SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE
 

DRŽAVNI I LOKALNI SLUŽBENICI
Zgranuti ukidanjem Državnog inspektorata

dirh_nl051013(NOVI LIST, 5. listopada 2013.) ZAGREB » Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH poslao je Vladi pismo u kojem traži sastanak na kojem će dobiti informacije o sudbini Državnog inspektorata, kako bi zaposlenima mogao “reći nešto više o tome kakvo im odijelo šivaju Vladini krojači”.
Sindikat je ogorčen informacijama objavljenim jučer u našem listu, prema kojima se od 1. siječnja iduće godine gasi Državni inspektorat, a njegovi zaposlenici prebacuju u nekoliko ministarstava, pri čemu bi određeni broj zaposlenih mogao u prijevremenu mirovinu. Kako naglašava glavni tajnik sindikata, Siniša Kuhar, za razliku od upita Novog lista, koji je dobio odgovor na pitanje gasi li se Inspektorat, Sindikatu je na isto pitanje, istog dana, odgovoreno kako Vlada odluku o transformaciji Inspektorata još uvijek nije donijela.

nl_logo180810– Vladine smjernice ekonomske i fiskalne politike, u kojima je objavljeno da će se Državni inspektorat transformirati iz samostalnog i neovisnog državnog tijela u inspekcijske službe u okviru različitih ministarstava, nagnalo je njegove zaposlenike na obraćanje Sindikatu s ciljem dobivanja informacija o procesu o kojem ovisi hoće li se i pod kojim uvjetima nastaviti njihova državna služba. Sindikat se promptno obratio Državnom inspektoratu i njegovoj čelnici, glavnoj inspektorici Boženi Vrbanić, koja je odgovorila kako “za sada Vlada RH još uvijek nije donijela odluku o transformaciji te Inspektorat nije u mogućnosti niti izvijestiti o posljedicama koje će ovaj mogući proces imati po radno pravni status državnih službenika i namještenika zaposlenih”, kaže Kuhar. Kako nastavlja, “ono što nije mogao dobiti Sindikat od glavne inspektorice, dobili su čitatelji Novog lista pa tako i zaposlenici Državnog inspektorata od neimenovanog Vladinog dužnosnika, koji već zna tko će gdje raditi, kao i tko više neće raditi, a kojem je i poznata dobna struktura inspektora kojih je više od 50 posto u dobi iznad 50 godina pa će neki od tih “staraca” biti poslani u prijevremenu mirovinu”. Novi list, ispravljamo glavnog tajnika, informacije nije dobio od “neimenovanog Vladinog dužnosnika” već, nakon upita postavljenog Vladinom Uredu za odnose s javnošću, od službenika tog ureda.
B. MRVOŠ PAVIĆ

DRŽAVNI INSPEKTORAT SE GASI, ALI NE I RADNA MJESTA
Inspektori neće ostati bez posla

dirh_gs051013

(GLAS SLAVONIJE, 4. listopada 2013.) ZAGREB – Najavljeno gašenje Državnog inspektorata kao dio Smjernica ekonomske i fiskalne politike do 2016. godine neće ugroziti radna mjesta inspektora u pet područnih jedinica.

gs_logo290509Potvrdio je to jučer u Osijeku Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, rekavši da će se svi inspektori biti raspoređeni po ministarstvima. Na upit ima li za to potrebe, budući da ministarstva već imaju svoje inspekcijske službe, Jakovina je odgovorio: “Govorimo o povećanju učinkovitosti inspekcijskih službi, a ne o ukidanju. Nitko od inspektora Državnog inspektorata neće ostati bez posla. Sustav nije bio dovoljno dobro organiziran. Primjerice, kontrola hrane ne može se raditi na pet-šest različitih mjesta, a na ovaj način povećat ćemo kontrolu pa će kolege iz Državnog inspektorata, ovisno o polju u kojem rade, raditi i dalje, bilo u ministarstvu zdravlja, poljoprivrede, gospodarstva ili rada. Mislimo da ćemo tako podići učinkovitost sustava”. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i športa, rekao je kako pri tom ministarstvu ostaje Prosvjetna i Sportska inspekcija, koja ni do sada nije bila u sustavu Državnog inspektorata. M.Mihelić

anketa

U pripremi je Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika. Od Zakona očekujem…

Rezultati

Loading ... Loading ...

Administratio Publica
Hrvatska i komparativna javna uprava
Site logo Institut za javnu upravu