SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA: Još uvijek neriješen status zemljišnoknjižnih referenata

(SDLSN, 8. veljače) Oko 150 sudskih službenika koji su do 31. prosinca prošle godine bili raspoređeni na poslovima zemljišnoknjižnih referenata ni danas nema riješen radnopravni, odnosno službenički status, iako je većina od njih nastavila s radom na poslovima projekta sređivanja, odnosno digitalizacije zemljišnih knjiga.

30-tak ZK referenata na Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Zagrebu nastavlja realizaciju projekta u statusu državnih službenika, kao administrativni referenti - upisničari. Zašto i na ostalim sudovima nisu primijenili takvo i jedino zakonito rješenje, već ih angažiraju kao radnike po ugovoru o radu?

30-tak ZK referenata na Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Zagrebu nastavlja realizaciju projekta u statusu državnih službenika, kao administrativni referenti – upisničari. Zašto i na ostalim sudovima nisu primijenili takvo i jedino zakonito rješenje, već ih angažiraju kao radnike po ugovoru o radu?

Prema saznanjima Sindikata, dijelu zemljišnoknjižnih referenata, kao što je slučaj na Općinskom sudu u Zagrebu, državna služba produžena je za još godinu dana, tj. do 31. prosinca 2007. godine, a veći dio ih je potpisao ugovor o radu s agencijom za privremeno zapošljavanje “Dobri ljudi” d.o.o, premda je ugovorom između Ministarstva pravosuđa i FINE dogovoreno kako će FINA zaposliti zaposliti više od 150 djelatnika na poslovima realizacije projekta sređivanja zemljišnih knjiga.

Ovakva praksa naišla je na osporavanje SDLSN zbog činjenice da je Zakonom o državnim službenicima zabranjeno povjeravanje poslova utvrđenih Ustavom, zakonom i na temelju njih donijetim propisima koje u državnim tijelima obavljaju državni službenici, pa tako i zemljišnoknjižni referenati, vanjskim pružateljima usluga.

Sindikat je u međuvremenu tražio od Središnjeg državnog ureda za upravu očitovanje o ovoj nezakonitoj situaciji, koju je, paradoksalno ali istinito, iniciralo ministarstvo u čiji djelokrug spada osiguranje provedbe zakona i propisa.

Sindikat od Antuna Palarića očekuje razrješenje začaranog kruga zapošljavanja zemljišnoknjižnih referenata na način koji je suprotan odredbama Zakona o državnim službenicima.

Sindikat od Antuna Palarića očekuje razrješenje začaranog kruga zapošljavanja zemljišnoknjižnih referenata na način koji je suprotan odredbama Zakona o državnim službenicima.

Pored SDLSN očitovanje Palarićevog ureda tražio je i Nezavisni sindikat “SOLIDARNOST” koji djeluje u FINI, budući da FINA ima obvezu savjetovanja sa sindikatom prigodom donošenja plana zapošljavanja i njegove realizacije.

Stoga Sindikat postavlja pitanje hoće li se i kada Središnji državni ured za upravu koji, između ostalog, daje stručna mišljenja i objašnjenja o pitanjima provođenja zakona i drugih propisa iz područja službeničkih odnosa, očitovati o situaciji kojom se poslovi državnih službenika nezakonito prepuštaju vanjskim pružateljima usluga.

Radi se o situaciji usporedivoj s onom kad bi se poslovi koje je Zakon o policiji dao u nadležnost policijskim službenicima povjerili privatnim zaštitarskim tvrtkama, a ove onda “čuvare reda” angažirale od agencije za privremeno zapošljavanje iz redova otpuštenih policajaca.

Stoga je krajnje vrijeme da Središnji državni ured za upravu reagira i to više ne samo kao tijelo nadležno za davanje stručnih mišljenja nego inspekcijsko tijelo, budući da se više ne radi samo o teoretskom već pitanju nezakonite prakse.

Pročitajte još:

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu