SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

SINDIKAT PODRŽAVA PREISPITIVANJE SUSTAVA VOJNE OBVEZE

(SDLSN, 13. siječnja) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH podržava ministra Rončevića u njegovoj najavi da će Vlada preispitati postojeći sustav vojne obveze.

Međutim, Sindikat se pri tome ne rukovodi sigurnosnim razlozima, već činjenicom da su civilni ročnici postali ozbiljna prepreka za privremeno i stalno zapošljavanje ne samo u državnim tijelima, javnim ustanovama, nego čak i u nevladinim organizacijama, koje civilne ročnike novače čak i putem oglasa.

Civilno_sluzenje_HHO

Prema saznanjima Sindikata u 89 vrsta pravnih osoba civilni vojni rok danas služi 8.760 civilnih ročnika od kojih mnogi i u državnim tijelima.

S time u svezi Sindikat upozorava na činjenicu da je člankom 3. Zakona o civilnoj službi propisano da se treba voditi računa o tome da se obavljanjem poslova civilnih obveznika ne ugrožavaju postojeća radna mjesta, ne otežava ili onemogućava pronalaženje radnih mjesta nezaposlenim osobama.

Civilno_sluzenje_zako

U situaciji u kojoj je samo u sustavu obrane prošle godine više od 1.000 državnih službenika i namještenika ostalo bez posla, neprihvatljivo je i nemoralno da dio poslova državne uprave obavljaju civilni ročnici, koji se u državnim tijelima koriste za sve i sva, od unosa podataka u upisnik poljoprivrednih gospodarstava u uredima državne uprave do poslova prevođenja u ministarstvima.

Ovakvim njihovim angažiranjem civilni su ročnici postali nelojalna konkurencija na tržištu rada i jedan od razloga zbog kojeg se i tamo gdje ima mogućnosti za zapošljavanje na određeno vrijeme zbog privremenog povećanja opsega posla ne zapošljavaju nezaposlene osobe ili barem privremeno raspoređuju službenici na raspolaganju.

Stoga Sindikat traži da se još jednom preispita potreba angažiranja civilnih ročnika u državnoj upravi, kao i mogućnost angažiranja državnih službenika na raspolaganju ili nezaposlenih osoba za obavljanje određenih poslova koje danas obavljaju civilni ročnici.

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA O ANGAŽIRANJU CIVILNIH ROČNIKA

hina_logo

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) –  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika podržao je danas najavu ministra obrane Berislava Rončevića da će Vlada preispitati postojeći sustav vojne obveze, i to zbog načina na koji se angažiraju civilni ročnici.
Sindikat u priopćenju ocjenjuje da su civilni ročnici postali ozbiljna prepreka za privremeno i stalno zapošljavanje ne samo u državnim tijelima, nego i nevladinim organizacijama, koje ih novače čak i putem oglasa.
Po saznanjima sindikata, u 89 vrsta pravnih osoba civilni vojni rok danas služi 8.760 civilnih ročnika, od kojih mnogi i u državnim tijelima.

Civilno_sluzeneZakonom o civilnoj službi propisano je kako treba voditi računa da se obavljanjem poslova civilnih obveznika ne ugrožavaju postojeća radna mjesta, ne otežava ili onemogućava pronalaženje radnih mjesta nezaposlenim osobama, upozorava sindikat.
U situaciji u kojoj je samo u sustavu obrane prošle godine više od 1.000 državnih službenika i namještenika ostalo bez posla, neprihvatljivo je i nemoralno da dio poslova državne uprave obavljaju civilni ročnici, koji se koriste od unosa podataka u upisnik poljoprivrednih gospodarstava u uredima državne uprave, do poslova prevođenja u ministarstvima.
Takvim angažiranjem civilni su ročnici postali nelojalna konkurencija na tržištu rada i jedan od razloga što se ne zapošljavaju nezaposlene osobe ili barem privremeno raspoređuju službenici na raspolaganju čak ni tamo gdje ima mogućnosti za zapošljavanje na određeno vrijeme zbog privremenog povećanja opsega posla.
Stoga sindikat traži preispitivanje potrebe angažiranja civilnih ročnika u državnoj upravi, kao i mogućnost angažiranja državnih službenika na raspolaganju ili nezaposlenih osoba za obavljanje određenih poslova koje danas obavljaju civilni ročnici.
(Hina) pp/xmd ymd

Civilno_sluzenje_Iskon13010

HRT_teletext130106_rocnici

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu