SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

skugor_nl300311

Prijateljica bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića u javnost je dospjela 2007. kada je tvrtki Omega Nova omogućila protupravno stjecanje 229 tisuća kuna zbog ne plaćanja carine na uvezenu robu, ali nitko nije potvrdio da je suspendirana zbog tog slučaja

ŠIBENIK Pročelnica šibenske Carinarnice, Semira Škugor, suspendirana je sa te funkcije godinu dana nakon što je protiv nje podignuta kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Škugor je, inače, prijateljica bivšeg HDZ-ova rizničara i ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića i bila je njegova osoba od povjerenja, a upravo se ta veza novilist_hrnavodila ključnom za njen opstanak na funkciji usprkos istupima lokalnih sindikalnih čelnika koji su je zadnjih godina u više navrata javno prozivali za pogodovanje nekim tvrtkama kod carinjena robe.

Jednako je bilo i u posljednjem slučaju kada je u javnost dospjela dokumentacija da je tijekom 2007. godine šibenskoj tvrtki Omega Nova omogućila protupravno stjecanje 229 tisuća kuna zbog uvoza robe na koju nisu platili carinu. Uz to što nije na vrijeme zahtjevala plaćanje carinskog duga, bez jasna razloga je zaustavila i naplatu duga putem dvaju bankovnih jamstava. Iz Carinske uprave RH tada su tvrdili da nije učinjeno ništa protuzakonito, no šibenska policija istragom je utvrdila suprotno te je protiv Semire Škugor u veljači 2010. godine podignuta kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Iz Carinske uprave RH u utorak je potvrđeno da Semira Škugor više nije pročelnica šibenske Carinarnice. Usprkos upitima nisu odgovorili koji je razlog takve odluke, da li je suspendirana upravo zbog slučaja Omega Nova, kao niti je li u međuvremenu provedena unutarnja kontrola rada Carinarnice i jesu li pritom možebitno otkrivene još kakve nezakonitosti.

– Ministarstvo financija, Carinska uprava, poduzela je sve mjere i radnje u okviru svoje nadležnosti, a temeljem Zakona o carinskoj službi, Zakona o državnim službenicima i Zakona o kaznenom postupku. Ujedno navodimo da je na položajno radno mjesto pročelnika Carinarnice Šibenik privremeno raspoređen službenik Jakov Vrbičić – stoji u odgovoru iz Carinske uprave RH.

Pročitajte još…

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu