SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

SDLSN od Ustavnog suda traži da “presudi” kabinetskim službenicima

omejec_forum270712_1

Kako se iskorištava mogućnost zapošljavanja službenika bez natječaja u kabinetima ministara najbolje ilustrira slučaj Ante Ćalete, koji je kao “magistar inženjer industrijskog inženjerstva” postao savjetnik ministra uprave Arsena Bauka, s time da mu je radno mjesto savjetnika u kabinetu ujedno i prvi posao u životu

(SDLSN, 27. ožujka 2014.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da konačno donese odluku o ustavnosti zapošljavanja državnih službenika u kabinetima ministara bez javnih natječaja i bilo kakve provjere njihovih znanja i kompetencija.

sdlsn_www220Sindikat je prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti spornih članaka Zakona o državnim službenicima s Ustavom uputio u ožujku 2012. godine, a predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, u intervjuju za Forum u srpnju iste godine, na pitanje i dvojbu novinara o tome ima li smisla bude li odluka donesena kad istekne mandat vlasti koja se poslužila tim potencijalno neustavnim sredstvom, odgovorila je sljedeće: “Koliko pamtim, taj je prijedlog na Ustavnom sudu još kraće od predsjednikova (vezano za Zakon o ništetnosti, op.a.). Stigao je negdje krajem ožujka 2012. godine. Sad je srpanj. Molim objektivnu valorizaciju tih činjenica. Vaše se bojazni neće ostvariti, ne brinite“.
Dvije godine nakon toga Ustavni sud još nije odlučio o noveli zakona kojom se prijam u državnu službu omogućava po političkim, poslovnim, rođačkim, prijateljskim i drugim nedemokratskim i neprofesionalnim kriterijima.

omejec_forum270712_2

Podsjećamo, Sindikat je zahtjev podnio smatrajući da se uvođenjem posebne kategorije”kabinetskih” službenika, koji se u državnu službu primaju bez prethodne provedbe javnog natječaja, krši članak 44. Ustava Republike Hrvatske, prema kojem svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe, s time da se pod pojmom “javne službe” razumijevaju i državne službe.

caleta_djak_facebook

Ćaleta se na svojoj facebook stranici hvali prijateljstvom s Natašom Đak, tajnicom kabineta ministra uprave Arsena Bauka. Pretpostavljamo da ih svo troje povezuje zajednički interes za službenički sustav…

Kako se iskorištava mogućnost zapošljavanja službenika bez natječaja u kabinetima ministara najbolje ilustrira slučaj Ante Ćalete, koji je kao “magistar inženjer industrijskog inženjerstva” postao savjetnik ministra uprave Arsena Bauka, s time da mu je radno mjesto savjetnika u kabinetu ujedno i prvo radno mjesto na kojem je zaposlen.
Bauk je ovim zapošljavanjem nesumnjivo pomogao Ćaleti u stjecanju dragocjenog radnog i životnog iskustva, kao i da “nešto” zaradi, pa makar i na određeno vrijeme od četiri godine, ali se postavlja pitanje je li to trebao učiniti na trošak državnog proračuna i nije li ga mogao savjetovati već postojeći službenik, kojem “savjetnički” angažman ne bi ujedno bio i vježbenički.

Ćaleti pri zapošljavanju u depolitiziranoj i profesionalnoj hrvatskoj državnoj upravi sigurno nije odmogla bogata partijska biografija, odnosno političko iskustvo predsjednika općinske organizacije SDP-a Seget.

Iz svega se može zaključiti da je zapošljavanje u ministarskim kabinetima trenutno jedini “program mjera aktivne politike zapošljavanja” za koji ima dovoljno novaca.

Naravno, ako ste mlad i perspektivan partijski kadar. S. Kuhar

Pročitajte još…

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu