SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

MESIĆ U PRAVU – SLIJEDE OTKAZI U MVPEI?

SDLSN_www(SDLSN, 7. svibnja 2008.) Nakon tvrdnji predsjednika Mesića kako se u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u diplomatskoj službi zapošljavaju politički podobni kadrovi mimo javnih natječaja, zatražili smo službeni komentar glasnogovornika MVPEI Marija Draguna.

Naime, do tog trenutka MVPEI već je reagirao, ali tek toliko da će provjeriti predsjednikove navode ispitati i o tome obavijestiti javnost.

Odgovarajući na naš upit Mario Dragun izjavio je sljedeće:

mesicU svezi vašega upita slobodan sam Vas izvijestiti kako smo ispitali navode predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića iznesene na Hrvatskome radiju o navodnom nezakonitom zapošljavanju u MVPEI te navode kako je preko Uprave za sigurnosnu analitiku, komunikacije i zaštitu  (VII Uprava) zaposleno više stotina ljudi bez javnoga natječaja.

U više navrata ministar vanjskih poslova i europskih integracija je isticao kako će novim preustrojem Ministarstva racionalizirati broj djelatnika i dovesti ga na razinu primjerenu potrebama i veličini Hrvatske. S tim u svezi dovršava se i novi organizacijski ustroj koji će odgovoriti novim vanjsko-političkim okolnostima i prioritetima hrvatske vanjske politike.

O tome najrječitije govori podatak da je na dan 12. siječnja ove godine kada je Hrvatski Sabor izglasao povjerenje Vladi Republike Hrvatske u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija bilo zaposleno 1522 djelatnika, a da je danas taj broj manji za 27 djelatnika s tendencijom daljnjeg smanjenja.

Zapošljavanje novih djelatnika obavlja se u skladu s Uredbom o unutarnjem ustrojstvu vanjskih poslova i europskih integracija te diplomatskih misija i konzularnih ureda RH u inozemstvu koja je objavljena u Narodnim novinama 133/05, 90/06, 117/07 i 27/08.“.

Iz odgovora Draguna razvidno je kako MVPEI smatra da u ministarstvu postoji višak službenika te da će se novim ustrojem njihov broj smanjiti na “primjerenu” razinu.

Koja je to razina, iz odgovora se ne može saznati.

mvpei_uredbaU odgovoru se, također, konstatira i kako se zapošljavanje novih djelatnika provodi sukladno Uredbi o unutarnjem ustrojstvu koja se objavljuje u Narodnim novinama, čimne se valjda želi sugerirati kako se to provodi na transparentan način.

No, glasnogovornik Dragun nije spomenuo da se okvirni broj državnih službenika i namještenika potrebnih za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva, utvrđuje u tablici, koja je sastavni dio ove uredbe, a koja se ne objavljuje u “Narodnim novinama”.

Tako ni javnost, a ni Sindikat ne mogu iz Narodnih novina saznati bog zna što. Niti koliko službenika treba zaposliti, niti koliko ih eventualno treba otpustiti kako bi se “broj djelatnika i dovesti ga na razinu primjerenu potrebama i veličini Hrvatske“, kako kaže Mario Dragun.

Sindikat stoga pita ministra vanjskih poslova koja je to razina  broja djelatnika i što će se ponuditi službenicima koje se, pored njih 27 kojima je prestala služba, namjerava otpustiti.

Također, pozivamo MVPEI i ostala državna tijela da konačno započnu s objavljivanjem tablica o okvirnom broju službenika i namještenika, koje su sastavni dio uredbi o unutarnjem ustrojstvu.

Njihovo neobjavljivanje je nezakonito, budući da se, sukladno Zakonu o Vladi, uredbe koje donosi Vlada objavljuju u Narodnim novinama i zakonom nije propisano da se neki dijelovi uredbi ne objavljuju.

Neobjavljivanjem podataka o potrebnom broju državnih službenika i namještenika ova i prethodne Vlade skrivale su i još uvijek skrivaju od javnosti podatke o zapošljavanju u državnim službama i onemogućavaju praćenje kretanja broja zaposlenika državne uprave.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu