SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 
Crodux za članove SDLSN
Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike od 9. studenoga 2017. godine
Tumačenja zajedničke komisije
Povjerljivi savjetnici
MU statistički prikaz
Analize Ministarstva uprave
Zapošljavanje u državnoj službi
Sindikalni list

Vlada i sindikati državnih službi održali su već tri kruga pregovora o povratu osnovice na razinu iz 2009. godine. Međutim, još se nisu dogovorili oko toga o čemu će razgovarati i potpisali protokol o tome. Mislim da...

 • Vlada sindikatima želi prodati rog za svijeću odnosno nagrađivanje u zakonu o plaćama i prava iz budućeg kolektivnog ugovora trampiti za odustajanje od povrata osnovice, premda se radi o odvojenim pitanjima. (56%, 89 glasova)
 • Vlada sindikate vuče za nos. Trebalo bi izaći iz takvih pregovora i sudskim putem zahtijevati ispunjenje potpisanih obveza. (28%, 44 glasova)
 • Vlada jednom mora preuzeti odgovornost za ono što je u njeno ime dogovoreno. Sindikati su pokazali spremnost na razgovore o postupnom povratu osnovice. Nije li to dobro polazište za pregovore? (9%, 15 glasova)
 • Vlada samo provodi svoju politiku slijeganja ramenima na obveze koje je potpisala i ponavljanje mantre kako novca nema i uvijenih prijetnji kako bi se moguće tužbe zaposlenima mogle obiti o glavu. (7%, 11 glasova)

Ukupan broj glasova: 159

Datum početka: Srijeda, 27.04.2016. @ 8:00
Datum završetka: No Expiry

Izvor iz Vlade novinarima je dojavio kako se planira radno vrijeme produžiti za sat vremena neplaćene pauze, a ministrica uprave izjavila je kako pola sata pauze ne bi trebalo platiti radi usklade s EU. Vlada je sve demantirala. To je...

 • ...kao sapunica. Svaki dan novi, neočekivani obrat. U novoj epizodi se možda pojavi brat Bože Petrova za kog se mislilo da ga je progutao neretvanski krokodil i novinarima oda mračnu tajnu zbog koje se Boži zamjerila plaćena pauza... (81%, 38 glasova)
 • ...simptomatično za ovu Vladu. Puste balon u medije pa onda čekaju kakva će biti reakcija. Pa onda puste novi, ali manji balon... (9%, 4 glasova)
 • ...sasvim razumljivo. Ima Vlada sto problema, a pauza za gablec je jedan od najvećih. First thing first! (6%, 3 glasova)
 • ...neozbiljno. Prvo je Petrov demantirao neimenovani izvor. Onda je ministrica rekla što misli o tome. A zatim je Vlada demantirala medijske napise o ukidanju plaćene stanke kao tendenciozne. Ko je tu lud? (4%, 2 glasova)

Ukupan broj glasova: 47

Datum početka: Ponedjeljak, 11.04.2016. @ 8:00
Datum završetka: No Expiry

Vlada i sindikati državnih i javnih službi trebali bi započeti pregovore o povećanju osnovice zbog rasta BDP-a i materijalnim pravima za koje Vlada nije predvidjela novac u Državnom proračunu. Što mislite o tome?

 • A zašto se kredit mora vratit, a dug po kolektivnom ugovoru ne mora? Kako bi bilo da ja banci kažem da nisam platila ratu kredita jer nisam predvidjela novce u kućnom budžetu? Odma bi mi poslali Hanžekovića da me ovrši... (35%, 56 glasova)
 • Kad se opet nađu mogu svi zajedno zaželjeti novce od uskrsnog zeke. (34%, 55 glasova)
 • Vlada će im opet pokušati prodati novu odgodu. Npr. dok BDP ne poraste za 3 posto ili dok na vlast ne dođe neko drugi... (19%, 31 glasova)
 • Dajte ljudi budite ozbiljni. Što su dužni tužit ćemo, a što nisu oprostit ćemo. (12%, 20 glasova)

Ukupan broj glasova: 162

Datum početka: Četvrtak, 10.03.2016. @ 8:00
Datum završetka: No Expiry

Vlada od sindikata prijedlogom Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike traži brisanje dodataka od 4, 8 i 10% na staž, čiju isplatu je već uskratila posebnim zakonom. Što mislite o tome?

 • Mislio ja što hoću ovo je pravo unaprijed izgubljeno. Već je ispalo iz gotovo svih kolektivnih u javnim službama, osim u zdravstvu koje ga je spremno trampiti za topli obrok koji neće dobiti... (33%, 164 glasova)
 • Meni to izgleda ko ono u Kraljevini Jugoslaviji - vlast te kokne pa ti ispostavi račun za metke... (25%, 128 glasova)
 • Mislim da ovaj prijedlog treba dati na izjašnjavanje članovima sindikata. U moje ime to nitko ne bi trebao potpisati. (16%, 82 glasova)
 • Prvo su donijeli zakon, a onda još traže da se sami odreknemo što smo s Vladom ugovorili pa da mogu na sudu reći kako su zakonom samo predvidjeli dogovor sa sindikatima. Mislim da to ne bi išlo... (14%, 70 glasova)
 • Ako tako nastave kolektivnim ugovorima će se još samo regulirati broj dana godišnjeg i pauza za gablec... (12%, 59 glasova)

Ukupan broj glasova: 503

Datum početka: Srijeda, 04.02.2015. @ 8:00
Datum završetka: No Expiry

Ministrica rada Nada Šikić smatra da, ukoliko se sve riješi Zakonom o plaćama, za kolektivnim ugovorima u javnoj upravi više neće biti ni potrebe. Mislim da...

 • ...uvijek može biti gore nego prije. Mrsić je pregovarao pa onda predlagao Vladi zakone o uskrati prava koja je dogovorio, a ovi ne bi ni pregovarali nego odmah sve riješili zakonima (50%, 37 glasova)
 • ...ministrica ne zna da je na čelu ministarstva koje bi trebalo zagovarati kolektivno pregovaranje i kolektivne ugovore (30%, 22 glasova)
 • ...je to samo prvi korak do ukidanja sindikata. Nema kolektivnih ugovora - nema ni potrebe za sindikatima (16%, 12 glasova)
 • ...je ministrica u pravu. Vlada sve treba rješavati zakonima. Kakvo kolektivno pregovaranje i kolektivni ugovori? Ma dajte molim Vas... (4%, 3 glasova)

Ukupan broj glasova: 74

Datum početka: Petak, 19.02.2016. @ 8:00
Datum završetka: No Expiry

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu