SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

Krešimir Sever tvrdi: Mirovine neće pasti ako ne radite do 67.

 

Nedostaje im potpisa: Potrebno je još 135.000 potpisa za referendum kojim traže rad do 65. godine. Sever tvrdi da Vlada obmanjuje ljude kako ne bi dali svoj potpis

 

Autor: Ivan Pandžić

(24sata, 6. svibnja 2019.) Vlada računa da nitko od sadašnjih umirovljenika neće umrijeti, da nema gospodarskog rasta, a da svake godine stižu novi umirovljenici. Ali čak i tad je broj od 45 milijardi kuna prenapuhan.

Ustvrdio je to u studiju 24sata Krešimir Sever, sindikalist iz inicijative “67 je previše”, koja sakuplja potpise za referendum kojim bi se vratila dob za umirovljenje na 65 godina i smanjila penalizacija prijevremenog umirovljenja.

Ministarstvo rada, koje vodi Marko Pavić, na svim televizijama vrti spotove u kojima tvrdi da potpis za referendum znači da se treba zadužiti 45 milijardi kuna te da će mirovine biti od pet do sedam posto manje. Sever otvoreno kaže da su ti podaci laž, a Vlada javnim novcem financira emitiranje spotova što je suprotno svih praksama, pa očekuje Ustavni sud da donese odluku o zabrani takve prakse.

– Prvo su govorili da će nedostajati do 2040. godine 45 milijardi kuna ili da će mirovine biti manje. Sad su sve spojili u jednu obmanu i sve su zbrojili. Projekcije Europske unije pokazuju da će u sljedećim desetljećima trošak za mirovine u Hrvatskoj padati najviše iza Grčke, za čak 2,6 posto. Mi i danas izdvajamo 10,6 posto BDP-a za mirovine, dok je Europa na 11,2 posto. Dakle, ne samo da nema razloga da mirovine padaju nego ima potencijala da one i rastu – kaže Sever.

Ipak, priznao je da je Vladina kampanja pokolebala dosta građana, pa im prikupljanje potpisa ide slabije nego prvih dana.

Sindikati su objavili da su dosad prikupili skoro 249.000 potpisa, što znači da im nedostaje oko 135.000 potpisa za pokretanje referenduma. Kako je dosad uobičajena praksa da provjera pokaže da je dio potpisa nevaljan, trebaju znatno više potpisa.

– Nismo sigurni da ćemo prikupiti dovoljno potpisa i zato je svaki potpis važan – poručili su.

Sever kaže da je opravdan i njihov drugi zahtjev, smanjenje penalizacije s 0,3 na 0,2 posto za svaki mjesec prijevremenog umirovljenja. Kaže da se time opet kažnjavaju stariji radnici.

– Samo jedan posto radnika ide u prijevremenu mirovinu jer to želi, 20 posto zbog bolesti, a čak 79 posto jer ih poslodavac više ne želi. I sad njih kazni država, a poslodavac nema nikakvu obvezu plaćanja – objašnjava Sever.

Obmanom je nazvao i podatak da Hrvati u mirovinu idu s 32 godine staža, što je jedna od najnižih stopa u Europi.

– U toj statistici nije niti jedan čovjek koji je zaradio mirovinu u inozemstvu. Sav rad u inozemstvu ne broji se u taj staž – kaže i napominje da Hrvati sad rade više od prosjeka, ali da cijelu sliku smanjuju masovna umirovljenja iz ‘90-ih zbog pljačke u privatizaciji.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu