SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

Predstavnici SDLSN razgovarali s ekspertom SIGMA-e Anke Freibert o reformi državne uprave

SIGMA_Freibert270307_374

(SDLSN, 27. ožujka) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH ugostio je danas eksperta SIGMA-e, gđu Anke Freibert, s kojom su zamjenik predsjednika Sindikata Boris Pleša i tajnik Siniša Kuhar razgovarali o reformi državne uprave iz perspektive SDLSN.

SDLSN_wwwSIGMA predstavlja zajedničku inicijativu OECD-a i Europske komisije, financiranu od strane EU, koja predstavlja instrument za pomoć na području jačanja kapaciteta javne uprave.

Glavna uloga SIGMA-e jest procjena napretka reformi te pomaganje upravama u državama korisnicama kako bi institucionalizirale dobru praksu i stvorile uvjete za pouzdanu, profesionalnu i pravno uređenu državnu službu.

SIGMA_Freibert270307_200Predstavnici Sindikata su Anke Freibert upoznali sa sindikalnim okruženjem i razinom sindikalne participacije u kojem se odvija reforma državne uprave, izrazivši svoja visoka očekivanja od Zakona o plaćama državnih službenika koji je u pripremi i to kako u pogledu ispravljanja nepravdi do kojih je došlo za “reforme” u doba koalicijske vlade, tako i kroz omogućavanje ostvarenja individualne karijere svakog službenika koja se temelji na ocjeni rada i radnom iskustvu.

Sindikat je gđu Freibert upozorio i na institucionalni pritisak različitih međunarodnih i stranih organizacija koje često u Republici Hrvatskoj provode istovrsne, ali nekoordinirane programe pomoći i na taj način daju svoj “doprinos” prevelikoj raspršenosti malog broja domaćih stručnjaka s različitih područja.

Gđa Freibert je pak, govoreći o Zakonu o plaćama državnih službenika, istaknula važnost edukacije državnih službenika unutar sustava državne uprave, kao procesa koji ima smisla samo ako otvara mogućnost za pozicioniranje na višem i bolje plaćenom stupnju službeničke hijerarhije.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu