Prioćenje Podružnice sindikata Gradske uprave Grada Zagreba povodom članka u Novom listu

sdlsn_zg_link(SDLSN, 27. studenoga 2009.) U “Novom listu” od 21. 11. 2009. objavljen je članak autora Branimira Zekića pod naslovom “Zamrzavaju se plaće zaposlenicima Grada?”
Članak započinje sljedećom konstatacijom: “Jedan od najboljih kolektivnih ugovora u zemlji, koji je za više od 12.000 zaposlenika zagrebačke gradske uprave jamčio godišnji rast plaća od 5%, s odlaskom Milana Bandića iz SDP-a odlazi u povijest. Najavio je to jučer Ivo Jelušić, novi šef zagrebačkog ogranka socijaldemokrata.”
Dalje List citira samog gospodina Jelušića: “No zato će se o plaćama zaposlenika gradske uprave, odnosno o promjeni Kolektivnog ugovora, narednih tjedana pregovarati između socijalnih partnera.”

Objavljeni članak izazvao je pravu buru negativnih reakcija kako članova sindikata tako i ostalih zaposlenika gradske uprave, s obzirom na to da su u prethodnom razdoblju bili detaljno informirani o tijeku sklapanja novog Kolektivnog ugovora za naredne 4 godine.
S obzirom da članak obiluje netočnostima i paušalnim ocjenama, Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Zagreba u svezi članka kao i u svezi izjava gospodina Jelušića konstatira sljedeće:

1. Gradska uprava Grada Zagreba ne broji 12.000 nego 2.800 zaposlenika;
  2. Kolektivni ugovor (niti bivši niti sadašnji) ne jamči godišnji rast plaća od 5% nego rast (ili pad) koji se egzaktno izračunava primjenom statističkih metoda, kombinirajući kretanja prosjeka plaća u gospodarstvu i troškova života;
  3. Sindikat ne sklapa Kolektivni ugovor sa šefovima ogranaka političkih stranaka nego s legitimno izabranim predstavnikom izvršne vlasti Grada Zagreba;
  4. Podružnica sindikata Gradske uprave Grada Zagreba prihvatila je inicijativu gradonačelnika Grada Zagreba koji je početkom studenog 2009. zbog ušteda u gradskom proračunu zatražio odricanje od dijela prava odnosno smanjivanje Božićnice iznimno za 2009. godinu za više od 50%, što je i ugrađeno u novi Kolektivni ugovor;
  5. ovi Kolektivni ugovor sklopljen je 17. studenog 2009. godine i vrijedi do 17. studenog 2013 godine, tako da je nejasno na što gospodin Jelušić misli u izjavi da će se o promjeni Kolektivnog ugovora pregovarati narednih tjedana između socijalnih partnera.U Kolektivnom je ugovoru jasno propisano tko, pod kojim uvjetima i s kojim posljedicama ga može raskidati;
  6. Podružnica sindikata gradske uprave Grada Zagreba nada se da izjave o promjenama Kolektivnog ugovora s ciljem smanjivanja prava zaposlenika ne predstavljaju službeno stajalište niti jedne političke stranke koja participira u vlasti u Gradu Zagrebu, a ponajmanje SDP-a;
  7. Podružnica sindikata Grada Zagreba odlučno odbacuje sve češće paušalne napade na djelatnike u upravi te konstatira da je Gradska uprava Grada Zagreba visoko profesionalna, dobro obrazovana, stručna i motivirana za ostvarenje europskog sutra Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

U nastavku možete pročitati članak iz Novog lista…

IVO JELUŠIĆ, NOVI ŠEF ZAGREBAČKOG SDP-a JUČER IZNIO CRNE PROGNOZE

Zamrzavaju se plaće zaposlenicima Grada?

jelusic_nl211109

Naknade umirovljenicima se ne diraju, ali se očekuje skromnija organizacija velikih događaja koje financira Grad, npr. sljemenske »Snježne kraljice«. Plaće zamrzava i Holding

ZAGREB – Jedan od najboljih kolektivnih ugovora u zemlji, koji je za više od 12.000 zaposlenika zagrebačke gradske uprave jamčio godišnji rast plaća od 5 posto, s odlaskom Milana Bandića iz SDP-a odlazi u povijest. Najavio je to jučer Ivo Jelušić, novi šef zagrebačkog ogranka socijaldemokrata.

novilist_logo– Od svih socijalnih povlastica, zadnje ćemo dirati naknade za umirovljenike. No, zato će se o plaćama zaposlenika gradske uprave, odnosno o promjeni kolektivnog ugovora, narednih tjedana pregovarati između socijalnih partnera, kazao je Jelušić.
Razlog za stopiranje plaća prilično je jednostavan, a zove se golema rupa u zagrebačkom proračunu. Nju je širokom paletom socijalnih povlastica, nekontroliranim investicijama i izvanrednim plaćama za gradsku administraciju iskopao upravo Bandić, gradeći na tome svoj politički put do Pantovčaka. Zbog nepopularnog zamrzavanja plaća, zastupnici SDP-a će već na narednoj sjednici Gradske skupštine 29. studenoga izglasati da im se za 10 posto umanje naknade, što ipak spada u sferu simboličnih poteza. Mjesečna naknada vijećnicima je oko 1.500 kuna, pa je i svota koja bi im se odrezala smiješna u odnosu na stotine milijuna kuna manjka u gradskoj kasi. Novi kolektivni ugovor vjerojatno čeka i Zagrebački holding, gdje su također svjesni da neće moći podizati plaće u financijski dramatičnoj 2010., pa će i tamošnjih 12-ak tisuća zaposlenih osjetiti recesiju u metropoli. Iako nam šef Holdinga Ivo Čović jučer nije komentirao moguće zamrzavanje plaća, doznajemo da i Holding već dogovara novi kolektivni ugovor.
Štedjeti će, ukratko, morati svi gradski uredi, zavodi i institucije, a stezanje remena će se vidjeti već početkom iduće godine, na događajima koji su prethodnih godina premetnuti u prave bakanalije na račun gradskog proračuna. Ivo Jelušić se osvrnuo na sljemensku Snježnu kraljicu, metaforu zagrebačke rastrošnosti: Ove godine nema potrebe za velikim šatorom i vrhunskim gozbama, upozoravaju u SDP-u.
Prvi javni glas SDP-ove gradske vrhuške nakon odlaska Bandića odaslao je sasvim drugačiju poruku od njegove: pokrivat ćemo se s onim što imamo, prošlo je vrijeme socijalnih dotacija koje su se bez pokrića i kontrole dijelile lopatom. Nećemo gledati tko predlaže nego što predlaže, najava je zagrebačkih SDP-ovaca nakon sve glasnijih spekulacija da će upravljanje Zagrebom biti u paralizi, ako Bandić ne uspije u pohodu na Pantovčak i vrati se u gradonačelničku fotelju. Najvažniji dokument – proračun za 2010. SDP-pvci su najavili podržati ali samo ukoliko ne bude nerealnog nabijanja prihoda, zbog kojih bi se za par mjeseci trebalo ići u nove rebalanse. Rušenje proračuna značilo bi izvanredne izbore, u koje se vjerojatno ne ide ni SDP-u ni onima koji su se priklonili stranačkom odmetniku u lovu na predsjedničko mjesto.
Branimir ZEKIĆ