24sata o stanju u pravosuđu

sudstvo_naslov_24sata050516

Autor: Romana Bilešić

24sata_logo(24sata, 5. svibnja 2016.) Dok Rusi i Nijemci još razmišljaju o nabavci klasičnih pisaćih strojeva kako bi spriječili curenje povjerljivih podataka, naše se pravosuđe nikad nije odreklo ovog pouzdanog uredskog alata.

Budući da je pisaći stroj nemoguće hakirati, a vrpca za pisanje, ako i padne u krive ruke, ništa ne otkriva, sudski spisi kod nas su sigurni. Zaposlenica jednog suda u Hrvatskoj koja, u strahu od mogućih problema, želi ostati anonimna, povjerila nam je kako na teren iz zgrade suda ne izlazi bez pisaćeg stroja.

sudstvo2_24sata050516

foto: SDLSN Tijekom kišnih dana na jednom sudu na ročišta se dolazi preko kanti

– Kod nas u pravosuđu i državnoj upravi općenito, rad je sve samo ne glamurozan. Radimo u derutnim prostorijama, donedavno smo se vozili u autima proizvedenima 1984., zapisnike pišemo pisaćim strojem – požalila nam se djelatnica i dodala da joj često pri pisanju na stroju na terenu zaglavi pisaća vrpca.

Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, godinama upozorava na te probleme, no svi se oglušuju. A glasnogovornik suda čiji zapisničari na teren odlaze s pisaćim strojevima to nam je potvrdio i rekao kako su nekoliko puta od Ministarstva pravosuđa tražili prijenosna računala.

sudstvo3_24sata050516

foto: SDLSN Donedavno su se zaposlenici zatvorskog sustava vozili u Citroënu C15 proizvedenom 1984.

– Ministarstvo nam to što smo zatražili nije dostavilo na korištenje, a u skladu s odredbama Sudskog poslovnika, svi se spisi i sudski zapisnici vode u pisanom obliku. Pisaći strojevi stari su 15 godina i više, a rad na njima svakako usporava i otežava rad na terenu – rekao nam je glasnogovornik suda dodajući da se za pisaće strojeve koriste vrpcama koje imaju na zalihama. – Nove vrpce odavno nismo kupovali budući da ih već neko vrijeme nigdje ne možemo nabaviti – rekao nam je.

pravosudje_24sata050516

…za uvećanje klikni na sliku

Pročitajte još…