24sata o zapošljavanju namještenika po ugovoru o djelu

Preokret: Ministarstvo je preko noći našlo 4 zaposlena vozača!

Mislim da su to rekli kako Brkićev privedeni kum ne bi iskakao od ostalih. Postoje stalno zaposleni vozači, Brkićev kum Curić je bio iznimka – kaže nam sugovornik…

 

Autor: Ivan Pandžić

 

(24sata, 28. rujna 2018.) Nakon što smo objavili tekst u kojem smo upozorili da je zapošljavanje vozača na ugovor o djelu protuzakonito, došlo je do velikog preokreta. U Ministarstvu poljoprivrede su „pronašli“ preko noći četiri vozača koja su zaposlena na neodređeno?!

Sve je počelo kada je uhićen Blaž Curić, kum Milijana Brkića i jedan od vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. USKOK ga tereti da je pokušao srušiti tajnu istragu protiv Franje Varge.

Tada je otkriveno da je Curić kao umirovljeni branitelj radio na ugovor o djelu. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) je upozorio da Tolušić krši zakon jer vozači i svi ostali namještenici ne smiju biti zaposleni na ugovor o djelu.

Zato smo pitali je li Curić jedini na ugovor o djelu, što bi značilo da se zbog njega svjesno kršio zakon.

Zbog Odluke Vlade o zabrani novog zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave te stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske svi vozači su radili na ugovor o djelu, pa tako i Blaž Curić – glasio je jučerašnji odgovor Ministarstva poljoprivrede.

 

‘Možemo ih angažirati na ugovor o djelu’

 

Dakle, svi vozači bi trebali bit zaposleni po ugovoru o djelu. Iako Ministarstvo tvrdi da mogu angažirati na taj način vozače, Siniša Kuhar iz SDLSN-a je objasnio da ne mogu.

– Zapošljavanje namještenika, a vozači spadaju u tu kategoriju zaposlenika, se u državnoj službi ne može provoditi putem ugovora o djelu. Naime, članak 3. stavak 5. Zakona o državnim službenicima izrijekom navodi da se iznimno, ovisno o organizaciji i potrebama službe, pomoćno-tehnički poslovi mogu povjeriti vanjskim pružateljima usluga u skladu s propisima o javnoj nabavi, uz prethodnu procjenu sigurnosnih rizika i financijske isplativosti. Budući da se propisi o javnoj nabavi odnose na pravne, a ne fizičke osobe, citirana odredba Zakona o državnim službenicima priječi angažiranje fizičkih osoba za obavljanje pomoćno-tehničkih poslova putem ugovora o djelu. Odluka o zabrani novog zapošljavanja predviđa mogućnost zapošljavanja namještenika temeljem odobrenja Vlade, kada se to ne može osigurati povjeravanjem poslova vanjskim pružateljima usluga, ali to znači da ih se treba zaposliti na određeno ili neodređeno vrijeme, sukladno Zakonu o državnim službenicima, a ne na ugovor o djelu. Također, kada bi to i bilo moguće, poslovi vozača se obavljaju na način koji ima karakter radnog odnosa, jer vozači posao obavljaju po nalogu poslodavca, u radno vrijeme, na sredstvima (vozilima) poslodavca i za to dobivaju redovnu mjesečnu plaću i takvo njihovo obavljanje po ugovoru o djelu zapravo predstavlja prikriveni radni odnos – detaljno je opisao Kuhar zašto Tolušić krši zakon.

A onda, danas, preokret.

Drugi sugovornici iz Ministarstva poljoprivrede su nam rekli da nije točno da su svi vozači zaposleni na ugovor o djelu.

– Mislim da su to rekli kako Brkićev privedeni kum ne bi iskakao od ostalih. Postoje stalno zaposleni vozači, Brkićev kum Curić je bio iznimka – kaže nam taj sugovornik.

 

Na dva natječaja zaposlili četvero

 

Dobili smo i odluku o zapošljavanju vozača ovog ljeta. Kada smo zatim poslali novi upit Ministarstvu poljoprivrede, dobili smo odgovor da se jučer ipak radilo o pogrešci.

Iz Ureda ministra su nam objasnili da su zaista svi vozači do početka godine bili zaposleni na ugovor o djelu, a onda su na dva natječaja, zaposlena četvorica od ukupno njih šest. S Curićem je raskinut ugovor nakon uhićenja, pa je ostao još samo jedan zaposleni na ugovor o djelu.

– Nemamo što skrivati, dogodila se greška u provjeri s kadrovskom službom. Nije Curić jedini koji je imao ugovor o djelu – dobili smo neslužbeno obrazloženje iz Ministarstva. Tko je posljednji vozač koji radi na ugovor o djelu, nisu htjeli otkriti.

 

Imao ih šest: Ministar Tolušić vozače zaposlio mimo zakona

Potrebu za šest vozača u ministarstvu pravdaju time da su jedno od najvećih ministarstava, s više od 1000 zaposlenih, a da ih svi ravnatelji i dužnosnici koriste sukladno propisima…

Autor: Ivan Pandžić

(24sata, 27. rujna 2018.) Uhićeni Blaž Curić bio je jedan od šest vozača u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministar Tomislav Tolušić mu je dao otkaz nakon uhićenja. Potrebu za šest vozača u ministarstvu pravdaju time da su jedno od najvećih ministarstava, s više od 1000 zaposlenih, a da ih svi ravnatelji i dužnosnici koriste sukladno propisima. No pojavio se i drugi problem. Prvotno se mislilo da je samo Curić zaposlen na ugovor o djelu jer je u mirovini.

Međutim, kako nam je službeno potvrđeno iz ministarstva, svih šest vozača su radili na ugovor o djelu. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika poslao nam je članke zakona koji kažu da se namještenici ne smiju zapošljavati na ugovor o djelu. Namještenici su inače vozači, čistačice…

– Zakon to zabranjuje – kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

U ministarstvu kažu da je Vlada zabranila zapošljavanje, a trebali su im vozači, pa su koristili zakonsku mogućnost vanjske usluge. No Kuhar kaže kako je moguće da ministarstvo unajmi tvrtku za vozače, ali tek nakon javne nabave i sigurnosne procjene. Na ugovor o djelu ne mogu raditi, izričit je.