SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

POČEO SCREENING ZA POGLAVLJE CARINSKE UNIJE

hina_logo

BRUXELLES, 31. siječnja 2006. (Hina) – Eksplanatorna faza screeninga za poglavlje carinska unija započela je u utorak u Bruxellesu, gdje će predstavnici Europske komisije objaŠnjavati hrvatskim i turskim pregovaračima europsku pravnu stečevinu na tom području.
Specifičnost ovoga poglavlja jest u tome što Europska unija kao carinska unija nema svoje carinske službe, nego poslove carinjenje obavljaju one zemlje članice, čije su granice ujedno i vanjske granice EU-a. Stoga će Hrvatska s danom ulaska u EU preuzeti carinske poslove od Slovenije i Mađarske, a do toga trenutka mora osposobiti carinsku upravu za obavljanje te zadaće.
U utorak, prvog dana screeninga, predstavnici Europske komisije objašnjavat će acquis communautaire, pravnu stečevinu Zajednice, koji se odnosi na carinske postupke, carinska oslobađanja, postupak provoza te postupke s ekonomskim učinkom. Drugi dan na redu je carinska klasifikacija i tarife, carinske vrijednosti, podrijetlo roba i međunarodna carinska suradnja.
Prema riječima Martine Dalić, hrvatskog pregovarača za ovo poglavlje, Hrvatska je na zakonodavnom planu u ovom poglavlju u velikoj mjeri usklađena, a najveći posao očekuje Carinsku upravu koja se mora osposobiti za praktičnu provedbu svih aktivnosti koje provodi carina EU-a.
Druga, bilateralna, faza screeninga za ovo poglavlje održat će se 15. i 16. ožujka, kada će članovi hrvatske pregovaračke skupine prezentirati do sada ostvarenu razinu usklađenosti s pravnom stečevinom u ovom poglavlju.
(Hina) xsv ymaš

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu