sporazum180610_jl

ZAGREB – Od božićnica su odustali, ali ne od i od regresa i dara za djecu. Nakon teških pregovora većina sindikata državnih službi potpisala je s Vladom sporazum kojima pristaju na to da im se ove godine ne isplati božićnica.

S današnjeg potpisivanja u Vladi izostao je samo Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske. Potpisanim sporazumom dogovoreno je da se iznos predviđen za božićnice preusmjeri za pomoć nezaposlenima.

Kolektivni ugovor im pak garantira isplatu božićnica u 2011. i 2012. godini.

Sporazumom je dogovoreno i sudjelovanje sindikata državnih službi u izradi novog Zakona o plaćama u javnom sektoru, Plana optimalnog broja zaposlenih i Plana zbrinjavanja viška zaposlenih po načelu dva za jedan.

Inače, u državnim službama je trenutačno zaposleno oko 65.000 djelatnika.

Osim što su uspjeli izboriti 1250 kuna regresa i dar za djecu od 400 kuna, sindikati koji su ga potpisali sporazumom su dobili i garanciju kako do 31. srpnja 2012. godina Vlada neće jednostrano otkazati Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

Kolektivni ugovor im pak garantira isplatu božićnica u 2011. i 2012. godini.

Inače, u državnim službama je trenutačno zaposleno oko 65.000 djelatnika.

sporazum180610_daljeCOM

Sindikalni predstavnici odustali su od zahtijevanja božićnice te se ona tako u 2010. neće isplatiti zaposlenicima u javnom sektoru. No, regres će ipak ostati, kao i tradicionalni darovi za djecu. Nakon teških pregovora, većina sindikata državnih službi potpisala je s Vladom sporazum kojima pristaju na to da im se ove godine ne isplati božićnica.

dalje_comSamo je jedan sindikat izostao s potpisivanja u Vladi održanog u petak – Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske. Potpisanim sporazumom dogovoreno je da se iznos predviđen za božićnice preusmjeri za pomoć nezaposlenima.
Osim što su uspjeli izboriti 1250 kuna regresa i dar za djecu od 400 kuna, sindikati koji su ga potpisali sporazumom su dobili i garanciju kako do 31. srpnja 2012. godine Vlada neće jednostrano otkazati Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike. No, kolektivni ugovor im jamči isplatu božićnica u 2011.i 2012. godini, pišu hrvatski mediji.

Nadalje, sporazumom je dogovoreno i sudjelovanje sindikata državnih službi u izradi novog Zakona o plaćama u javnom sektoru, Plana optimalnog broja zaposlenih i Plana zbrinjavanja viška zaposlenih po načelu dva za jedan.
Na ovaj je način oko 65.000 zaposlenika, koliko ih broji javni sektor, izvojevalo ostvarenje barem dijela svojih ciljeva.

Božićnicu nezaposlenima

hrt_logoPregovarački odbor Sindikata državnih službi potpisao je s Vladom sporazum kojim se iskazuje suglasnost da se u ovoj godini ne isplati božićnica, nego da se sredstva preusmjere odgovarajućom preraspodjelom za pomoć nezaposlenima.
No ostaje odredba o isplati regresa od 1250 kuna i dara za djecu od 400 kuna. Također je riješeno pitanje naknade troškova za prijevoz.

rukovanje_hrt180610Istodobno je dogovoreno zajedničko sudjelovanje Sindikata državnih službi i Vlade u izradi zakona o plaćama u javnom sektoru, izradi plana optimalnog broja zaposlenih i plana zbrinjavanja viška zaposlenih prema načelu dva za jedan.

Svoj potpis na to nisu dali predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Osim toga, Vlada se obvezala da neće jednostrano otkazati kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike do isteka roka na koji je zaključen, odnosno do 31. srpnja 2012. To znači da su za oko 65.000 zaposlenih u državnim službama zajamčena sva prava iz kolektivnog ugovora, uključujući i božićnice, još dvije godine.

Potpisivanje sporazuma dokaz je da Vlada kao poslodavac ne želi raskidati kolektivne ugovore, već želi pregovarati sa socijalnim partnerima i zajednički dogovoriti izmjene kolektivnih ugovora u skladu s trenutačnim gospodarskim i financijskim okolnostima, ističe Vlada u priopćenju.

sporazum180610_vjesnik

PRIOPĆENJE VLADE: Potpisan sporazum između Vlade i većine sindikata državnih službi

sporazum180610_1_390

(Vlada RH) Kako bi se ojačala suradnja socijalnih partnera u provedbi Programa gospodarskog oporavka, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor s članovima Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi potpisala je Dodatak II Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike te odgovarajući Sporazum (za čitanje dokumenta klikni na sliku sporazuma),danas, u Banskim dvorima.

Sporazum1806101_240Sporazumom Vlada i sindikati državnih službi iskazuju suglasnost da se u 2010. godini ne isplati božićnica te da se sredstva preusmjere odgovarajućom preraspodjelom u okviru državnog proračuna za 2010. godinu za pomoć nezaposlenima. Dogovoreno je zajedničko sudjelovanje sindikata državnih službi i Vlade u izradi Zakona o plaćama u javnom sektoru, izradi Plana optimalnog broja zaposlenih i Plana zbrinjavanja viška zaposlenih po načelu dva za jedan.

Vlada i sindikati redovito će se informirati o učincima provedbe Programa gospodarskog oporavka te će u okviru ostvarenih rezultata, rasta BDP-a i fiskalnih mogućnosti putem socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovora dogovarati razinu pojedinih prava državnih službenika i namještenika.

Potpisivanje Dodataka II Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te pripadajućeg Sporazuma jasno je opredjeljenje te djelotvorniji način konzultacija i pripreme rješenja od jednostranog donošenja odluka.

Današnje potpisivanje dokaz je da Vlada i kao poslodavac ne želi raskidati kolektivne ugovore, već želi sa socijalnim partnerima razgovarati i pregovarati te zajednički dogovoriti izmjene kolektivnih ugovora sukladno trenutnim gospodarskim i financijskim okolnostima.

sporazum180610_3_390