SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

TRAŽE I REAKCIJU SABORA
Sindikati će tražiti ocjenu ustavnosti ukidanja dodataka

Sindikati060314_DZovko_SDLSN-(19)

Fotografije: Damir Zovko/SDLSN

(SLOBODNA DALMACIJA, 6. ožujka 2014.) Predstavnici sindikata državnih i javnih službi najavili su danas da će zatražiti ocjenu ustavnosti prijedloga zakona o uskrati prava na uvećanje plaće na temelju ostvarenih godina radnog staža od 4, 8 i 10 posto, a od predsjednika Republike Ive Josipovića očekuju da također zatraži ocjenu ustavnosti spornog prijedloga.

SD_logo240Ukidanjem dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto za sve državne i javne službenike osim zaposlenih u školstvu, Vlada planira ostvariti proračunske uštede i smanjiti deficit, a prijedlog zakona upućen je u saborsku proceduru po hitnom postupku.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je da na to reagiraju i predsjednik Hrvatskog sabora, saborski odbori i pučka pravobraniteljica.

Sindikati060314_DZovko_SDLSN-(11)Predsjednik sindikata Boris Pleša upozorio je na konferenciji za novinare da Vlada time jednostrano ukida odredbe Kolektivnog ugovora (KU) za državne i javne službe i izravno zadire u plaće. Time se šalje poruka o pravnoj nesigurnosti, pa će se vjerojatno i drugi poslodavci povesti za tim primjerom, ustvrdio je.

Državne i javne službe će kroz razdoblje od 2012. do 2016. kroz kolektivne ugovore i potpisane dodatke uštedjeti 3,2 milijarde kuna na božićnicama i regresima, istaknuo je Pleša.

Podsjetio je da su im lani u ožujku već smanjene plaće za tri posto, kao i osnovica za jubilarne nagrade i naknade za prijevoz, te poručio kako im je dosta odricanja zbog krize.

Predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi Spomenka Avberšek upozorila je da će stariji službenici zbog ukidanja dodataka izgubiti godišnje jednu plaću. Svaka socijalno osjetljiva Vlada štiti radnike pred mirovinom, a kod nas će biti kažnjeni, kaže Avberšek.

Sindikati060314_DZovko_SDLSN-(32)Jednima se smanjuju dodaci na plaću, a drugima povećavaju koeficijenti, rekla je Avberšek upitavši gdje je tu pravednost. Kolektivni ugovor koji smo potpisali je “čista farsa” ako se može mijenjati zakonom, a ne pregovorima, ocijenila je Avberšek.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u Poreznoj upravi Gordana Jagar ustvrdila je kako je Vladin postupak “sramotan i ponižavajući”, a kolektivni ugovori trebali bi imati snagu menadžerskih ugovora. Nećemo se ustručavati podnijeti tužbe, poručila je.

Vjernost službi nije imaginarna kategorija i ukidanje tog prava je “kap koja je prelila čašu”. Za nas je to kraj mandata ove Vlade, rekla je predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Ivezić.

Sindikati060314_DZovko_SDLSN-(46)Teret krize svi trebamo podnijeti solidarno, a ne da ide samo preko leđa radnika, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar, dok je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić Vladin jednostrani potez nazvao “sramotnim bahatlukom”.

Iako su Vladinom odlukom izuzeti iz ukidanja dodatka od 4, 8 i 10 posto, protiv odluke su žučno prosvjedovali i čelnici sindikata srednjih i osnovnih škola. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako se ugovori moraju poštivati, ali Vlada poštuje samo one od kojih ima koristi, primjerice, s auto kućama, ali ne i zaposlenicima.

Ukidanje ugovora zakonom, a ne pregovorima nezamislivo je u svakoj zemlji, a posebice u onoj u kojoj su na vlasti socijaldemokrati. Stoga Vlada zaslužuje snažnu kritiku i reakciju građana i institucija, poručio je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem prijedlog zakona ocijenila je nasiljem nad zakonom te poručila da konstantnim udarima na plaće mora doći kraj.

Čelnici desetak sindikata državnih i javnih službi najavili su da će, osim zahtjeva za ocjenom ustavnosti, idućeg tjedna odlučiti o daljnjim sindikalnim akcijama.

dodaci_daljecom060314

(Dalje.com, 6. ožujka 2014.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika poslao je priopćenje u kojem optužuju Vladu da “e stavlja iznad pravnog poretka”. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

dalje_com“Prijedlogom Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, koji se predlaže donijeti po hitnom postupku, Vlada Republike Hrvatske ugrozila je ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, a što se očituje u narušavanju načela zakonitosti.

Iako sukladno Ustavu Republike Hrvatske Vlada provodi zakone i druge odluke Hrvatskog sabora, Vlada je u zakonodavnu proceduru uputila citirani Zakon, kojim se poništavaju učinci sustava kolektivnog pregovaranja u Republici Hrvatskoj, utemeljenog na međunarodnim konvencijama, Ustavu, zakonima i pozitivnim propisima.
Pri tome se Vlada poziva na odgovornost koju ima u uvjetima „oskudice i gospodarske krize”, kada je „uloga države posebno naglašena”, iz čega si prisvaja ovlast uskrate isplate prava na povećanje plaće ugovorenog brojnim kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama i zaključuje kako ta „obveza proizlazi samo i isključivo iz ugovorenih obveza, a ne iz zakona i drugih propisa”.
Međutim, ovo je obrazloženje licemjerno, nelogično i suprotno postojećem pravnom poretku jer su upravo zakoni Republike Hrvatske ti koji upućuju na reguliranje prava zaposlenika kolektivnim ugovorima, a jedan od njih – Zakon o radu, izrijekom navodi da se pravna pravila sadržana u kolektivnom ugovoru primjenjuju neposredno i obvezno na sve osobe na koje se primjenjuje kolektivni ugovor.

Jedan drugi zakon, Zakon o državnim službenicima, također izrijekom propisuje da se kolektivnim ugovorom mogu urediti materijalna i druga prava državnih službenika.
Iz navedenog proizlazi da Vlada, kao potpisnik kolektivnih ugovora kojima su ugovorena prava koja se predloženim Zakonom uskraćuju te iste kolektivne ugovore privremeno stavlja izvan snage, ne koristeći pri tome tim kolektivnim ugovorima uređene institute njihove izmjene, dopune ili otkaza.
Ovime se Vlada, kao nositeljica izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, stavlja iznad pravnog poretka i od Hrvatskog sabora traži da joj tu poziciju prizna donošenjem zakona kojim se derogira postojeći ustavnopravni poredak u Republici Hrvatskoj, izuzev ako izvršna vlast ima diskrecijsko pravo odlučivati kada se on mora, a kad se ne mora poštovati.
S time u svezi Sindikat od Vas traži poduzimanje mjera iz Vaše nadležnosti kako bi Republika Hrvatska ostala pravna država u kojoj se poštuje Ustav i zakoni i propisi donijeti u skladu s Ustavom RH.”, stoji u priopćenju koje potpisuje glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Siniša Kuhar.

dodaci_vl060314

(VEČERNJI LIST, 6. ožujka 2014.) Prijedlogom Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, koji se predlaže donijeti po hitnom postupku, Vlada Republike Hrvatske ugrozila je ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, a što se očituje u narušavanju načela zakonitosti, poručuju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN).

vl_logo170214U sindikatu ističu kako je vlada u zakonodavnu proceduru uputila citirani Zakon, kojim se poništavaju učinci sustava kolektivnog pregovaranja u Republici Hrvatskoj, utemeljenog na međunarodnim konvencijama, Ustavu, zakonima i pozitivnim propisima.

– Pri tome se Vlada poziva na odgovornost koju ima u uvjetima “oskudice i gospodarske krize”, kada je “uloga države posebno naglašena”, iz čega si prisvaja ovlast uskrate isplate prava na povećanje plaće ugovorenog brojnim kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama i zaključuje kako ta “obveza proizlazi samo i isključivo iz ugovorenih obveza, a ne iz zakona i drugih propisa”. Međutim, ovo je obrazloženje licemjerno, nelogično i suprotno postojećem pravnom poretku jer su upravo zakoni Republike Hrvatske ti koji upućuju na reguliranje prava zaposlenika kolektivnim ugovorima, a jedan od njih – Zakon o radu, izrijekom navodi da se pravna pravila sadržana u kolektivnom ugovoru primjenjuju neposredno i obvezno na sve osobe na koje se primjenjuje kolektivni ugovor, tvrde u Sindikatu.

Smatraju kako se odlukom Vlada, kao nositeljica izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, stavlja iznad pravnog poretka i od Hrvatskog sabora traži da joj tu poziciju prizna donošenjem zakona kojim se derogira postojeći ustavnopravni poredak u Republici Hrvatskoj, izuzev ako izvršna vlast ima diskrecijsko pravo odlučivati kada se on mora, a kad se ne mora poštovati.

Pročitajte još…

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu