SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

‘Izjednačite najnižu plaću u državnoj službi s minimalcem’

Sindikat u priopćenju ističe da iznos minimalne plaće čistačica u državnoj službi može ostvariti tek nakon 12 godina rada, odnosno s 0,5 posto dodatka po godini staža

(24sata, 22. studenoga 2018.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je u četvrtak od Vlade da na prvoj sljedećoj sjednici najniži koeficijent u državnoj službi podigne na razinu koja osigurava iznos minimalne plaće od 3440 kuna bruto, jer je sadašnja plaća spremačice niža za gotovo 200 kuna od minimalne.

Sindikat u priopćenju ističe da iznos minimalne plaće čistačica u državnoj službi može ostvariti tek nakon 12 godina rada, odnosno s 0,5 posto dodatka po godini staža.

– Radi se o koeficijentu složenosti poslova 0,601 za radna mjesta namještenika, na kojima su pretežno zaposlene žene kao čistačice, koji osigurava plaću od 3258 kuna bruto, što je 181 kuna manje od minimalne plaće – stoji u priopćenju.

Iz sindikata napominju kako su od Ministarstva uprave dobili informaciju da se namještenicima s plaćama nižim od minimalne u centralnom obračunu plaća (COP) plaća automatski korigira na razinu minimalne.

– To znači da Vlada kao poslodavac, ne samo što ima propisane plaće niže od minimalne, nego i dovodi namještenike u poziciju da im njihov kumulirani radni staž ne osigurava uvećanje plaće proporcionalno ostalim zaposlenicima, budući da im tek nakon 12 godina staža plaća počinje rasti iznad razine minimalne plaće – upozorava sindikat.

 

Sindikat traži da se najniža plaća u državnoj službi izjednači s minimalnom


(GLAS ISTRE, 22. studenoga 2018.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je u četvrtak od Vlade da na prvoj sljedećoj sjednici najniži koeficijent u državnoj službi podigne na razinu koja osigurava iznos minimalne plaće od 3440 kuna bruto, jer je sadašnja plaća spremačice niža za gotovo 200 kuna od minimalne.

Sindikat u priopćenju ističe da iznos minimalne plaće čistačica u državnoj službi može ostvariti tek nakon 12 godina rada, odnosno s 0,5 posto dodatka po godini staža.

“Radi se o koeficijentu složenosti poslova 0,601 za radna mjesta namještenika, na kojima su pretežno zaposlene žene kao čistačice, koji osigurava plaću od 3258 kuna bruto, što je 181 kuna manje od minimalne plaće”, stoji u priopćenju.

Iz sindikata napominju kako su od Ministarstva uprave dobili informaciju da se namještenicima s plaćama nižim od minimalne u centralnom obračunu plaća (COP) plaća automatski korigira na razinu minimalne.

“To znači da Vlada kao poslodavac, ne samo što ima propisane plaće niže od minimalne, nego i dovodi namještenike u poziciju da im njihov kumulirani radni staž ne osigurava uvećanje plaće proporcionalno ostalim zaposlenicima, budući da im tek nakon 12 godina staža plaća počinje rasti iznad razine minimalne plaće”, upozorava sindikat. (Hina)

 

MINIMALNA PLAĆA

 

SDLSN: Najnižu plaću u državnoj službi izjednačiti s minimalnom plaćom

 

Vlada svojim zaposlenicima koji čiste smeće ispred njezinog praga treba omogućiti plaću barem na razini minimalne

 


(SDLSN, 22. studenoga 2018.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske od Vlade Republike Hrvatske traži da na prvoj sljedećoj sjednici najniži koeficijent u državnoj službi podigne na razinu koja osigurava iznos minimalne plaće od 3.439,80 kuna bruto.

Radi se o koeficijentu složenosti poslova 0,601 za radna mjesta namještenika, na kojima su pretežito zaposlene žene i to kao čistačice, koji osigurava plaću od 3.258,34 kune bruto, što je 181,46 kuna manje od minimalne plaće. Iznos minimalne plaće čistačica u državnoj službi može ostvariti tek nakon 12 godina rada odnosno s 0,5 posto dodatka po godini staža nakon 12 godina rada.

Prema informacijama Sindikata koje je dobio od Ministarstva uprave, namještenicima koji imaju plaću manju od minimalne u centralnom obračunu plaća (COP) se plaća automatski korigira na razinu minimalne plaće, ali to znači da Vlada kao poslodavac ne samo što ima propisane plaće koje su manje od minimalne nego i dovodi namještenike, kao osobe s najnižim primanjima u državnoj službi, u poziciju u kojoj im njihov kumulirani radni staž ne osigurava uvećanje plaće proporcionalno ostalim zaposlenicima u državnoj službi, budući da im tek nakon 12 godina staža plaća počinje rasti iznad razine minimalne plaće.

To znači da namještenici koji rade više od 12 godina sami, iz kumuliranog radnog staža, financiraju razliku svoje plaće do razine minimalne plaće, za razliku od ostalih službenika i namještenika čija je plaća veća od minimalne.

Sindikat smatra da Vlada svojim zaposlenicima koji čiste smeće ispred njezinog praga treba omogućiti plaću barem na razini minimalne i krajnje je vrijeme da to i učini. S. Kuhar

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu