16 SLUŽBENIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE TRAŽI ZAŠTITU OD RONKA

16 SLUŽBENIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE TRAŽI ZAŠTITU OD RONKA

hina_logo

POŽEGA, 7. kolovoza 2006. (Hina) –  Šesnaest službenika i namještenika Požeško-slavonske županije danas je poslalo pismo predsjedniku SDP-a Ivici Račanu, tražeći “zaštitu od požeškog župana Zdravka Ronka”.
Zahtijevamo od Vas da nas zaštitite od župana Zdravka Ronka i Vašeg člana, od njegova nauma da nas i našu djecu ostavi bez kruha tjerajući nas nepodobne s naših radnih mjesta bez obrazloženja i bez kriterija“, stoji u pismu.

Ronko_Racan_Poslovni_dnevniIstiču da Ustav i Deklaracija o ljudskim pravima jamče pravo na rad i zaštitu od nezaposlenosti te podsjećaju da je SDP nedavno donio deklaraciju pod nazivom “Za posao dostojan čovjeka”.
Upravo ste tamo govorili o kršenju prava radnika, a Vaš član radi sve suprotno. Nadamo se da nećemo morati dolaziti u Zagreb kako bismo se izborili za naša temeljna ljudska prava“, stoji u dopisu šesnaestero uposlenih Požeško-slavonske županije.
Slično su pismo poslali i predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, premijeru Ivi Sanaderu te predsjedniku RH Stjepanu Mesiću tražeći od njih da ih “zaštiti” od požeško-slavonskog župana Zdravka Ronka.
Komentirajući to pismo, požeški je župan Zdravko Ronko podsjetio kako je 26. svibnja  radi smanjenja troškova usvojena nova sistematizacija koja je predvidjela i smanjenje broja radnih mjesta. Uz šest namještenika koji su dobili otkaz neraspoređeno je još 11 službenika, izjavio je Ronko tvrdeći kako su u  donošenju odluke sudjelovali svi pročelnici  te sindikati koji su vodili računa o socijalnom statusu svakog ponaosob.
Ako je negdje došlo do nepravde, pokušat će se naći rješenje“, rekao je Ronko.
Ustvrdio je da nikakve političke motiviranosti nije bilo. “Niti sam pitao, niti znam tko je u kojoj stranci, a niti me to zanima“, rekao je Ronko.