150 djelatnika centara za obavješćivanje pred otkazom

150 djelatnika centara za obavješćivanje pred otkazom

novatv_cob_kruhan

(SDLSN, 14. siječnja) Nakon što je Sindikatu prije dva dana dostavljen prijedlog Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, s nevjericom je ustanovljeno da je broj djelatnika nove uprave u odnosu na prethodnu inačicu uredbe smanjen za 250. Ovo papirnato brisanje ljudi i ljudskih sudbina najviše bi trebalo pogoditi oko 150 djelatnika centara za obavješćivanje, listom hrvatskih branitelja Domovinskog rata s prosječnih 20-tak godina radnog staža u državnoj službi i 50-tak godina života, koji iz sustava Ministarstva obrane  prelaze u novoformiranu Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Njima se u novoj upravi ne pruža mogućnost zbrinjavanja kroz sustav otpremnina namijenjenih službenicima i namještenicima u Ministarstvu obrane koji su proglašeni viškom tijekom preustroja MORH i OSRH,  čime ih se stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na službenike Ministarstva, premda su pretežiti dio radnog staža ostvarili upravo u Ministarstvu obrane i to u vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku, dovevši pri tome službu obavješćivanja na razinu koju druge tranzicijske zemlje tek trebaju dostići.

novatv_cob_gamilecZbog svega toga se Sindikat negativno očitovao na dostavljeni prijedlog uredbe, a o tome je obavijestio i predsjednika Vlade.

Međutim, osim što se radi o životnoj egzisteniciji gotovo 150 obitelji, Uredbom se predviđa kadrovska ekipiranost na razini centara za obavješćivanje koja ne osigurava djelotvorno 24-satno dežurstvo bez velikog broja prekovremenih sati predviđenih djelatnika, a o mogućem utjecaju prekomjernog rada na zdravlje u takvoj situaciji da i ne govorimo.

Osim predlagatelja uredbe, Sindikat je o situaciji obavijestio i predsjedničke kandidate Jadranku Kosor i Stjepana Mesića, kao sadašnjeg i potencijale vrhovne zapovjednike Oružanih snaga RH, odnosno nadređenog zapovjednika ministru obrane u čijem resoru još uvijek rade djelatnici centara za obavješćivanje.

Nova TV danas je objavila i prilog o neizvjesnosti u kojoj se nalaze djelatnici centra za obavješćivanje u Zagrebu, u kojem su članovi Sindikata Damir Kruhan i Stjepan Gamilec, a o raspoloženju državnih službenika u centrima za obavješćivanje najbolje govori i njihova spremnost da svoja očuvanje svojih radnih mjesta izbore i prosvjedom.

novatv_cob_g&k