2008. Godina u kojoj su državni službenici dvaput prevareni

2008. Godina u kojoj su državni službenici dvaput prevareni

minuli_vlada390_logo

(SDLSN, 30. prosinca 2008.) Državni službenici i namještenici 2008. godinu pamtit će ponajviše po tome što ih je Vlada dvaput prevarila kad je u pitanju očuvanje instituta minulog rada.
Prvi puta to je u ime Vlade učinila njezina potpredsjednica Jadranka Kosor, koja je na sjednici GSV-a, 28. ožujka, “umirila” državne službenike porukom kako Vlada ne razmišlja o ukidanju dodatka na radni staž u državnim službama.
Drugi puta Vlada je prevarila državne službenike kada je u Hrvatski sabor po hitnoj proceduri uputila Zakon o plaćama državnih službenika, bez da su se o tekstu zakona mogli očitovati sindikati državnih službi koji su, da stvar bude još gora, i članovi povjerenstva za njegovu izradu, ali ni GSV na kojem bi se takvi važni zakoni trebali raspraviti prije nego što ih Vlada usvoji.
sdlsn_www220No, ova se druga prijevara ne sastoji samo u nepoštivanju procedure. Bit je u tome da je Zakonom o plaćama državnih službenika ukinut institut dodatka za staž, odnosno minuli rad, da bi ga zamijenila ocjena rada i učinkovitosti. Paradigmatično je da je hrvatska vlada pri tome, kao razlog ukidanja dodatka za minuli rad, u uvodu Zakona navela mišljenja Svjetske banke i SIGMA-e, premda su predstavnici ove posljednje institucije Sindikatu potvrdili da nisu predložili zamjenu dodatka za minuli rad plaćom prema učinku.
Činjenica da je 68.000 građana od svoje Vlade peticijom tražilo očuvanje dodatka za minuli rad za nju je očito značilo malo ili ništa, ali je zato “navodna” mišljenja Svjetske banke i SIGMA-e trebalo uvažiti. Nažalost, iako bi dovoljno sramotna bila već činjenica da vlada jedne suverene i neovisne države bespogovorno izvršava ono što zamisle strani konzultanti, stvarnost je kudikamo poraznija – Vlada hrvatskih građana u slučaju ukidanja dodatka za minuli rad vodila se svojom politikom, a mišljenja i prijedlozi Svjetske banke i SIGMA-e poslužili su joj samo kao alibi kako bi se obračunala sa svojim službenicima.
Nije nam jasno kako ta ista Vlada zamišlja sačuvati svoj obraz i vjerodostojnost pred državnim službenicima koje je ovako perfidno prevarila, ali se bojimo da joj to i nije važno.

O tome koliko je Vlada konzistentna kada je u pitanju institut ocjenjivanja i plaća po učinku najbolje svjedoči prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima iz 2004. kojim je htjela brisati ocjenu rada kao kriterj za nagrađivanje za natprosječne rezultate rada.
O tome koliko je Vlada konzistentna kada je u pitanju institut ocjenjivanja i plaća po učinku najbolje svjedoči prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima iz 2004. kojim je htjela brisati ocjenu rada kao kriterj za nagrađivanje za natprosječne rezultate rada.
Zatim je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila pred socijalnim partnerima kako Vlada ne kani ukinuti dodatak za minuli rad...
Zatim je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila pred socijalnim partnerima kako Vlada ne kani ukinuti dodatak za minuli rad…
...pa je onda Vlada bez konzultacija sa sindikatima ipak ukinula dodatak za minuli rad jer su joj to navodno sugerirali iz Svjetske banke i SIGMA-e.
…pa je onda Vlada bez konzultacija sa sindikatima ipak ukinula dodatak za minuli rad jer su joj to navodno sugerirali iz Svjetske banke i SIGMA-e.

Izgleda da je jedini cilj ove Vlade vladati nad hrvatskim građanima i to pod bilo kojim izgovorom.
Da je tome tako, potvrđuje kratka povijest “reformiranja” državne uprave ove Vlade koja je u svibnju 2004. godine predložila izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojima se ocjena rada službenika trebala brisati kao obvezan kriterij za isplatu dodatka za natprosječne rezultate u radu.
U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga, koji je dobio crveno svjetlo na GSV-u i na kraju nije upućen u saborsku proceduru, predlagatelj je naveo: “kod utvrđivanja natprosječnih rezultata rada predlaže se brisanje ocjene kao obveznog kriterija, jer se ovim Prijedlogom predlaže ukinuti institut ocjenjivanja“.
Dakle, od vremena kada im je ocjena smetala kako bi nagradili za “natprosječne” rezultate koga su htjeli, Vlada je evoluirala i shvatila kako ocjena koju daju njezini dužnosnici može biti dobro sredstvo nagrađivanja podobnih i kažnjavanja nepodobnih službenika.

baseball_ocjena

I kako onda da takvoj vladi hrvatski državni službenici vjeruju da će njihov rad ocjenjivati nepristrano, stručno i pravedno?
Zato i traže očuvanje instituta minulog rada, kako barem ne bi ostali bez ičega kada Vlada kroz sustav ocjenjivanja nagradi one zbog kojih donosi Zakon o plaćama državnih službenika kakav predlaže.
Stoga Vladi Sindikat poručuje: “Sramite se gospodo! Pročitali smo Vas!“, a državne službenike poziva da razmisle do kada će od njih raditi budale i mogu li što učiniti da se to promijeni.

Uskoro će na to pitanje imati priliku odgovoriti na referendumu o štrajku.