SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

ZAŠTITA SINDIKALNIH POVJERENIKA

Vodstvo HAKOM-a na odlasku dalo otkaz sindikalnom povjereniku

Mr.sc. Peri Tabaku predstoji sudsko osporavanje uručenog mu otkaza, za vrijeme kojeg može razmišljati o posljedicama vlastitog sindikalnog angažmana, budući da mu je izbor za sindikalnog povjerenika u HAKOM-u „donio”, kao autoru više udžbenika i priručnika, gubitak statusa predavača na Fakultetu prometnih znanosti, šikaniranje od strane poslodavca i, u konačnici, otkaz ugovora o radu

(SDLSN, 8. siječnja 2018.) Gotovo paralelno s objavom javnog poziva Vlade RH za predlaganje kandidata za pet članova Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, vodstvo na odlasku uspjelo je u djelo provesti otkaz ugovora o radu sindikalnom povjereniku u HAKOM-u.

Tako je u tom tijelu javne vlasti, nakon što je u 2017. godini postala pravomoćnom presuda zbog ostvarenja zabranjenog nadzora nad osnivanjem i djelovanjem sindikata, kojom su predsjednik Vijeća HAKOM-a Dražen Lučić i ravnatelj Agencije Mario Weber novčano kažnjeni kao fizičke, a HAKOM kao pravna osoba, njihovo protusindikalno djelovanje zaokruženo otkazom sindikalnom povjereniku Peri Tabaku.

Za uvećanje klikni na sliku

No, Pero Tabak kao sindikalni povjerenik nije jedina osoba koju su Dražen Lučić i Mario Weber uzeli na zub, jer ova, Vladi Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića mila rukovodeća garnitura u HAKOM-u, ima podeblji dosje prekršajnih pa čak i kaznenih djela protiv radnika Agencije, od objave njihovih privatnih podataka u medijima, optužbi zbog navodnih, a stvarno nepostojećih kaznenih djela, upućivanja pisama poslodavcima koji su zaposlili radnike kojima je HAKOM dao otkaz u kojima su iznosili optužbe na račun svojih bivših zaposlenika i prozivali ih zbog njihova zapošljavanja, do sprege s privatnim odvjetničkim društvima koja su za račun Lučića i Webera, a na trošak HAKOM-a, vodila i gubila sporove protiv njima nepoćudnih radnika.

HAKOM se u medijima nije libio optuživati svoje zaposlenike za počinjenje kaznenih djela

Dražen Lučić kažnjen je i za iznošenje zakonom zaštićenih podataka o nepoćudnim zaposlenicima HAKOM-a u medijima

Otkaz sindikalnom povjereniku u HAKOM-u stigao je nakon što je sud nadomjestio suglasnost za otkaz ugovora o radu Peri Tabaku, koju je prethodno uskratio Sindikat.

Dobiveni otkaz stupa na snagu sa zadnjim danom otkaznog roka, na današnji dan.

Ovaj postupak pokazao je sve slabosti zakonske zaštite sindikalnih povjerenika od otkaza, budući da sud nije našao za shodno, u uvjetima postojanja pravomoćne sudske presude zbog zabranjenog nadzora nad radom sindikata, otkaz sindikalnom povjereniku staviti u kontekst kontinuiranog i konzistentnog protusindikalnog djelovanja vodstva HAKOM-a.

U otkazu se Peri Tabaku na teret stavlja neobavljanje poslova radnog mjesta na kojem nije zaposlen i za koji nije sklopio ugovor o radu, zbog čega se Sindikat obratio Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava i Inspektoratu rada.

Stav Inspektorata rada, za koji je činjenica da ugovor o radu koji je sklopljen s Perom Tabakom ima sve zakonom propisane sastojke, ali se od njega svejedno tražilo obavljanje poslova koji iz njega ne proistječu, bila dovoljan razlog za ne postupanje odnosno ne poduzimanje upravnih mjera protiv HAKOM-a te upućivanje na mogućnost sudske zaštite individualnih prava radnika, samo je pokazatelj obrasca po kojem ovo tijelo u očito nezakonitim situacijama traži razloge za vlastito ne postupanje i nužni izlaz u politički škakljivim situacijama.


Mr. sc. Peri Tabaku sada predstoji sudsko osporavanje uručenog mu otkaza, za vrijeme kojeg može razmišljati o posljedicama vlastitog sindikalnog angažmana, budući da mu je izbor za sindikalnog povjerenika u HAKOM-u „donio”, kao autoru više udžbenika i priručnika, gubitak statusa predavača na Fakultetu prometnih znanosti, šikaniranje od strane poslodavca i, u konačnici, otkaz ugovora o radu.

Sindikat od Vlade i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava traži stvaranje sustava učinkovite zaštite sindikalnih povjerenika, jer ako je ovako nešto moguće u jednom tijelu javne vlasti, što potencijalni sindikalni povjerenici mogu očekivati kod privatnih poslodavaca ukoliko u trenutku lude građanske odvažnosti pristanu biti izabrani za sindikalnog povjerenika. S. Kuhar

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu