SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

UPOZORENJE SINDIKATA ZRINJEVAC POVUKAO SLUŽBENICU S MANDATA JER JE OSTALA TRUDNA
MVEP diskriminira trudnice?

U Ministarstvu tvrde kako Hrvatska sa zemljom u koju je bila upućena službenica nema ugovor o zdravstvenom osiguranju. Slučaj je sad u rukama pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Gabrijela GALIĆ, Irena FRLAN

mvep_nl140214

(NOVI LIST, 14. veljače 2014.) ZAGREB » Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) upozorio je u srijedu na moguću diskriminaciji trudnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova: službenica u jednom hrvatskom veleposlanstvu dobila je rješenje da se povlači s mandata netom nakon što je izvijestila Zrinjevac da je ostala trudna. Neugodno iznenađena tim potezom MVEP-a, o svom je slučaju izvijestila i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Prema tvrdnjama Sindikata, žena se angažirala i na tome da se zakonski uredi pitanje rodiljnog dopusta za vrijeme mandata u inozemstvu.

Samo hitnoće

“Iako u Republici Hrvatskoj ne postoje propisi koji trudnice samom činjenicom da su budući roditelji proglašava nesposobnima za rad, izgleda da u MVEP položaj budućih majki doživljavaju ili kao sramotu ili zapreku za nastavak rada u diplomaciji”, istaknuo je Sindikat u jučerašnjem priopćenju. Službenički sindikat i sam planira slučaj prijaviti Uredu pravobraniteljice.

nl_logo180810U MVEP-u, međutim, tvrde da diskriminacije nije bilo. Prema njihovom tumačenju, Hrvatska sa zemljom u koju je bila upućena službenica nema sklopljen ugovor o zdravstvenom osiguranju zbog čega Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje “ne refundira stvarne troškove pružanja liječničkih usluga pa djelatnicima nije moguće ostvariti punu zdravstvenu zaštitu” u toj državi. Ugovor je sklopljen s privatnim osiguravateljem, ali polica pokriva samo hitne slučajeve. To znači, tumače u MVEP-u, da “ne pokriva trudnoću, a posebno ne rizičnu trudnoću o čemu je riječ u konkretnom slučaju”.

Interni pravilnik

Njihova djelatnica kratko je bila i u tamošnjoj bolnici, a troškove je pokrilo Ministarstvo, kažu na Zrinjevcu. Pritom se pozivaju i na odredbe internog pravnika kojim se predviđa “povlačenje zbog bolesti svakog djelatnika u slučaju dužeg bolovanja bez obzira na vrstu bolesti ili spol iz istovjetnih razloga pružanja pune zdravstvene njege u Hrvatskoj”. No, svaki zaposlenik ili zaposlenica, nakon bolovanja, uvjeravaju u Ministarstvu, može se vratiti na rad u inozemstvo. To se, tvrde, dosad u drugim slučajevima i događalo.
Slučaj je sada u rukama pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić iz čijeg smo Ureda jučer tražili komentar, no do zaključenja ovog broja nismo ga dobili.

Problem i s terminom godišnjih odmora

Službenički sindikat požalio se i na tretman prava na godišnji odmor u diplomaciji. U veleposlanstva i konzulate poslan je naputak prema kojem se godišnji odmori trebaju iskoristiti “do početka turističke sezone, a najkasnije do kraja travnja”. To je u suprotnosti s odredbama kolektivnog ugovora prema kojem službenici i namještenici mogu koristiti godišnji odmor dva tjedna neprekidno u razdoblju od lipnja do listopada. U MVEP su pravdaju da se radi samo o pokušaju organizacije rada u diplomatskim predstavništvima kako se ne bi dogodilo da tijekom ljeta na nekim destinacijama ne bude dovoljno ljudi. “Iako se radi o naputku danom svim predstavništvima jasno je da će se s povećanjem poslova suočiti samo neka od predstavništava i to ona gdje je pojačano izražen interes za turistička putovanja u Hrvatsku, a gdje se zbog financijskih razloga ove godine neće moći slati ispomoć”, odgovaraju iz Ministarstva.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu