SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

mvep_pd250112_3902

… za čitanje klikni na sliku

mvep_tportal240112

Tjednik Nacional objavio je tekst u kojem tvrdi da je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić povećala plaće svojim službenicima i tako minirala plan štednje ministra financija Slavka Linića, što ona demantira i tvrdi da je reorganizacijom postigla – uštede

tportal_noviOna je navodno pod krinkom Prijedloga uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva vanjskih i europskih poslova skrila povećanje koeficijenata, piše Nacional.

Ministrica Pusić je u izjavi za tportal.hr rekla da u tome nema nijednog istinitog podatka. Kako je naglasila, sve što je napravljeno usuglašeno je s Vladom i takve promjene se provode u svim ministarstvima. “Cijela ideja se svodi na to da se smanji ukupna suma plaća, a ne plaće ljudima”, rekla je Pusić.
Naime, preimenovanjem ustrojstvenih jedinica, odsjeka u odjele i odjela u sektore njihovim šefovima je, kako piše taj tjednik, omogućila i do deset posto veće koeficijente na osnovicu, a samim time i veće plaće. Liniću su navodno trebala četiri dana da shvati što je Pusić učinila prije nego što je blokirao takve aktivnosti u svim ministarstvima.

“Koeficijenti će biti onakvi kakvi će tek biti određeni”, kratko je odgovorila Pusić na pitanje o koeficijentima, još jednom dodavši da nije povećala plaće zaposlenicima, ali ne krije to da je nužno da zaposleni u MVEP-u imaju dobre plaće. Naglasila je da se u slučaju zaposlenika Ministarstva vanjskih i europskih poslova radi o specijaliziranim znanjima koja se trebaju platiti jer će oni u suprotnom brzo otići raditi u privatne kompanije.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša kaže da je odsjek veća organizacijska jedinica od odjela. “Ako ste ukinuli odjel i formirali odsjek, onda ste ukinuli tri šefa i napravili jednog većeg, ali onda imate samo jednog sa šefovskom plaćom. Kad se učini obratno, to znači da su stvorena tri šefa na odjelima kojima je prije šefovao jedan voditelj odsjeka”, objasnio je Pleša. Naš izvor unutar MVEP-a potvrdio je da će neki ljudi u Ministarstvu dobiti veće plaće, ali će isto tako dobiti veći opseg posla i ukinut će se nekoliko rukovodećih mjesta ispod njih.

Također neslužbeno saznajemo da su sve uredbe vezane za preustroj Ministarstva povučene natrag u Vladu na usuglašavanje.

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu