog odbora, njih 58, još uvijek nisu primili plaću za prosinac 2014. godine i sa zebnjom očekuju dan kada će im banke blokirati tekuće račune zbog dospjelih potraživanja po kreditima i drugim obvezama.

Sindikat državnih službenika i namještenika RH namjerava stoga „uskočiti" s pozajmicom svojim članovima kako se to ne bi dogodilo, ali ukazuje i na činjenicu da (ne)sportski rat koji na relaciji HOO - MZOS traje još od mandata ministra Željka Jovanovića sportaše i djelatnike u sportu čini kolateralnim žrtvama nesposobnosti jedne i druge strane da prevladaju političke i osobne animozitete u korist sporta/športa, koji bi im trebao biti prvi i jedini interes.
Iako Zakon o radu u slučaju neisplate plaće predviđa štrajk kao legitimni odgovor sindikata, on bio u ovom slučaju predstavljao nastavak dosadašnje politike drugim sredstvima, jer bi i HOO kao poslodavac i MZOS kao „ruka koja odrješuje proračunsku kesu" za neisplatu plaća radnicima najvjerojatnije okrivili drugu stranu.
SDLSN stoga poziva HOO i MZOS da zajednički pronađu rješenje kako bi radnici u HOO konačno dobili svoje plaće i pokazali kako se pat pozicija u sportu/športu može razriješiti i prije promjene vlasti na parlamentarnim izborima, odnosno eventualnog vraćanja slova „š" u nazivu MZOS. S. Kuhar

Ispis   Pošalji na mail


Kliknite ovdje za arhivu novosti


Tražimo očitovanje zastupnika o TTIP-u, kao i pokretanje široke javne rasprave o sporazumu

Tražimo očitovanje zastupnika o TTIP-u, kao i pokretanje široke javne rasprave o sporazumu

(H-ALTER) Pozivamo zastupnike i zastupnice da se očituju o TTIP-u i CETA-i te da pokrenu javnu raspravu o ovim sporazumima, koji imaju dalekosežne posljedice na sve sfere društva, pozvali su jutros ispred Hrvatskog sabora predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva okupljeni oko inicijative za zaustavljanje štetnih trgovinskih i investicijskih sporazuma.

Opširnije

Organizacije civilnog društva i sindikati traže javnu raspravu o TTIP-u i CETA-i

Organizacije civilnog društva i sindikati traže javnu raspravu o TTIP-u i CETA-i

NHS - Zbog zatvorenosti pregovaračkog procesa oko sporazuma TTIP i CETA te mogućih šteta po radnička prava, model upravljanja javnim dobrima, kvalitetu hrane, zaštitu okoliša i samu demokratičnost političkih procesa, ovi sporazumi nailaze na veliku zabrinutost građana, civilnog društva i sindikata s obje strane Atlantskog oceana.

Opširnije

SINDIKATI UPOZORAVAJU: Poskupljenje nije realno prikazano, nove trošarine veliki su udar na građane!

SINDIKATI UPOZORAVAJU: Poskupljenje nije realno prikazano, nove trošarine veliki su udar na građane!

Rezanje troškova Autor: M. Marić (Dnevno.hr) Sever naglašava da poskupljenje nije realno prikazano i da trošarina za gorivo od 20 lipa nikako ne iznosi samo 20 lipa. Na navedenu cijenu od 20 lipa dolazi još i PDV od 25 % što bi u konačnici iznosilo 25 lipa.

Opširnije

Vlada povećala trošarine na gorivo i duhan

Vlada povećala trošarine na gorivo i duhan

Udar na vozače i pušače Lider/Hina Vlada je u četvrtak povećava trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode, te donijela odluku o odustajanju od monetizacije javnog duga hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka Zagreb pute koncesije.

Opširnije

Sindikalci hvale predsjednicu, kude premijera

Sindikalci hvale predsjednicu, kude premijera

(HRT) Predsjednica se ranije danas sastala i s čelnicima sindikalnih središnjica, koji su pohvalilipredsjednicu zbog spremnosti za dijalog, a kudili premijera Zorana Milanovića da osobnu taštinu stavlja iznad interesa države. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević kazao je kako su razgovarali o nepravdama u hrvatskom društvu, gospodarstvu koje je u rasulu i neosjetljivoj Vladi. Naveo je pritom primjere poduzeća na rubu provalije - šibenskog TLM-a, Uljanik TESU-a, 3. maj TIBO-a i 3. maj MID-a, te ustvrdio kako se, unatoč pozivima, premijer ne uključuje u rješavanje problema.

Opširnije

Gordana Jagar ponovno izabrana za predsjednicu Sindikata Porezne uprave Hrvatske

Gordana Jagar ponovno izabrana za predsjednicu Sindikata Porezne uprave Hrvatske

10. i 11. travnja 2015. godine održana je Skupština Sindikata Porezne uprave Hrvatske (SPUH) na kojoj su pored sindikalnih povjerenika, zastupnika podružnica i tijela SPUH-a iz cijele Hrvatske nazočili i gosti: Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske, Jasna Kropf, pomoćnica ministra financija-ravnateljica Porezne uprave, Marijana Vuraić, zamjenica ravnateljice te Ingrid Žudih Koroman, pročelnica Područnog ureda Istra, Hrvatsko Primorje, Gorski Kotar i Lika.

Opširnije

Njemačka je ovako zaposlila mlade, može li to ponoviti i Hrvatska?

Njemačka je ovako zaposlila mlade, može li to ponoviti i Hrvatska?

HRVATSKA SPREMNE 72 MILIJARDE EURA Autor: tportal.hr/Hina Dvojni sustav obrazovanja koji ujedinjuje teoretsku i praktičnu nastavu, analiza potreba tržišta rada, povezivanje sustava obrazovanja i tvrtki, uvjet je za smanjenje stope nezaposlenosti mladih koja u Hrvatskoj iznosi više od 40 posto, istaknuto je u srijedu na konferenciji koju su organizirali Ured njemačke Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj, Zagrebačka inicijativa i Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora

Opširnije

Mrsić: Predstoje nam razgovori oko Zakona o plaćama i platnim razredima, smanjenja mirovina neće biti

Mrsić: Predstoje nam razgovori oko Zakona o plaćama i platnim razredima, smanjenja mirovina neće biti

Ministar rada o aktualnim temama Autor: Portal Novilist.hr U državi smo već napravili reda, gledajući kolektivne ugovore.Sasvim sigurno treba napraviti reda i u agencijama. Imamo i javna poduzeća gdje također treba napraviti reda (Novilist.hr) Ministar rada Mirando Mrsić o ulaganju milijardi kuna pomoći EU Hrvatskoj za zapošljavanje, potrebi ujednačavanja plaća, kao i o porukama Europske komisije o potrebi novih smanjenja proračunskog manjka, govorio je u intervjuu koji je za NovuTV dao Mislavu Bagi.

Opširnije

Bruxelles od Hrvatske zatražio 'dodatni fiskalni napor'

Bruxelles od Hrvatske zatražio 'dodatni fiskalni napor'

(HRT) Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić donijeli su u Bruxelles paket mjera za smanjenje deficita. Predstavili suih u Europskoj komisiji, na sastanku s povjerenikom EK za ekonomske i financijske poslove Pierreom Moscovicijem. Ministri su sa sastanka izašli optimistični i smatraju da će Hrvatska izbjeći sve korektivne mjere koje su joj prijetile.

Opširnije

Čak ni MMF nije uspio dokazati da "fleksibilizacija" pomaže gospodarstvu

Čak ni MMF nije uspio dokazati da "fleksibilizacija" pomaže gospodarstvu

Ante Pavić Fleksibilizacija radnih odnosa, kako se politički korektnim novogovorom naziva smanjenje radničkih prava, uvjet je bez kojega nema napretka, uvjeravaju nas mjesecima poslodavci i političari u vodećim medijima (FORUM) Rezultati posljednjeg istraživanja Međunarodnog monetarnog fonda mogli bi ostaviti zbunjenima takozvane donositelje političkih i ekonomskih odluka u Hrvatskoj, koji su prethodno uvjeravali kako su promjene Zakona o radu prijeko potrebne za gospodarski oporavak.

Opširnije

Zakon protiv referenduma

Zakon protiv referenduma

Politika Javni prigovori na račun novih zakonskih prijedloga o referendumskom odlučivanju smjeraju na zaključak da slobodno građansko izjašnjavanje ne odgovara ukupnoj političkoj eliti. (Deutsche Welle) Pokušaji unapređivanja demokratskog odlučivanja u Hrvatskoj nastavljaju se proteklih mjeseci prekrajanjem zakonskih akata koji uređuju pitanje održavanja i uloge referenduma. Riječ je o vladinu prijedlogu Zakona o referendumu i Zakona o financiranju političke aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Opširnije

Vlada pripremila uštede od dvije milijarde kuna

Vlada pripremila uštede od dvije milijarde kuna

UŠTEDE Autor/izvor: SEEbiz / HRT ZAGREB - Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak putuje u Bruxelles, gdje će Europskoj komisiji predstaviti mjere kojima Hrvatska odgovara na zahtjev za dodatne rezove u proračunu zbog prekomjernog deficita.

Opširnije

U svakom drugom nadzoru inspektori rada našli prekršaj

U svakom drugom nadzoru inspektori rada našli prekršaj

DRŽAVNI INSPEKTORAT: LANI OBAVLJENO VIŠE OD TISUĆU INSPEKCIJA S PODRUČJA RADNIH ODNOSA U 11.861 nadzoru obavljenom u području radnih odnosa zbog osnovane sumnje da je počinjeno 6.853 prekršaja, inspektori su protiv poslodavaca fizičkih i pravnih osoba podnijeli 2.957 optužnih prijedloga, izdano je 258 obaveznih prekršajnih naloga i 118 prekršajnih naloga te na mjestu izrečeno 55 kazni

Opširnije

Ustavni sud zanemario činjenicu da se "outsourcing" u državnim tijelima sustavno provodi od 2001. godine

Ustavni sud zanemario činjenicu da se "outsourcing" u državnim tijelima sustavno provodi od 2001. godine

NEUSTAVNA ZABRANA "OUTSOURCINGA" Ustavni sud je utvrdio kako je Vlada odustala od namjere da uvede odnosno provede programsku mjeru izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti iz javnog sektora, premda su u provedbi "outsourcinga" od 2001. godineu državnim tijelima sudjelovaliineki suci Ustavnog suda

Opširnije

Piketty: Bogati moraju plaćati veće poreze, nužno i opraštanje dugova

Piketty: Bogati moraju plaćati veće poreze, nužno i opraštanje dugova

(Index.hr) PROSLAVLJENI francuski ekonomist Thomas Piketty gostovao je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je održao predavanje povodom hrvatskog izdanja "Kapitala u 21. stoljeću", knjige koja proučava rastući jaz između bogatih i siromašnih i koja je već prodana u više od 1.5 milijuna primjeraka. Pikettyja je ugostio naš filozof, autor i politički aktivist Srećko Horvat.

Opširnije

» arhiva vijesti NHS-a

Postani član sindikata, neovisno o boji očiju, rodu, spolu, političkom uvjerenju, vjeri i svjetonazoru. 

Budi član ili postani superheroj - sindikalni povjerenik.

Ako Ti se ne sviđa SDLSN uđi u STPRM ili GŠMNT, ali nemoj stajati po strani kad se odlučuje o Tvojim pravima i poslu. 

 

 

 

 

Anketa

Vlada od sindikata prijedlogom Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike traži brisanje dodataka od 4, 8 i 10% na staž, čiju isplatu je već uskratila posebnim zakonom. Što mislite o tome?

Povjereništva

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti sa stranica SDLSN-a.Mailing lista Povjereništva
Pošalji link prijatelju

SDLSN: Naslovnica

Vaše ime i prezime: *
Vaša email adresa: *
Email adresa prijatelja: *
Poruka:
* obavezna polja