SDLSN uputio otvoreno pismo predsjednici Sindikata novinara Hrvatske

Povod pismu je članak Jutarnjeg lista “Vladinim službenicima za ljetovanje 300 milijuna kuna – Usporedbe radi, država je odlukom o nedavanju besplatnih udžbenika uštedjela 440 milijuna kuna”

sdlsn_www220(SDLSN, 16. srpnja 2009.) Sindikat državnih i loklanih službenika i namještenika Republike Hrvatske uputio je danas predsjednici Sindikata novinara Hrvatske Gabrijeli Galić otvoreno pismo u kojem prosvjeduje zbog konteksta u kojem novinari pišu o pravima iz kolektivnih ugovora proračunskih korisnika dok se istovremeno sami traže ugovaranje i zaštitu radničkih prava novinara.

Pismo prenosimo u cijelosti…

SINDIKAT NOVINARA HRVATSKE
Predsjednica, gđa Gabrijela Galić

regres_ilustracija390

Poštovana gospođo Galić,

obraćamo Vam se kao sindikalnoj kolegici i istaknutoj novinarki, a povod nam je današnji članak u Jutarnjem listu pod naslovom “Vladinim službenicima za ljetovanje 300 milijuna kuna – Na udžbenicima se uštedjelo 440 milijuna kuna“, kojim se Vlada RH i državni službenici u javnosti predstavljaju kao socijalno neosjetljivi dijelovi hrvatskog društva koji u sveopćoj gospodarskoj krizi troše proračunski novac na ljetovanje, dok se ukidaju besplatni udžbenici.

Druga teza koja se može iščitati iz ovog novinskog članka je da je razlog zbog kojih je Vlada prisiljena u vrijeme krize isplatiti regres od 1.250 kuna državnim službenicima i namještenicima “čvrsti kolektivni ugovor” pa tako ispada da je kolektivni ugovor prepreka socijalnoj pravdi koja bi valjda bila ostvarena kada se regres ne bi isplatio.
Nitko, pa ni mi, ne smije i ne bi se trebao miješati u uređivačku politiku medija, niti to od Vas, kao prve predstavnice sindikalno organiziranih novinara, tražimo.
Ono na što želimo upozoriti jest činjenica da je pravo na sindikalno organiziranje ustavna vrednota, kao što su i kolektivni ugovori najviši oblik socijalnog dijaloga, radničke participacije i uređivanja prava radnika u civiliziranom svijetu.
Ovog je svibnja upravo Sindikat novinara Hrvatske na tribini “Kriza kao pokriće za kršenje prava novinara” podsjetio kako novinari, u situaciji ekonomske krize, pada tiraže i oglasnih prostora, svoja prava i dosegnute socijalne i radne uvjete mogu zaštititi samo ako nastupaju organizirano.

ggalic240Predsjednica SNH Gabrijela Galić upozorila je na konferenciji za novinare da poslodavci na razne načine samovoljnim potezima pokušavaju kršiti dosegnuta prava novinara te istaknula da se sindikat tome uspješno suprotstavlja. Trenutačno je tako u pregovorima s poslodavcem Sindikat novinara Jutarnjeg lista, gdje je Uprava samoinicijativno pokušala raskinuti postojeći kolektivni ugovor i ponuditi svoj prijedlog koji jamči minimalnu razinu prava koja propisuje Zakon o radu. Sindikat je uspio zaustaviti i namjeru Uprave da svaka tri mjeseca sama određuje osnovicu plaće, što znači da bi novinari direktno ovisili o samovolji poslodavca, navela je predsjednica Sindikata“, istaknuto je na konferenciji koju je organizirao Vaš sindikat.
Kao što je i široj javnosti, a tako i novinarima poznato, sindikati državnih službi potpisali su u ožujku ove godine sporazum o smanjenju osnovice za plaće državnih službenika i namještenika za šest posto i tom prigodom istaknuli kako su to učinili kako ne bi u pitanje doveli ostala prava iz kolektivnog ugovora, s obzirom da je jedan od ishoda pregovora mogao biti i njegovo otkazivanje.
Isplata regresa za godišnji odmor jedno je od prava koje smo potpisivanjem sporazuma sačuvali i njegova ne isplata značila bi dovođenje u pitanje zakonitost postupanja najvišeg tijela izvršne vlasti – Vlade Republike Hrvatske, što zasigurno nije stanje pravne sigurnosti kojem težimo.
Stoga, kada ubuduće javno govorite o potrebi sindikalnog organiziranja novinara i očuvanja stečevina kolektivnog pregovaranja, povedite računa o tome da kao profesionalni novinari istovremeno dovodite u pitanje moralnost očuvanja jednakih prava drugih profesija, odnosno zaposlenika.
Kada su novinari Jutarnjeg lista 2002. godine izborili kolektivni ugovor, njihovi sindikalni predstavnici pohvalili su se kako je to prvi kolektivni ugovor potpisan u medijima u privatnom vlasništvu.

Božićnica, regres, petodnevni radni tjedan, uplaćivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja i trećeg mirovinskog stupa, školovanje djece stradalih i preminulih zaposlenika, neke su od beneficija za koji se sindikat uspio izboriti“, isticali su tada.
Mogu li sada drugima spočitavati kada traže isto – poštivanje prava iz kolektivnog ugovora?

regres_jl160709_2

I na kraju, kada je već povučena paralela između ukidanja školskih udžbenika i “težine regresa” koji će Vlada isplatiti državnim i javnim službenicima, skrećemo Vam pozornost da će naši članovi u velikoj većini iznos od 1.250 kuna regresa potrošiti na krpanje kućnih proračuna, servisiranje dugova, plaćanje računa i nabavku upravo spomenutih školskih udžbenika, a najmanje na ljetovanje.

Što se Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH tiče, nastavit ćemo Vam i dalje pružati solidarnu radničku podršku u Vašim nastojanjima da u borbi s privatnim vlasnicima medija u kojima radite ugovorite i sačuvate razinu prava tamo gdje je ona pretočena u kolektivne ugovore i na taj se način izborite i za očuvanje integriteta i digniteta odgovorne novinarske profesije.

Pročitajte još…