SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

Kosor predstavila “Program gospodarskog oporavka”

Vlada_program

Vladin program možete pročitati klikom na sliku gore…

ZAGREB, 19. travnja 2010.(Hina) – Ukidanje kriznog poreza od četiri posto na dohotke veće od šest tisuća kuna od 1. studenoga ove godine jedna je od mjera iz “Programa gospodarskog oporavka” kojeg je danas predstavila premijerka Jadranka Kosor.

Na današnjem sastanku taj je program dobio podršku koalicijskih partnera, kazala je Kosor na konferenciji za novinare.

Detaljne mjere koje je premijerka predstavila vezane su uz fiskalnu politiku, funkcioniranje javne uprave, upravljanje državnom imovinom, reformu pravosuđa, sustav socijalnog osiguranja, mirovinski sustav i slično.

U fiskalnom sustavu, premijerka je najavila i ukidanje poreznih olakšica, osim onih vezanih za ulaganja u razvoj i istraživanje, kao i smanjenje broja i visina stopa poreza na dohodak na tri stope od 12, 25 i 40 posto.

Kosor je najavila i smanjenje neporeznih davanja, primjerice vodnog doprinosa, za šume, spomeničke rente i slično.

U javnoj upravi, predloženim Programom, predviđa se smanjenje broja zaposlenih za 5 posto, pripremu teritorijalnog ustroja itd.

fired390

U sustavu socijalnog osiguranja Kosor je najavila reviziju sustava mirovina stečenih po posebnim uvjetima, njihovo smanjenje i eventualno ukidanje nekih.

Premijerka najavljuje da će se do ulaska u EU donijeti i zakon o fiskalnoj odgovornosti s ograničavanjem razine fiskalnog deficita s ciljem postupnog smanjenja udjela prihoda i rashoda opće države u BDP-u na 3 posto.

Nositeljica programa gospodarskog oporavka je premijerka Kosor, koordinator svih aktivnosti na realizaciji potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, a svaki će ministar biti zadužen za provedbu mjera iz programa.

Vlada će jednom mjesečno analizirati efekte i status svih mjera i aktivnosti, najavila je Kosor koja očekuje da za mjesec dana dio mjera već bude odrađen.

Pročitajte još…

du_rezovi_24sata190410

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu