SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

SDLSN O STANJU U ZATVORSKOM SUSTAVU

SDLSN_www(SDLSN, 21. svibnja 2008.) Nakon brojnih natpisa o patnjama hrvatskih zatvorenika u prekapacitiranom zatvorskom sustavu i sretnog ishoda štrajka glađu njegovih prisilnih stanovnika i zatvorski službenici i namještenici odlučili su se reći koju o svom životu i djelu.

Naravno, o tome ne bi bilo umjesno govoriti dok i samo jedan višestruki ubojica, silovatelj, reketar, diler droge, provalnik u tuđe domove ili pak samo običan razbijač i nasilnik odbijaju hranu, a njihovi krici odjekuju u noći i miješaju se s jecajem njihovih žrtava.

Ovako izgleda sutrašnji menu u jednom od hrvatskih zatvora, uz napomenu da je marenda namijenjena zatvorskim čuvarima, a ne zatvorenicima

Ovako izgleda sutrašnji menu u jednom od hrvatskih zatvora, uz napomenu da je marenda namijenjena zatvorskim čuvarima, a ne zatvorenicima

Tako će od sutra zatvorenici u jednom od hrvatskih zatvora ponovno uživati u neveselom doručku koji se sastoji od hrenovke, jaja i čaja, juhi, pohanoj piletini, pireu, salati i kolaču (bez turpije) za ručak te svinjskom saftu s tijestom za večeru.

Dok će oni, skućeni kakvi jesu, s vilicom prebirati po pohanoj piletini, uz komentare tipa: “Pa reko sam da hoću na pariški, a stavili ste mrvice. Sad ću vas tužit Bancu za zlostavljanje. Namjerno mi to radite! I u juhi ste mi rezance raskuhali, a znate da volim al dente tjesteninu. Ja vani za manje lomim prste na rukama.“, njihovi će zatvorski čuvari marendati paštu bolonjez i salatu. Možda neko od čuvara (i oni su samo ljudi) poklekne i nagodi se s nekim Mlađanom ili Srđanom da mu za sitnu protuuslugu da svoj kolač.

Cell in AlcatrazInače, zatvorski čuvari i zaposlenici zatvorskog sustava općenito, kad ne vežu zatvorenike za radijatore, ponižavaju ih i tuku, smještaju ih u premale ćelije i smišljaju velike i male gadosti kako bi im napakostili dok su na privremenom boravku u zatvoru, vrijeme provedeno na poslu krate si u rezidencijalnom dijelu zatvora, u sobama opremljenim klima uređajima, jacuzzijem, mini barom, a veći zatvori imaju i bazene s protočnom morskom vodom samo za čuvare i helidrome na koje svakodnevno sleću vrtoleti sa svježim ptičjim jajima, kojima zatim iz ligeštula gađaju zatvorenike dok vuku željezne kugle po zatvorskom dvorištu.

U stvarnosti, tijesni zatvorski prostor sa zatvorenicima dijele i zatvorski službenici i svoju neveliku plaću zarađuju u podjednako lošim prostornim uvjetima kao i zatvorenici.

lisiceIako bi i oni htjeli bolje i više, na poslodavca se ne mogu previše ljutiti, jer ih razumije i čini ono što može kako bi ih bilo više (samo prošle godine zaposleno je 180 pravosudnih policajaca) i kako bi bili bolje opremljeni.

Stvarnost je i to da jedu istu hranu kao i zatvorenici, ali bez kolača, palačinki i voća.

Ipak, o tome kako im je među ubojicama i kriminalcima mediji ne pišu, premda ni njihovi uvjeti rada nisu baš po EU standardima.

Smeta ih i to što su naslovi u novinama puni izjava zatvorenika o njihovom radu i postupcima, a koji u zatvoru možda i ne bi bili da su skloni istini, časti i poštenju.

A kad nisu zatvorski čuvari raduju se uspjesima Hrvatske na svim područjima. Ponosni su na autoputove, rukometne dvorane i poslovne nebodere koji se grade na sve strane. Samo bi, za razliku od običnih građana, htjeli da tu i tamo nikne koji novi zatvor pa da u novinama mogu čitati kako u Hrvatskoj zatvorenici imaju sve uvjete kako bi nakon izlaska iz zatvora postali bolji ljudi.

Svjesni su da se glasovi birača ne dobivaju obećanjem otvaranja novih zatvorskih kapaciteta, ali bi rado da političari čiji ugled počiva na pozivanju u borbu protiv korupcije, droge i svih drugih zala suvremenog društva vode računa da zločesti momci i cure kaznu za ono što čine moraju negdje i odslužiti.

Pročitajte još…

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu