20 milijuna kuna za Požegu propalo zbog nepovjerenja

20 milijuna kuna za Požegu propalo zbog nepovjerenja

Jutarnji_weblogoZAGREB – I posljednji pokušaj dogovora HDZ-a i SDP-a o rješavanju problema financijske blokade Požeško-slavonske županije propao je zbog nedostatka minimalnog povjerenja među strankama. Tako se danas, tijekom saborske rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade, može očekivati pravi verbalni rat.
HDZ i SDP pokušali su danas i jučer još jednom dogovoriti način deblokiranja računa, no ni posredovanje predsjednika Stjepana Mesića ni dosta uspješni financijaški pregovori na relaciji HDZ-ov Ivan Šuker – SDP-ov Ljubo Jurčić nisu uspjeli smiriti uzburkane duhove.

jurcic_ljuboŠuker i Jurčić našli su se u ponedjeljak i načelno utvrdili da je 20 milijuna kuna potrebno za raščišćavanje situacije u Županiji te da bi oko pet milijuna kuna bilo dovoljno da se, za prvu ruku, deblokira račun i pokrene funkcioniranje Županije.
Problem, međutim, nastaje na političkoj razini. SDP zahtijeva da Vlada prvo iskaže spremnost i uplati novac za deblokadu računa, dok Vlada inzistira da SDP-ov župan Ronko napravi prvi potez te pokuša u dogovoru s poslovnim bankama odblokirati račun.
Na sjednici Odbora za Ustav Šukerov pomoćnik Niko Raić najavio je da će Šuker i Sanader sutra predložiti način deblokade računa.   

Račan: Prekid pregovora

Razgovori sa Sanaderovom vladom više ne dolaze u obzir jer je to vlada koja se ne ponaša u interesu građana, nego HDZ-a. Ako je na vlasti u županiji HDZ, onda joj se pomaže, ako je SDP, onda ne – rekao je danas Ivica Račan. (N. B.)

BEZ DOGOVORA O POŽEŠKIM DUGOVIMA

HRTwebvijesti

26. rujna – Sutra će Sabor raspravljati o slučaju golemog duga Požeško-slavonske županije, koji blokira rad tamošnjih institucija. Iako se očekivalo da će HDZ i SDP danas uspjeti naći rješenje, do dogovora nije došlo.

Ministar financija Ivan Šuker i potencijalni SDP-ov premijer Ljubo Jurčić, stranačke su uzdanice od kojih se očekivalo rješenje krize. Prema neslužbenim informacijama, sastali su se sinoć, a razgovore nastavili danas. No do dogovora nije došlo, potvrdio je i Ronko_Racan_Poslovni_dnevnipredsjednik SDP-a Ivica Račan. Navodno zato što HDZ nije ponudio nikakva papirnata jamstva da će uplatiti novac Požegi, a istodobno je SDP odbio zašutjeti o aferi Brodosplit.

SDP ne odustaje od političkog sukoba u Saboru. Upravo je njegovo sprečavanje, prema neslužbenim informacijama, bio zadatak sastanka Šuker-Jurčić. Zajednički su trebali utvrditi iznos koji bi Vlada odmah doznačila županiji. No Račan tvrdi kako, na žalost, Vlada nije spremna to učiniti te da stoga razgovori s njom više ne dolaze u obzir.

Ministar Šuker odbio je komentirati pokušaj dogovora oko Požege.

Račan je poručio da Sanaderova vlada vlada po logici HDZ-ova, a ne općeg interesa, jer se saniraju dugovi samo onih županija gdje su “njihovi” na vlasti. U svemu tome gotovo se ne spominju županijski zaposlenici, kojima pitanje duga nije politički, već egzistencijalni problem.

VLADA SUTRA PREDLAŽE KONKRETNE MJERE ZA SANIRANJE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

hina_logo

ZAGREB,  26. rujna  (Hina) –   Predstavnici Vlade i mjerodavnih institucija sutra će predložiti konkretne mjere za deblokadu i nastavak normalnog poslovanja Požeško-slavonske županije, najavio je danas pomoćnik ministra financija Niko Rajić.
Rajić je to izjavio na sjednici saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik koji, na prijedlog Vlade, većinom glasova nije podržao SDP-ovu interpelaciju o odgovornosti Vlade za bankrot županije.
Na zamolbu da pojasni koje će to mjere Vlada predložiti za saniranje dugova, a time i deblokadu računa županije što je i preduvjet za njezino normalno funkcioniranje, Rajić je poručio novinarima da pričekaju sutrašnju plenarnu saborsku sjednicu, odnosno raspravu o SDP-ovoj interpelaciji.

Pozega120906_zastavePredstavljajući interpelaciju, Mato Arlović je rekao da SDP interpelacijom ne traži ostavku Vlade niti glasovanje o njezinu povjerenju, već želi upozoriti da se Vlada oglušila na svoje zakonske obveze da, nakon što je na zaduženja i nezakonitosti u županiji upozorila Državna revizija te županijski vijećnici, reagira i spriječi takve pojave koje su dovele do bankrota.
Tvrdi da se na nalaz revizije, koja je stanje u županiji, ističe Arlović, označila puno gorim nego aktualni župan Zdravko Ronko, oglušio i bivši župan, HDZ-ovac Anto Bagarić, “pa je nastavio donositi odluke na svoju ruku“.
Vlada je, dodaje, u odluci o raspuštanju županijske skupštine kao razlog raspuštanja i održavanja novih izvora navela i brojne nepravilnosti u poslovanju županije, ali, tvrdi, ništa nije učinila da te nepravilnosti spriječi, otkloni štete i kazni odgovorne.
Luka Bebić (HDZ) prozvao je SDP da nepotrebno dramatizira cijelu situaciju oko Požeško-slavonske županije, da nerealno prikazuje visinu duga.
Sve je inspirirano politikantstvom kako bi se netko prikazao spasiteljem županije, a priča se da je tražio od banaka da blokiraju račun županije umjesto da se s njima pokušao dogovoriti“, rekao je Bebić.
Istaknuo je da bi Vlada trebala pomoći županiji, prvenstveno u smislu servisiranja dospjelog dijela duga, te da pravosudna i druga državna tijela odrade svoj posao kako bi županija ponovno počela normalno živjeti.
Da cijeli slučaj treba depolitizirati smatra i Slaven Letica, koji tvrdi da spas županije treba tražiti kroz konstruktivni dijalog i model reprogramiranja dugova, uz iznalaženje racionalnog načina poslovanja županije.
Ingrid Antičević-Marinović (SDP) kazala je kako su najave da bi Vlada sutra trebala iznijeti konkretne mjere za saniranje županije dobre vijesti, ali da se problem neće riješiti ako ga se minorizira te ako Vlada ne snosi svoj dio odgovornosti za stanje u županiji.
Ako se sutra predlože takve mjere, onda je interpelacija postigla svoju svrhu“, kazao je Arlović. Odbor za financije danas nije imao kvoruma.