Priopćenje SDLSN u povodu izjava predsjednika SPH Dubravka Jagića

Jesu li policijskim službenicima od koristi istupi predsjednika SPH Dubravka Jagića u kojima se konfrontira sa svima, pa čak i sa samim sobom?

(SDLSN, 13. siječnja) “Nismo iznenađeni posljednjim istupom predsjednika SPH Dubravka Jagića jer on svoj rad temelji na konfrontaciji sa svima, pa čak i svojim sindikalnim kolegama, s kojima bi po naravi posla trebao promicati zajedničke interese. Nije nam bilo ni na kraj pameti licitirati s tužbama koje je pokrenuo SPH, jer je svakome pametnome jasno, pa čak i gospodinu Jagiću, kako se može nagoditi samo onaj tko je tužbe pokrenuo, ali 20.000 sudskih postupaka koje je pokrenuo SDLSN daje nam za pravo predlagati nagodbu ovoj kao i prethodnoj vladi.“, stoji u priopćenju Sindikata povodom izjava predsjednika SPH.

Sindikat upozorava da, kad je riječ o zauzetosti za prava članova sindikata kroz sudske tužbe, SDLSN u suradnji sa svojom središnjicom daje besplatnu pravnu pomoć i besplatno zastupanje na sudu za svoje članove, za razliku od SPH. Tako naši članovi dobivaju cjeloviti iznos za koji su i tužili poslodavca, a članovi SPH dobivaju taj iznos umanjen za cijenu usluga odvjetnika. S pravom se pitamo bi li veći iznos na ruke članovi sindikata SPH dobili nagodbom ili nakon suda i podmirenja osobnih obveza prema odvjetnicima. No time neka se bave oni sami, a valjda će se pri tome i upitati zbog čega je njihov sindikat bio i prije, a ne samo sada, protiv nagodbe.

Nadalje, ističe se kako je temeljna razlika između SPH i SDLSN u tome što naš sindikat probleme policijskih službenika sagledava u kontekstu položaja svih državnih službenika i namještenika, uvažavajući njihove specifičnosti koje proizlaze iz naravi odgovornog i opasnog posla koji obavljaju. Ne treba zaboraviti da u državnoj upravi radi čitav niz službenika čiji rad također pomaže općem dobru i pravnoj sigurnosti svih građana, te da zbog činjenice da ne nose službenu odoru i oružje njihov rad nije manje vrijedan. Izdvajanje određenih djelatnosti iz ukupnog korpusa državnih službi dovelo bi u drugorazredan položaj ostale službenike i namještenike, a njihova bi se prava sukobila. Dosad je i stav vlade bio da se jedinstveno područje državnih službi regulira jednim kolektivnim ugovorom. Ukoliko se on izmijeni Sindikat će se tomu prilagoditi, ali takvo stanje ne priželjkuje jer bi to značilo otvaranje neprekidnog procesa pregovaranja za različite državne službe i dovelo do slabljenja solidarnosti među službenicima i namještenicima.

Mup_Jagic1

MUP_Jagic2